История на предприятия:

Търговските марки създават правилната химия за растеж

Търговските марки създават правилната химия за растеж

Търговските споразумения водят до повече свобода на действие и по-голям контрол върху нашия продукт.
Frank Meyer,
управителен директор, CeraNovis

Този стопански субект в Саарбрюкен изнася 35 % от продукцията си извън границите на ЕС за държави със и без търговски споразумения. „Разликата в търговското споразумение „, казва г-н Мейер, „е значителна“.

CeraNovis доставя широка гама от високоефективни покрития за промишлени приложения в топлообменната, леярната и космическата промишленост. Продуктите са в горния край на пазара, но въпреки това потребителите винаги са повлияни от цената. Именно там търговските споразумения наистина демонстрират силата си. „Поради премахването на митата CeraNovis е наистина конкурентен участник в Канада, Южна Корея и Южна Африка“, казва г-н Мейер, а приходите за дружеството са се увеличили пряко в резултат на търговските споразумения с тези пазари.

Спестеното време е спестено пари

Трансграничният превоз на химикали може да бъде сложен. За млада компания с малък екип за управление на веригата на доставки документацията може да бъде много обременяваща, когато няма търговско споразумение. Например получаването на продуктите на CeraNovis на китайски клиенти винаги е труден процес, докато продажбата на техните южнокорейски клиенти съгласно търговското споразумение между ЕС и Южна Корея е „сладкиш“, казва г-н Мейер.

Що се отнася до CeraNovis, ВИТС — търговското споразумение между ЕС и Канада — донесе особени предимства. След ВИТС декларацията за съответствие е станала много по-лесна и като цяло административна процедура, която преди това е отнела два дни, отнема два часа. Също така CeraNovis вече може да действа като регистриран износител със сертификат за произход. „За нашите клиенти това направи процеса на внос много по-лесен и освен това премахването на митата намали крайната цена на нашия продукт в Канада с 5 — -10 %“, казва г-н Мейер.

Персоналният допир добавя стойност

Като малко предприятие, което доставя нишов продукт, CeraNovis наистина цени прекия контакт с клиентите си. „Това ни помага да запазим отпечатъка на това, от което се нуждаят клиентите“, казва г-н Мейер. За него близките отношения с клиентите са почти невъзможни без търговско споразумение.

Когато CeraNovis изнася за държави без търговско споразумение, те трябва да използват местен представител. Това засяга не само долната граница, тъй като представителят взема процент, но и че често се губи много важен пряк контакт с клиентите. Когато има търговско споразумение, те поддържат тесни делови отношения, които им позволяват да предоставят персонализирани решения и да отговарят пряко на нуждите на своите клиенти.

За няколко кратки години CeraNovis е създало пространство за себе си, като е осигурило заетост на 15 души и вече работи независимо от началото на рисковия си капитал. Търговските споразумения изиграха решаваща роля за развитието на техните международни пазари и продължават да разглеждат страни с търговски споразумения за нови пазари. Слуховете са твърде добри, за да не се пренебрегват.

Споделяне на тази страница:

Бързи връзки