Bedrijfservaring:

Eeuwenoude bedrijven die de vruchten plukken van handelsovereenkomsten

Eeuwenoude bedrijven die de vruchten plukken van handelsovereenkomsten

Ulla Kjær Jensen, de Global Regulatory Affairs Manager van Palsgaard, houdt toezicht op een team dat werkt aan regelgeving en naleving.

Bij het zoeken naar exportmarkten houdt Palsgaard altijd rekening met handelsovereenkomsten, omdat deze van invloed zijn op zakelijke kansen.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Of u al dan niet van Palsgaard hebt gehoord, u heeft meer dan waarschijnlijk hun producten geconsumeerd. Zij produceren emulgatoren en stabilisatoren voor de voedingsindustrie. Aangezien het gaat om gespecialiseerde producten die in kleine hoeveelheden worden gebruikt, is de uitvoer altijd aanzienlijk geweest voor hun bedrijf en momenteel wordt 90 % van hun producten geëxporteerd.

Het team van mevrouw Jensen werkt achter de schermen en bestudeert de afspraken om ervoor te zorgen dat elk Palsgaard product correct wordt ingedeeld. De samenstelling van elk product bepaalt de categorie en dus de tariefvrijstellingen. Zodra dit werk is verricht, is het exportproces zeer gemakkelijk.

Voor uitvoer is het EUR.1-certificaat van oorsprong, een factuurverklaring of een langlopende leveranciersverklaring (LTSD) vereist. Langlopende leveranciersverklaringen zijn eenmalige verklaringen die geldig zijn voor zendingen voor een periode van maximaal twee jaar. „Omdat een LTSD langer geldig is, vermindert zij het papierwerk verder”, zegt mevrouw Jensen.

Enorme besparingen op rechten

Elke handelsovereenkomst is verschillend, zodat de besparingen van land tot land verschillen.

„De afschaffing van de tarieven door de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea heeft geleid tot enorme besparingen op Palsgaard producten voor Zuid-Koreaanse afnemers.” Zo is het recht op de kristaliseerder oplossing van Palsgaard voor margarines en smeersels als gevolg van deze overeenkomst gedaald van 36 % tot 0 %. Dit vergroot het concurrentievermogen van Palsgaard op de Zuid-Koreaanse markt aanzienlijk.

Palsgaard vindt de associatieovereenkomst tussen de EU en Egypte bijzonder gunstig voor zijn uitvoer omdat „een groot aantal van onze producten voldoet aan het vereiste van preferentiële oorsprong en derhalve in aanmerking komt voor vrijstelling van rechten”. Zo produceert Palsgaard een aantal emulgatoren voor gebak. De rechten op veel van deze producten zijn als gevolg van de overeenkomst gedaald van 5 % tot 0 %.

Tijd vandaag investeren

Palsgaard voert ook al geruime tijd handel met Vietnam en het team van mevrouw Jensen onderzoekt nu hoe de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam hun activiteiten ten goede zal komen. Deze overeenkomst is op 1 augustus 2020 in werking getreden en zal meer dan 99 % van alle tarieven afschaffen en de rest gedeeltelijk schrappen door middel van beperkte nulrechten. Het team Regelgevende Zaken van Palsgaard onderzoekt momenteel de details van de overeenkomst naast elk Palsgaard product om vast te stellen welke tariefvrijstellingen van toepassing zijn.

De vruchten plukken

Palsgaard heeft momenteel planten in Denemarken, Nederland, Brazilië, Mexico, China en Maleisië. Hoewel deze locaties zijn gekozen op basis van de markten en/of de aanvoer van grondstoffen, is mevrouw Jensen er zeker van dat „Palsgaard rekening zal houden met de kansen in het kader van handelsovereenkomsten voor toekomstige productielocaties”. Met een eeuw durende handel ziet Palsgaard uit naar een verdere wereldwijde groei — zeker dankzij de handelsovereenkomsten van de EU. Goed nieuws voor haar werknemers!

Palsgaard, dat meer dan een eeuw geleden in Denemarken is opgericht, is een Europees bedrijf met een lange geschiedenis van grensoverschrijdende handel. Het bedrijf voert momenteel uit naar 110 landen, waaronder 40 landen met handelsovereenkomsten van de EU.

Deze pagina delen:

Snelle links