Yritysesimerkki:

Menneisyyden tulevaisuuden suunnittelu

Menneisyyden tulevaisuuden suunnittelu

Lapuan Kankurit on perheyritys, joka on menestynyt hyvin Euroopassa ja joka on kymmenen viime vuoden ajan käynyt kauppaa myös Japanin kanssa.

EU:n ja Japanin kauppasopimus lisäsi myyntiä näiltä tärkeiltä markkinoilta. Jaana Hjelt
Marketing Management and Owner, Lapuan Kankurit

Suomalainen yritys suunnittelee ja kudottaa laajan valikoiman korkealaatuisia vaatteita ja kodinkoneita, jotka on valmistettu liinavaatteista, villasta, Tencelistä ja puuvillasta. Vaikka yritys harjoittaa vientiä myös Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan, Japani on Lapuan Kankuritin tärkeimmät markkinat EU:n ulkopuolella.

”Kahden viime vuoden aikana liikevaihtomme on kasvanut tasaisesti, ja Japani on ollut merkittävä osa kasvusta kauppasopimuksen ansiosta. Kumppanimme Japanissa oli erittäin innostunut EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimuksesta ”, Hjelt toteaa.

Viime vuonna yritys vahvisti suhdettaan näihin markkinoihin avaamalla Tokioon lippulaivavaraston.

Siirtyminen on helppoa

Siirtyminen kauppasopimuksen mukaiseen työhön sujui kitkattomasti. Lapuan Kankurit on dokumentoinut tuotantoprosessejaan, raaka-aineitaan, kestävyyttään jne. jo vuosia, sillä kuten Hjelt toteaa, ”asiakkaat tarvitsevat nykyään yhä enemmän tietoa ja avoimuutta tuotannosta”. Tämä tarkoitti, että suuri osa vaadituista asiakirjoista tuotteidensa alkuperän osoittamiseksi oli jo olemassa, jotta he voisivat helposti hyötyä Japanin markkinoilla kauppasopimuksen mukaisista alennetuista tulleista. Hjelt toteaa olleensa huolissaan kauppasopimuksen alkuperäsääntöihin liittyvästä paperityöstä, mutta hän oli itse asiassa yllättynyt siitä, että ”se on ollut helppoa”.

Kilpailukyvyn parantaminen

Raaka-aineiden – erityisesti liinavaatteiden – kustannukset ovat nousseet viime vuosina. Tämä olisi voinut vaikuttaa kielteisesti niiden liiketoimintaan Japanissa, mutta kauppasopimuksen nojalla tulleja on alennettu, mikä on tasoittanut materiaalikustannusten nousua, minkä ansiosta Lapuan Kankurit ovat voineet säilyttää hintansa loppukuluttajan kannalta.

Vahva ja kestävä paikallinen liiketoiminta

Nykyään Lapuan Kankurit työllistävät 30 henkilöä, ja heidän määränsä on kasvanut tasaisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana osittain Japanissa tapahtuneen kasvun ansiosta. Koska niin harvat ihmiset kouluttavat perinteistä kudontaa, he tarjoavat sisäistä koulutusta uusille työntekijöille ja varmistavat, että näitä taitoja ei menetetä tuleville sukupolville.

Kaikki Lapuan Kankuritin tuotteiden raaka-aineet ovat ekologisia, sertifioituja luonnonmateriaaleja, jotka ovat peräisin todennetuista eurooppalaisista lähteistä. Esimerkiksi pellavapellavaa viljellään Ranskassa ja Belgiassa, kehruutehtaat sijaitsevat Keski- ja Itä-Euroopassa ja niiden pakkaukset hankitaan paikallisesti Suomesta. Nykypäivän kuluttajat ovat siirtymässä epäeettisestä ja nopeasta muodista. Kauppasopimusten myötä menneisyyden perinteet näyttävät tulevaisuuteen.

Jaa tämä sivu: