Priča o iskustvu poduzeća:

Na karti trgovinskih sporazuma nalaze se male zemlje

Na karti trgovinskih sporazuma nalaze se male zemlje

ABCON može biti malo poduzeće u maloj zemlji, ali trgovinski sporazumi nam daju međunarodni doseg.
Barry Smith
direktor, ABCON

Poduzeće sa sjedištem u ruralnoj Irskoj od 2005. proizvodi specijalizirane abrazivne proizvode za područja s otežanim pristupom ili za posebne završne obrade na metalnim površinama. Njihovi se proizvodi, među ostalim, upotrebljavaju u preciznom inženjerstvu, zrakoplovnoj industriji i automobilskom sektoru. Zahvaljujući trgovinskim sporazumima sada imaju klijente iz Južne Koreje, Čilea, Singapura i Kanade, ali neki od njih.

Iskorištavanje prednosti smanjene papirologije

„Proizvodimo nišni proizvod koji se može pakirati i isporučiti po cijeni koju tržište može prihvatiti, uz izvrsnu uslugu i tehničku podršku”, kaže g. Smith.

Kad je riječ o specijaliziranim proizvodima društva ABCON, trgovinski sporazumi ne utječu znatno na određivanje cijena jer je carina WTO-a za te proizvode već niska i iznosi 2 – 3 %. U slučajevima u kojima ABCON zaista smatra da je korist trgovinskih sporazuma manja papirologija i brzina kroz carinu.

„Prije trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) moglo bi potrajati 12 – 15 dana da se proizvodi prođu kroz carinu, ali zahvaljujući CETA-i pošiljke sada prolaze kroz carinu u jednom danu. Smanjena je i potrebna dokumentacija, čime se smanjuje pritisak na naš logistički tim", kaže g. Smith.

Kada je društvo ABCON počelo poslovati, imalo je devet zaposlenika. Danas imaju 140 zaposlenika na puno radno vrijeme, što poduzeće čini velikim poslodavcem u regiji. Osim onih koje izravno zapošljavaju, surađuju s lokalnim dobavljačima i podizvođačima za razne usluge. Na taj način trgovinski sporazumi imaju pozitivne učinke na poduzeća iz EU-a koja možda čak ni nisu usmjerena na izvoz.

Primjećivanje u Japanu

ABCON se sada kreće na japansko tržište, što je izravan rezultat trgovinskog sporazuma između EU-a i Japana. Smith kaže: „prije sporazuma gotovo nije postojala mogućnost da se ABCON trguje na tom području jer je Japan vrlo teško tržište i nemamo uporište u zemlji.” Po prvi put oni sada primaju upite potencijalnih kupaca u Japanu. Nedavno je član EEN-a Enterprise Ireland uveo kontingent japanskih poduzetnika u Irsku i posjetio je lokaciju ABCON. Japanski posjetitelji imali su malo prethodnog znanja o Irskoj, a trgovinski sporazum između EU-a i Japana bio je ključna atrakcija.

„Potencijalni kupci često su svjesni Irske zbog turizma ili možda svoje farmaceutske industrije, ali ne nužno jer su industrijski dobavljači i trgovinski sporazumi moćan alat za mijenjanje tih predodžbi. Sada više nego ikad prije, trgovinski sporazumi EU-a stvaraju velike mogućnosti za mala poduzeća", kaže g. Smith.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice