Bedrijfservaring:

Handelsovereenkomsten zetten kleine landen op de kaart

Handelsovereenkomsten zetten kleine landen op de kaart

ABCON kan een klein bedrijf zijn in een klein land, maar handelsovereenkomsten bieden ons internationale bereik.

Directeur Barry Smith, ABCON

De onderneming op het Ierse platteland produceert sinds 2005 gespecialiseerde schuurproducten voor moeilijk toegankelijke gebieden of specifieke afwerkingen op metalen oppervlakken. Hun producten worden onder meer gebruikt in precisielandbouw, de lucht- en ruimtevaartindustrie en de automobielsector. Dankzij de handelsovereenkomsten hebben zij nu klanten in Zuid-Korea, Chili, Singapore en Canada om maar een paar te noemen.

Profiteren van de voordelen van minder papierwerk

„We produceren een nicheproduct dat kan worden verpakt en verzonden op een prijspunt dat de markt kan aanvaarden, naast uitstekende service en technische ondersteuning”, zegt de heer Smith.

Wat de gespecialiseerde producten van ABCON betreft, maken de handelsovereenkomsten geen groot verschil voor de prijsstelling, aangezien het WTO-tarief voor deze producten al laag is, namelijk 2-3 %. ABCON vindt het voordeel van handelsovereenkomsten in de vorm van minder papierwerk en snelheid bij de douane.

„Vóór de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA) kon het 12-15 dagen duren om onze producten via de douane te krijgen, maar dankzij CETA komen zendingen nu op één dag door de douane. Het vereiste papierwerk is ook afgenomen, waardoor de druk op ons logistieke team wordt verlicht ", zegt de heer Smith.

Toen ABCON haar activiteiten aanving, had zij negen werknemers. Momenteel hebben zij 140 voltijdse werknemers, waardoor het bedrijf een belangrijke werkgever in de regio is. Naast degenen die zij rechtstreeks in dienst hebben, werken zij voor verschillende diensten samen met plaatselijke leveranciers en onderaannemers. Op deze manier hebben handelsovereenkomsten positieve gevolgen voor EU-bedrijven die misschien niet eens op de uitvoer zijn gericht.

Waarneembaar in Japan

ABCON beweegt zich nu op de Japanse markt en dit is een rechtstreeks gevolg van de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan. De heer Smith zegt: „vóór de overeenkomst bestond er bijna geen mogelijkheid om ABCON daar te verhandelen, aangezien Japan een zeer moeilijke markt is en we geen invloed hebben in het land.” Voor het eerst ontvangen zij nu vragen van potentiële klanten in Japan. Onlangs bracht EEN lid Enterprise Ireland een contingent Japanse zakenlieden naar Ierland en bezochten zij de ABCON-site. De Japanse bezoekers hadden weinig kennis van Ierland en de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan was een belangrijke aantrekkingskracht.

„Potentiële klanten zijn zich vaak bewust van Ierland voor zijn toerisme of misschien van de farmaceutische industrie, maar niet noodzakelijkerwijs als industriële leverancier en handelsovereenkomsten zijn een krachtig instrument om deze perceptie te veranderen. Handelsovereenkomsten van de EU scheppen nu meer dan ooit grote kansen voor kleine bedrijven ", aldus de heer Smith.

Deze pagina delen:

Snelle links