Priča o iskustvu poduzeća:

Uklanjanje prepreka: Portugalsko poduzeće za proizvodnju papira ponovno dobiva pristup turskom tržištu za nepremazani papir bez drva

Uklanjanje prepreka: Portugalsko poduzeće za proizvodnju papira ponovno dobiva pristup turskom tržištu za nepremazani papir bez drva

Zajedničkim naporima Europske komisije, država članica (posebno Portugala) i europske industrije papira, uključujući njezino europsko udruženje CEPI i suradnju iz Turske, trgovinska ograničenja mogla bi se u konačnici ukloniti. To je vrlo korisno našem poduzeću jer smo zadržali pristup važnom turskom tržištu za papir UWF-a.

Murat Kaplan
Sales Manager
The Navigator Company

Društvo

Murat Kaplan Sales Manager The Navigator Company: „Navigator Company je vodeća robna marka premium uredskog papira sa sjedištem u Portugalu. Prisutan je u više od 110 zemalja diljem svijeta i ima više od 3 100 izravnih zaposlenika, a velika većina njih (oko 2900) zaposlena je u Portugalu.”

Pristup tržištima trećih zemalja ključan je za nas

„Naše poduzeće izvozi oko 95 % svoje proizvodnje papira u 123 zemlje diljem svijeta. Stoga nam je ključno omogućiti trgovinu u slobodnom i pravednom globalnom okruženju.Turska je važno izvozno tržište za Navigatore. Posljednjih smo godina u Tursku izvezli papirnate proizvode u vrijednosti od oko 65 milijuna EUR godišnje. „

Pitanje pristupa tržištu: Turske nadzorne mjere i neautomatsko izdavanje uvoznih dozvola za nepremazani papir bez drva

Turske su vlasti 21. lipnja 2014. pokrenule zaštitni ispitni postupak u vezi s uvozom nepremazanog bezdrvnog papira (papir UWF) svih podrijetla. Ispitni postupak bio je usmjeren uglavnom na uvoz papira UWF-a iz Finske, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke i Slovenije.

Nakon tog ispitnog postupka o zaštitnim mjerama europski proizvođači na čelu Navigatora turskim su tijelima dokazali da nije bilo pravnog ili ekonomskog slučaja za uvođenje zaštitnih mjera. Turska stoga nije uvela mjere.”

„Zajedničkim naporima Europske komisije, država članica (posebno Portugala) i europske industrije papira, uključujući njezino europsko udruženje CEPI i suradnju iz Turske, s vremenom bi se moglo ukloniti ograničenje trgovine. To je vrlo korisno našem poduzeću jer smo zadržali pristup važnom turskom tržištu za papir UWF-a.

„Umjesto toga, 28. kolovoza 2015. turske vlasti uvele su disruptivni sustav nadzora i praćenja uvoza. U tu je svrhu Turska uspostavila neautomatski sustav uvoznih dozvola koji se temelji na visokom minimalnom cjenovnom pragu (1,200 USD/tona). To je uzrokovalo znatnu i nepoštenu prepreku trgovini papirom UWF-a između EU-a i Turske, što je utjecalo na 150 milijuna EUR izvoza iz EU-a, uključujući uredski papir, papir za knjige i omotnice te papir koji se upotrebljava za izravno stavljanje na tržište pošte. Te su opterećujuće mjere posebno utjecale na Navigatora. „

Problem je sada riješen u okviru partnerstva EU-a za pristup tržištu

„Skrenuli smo pozornost na to pitanje Savjetodavnom odboru za pristup tržištu (MAAC). Europska komisija pokrenula je 7. srpnja 2017. ispitni postupak na temelju Uredbe EU-a o trgovinskim preprekama na zahtjev Konfederacije europskih industrija papira (CEPI). Turska je 7. prosinca 2017. odlučila ukinuti nadzor i praćenje uvoza za dokument UWF-a. Komisija je u ožujku 2018. donijela izvješće Odboru za trgovinske prepreke u kojem je zaključeno da mjera neće biti u skladu s pravilima WTO-a i EU-a i Turske o carinskoj uniji. Međutim, s obzirom na ukidanje turske mjere za dokument UWF-a, Komisija je izjavila da EU neće nastaviti s tim pitanjem, već će nastaviti pomno pratiti situaciju.”

 

Stajalište industrije – Konfederacija europskih industrija papira (CEPI)

„Navigatorsko društvo jedno je od najaktivnijih poduzeća u našem sektoru. Oni su lišeni straha u pokretanju novih tržišta diljem svijeta. Zato od njih dobivamo mnogo informacija o novim preprekama pristupu tržištu koje se pojavljuju na različitim tržištima.

Kada nam je Navigator obavijestio o preprekama pristupu tržištu u Turskoj, nismo oklijevali upotrijebiti okvir partnerstva za pristup tržištu kako bismo odmah obavijestili Komisiju o tom pitanju. EU je zatim s Turskom pokrenuo to pitanje i u konačnici riješio taj problem. Drago nam je što je naš zajednički rad doprinio uklanjanju prepreke i povećao mogućnosti za izvoz Navigatora.

Međutim,Navigator Company nije jedini koji je imao koristi od uklanjanja te prepreke.Naš sektor zajedno čini 22 % svjetske proizvodnje, 81 milijardu EUR godišnjeg prometa europskom gospodarstvu i izravno zapošljava više od 175 000 ljudi.

Nakon prestanka turske mjere nadzora i naknadne suspenzije istrage Uredbe EU-a o trgovinskim preprekama koju je pokrenula Europska komisija na zahtjev CEPI-ja, glavni direktor udruženja Sylvain Lhôte dao je sljedeću javnu izjavu:

CEPI ponosi svoju snažnu predanost slobodnoj trgovini sa svojim partnerima. Odluka turskih vlasti o ukidanju tih nepoštenih mjera opravdana je; međutim, to pitanje nikada prije nije trebalo eskalirati. Očekujemo da će turska tijela u budućnosti ispuniti svoje obveze u okviru Sporazuma o carinskoj uniji između EU-a i Turske”. CEPI je paneuropsko udruženje koje predstavlja industriju šumskih vlakana i papira. Preko svojih 18 nacionalnih udruženja, CEPI okuplja 495 poduzeća koja posluju u više od 900 tvornica celuloze i papira diljem Europe i koja proizvode papir, karton, celulozu i druge proizvode od bioloških sirovina.”

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice