Termékkövetelmények

Milyen követelményeknek kell az országoknak megfelelniük ahhoz, hogy termékem megfeleljen a biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak?

A termékkövetelmények olyan alapvető feltételekre utalnak, amelyeknek a termékeknek meg kell felelniük ahhoz, hogy egyetlen piacra léphessenek.

A műszaki szabályok meghatározzák azokat a konkrét jellemzőket, amelyekkel a terméknek rendelkeznie kell, például:

  • tervezés
  • címkézés
  • jelölés
  • csomagolás
  • funkcionalitás vagy teljesítmény

Külön szabályok biztosítják, hogy a termékeket az emberi egészség, a biztonság vagy a környezet védelme érdekében alakítsák ki.

A termékkövetelmények a következőkre terjedhetnek ki:

  • maga a termék – például gyúlékonyság, elektromos tulajdonságok vagy higiénia
  • a termék gyártási folyamata
  • a termék teljesítménye – például energiahatékonysága

A legtöbb esetben a rendeletek határozzák meg az elérendő célokat vagy a kezelendő veszélyeket, de nem határozzák meg a műszaki megoldásokat.

A termékkövetelmények országonként és kereskedési blokkonként jelentősen eltérnek. A kereskedők számára költséges lehet, hogy a különböző piacokon különböző követelményeknek feleljenek meg.

Az uniós kereskedelmi megállapodásokon belül a műszaki szabályok és szabályozások gyakran harmonizáltak, és mindkét fél szabványalkotó, vizsgáló, tanúsító és akkreditációs testületei között együttműködés jön létre. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy ugyanazt a terméket vagy ugyanazt a terméket kevesebb módosítással mindkét piacon értékesítsék. Lehetővé teszi továbbá a kisvállalkozások, különösen a mikrovállalkozások számára, hogy versenyezzenek a nagyobb vállalatokkal, és részt vegyenek a nemzetközi ellátási láncokban és az e-kereskedelemben.

 

Az uniós piacon a CE-jelölés azt jelzi, hogy a termék megfelel az Európai Gazdasági Térségben (EGT) értékesítendő valamennyi biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi követelménynek.

Ezért minden egyes exportrégióban ellenőriznie kell a termékekre vonatkozó követelményeket.

Látogasson el a „Kereskedelmi asszisztensem” oldalra, és indítson termékkeresést, hogy megtalálja egy adott termék adatait.

Az uniós termékkövetelményekről e honlap uniós piacokról szóló részében is olvashat.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások