Izkušnja podjetja:

Stoletje stara podjetja, ki imajo koristi od trgovinskih sporazumov

Stoletje stara podjetja, ki imajo koristi od trgovinskih sporazumov

Ulla Kjær Jensen, vodja za globalne regulativne zadeve pri Palsgaardu, nadzoruje ekipo, ki se ukvarja s predpisi in skladnostjo.

Pri iskanju izvoznih trgov Palsgaard vedno upošteva trgovinske sporazume, ker vplivajo na poslovne priložnosti.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Ne glede na to, ali ste slišali za Palsgaard ali ne, imate več kot verjetno, da boste uživali njihove izdelke. Proizvajajo emulgatorje in stabilizatorje za živilsko industrijo. Ker gre za specializirane izdelke, ki se uporabljajo v majhnih količinah, je bil izvoz vedno pomemben za njihovo poslovanje in danes se 90 % njihovih izdelkov izvozi.

Ekipa ge. Jensen deluje v ozadju in preučuje sporazume, da bi zagotovila pravilno razvrstitev vsakega proizvoda Palsgaarda. Sestava vsakega izdelka določa njegovo kategorijo in s tem tarifne oprostitve. Ko je to delo opravljeno, je izvozni postopek zelo enostaven.

Za izvoz se zahteva obrazec potrdila o poreklu blaga EUR.1, izjava na računu ali dolgoročna izjava dobavitelja (LTSD). Dolgoročne izjave dobavitelja so enkratne izjave, ki veljajo za pošiljke za obdobje do dveh let. „Ker je LTSD veljavna dalj časa, dodatno zmanjšuje birokracijo,“ je dejala ga. Jensen.

Ogromni prihranki pri dajatvah

Vsak trgovinski sporazum je drugačen, zato se prihranki razlikujejo od države do države.

„Ukinitev tarif s sporazumom o prosti trgovini med EU in Južno Korejo je južnokorejskim strankam prinesla velike prihranke pri proizvodih iz Palsgaarda." Na primer, dajatev za kristalizacijsko raztopino Palsgaarda za margarine in namaze se je zaradi tega sporazuma znižala s 36 % na 0 %. To znatno povečuje konkurenčnost Palsgaarda na južnokorejskem trgu.

Palsgaard meni, da pridružitveni sporazum med EU in Egiptom še posebej koristi njihovemu izvozu, saj „veliko število naših izdelkov izpolnjuje zahtevo za status preferencialnega porekla in je zato upravičeno do oprostitve dajatev.“ Palsgaard na primer proizvaja številne emulgatorje za torte. Dajatve za številne od teh izdelkov so se zaradi sporazuma znižale s 5 % na 0 %.

Vlaganje časa danes

Palsgaard že nekaj časa trguje tudi z Vietnamom, ekipa ge. Jensen pa zdaj preučuje, kako bo novi trgovinski sporazum med EU in Vietnamom koristil njihovemu poslovanju. Ta sporazum je začel veljati 1. avgusta 2020 in bo odpravil več kot 99 % vseh tarif, preostanek pa bo delno odpravljen z omejenimi ničelnimi kvotami. Skupina za regulativne zadeve v Palsgaardu trenutno preučuje podrobnosti sporazuma skupaj z vsakim palašardskim proizvodom, da bi določila, katere tarifne oprostitve se uporabljajo.

Uživanje nagrad

Palsgaard ima trenutno obrate na Danskem, Nizozemskem, v Braziliji, Mehiki, na Kitajskem in v Maleziji. Čeprav so bile te lokacije izbrane na podlagi trgov in/ali oskrbe s surovinami, je ga. Jensen prepričana, da bo „Palsgaard upošteval priložnosti iz trgovinskih sporazumov za prihodnje obrate.“ V stoletju trgovine, ki jo spremlja, se Palsgaard veseli nadaljnje svetovne rasti - zahvaljujoč trgovinskim sporazumom EU v nobenem majhnem delu. Dobre novice za zaposlene!

Palsgaard, ki je bil ustanovljen na Danskem pred več kot stoletjem, je evropsko podjetje z dolgo zgodovino čezmejne trgovine. Podjetje trenutno izvaža v 110 držav, vključno s 40 državami, ki so sklenile trgovinske sporazume EU.

Deli to stran:

Hitre povezave