Bedrijfservaring:

Eeuwenoude bedrijven die de vruchten plukken van handelsovereenkomsten

Eeuwenoude bedrijven die de vruchten plukken van handelsovereenkomsten

Ulla Kjær Jensen, de Global Regulatory Affairs Manager van Palsgaard, houdt toezicht op een team dat zich bezighoudt met regelgeving en naleving.

Bij het zoeken naar exportmarkten houdt Palsgaard altijd rekening met handelsovereenkomsten omdat deze van invloed zijn op zakelijke kansen.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Of u al dan niet van Palsgaard hebt gehoord, u heeft zijn producten meer dan waarschijnlijk geconsumeerd. Zij produceren emulgatoren en stabilisatoren voor de levensmiddelenindustrie. Aangezien het gaat om gespecialiseerde producten die in kleine hoeveelheden worden gebruikt, is de uitvoer altijd aanzienlijk geweest voor hun bedrijf en momenteel wordt 90 % van hun producten uitgevoerd.

Het team van mevrouw Jensen werkt achter de scènes en bestudeert de overeenkomsten om ervoor te zorgen dat elk Palsgaard product correct wordt ingedeeld. De samenstelling van elk product bepaalt de categorie en dus de tariefvrijstellingen. Zodra dit werk is verricht, is het uitvoerproces zeer eenvoudig.

Voor uitvoer is ofwel het EUR.1-formulier van oorsprong, een factuurverklaring of een langlopende leveranciersverklaring (LTSD) vereist. Langlopende leveranciersverklaringen zijn eenmalige verklaringen die geldig zijn voor zendingen voor een periode van maximaal twee jaar. „Omdat een LTSD langer geldig is, vermindert het papierwerk verder”, aldus mevrouw Jensen.

Enorme besparingen op douanerechten

Elke handelsovereenkomst verschilt, dus de besparingen verschillen van land tot land.

„De afschaffing van de tarieven door middel van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea heeft geleid tot enorme besparingen op Palsgaard producten voor Zuid-Koreaanse afnemers.” Zo is de heffing op de kristaliseeroplossing van Palsgaard voor margarines en smeersels als gevolg van deze overeenkomst gedaald van 36 % tot 0 %. Dit verhoogt het concurrentievermogen van Palsgaard op de Zuid-Koreaanse markt aanzienlijk.

Palsgaard vindt de associatieovereenkomst tussen de EU en Egypte bijzonder gunstig voor hun uitvoer omdat „een groot aantal van onze producten voldoet aan de voorwaarde van preferentiële oorsprong en derhalve vrijstelling van rechten geniet”. Zo produceert Palsgaard een aantal emulgatoren voor cakes. De rechten op veel van deze producten zijn als gevolg van de overeenkomst gedaald van 5 % tot 0 %.

Tijd investeren vandaag

Palsgaard voert al geruime tijd ook handel met Vietnam en het team van mevrouw Jensen onderzoekt nu hoe de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam hun bedrijf ten goede zal komen. Deze overeenkomst is op 1 augustus 2020 in werking getreden en zal meer dan 99 % van alle tarieven afschaffen en de rest gedeeltelijk afschaffen door middel van beperkte contingenten met nulrecht. Het team Regelgevingszaken van Palsgaard bestudeert momenteel samen met elk Palsgaard product de details van de overeenkomst om te bepalen welke tariefvrijstellingen van toepassing zijn. 

De beloningen ontvangen

Palsgaard heeft momenteel fabrieken in Denemarken, Nederland, Brazilië, Mexico, China en Maleisië. Hoewel deze locaties werden gekozen op basis van de markten en/of de grondstoffenvoorziening, is mevrouw Jensen ervan overtuigd dat „Palsgaard rekening zal houden met de mogelijkheden van handelsovereenkomsten voor toekomstige productielocaties.” Met een eeuw van handel daarachter kijkt Palsgaard uit naar verdere mondiale groei — in geen geval dankzij de handelsovereenkomsten van de EU. Goed nieuws voor zijn werknemers!

Palsgaard, die meer dan een eeuw geleden in Denemarken is opgericht, is een Europese onderneming met een lange geschiedenis van grensoverschrijdende handel. De onderneming voert momenteel uit naar 110 landen, waaronder 40 landen met handelsovereenkomsten van de EU.

Deze pagina delen:

Snelle links