Priča o iskustvu poduzeća:

Stogodišnja poduzeća koja ostvaruju koristi od trgovinskih sporazuma

Stogodišnja poduzeća koja ostvaruju koristi od trgovinskih sporazuma

Ulla Kjær Jensen, voditeljica za globalna regulatorna pitanja Palsgaarda, nadgleda tim koji radi na propisima i usklađenosti.

Pri traženju izvoznih tržišta Palsgaard uvijek razmatra trgovinske sporazume jer oni utječu na poslovne prilike.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Bez obzira na to jeste li čuli za Palsgaard, vjerojatnije ste konzumirali njihove proizvode. Proizvode emulgatore i stabilizatore za prehrambenu industriju. Budući da se radi o specijaliziranim proizvodima koji se upotrebljavaju u malim količinama, izvoz je uvijek bio značajan za njihovo poslovanje i danas se 90 % njihovih proizvoda izvozi.

Tim gospođe Jensena radi iza kunaca i proučava sporazume kako bi osigurao ispravnu kategorizaciju svakog proizvoda iz Palsgaarda. Sastavom svakog proizvoda određuje se njegova kategorija, a time i izuzeća od carina. Nakon što se to učini, postupak izvoza vrlo je jednostavan.

Za izvoz je potreban obrazac potvrde o podrijetlu EUR.1 ili izjava na računu ili dugoročna izjava dobavljača (LTSD). Dugoročne izjave dobavljača jednokratne su izjave koje vrijede za pošiljke u razdoblju do dvije godine. „Budući da je LTSD dulji rok valjanosti, njome se dodatno smanjuje papirologija”, kaže gđa Jensen.

Golema ušteda na pristojbama

Svaki trgovinski sporazum razlikuje se pa se uštede razlikuju od zemlje do zemlje.

„Ukidanje carina u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Južne Koreje dovelo je do golemih ušteda na proizvodima iz Palsgaarda za južnokorejske klijente." Na primjer, zbog tog je sporazuma carina na Palsgaardovo rješenje kristalizatora margarina i rasponâ pala s 36 % na 0 %. Time se znatno povećava konkurentnost Palsgaarda na tržištu Južne Koreje.

Sporazum o pridruživanju između EU-a i Egipta posebno je koristan za njihov izvoz jer „velik asortiman naših proizvoda ispunjava uvjet povlaštenog podrijetla i stoga ostvaruje korist od izuzeća od carine.” Na primjer, Palsgaard proizvodi niz emulgatora za kolače. Carine na mnoge od tih proizvoda smanjile su se s 5 % na 0 % kao rezultat sporazuma.

Uloženo vrijeme danas

Palsgaard također već neko vrijeme trguje s Vijetnamom, a tim Jensena sada istražuje kako će novi trgovinski sporazum između EU-a i Vijetnama imati koristi od njihova poslovanja. Taj je sporazum stupio na snagu 1. kolovoza 2020. i njime će se ukinuti više od 99 % svih carina, a ostatak će se djelomično ukloniti s pomoću ograničenih kvota s nultom stopom carine. Tim za regulatorne poslove Palsgaarda trenutačno proučava pojedinosti sporazuma uz svaki proizvod iz Palsgaarda kako bi utvrdio koja se izuzeća od carina primjenjuju.

Iskorištavanje nagrada

Palsgaard trenutačno ima postrojenja u Danskoj, Nizozemskoj, Brazilu, Meksiku, Kini i Maleziji. Iako su te lokacije odabrane na temelju tržišta i/ili opskrbe sirovinama, gđa Jensen uvjerena je da će „Palsgaard uzeti u obzir mogućnosti trgovinskih sporazuma za buduće lokacije postrojenja.” U stoljeću trgovine iza njega Palsgaard se raduje nastavku globalnog rasta, zahvaljujući trgovinskim sporazumima EU-a ni u jednom malom dijelu. Dobre vijesti za zaposlenike!

Palsgaard, osnovan u Danskoj prije više od stoljeća, europsko je poduzeće s dugom poviješću prekogranične trgovine. Poduzeće trenutačno izvozi u 110 zemalja, uključujući 40 zemalja s trgovinskim sporazumima EU-a.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice