Current portal location

Website content

News archive

ASEAN | Brussel, 3 maart 2010

EU begint bilaterale handelsbesprekingen met Singapore

Karel De Gucht, de EU-commissaris voor Handel, en Lim Hng Kiang, de Singaporese minister voor Handel en Industrie, hebben elkaar vandaag ontmoet om officieel onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst (FTA) tussen de EU en Singapore te beginnen. De eerste onderhandelingsronde staat gepland voor 8-12 maart 2010 in Singapore. De EU-Singapore FTA (EUSFTA) is een mijlpaal in de langdurige betrekkingen tussen de EU en Singapore.

Commissaris Karel De Gucht gaf aan: "De voorgenomen vrijhandelsovereenkomst zal de economische banden tussen Singapore en de EU versterken, nieuwe mogelijkheden voor zowel handelaren als consumenten bieden en bijdragen aan de groei van onze economieën. Voor Europa is de overeenkomst ook een belangrijke mijlpaal voor de betrokkenheid van de EU in de ASEAN-regio."

Minister Lim voegde hieraan toe: "De EU is voor Singapore een belangrijke economische partner. Deze vrijhandelsovereenkomst is van groot belang en zal na totstandkoming de uitstekende economische betrekkingen tussen Singapore en de EU nog verder versterken. Singapore ziet ernaar uit om in nauwe samenwerking met de EU een ambitieuze overeenkomst op te stellen waarvan bedrijven aan beide zijden zullen profiteren."

Aan het einde van hun ontmoeting verklaarden minister Lim en commissaris De Gucht dat zowel Singapore als de EU werken aan een snelle totstandkoming van een gedegen FTA. Ook kwamen beide zijden overeen de nauwe samenwerking binnen de Wereldhandelsorganisatie voort te zetten en in het bijzonder de onderhandelingen in het kader van de Doha-Ronde versneld af te ronden.

Singapore en de EU hebben nauwe economische banden, die het EUSFTA nog zal versterken. De EU is Singapore's grootste handelspartner en buitenlandse investeerder. De bilaterale handel bedroeg in 2008 meer dan 55 miljard euro in 2008. Omgekeerd is Singapore in grootte de 15e handelspartner van de EU en de grootste handelspartner van de EU onder de ASEAN-staten. Ook op investeringsgebied zijn er sterke bilaterale banden. In de loop van de tijd hebben Singapore en de EU meer dan 100 miljard euro in elkaars economieën geïnvesteerd.

Achtergrond

Singapore is een van de 10 leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten. De ASEAN-landen zijn samen in grootte de derde handelspartner van de EU buiten Europa, met een jaarlijkse bilaterale handel in goederen en diensten van ongeveer 175 miljard euro. Bijna een derde van deze handel vindt plaats tussen de EU en Singapore (55 miljard euro), wat van Singapore veruit de belangrijkste handelspartner van de EU in Zuidoost-Azië maakt. De EU en Singapore hebben ook nauwe betrekkingen op investeringsgebied: in 2007 beliepen de bilaterale investeringen 100 miljard euro.

Reeds nu hebben EU-bedrijven in veel sectoren Singapore gekozen als uitvalsbasis van waaruit zij het Pacific Rim-gebied bedienen, en de FTA zou bijdragen aan het creëren van extra handels- en investeringsmogelijkheden. De markten van de ASEAN-staten worden beschouwd als prioritaire markten voor EU-exporteurs. In december van het afgelopen jaar hebben de EU-lidstaten de Commissie het groene licht gegeven om onderhandelingen voor vrijhandelsovereenkomsten aan te gaan met individuele ASEAN-landen, te beginnen met Singapore (IP/09/1991).