Yritysesimerkki:

Tulevaisuuden suunnittelu menneisyydestä

Tulevaisuuden suunnittelu menneisyydestä

Lapuan Kankurit on perheyritys, joka on menestynyt hyvin Euroopassa, ja viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana se on käynyt kauppaa myös Japanin kanssa.

EU:n ja Japanin kauppasopimus lisäsi myyntiä näiltä tärkeiltä markkinoilta. Jaana Hjelt
Marketing Manager ja omistaja, Lapuan Kankurit

Suomalainen yritys suunnittelee ja kutoo laajan valikoiman korkealaatuisia vaatteita ja kodintarvikkeita, jotka on valmistettu liinavaatteista, villasta, tencelistä ja puuvillasta. Vaikka yritys harjoittaa vientiä myös Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan, Japani on Lapuan Kankuritin tärkeimmät markkinat EU:n ulkopuolella.

”Viimeisten kymmenen vuoden aikana liikevaihtomme on kasvanut tasaisesti, ja Japani on ollut kauppasopimuksen ansiosta suuri osa kasvusta.” EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus on ollut hyvin innokas kumppani Japanissa”, Hjelt kertoo.

Viime vuonna yritys vahvisti suhteensa näihin markkinoihin avaamalla lippulaivamyymälän Tokioon.

Vaivaton siirtymävaihe

Siirtyminen kauppasopimuksen mukaiseen toimintaan sujui kitkattomasti. Lapuan Kankurit on dokumentoinut tuotantoprosessinsa, raaka-aineensa, kestävän kehityksensä jne. useiden vuosien ajan, koska kuten Hjelt toteaa, ”asiakkaat tarvitsevat nykyään yhä enemmän tietoa ja avoimuutta tuotannosta”. Tämä tarkoitti sitä, että suuri osa heidän tuotteidensa alkuperän osoittamiseen vaadituista asiakirjoista oli jo olemassa, jotta he voisivat helposti hyötyä tuotteistaan Japanin markkinoilla kauppasopimuksen nojalla sovelletuista alennetuista tulleista.Hjelt kertoo suhtautuvansa epäilevästi kauppasopimuksen alkuperäsääntöihin liittyvään paperityöhön, mutta itse asiassa oli miellyttävä yllättynyt todetakseen, että ”on ollut helppoa”.

Kilpailukyvyn parantaminen

Raaka-aineiden – erityisesti liinavaatteiden – kustannukset ovat nousseet viime vuosina. Tämä olisi voinut vaikuttaa kielteisesti niiden liiketoimintaan Japanissa, mutta kauppasopimuksen nojalla tulleja on alennettu, mikä on kompensoinut raaka-ainekustannusten nousun ja antanut Lapuan Kankuritille mahdollisuuden säilyttää hintansa loppukuluttajille.

Vahva ja kestävä paikallinen liiketoiminta

Tällä hetkellä Lapuan Kankurit työllistää 30 henkilöä, joiden määrä on kasvanut tasaisesti kymmenen viime vuoden aikana osittain Japanissa tapahtuneen kasvun ansiosta. Koska niin vähän ihmisiä koulutetaan perinteiseen kudontaan, he antavat koulutusta uudelle henkilöstölle ja varmistavat, että näitä taitoja ei menetetä tuleville sukupolville.

Kaikki Lapuan Kankuritin tuotteiden raaka-aineet ovat ekologisia ja sertifioituja luonnonmateriaaleja, jotka ovat peräisin todennetuista eurooppalaisista lähteistä. Esimerkiksi pellavaa viljellään Ranskassa ja Belgiassa, kehräämöt sijaitsevat Keski- ja Itä-Euroopassa ja niiden pakkaukset ovat peräisin Suomesta. Nykypäivän kuluttajat ovat etääntymässä epäeettisestä nopeasta muodista. Kauppasopimukset vahvistavat menneisyyden perinteitä tulevaisuuden tavoin.

Jaa tämä sivu:

Linkit