Bedrijfservaring:

Handelsmerken creëren de juiste chemie voor groei

Handelsmerken creëren de juiste chemie voor groei

Handelsovereenkomsten leiden tot meer vrijheid van handelen en meer controle over ons product.
Frank
Meyer Directeur CeraNovis

Deze Saarbrücken exporteert 35 % van zijn productie over de grenzen van de EU naar landen met en zonder handelsovereenkomsten. „Het verschil dat een handelsovereenkomst maakt”, zegt de heer Meyer, „is significant”.

CeraNovis levert een breed scala aan hoogwaardige coatings voor industriële toepassingen in de warmtewissel-, gieterij- en ruimtevaartindustrie. De producten bevinden zich bovenaan de markt, maar de afnemers worden altijd beïnvloed door de prijs. Dit is waar handelsovereenkomsten hun kracht daadwerkelijk laten zien. „Door de afschaffing van de tarieven is CeraNovis een werkelijk concurrerende speler in Canada, Zuid-Korea en Zuid-Afrika,” zegt de heer Meyer, en de inkomsten van het bedrijf zijn gestegen als rechtstreeks gevolg van handelsovereenkomsten met deze markten.

Bespaarde tijd is geld bespaard

Het grensoverschrijdend vervoer van chemische stoffen kan ingewikkeld zijn. Voor een jonge onderneming met een klein managementteam voor toeleveringsketens kan het papierwerk zeer belastend zijn wanneer er geen handelsovereenkomst is. Zo is het altijd moeilijk om producten van CeraNovis naar Chinese klanten te halen, terwijl verkoop aan hun Zuid-Koreaanse afnemers in het kader van de handelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea „een stuk koek” is, aldus de heer Meyer.

Voor CeraNovis heeft CETA, de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada, bijzondere voordelen opgeleverd. Sinds CETA is de conformiteitsverklaring veel eenvoudiger geworden en duurt een administratieve procedure die vroeger twee dagen in beslag nam, nu twee uur. CeraNovis kan nu ook optreden als geregistreerde exporteur met een certificaat van oorsprong. „Dit heeft het invoerproces voor onze afnemers veel eenvoudiger gemaakt en bovendien heeft de afschaffing van de rechten de eindkosten van ons product in Canada met 5-10 % verlaagd”, aldus de heer Meyer.

Persoonlijke aanraking toegevoegde waarde

CeraNovis, een kleine onderneming die een nicheproduct levert, waardeert echt rechtstreeks contact met zijn klanten. „Dit helpt ons onze vinger aan de pols te houden van wat klanten nodig hebben”, aldus de heer Meyer. Voor hem zijn nauwe betrekkingen met klanten bijna onmogelijk zonder handelsovereenkomst.

Wanneer CeraNovis uitvoert naar landen zonder handelsovereenkomst, moeten zij een beroep doen op een plaatselijke vertegenwoordiger. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de onderste lijn, aangezien de vertegenwoordiger een percentage neemt, maar dat zeer belangrijk direct contact met de klant vaak verloren gaat. Wanneer er een handelsovereenkomst bestaat, onderhouden zij nauwe zakelijke relaties die hen in staat stellen oplossingen op maat aan te bieden en rechtstreeks tegemoet te komen aan de behoeften van hun klanten.

In enkele korte jaren heeft CeraNovis zichzelf een ruimte gegeven, met 15 werknemers en nu onafhankelijk van de start van haar durfkapitaal. Handelsovereenkomsten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van hun internationale markten en blijven zich richten op landen met handelsovereenkomsten voor nieuwe markten. De perken zijn te goed om te negeren.

Deze pagina delen:

Snelle links