Priča o iskustvu poduzeća:

Trgovinski sporazum – izvoz kamina

Trgovinski sporazum – izvoz kamina

Parkanex Export Manager Oliver Bartnik sjeća se sjećanja na austrijsko-poljsku granicu i čekanje na carinjenje uvoza društva. To je, naravno, bilo u danima prije pristupanja Poljske EU-u, a mnogo se promijenilo za poduzeće od tih prvih dana. Otac M. Bartnika osnovao je 1996. Parkanex, koji je zatim bio usmjeren na uvoz cijevi za dimnjake iz Austrije za prodaju u Poljskoj. Danas društvo kupuje i proizvodi niz kamina i opreme za ventilaciju, kao i samostojeće peći, za domaće tržište i sve više za izvoz.

Trgovinski sporazumi utjecali su na naše poslovanje jer nije slučajno da su sva izvozna tržišta zemlje s trgovinskim sporazumima EU-a.
Oliver Bartnik, Parkanex

Dva glavna tržišta društva izvan EU-a jesu Moldova i Ukrajina. Sporazumi o pridruživanju između EU-a i obiju zemalja na snazi su od 2014. Bez takvih sporazuma proizvodi društva Parkanex podlijegali bi carinama od 8 do 10 %, što bi negativno utjecalo na njihovu konkurentsku prednost.

Brzo carinjenje

Zajedno s trgovcima na veliko u Ukrajini, Parkanex također prodaje maloprodajnim trgovinama u Moldovi, Izraelu i Makedoniji te građevinskom poduzeću u Maroku. Danas izvozno tržište Parkanexa iznosi 13 % ukupne prodaje, a povećava se iz godine u godinu.

Kada Parkanex primi narudžbu od Ukrajine ili Moldove, primjerice, kupci u tim zemljama organiziraju prijevoz. Roba se utovaruje u kamion, a kamion odlazi carinskoj agenciji. Carini su potrebni 1,5 – 2 sata. „Dostavljamo potvrdu EUR.1 u kojoj se navodi podrijetlo proizvoda”, kaže g. Bartnik. Kada izvozi vlastite proizvedene proizvode društva Parkanex, stvaranje eura.1 vrlo je jednostavno jer je društvo izvor robe. Za proizvode koje preprodaje mora pribaviti izjave o podrijetlu od dobavljača.

Pogled u budućnost

Parkanex je ažurirao dizajn svojih kamina kako bi ispunio ekološke standarde te je propisno certificiran.

Društvo Parkanex danas zapošljava 50 osoba na dvjema lokacijama u Poljskoj, od kojih su mnoge dio poduzeća od samog početka. G. Bartnik trenutačno je u pregovorima o širenju na Jordan i Kazahstan, a trgovinski sporazumi EU-a i dalje će imati važnu ulogu u budućnosti Parkanexa.

 

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice