Bedrijfservaring:

Handel in de export van brandstoffen uit de handel

Handel in de export van brandstoffen uit de handel

Parkanex Export Manager Oliver Bartnik reist terug naar de Oostenrijks-Poolse grens en wacht op invoer door het bedrijf om de douane te klaren. Dit was uiteraard in de dagen vóór de toetreding van Polen tot de EU en is sinds die eerste dagen veel veranderd voor het bedrijf. In 1996 richtte de vader van Bartnik Parkanex op, die zich vervolgens richtte op de invoer van rietbuizen uit Oostenrijk voor verkoop in Polen. Vandaag koopt en vervaardigt het bedrijf een reeks accessoires voor haard en ventilatie, alsook vrijstaande kachels, voor de binnenlandse markt — en in toenemende mate voor export.

Handelsovereenkomsten zijn van invloed geweest op onze bedrijven, aangezien het geen toeval is dat al onze exportmarkten landen zijn met handelsovereenkomsten van de EU.
Oliver Bartnik, Parkanex

Twee van de belangrijkste niet-EU-markten van de onderneming zijn Moldavië en Oekraïne. De associatieovereenkomsten van de EU met beide landen zijn sinds 2014 van kracht. Zonder overeenkomsten als deze zouden de producten van Parkanex onderworpen zijn aan douanerechten van 8-10 %, wat afbreuk zou doen aan hun concurrentievoordeel.

Snelle inklaring

Parkanex verkoopt, samen met groothandelaren in Oekraïne, ook aan detailhandelszaken in Moldavië, Israël en Macedonië, en aan een bouwbedrijf in Marokko. Momenteel is de exportmarkt van Parkanex goed voor 13 % van de totale verkoop en dit neemt jaarlijks toe.

Wanneer Parkanex bijvoorbeeld een bestelling van Oekraïne of Moldavië ontvangt, organiseren klanten in die landen vervoer. De goederen worden geladen in de vrachtwagen en de vrachtwagen gaat naar de douane. Het duurt 1.5-2 uur om de douane te klaren. „Wij verstrekken een EUR.1-certificaat waarin de oorsprong van de producten wordt vermeld”, aldus de heer Bartnik. Bij de uitvoer van de eigen vervaardigde producten van Parkanex is het creëren van een EUR.1 zeer eenvoudig, aangezien de onderneming de fabrikant van de goederen is. Voor producten die zij doorverkoopt, moet zij oorsprongsverklaringen van haar leveranciers verkrijgen.

Blik op de toekomst

Parkanex heeft het ontwerp van zijn haarden aangepast aan milieunormen en is naar behoren gecertificeerd.

Parkanex biedt momenteel werk aan 50 mensen op twee locaties in Polen, waarvan velen sinds het begin deel uitmaken van het bedrijf. De heer Bartnik is momenteel in gesprek om zich uit te breiden tot Jordanië en Kazachstan, en de handelsovereenkomsten van de EU zullen een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst van Parkanex.

 

Deze pagina delen:

Snelle links