Ταξινόμηση των φαρμάκων φυτικής προέλευσης

Ο παρών οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ταξινόμηση των φαρμάκων φυτικής προέλευσης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δασμολογικοί συντελεστές και τα μη δασμολογικά μέτρα που εφαρμόζονται στα προϊόντα σας.

Οι παρούσες οδηγίες καλύπτουν ένα φάσμα προϊόντων που μπορούν να αναφέρονται ως

 • φάρμακα φυτικής ή φυτικής προέλευσης
 • ομοιοπαθητικά και βοτανοθεραπευτικά μέσα
 • συμπληρώματα διατροφής, τρόφιμα και διατροφή
 • [...] [...]

Τα φάρμακα φυτικής προέλευσης ταξινομούνται σύμφωνα με

 • ο σκοπός τους — είτε πρόκειται για φάρμακα είτε για τη γενική υγεία και ευημερία
 • το περιεχόμενό τους και τα πρόσθετα
 • ο τρόπος με τον οποίο γίνονται — για παράδειγμα, για λιανική πώληση ή για τις μετρηθείσες δόσεις για μια συγκεκριμένη χρήση

Γενικά, τα προϊόντα αυτά υπάγονται σε ένα από τα ακόλουθα κεφάλαια του τιμολογίου

 • Κεφάλαιο 21 — για παρασκευάσματα διατροφής όπως τα αφεψήματα τσαγιού ή τα συμπληρώματα διατροφής
 • Κεφάλαιο 22 — για ποτά με πρόσθετα συστατικά όπως οι βιταμίνες — για παράδειγμα τους αλκοολωμένοι tonic οίνους
 • Κεφάλαιο 29 — για τις βιταμίνες και παρόμοιες οργανικές ενώσεις που ορίζονται χωριστά
 • Κεφάλαιο 30 — για τα φυτικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα
 • Κεφάλαιο 23 — για συμπληρώματα ζωοτροφών

Ορισμένα προϊόντα μπορούν, ωστόσο, να ταξινομηθούν αλλού, για παράδειγμα στο κεφάλαιο 7, κεφάλαιο 8, κεφάλαιο 9, κεφάλαιο 12, κεφάλαιο 13 ή κεφάλαιο 19.

Προσδιορισμός των φαρμάκων φυτικής προέλευσης, των συμπληρωμάτων και της τονισμού

Κατά την ταξινόμηση των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων για τους σκοπούς του δασμολογίου, ιδίως στο κεφάλαιο 30, μπορείτε να επιλέξετε ορισμένους όρους και συντμήσεις. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα.

Όροι που χρησιμοποιούνται όταν αναφέρονται σε φάρμακα

 • Δραστική ουσία — χημικώς καθορισμένη ουσία, καθορισμένης χημικής σύστασης ομάδα ουσιών, όπως αλκαλοειδή, πολυφαινόλες ή ανθοκυανίνες, ή εκχύλισμα φυτού, που πρέπει όλα να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για την πρόληψη ή τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών και παθήσεων ή των συμπτωμάτων τους
 • Έκδοχο — μη θρεπτική ουσία (όπως στεατικό μαγνήσιο) που προστέθηκε κατά την παραγωγή δισκίων
 • Τα φυτικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα — παρασκευάσματα που βασίζονται σε μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες (βλ. ανωτέρω) και λαμβάνονται από φυτό ή μέρη του φυτού, με διεργασία όπως ξήρανση, σύνθλιψη, εκχύλιση ή καθαρισμό
 • Ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα που παρασκευάζονται από προϊόντα, ουσίες ή συνθέσεις που καλούνται «ομοιοπαθητικές πηγές» ή «μητρικά βάμματα», τα οποία αραιώνονται, για παράδειγμα με αλκοόλη ή νερό, και εφόσον πρέπει να αποδειχθεί ο βαθμός αραίωσης (π.χ. D6).
 • Προβιταμίνη — μια πρόδρομη ουσία βιταμινών, η οποία μετατράπηκε από τον οργανισμό σε βιταμίνη
 • Βιταμίνες ή ανόργανα παρασκευάσματα — παρασκευάσματα με βάση βιταμίνες που καλύπτονται από τον κωδικό τίτλου 2936, ή με βάση ανόργανα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ιχνοστοιχείων, και μείγματα ανόργανων ουσιών. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών ή παθήσεων ή των συμπτωμάτων τους. Αυτός ο τύπος παρασκευάσματος περιέχει πολύ υψηλότερη ποσότητα βιταμινών ή ανόργανων στοιχείων, γενικά τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερες από τη συνιστώμενη ημερήσια αποζημίωση (βλ. ανωτέρω).
 • ΣΗΔ — η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης ή ανόργανου στοιχείου που απαιτείται από το φορέα για να παραμείνει υγιές

Ο ακόλουθος πίνακας από το παράρτημα της οδηγία 90/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου — (όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2008/100/ΕΚ) — σχετικά με τη διατροφική επισήμανση των τροφίμων καθορίζει τη ΣΗΔ για ένα φάσμα βιταμινών και μετάλλων.

Βιταμίνες

ΣΗΔ

Ορυκτά

ΣΗΔ

Βιταμίνη A

800 μικρογραμμάρια

Κάλιο

2 γραμμάρια

Βιταμίνη D

5 μικρογραμμάρια

Χλωριούχο

800 mg

Βιταμίνη E

12 mg

Ασβέστιο

800 mg

Βιταμίνη K

75 μικρογραμμάρια

Φωσφόρος

700 mg

Βιταμίνη C

80 mg

Μαγνήσιο

375 mg

Θειαμίνη

1,1 mg

Σίδηρο

14 mg

Ριβοφλαβίνη

1,4 mg

Ψευδάργυρος

10 mg

Νιασίνη

16 mg

Χαλκός

1 χιλιοστόγραμμο

Βιταμίνη B6

1,4 mg

Μαγγάνιο

2 mg

Φολικό οξύ

200 μικρογραμμάρια

Φθοριούχο

3,5 mg

Βιταμίνη B12

2.5 μικρογραμμάρια

Σελήνιο

55 μικρογραμμάρια

Βιοτίνη

50 μικρογραμμάρια

Χρώμιο

40 μικρογραμμάρια

Παντοθενικό οξύ

6 mg

Μολυβδένιο

50 μικρογραμμάρια

Ιωδίου

150 μικρογραμμάρια

 

 

Διάφορα παρασκευάσματα διατροφής

Τα προϊόντα που δεν θεραπεύουν, θεραπεύουν ή προλαμβάνουν ασθένειες ή παθήσεις κατατάσσονται γενικά στον κωδικό ΣΟ 2106 ως παρασκευάσματα διατροφής που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.

Πολλά αντικείμενα κατατάσσονται στον κωδικό αυτό, μεταξύ των οποίων:

 • μείγματα φυτών ή μέρη φυτών με άλλα συστατικά, όπως εκχυλίσματα φυτών. Τα μείγματα αυτά δεν καταναλώνονται στο παρόν έντυπο, αλλά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος και αφεψημάτων. Μπορούν να έχουν συγκεκριμένο σκοπό, για παράδειγμα να χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά, αρνητικά ή διουρητικά ή για την ανακούφιση του επιπεδώματος. Άλλα αιτήματα για παροχή αρωγής ή για την προώθηση της γενικής υγείας ή της ευημερίας.
 • μείγματα εκχυλίσματος ginseng (ginseng) και άλλων συστατικών για την παραγωγή τσαγιού ή ποτών από την ιαπωνική κάνναβη (ginseng)
 • συμπληρώματα διατροφής ή διατροφής που βασίζονται σε ουσίες όπως εκχυλίσματα φυτών, συμπυκνώματα φρούτων, μέλι ή φρουκτόζη και τα οποία περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες — η συσκευασία των εν λόγω παρασκευασμάτων συχνά υποδηλώνει ότι είναι επωφελείς για τη διατήρηση της καλής υγείας ή της ευημερίας

Μολονότι πολλά προϊόντα όπως οι βιταμίνες κατατάσσονται συνήθως στην κλάση αυτή, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη

 • το πραγματικό περιεχόμενο του προϊόντος
 • με ποιον τρόπο γίνεται η παραγωγή, η παρουσίαση ή η επισήμανση του προϊόντος

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα προϊόν κατατάσσεται σε άλλη κλάση. Για παράδειγμα οι βιταμίνες που αναμειγνύονται με νερό και άλλα συστατικά και είναι έτοιμες για άμεση κατανάλωση ως ποτά ή «τονωτικά» δεν καλύπτονται από τον κωδικό τίτλου 2106. Αντιθέτως, καλύπτονται στο κεφάλαιο 22.

[...] [...] [...] [...] [...] [...]

Το κεφάλαιο 22 καλύπτει τον τονισμό και τα υγρά συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Τα παρασκευάσματα αυτά περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες ή ενώσεις σιδήρου και έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη γενική υγεία ή την ευημερία. Αυτός ο τύπος προϊόντος καλύπτεται γενικά από έναν από τους ακόλουθους κωδικούς κλάσεων.

 • κωδικός κλάσης 2202 — μη αλκοολούχα ποτά
 • κωδικός 2205 — αρωματισμένοι οίνοι
 • κωδικός 2206 — Μείγματα ποτών που προέρχονται από ζύμωση, μείγματα ποτών που προέρχονται από ζύμωση με μη αλκοολούχα ποτά και άλλα ποτά που προέρχονται από ζύμωση
 • κωδικός κλάσης 2208 — οινοπνευματώδη ποτά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων, όπως το τονωτικό κρασί (εμπλουτισμένα με βότανα και/ή βιταμίνες) και τα υγρά φάρμακα φυτικής προέλευσης, με βάση αποσταγμένη αλκοόλη — περιλαμβάνονται στην κλάση αυτή, ακόμη και αν πρόκειται να ληφθούν σε πολύ μικρές ποσότητες

Προβιταμίνες και βιταμίνες

Οι επιμέρους οργανικές ενώσεις, όπως και οι βιταμίνες, καλύπτονται στο κεφάλαιο 29. Ωστόσο, για να καλύπτονται από το κεφάλαιο αυτό, πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρές προϋποθέσεις που καθορίζουν τις επιτρεπόμενες πρόσθετες ύλες. Οι ενώσεις αυτές διαλύονται σε νερό ή σε άλλο διαλύτη, αλλά το διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λόγους ασφαλείας ή για σκοπούς μεταφοράς. Οι σταθεροποιητές, όπως οι αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες, μπορούν επίσης να προστεθούν, αλλά μόνο για τη διατήρηση της ουσίας ή για σκοπούς μεταφοράς.

Επομένως, αν για παράδειγμα ένα βασικό στοιχείο ιχνοστοιχείων, όπως πικολινικό χρώμιο, παρασκευάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής υπό μορφή δισκίων ή καψουλών, δεν θα καλύπτεται από το παρόν κεφάλαιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρόσθετα συστατικά, όπως το συνδετικό υλικό, το περίβλημα και τα έκδοχα, δεν έχουν προστεθεί μόνο για λόγους διατήρησης ή μεταφοράς. Αυτός ο τύπος προϊόντος καλύπτεται από την κλάση 2106 του κεφαλαίου 21.

ΤΟΜΕΑΣ 2936

 • προβιταμίνες
 • βιταμίνες
 • παράγωγα χρησιμοποιούμενα κυρίως ως βιταμίνες
 • μείγματα προβιταμινών, βιταμινών και παραγώγων με τη μορφή βιταμινών

Ορισμένα ειδικά πρόσθετα, όπως τα αντιοξειδωτικά, επιτρέπονται υπό τον όρο ότι το προστιθέμενο ποσό αρκεί για τη διατήρηση ή τη μεταφορά των βιταμινών.

Για τους σκοπούς της ταξινόμησης, είναι πολύ σημαντικό τα στοιχεία που προστίθενται σε μια ένωση να μην καθιστούν το προϊόν που προκύπτει ως ιδιαίτερα κατάλληλο για συγκεκριμένη χρήση παρά για γενική χρήση. Για παράδειγμα, αν οι βιταμίνες παρασκευάζονται ως συμπληρώματα διατροφής υπό μορφή δισκίων, καψουλών ή καπέλων, τότε δεν κατατάσσονται στην κλάση του κωδικού ΣΟ 2936. Λόγω του τρόπου με τον οποίο «υποβλήθηκαν εκ νέου με προβλεπόμενη ημερήσια δοσολογία, θεωρούνται ότι είναι κατάλληλα για συγκεκριμένη χρήση. Εξαιρούνται επίσης από τον κωδικό αυτό, επειδή ο σκοπός των προσθέτων είναι απλώς να συντηρήσουν ή να μεταφέρουν τις βιταμίνες. Τα πρόσθετα πρέπει να δίνουν το προϊόν σε εύχρηστο και εύκολο στη χρήση έντυπο.

Φάρμακα φυτικής προέλευσης

Τα φυτικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα ή τα φάρμακα, καλύπτονται στο κεφάλαιο 30 από τους κωδικούς κλάσης 3003 και 3004. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται (είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά) για τη θεραπεία ή την πρόληψη ανθρώπινων ή ζωικών ασθενειών ή παθήσεων. Τα προϊόντα που διατηρούν τη γενική υγεία και ευημερία εξαιρούνται ρητά από το παρόν κεφάλαιο.

Εάν ένα φάρμακο συμπληρώνεται σε μετρημένες δόσεις, όπως οι ampules, οι σύριγγες ή οι κάψουλες, τότε πρέπει να κατατάσσονται στην κλάση 3004.

Ο κωδικός αυτός αφορά ειδικά τη λιανική πώληση

 • φαρμακευτικά βότανα και ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα
 • παρασκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα ή λιπαρά οξέα

Τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνουν ορισμένες πληροφορίες για τους καταναλωτές στις ετικέτες ή στη συσκευασία τους ή στις συνοδευτικές κατευθύνσεις των χρηστών. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • τις συγκεκριμένες νόσους, παθήσεις ή ελλείψεις (ή τα συμπτώματά τους) για τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το προϊόν
 • τη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιεί το προϊόν
 • η δοσολογία
 • τρόπος εφαρμογής

Το επίπεδο των βιταμινών και των ανόργανων στοιχείων στα εν λόγω προϊόντα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των ουσιών αυτών για τη διατήρηση της γενικής υγείας ή της ευημερίας.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις