История на предприятия:

Поглед към бъдещето от миналото

Поглед към бъдещето от миналото

Лапуан Канкурит е семейно предприятие, което е много успешно в Европа и през последните десет години търгува и с Япония.

Търговското споразумение между ЕС и Япония доведе до увеличаване на продажбите от този важен пазар. Jaana Hjelt
Marketing Manager and Owner, Lapuan Kankurit

Финландското дружество проектира и тъкне широка гама от висококачествени дрехи и домакински изделия, изработени от лен, вълна, Tencel и памук. Докато дружеството изнася и за САЩ и Южна Корея, Япония е основният пазар на Лапуан Канкурит извън ЕС.

„През последните десет години оборотът ни непрекъснато нараства и Япония е голяма част от този растеж благодарение на търговското споразумение“. Нашият партньор в Япония беше много вълнуван от Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония“, казва г-жа Хелт.

Миналата година дружеството заздрави отношенията си с този пазар, като откри водещ магазин в Токио.

Лесен преход

Преходът към работа в рамките на търговското споразумение беше плавен. Лапуан Канкурит документира своите производствени процеси, суровини, устойчивост и т.н. от много години, тъй като, както казва г-жа Хелт, „клиентите днес се нуждаят от повече и повече информация и прозрачност по отношение на производството.“ Това означава, че голяма част от необходимата документация за доказване на произхода на техните продукти вече е била въведена, така че те лесно могат да се възползват от намалените тарифни ставки за своите продукти на японския пазар съгласно търговското споразумение.Г-жа Hjelt заяви, че е била загрижена за документацията, свързана с правилата за произход в търговското споразумение, но всъщност е била изненадана, че „е било лесно“.

По-голяма конкурентоспособност

През последните години разходите за суровини — особено за бельо — се увеличават. Това би могло да се отрази отрицателно на стопанската им дейност в Япония, но съгласно търговското споразумение митата бяха намалени и това компенсира увеличените разходи за материали, което позволи на Лапуан Канкурит да поддържа цените си за крайния потребител.

Силен и устойчив местен бизнес

Днес в Лапуан Канкурит работят 30 души, като броят им непрекъснато нараства през последните десет години, отчасти благодарение на техния растеж в Япония. Тъй като толкова малко хора са обучени в традиционното тъкане, те предоставят вътрешно обучение на новите служители, като гарантират, че тези умения няма да бъдат изгубени за бъдещите поколения.

Всички суровини за продуктите на Лапуан Канкурит са екологични, сертифицирани естествени материали от проверени европейски източници. Например лена за бельо се отглежда във Франция и Белгия, цеховете за предене са разположени в Централна и Източна Европа, а опаковането им е с местен произход във Финландия. Днешните потребители се отдалечават от неетичната бърза мода. Благодарение на търговските споразумения традициите на миналото изглеждат като бъдещето.

Споделяне на тази страница:

Бързи връзки