Izkušnja podjetja:

Trgovinski dogovori ustvarjajo pravo kemijo za rast

Trgovinski dogovori ustvarjajo pravo kemijo za rast

Trgovinski sporazumi omogočajo več svobode pri delovanju in večji nadzor nad našimi proizvodi.
Frank Meyer,
generalni direktor, CeraNovis

To podjetje Saarbrücken 35 % svoje proizvodnje izvozi zunaj meja EU, v države s trgovinskimi sporazumi in brez njih. „Spremembe, ki jih prinaša trgovinski sporazum,“ pravi g. Meyer, „pomembno“.

Podjetje CeraNovis dobavlja široko paleto visoko zmogljivih premazov za industrijsko uporabo v toplotni izmenjavi, livarski industriji in vesoljski industriji. Proizvodi so na vrhu trga, vendar na stranke vedno vplivajo cene. Prav na tem področju trgovinski sporazumi dejansko izkazujejo svojo moč. „Zaradi odprave tarif je CeraNovis resnično konkurenčen akter v Kanadi, Južni Koreji in Južni Afriki,“ je dejal Meyer, prihodki podjetja pa so se povečali neposredno zaradi trgovinskih sporazumov s temi trgi.

Prihranek časa je prihranjen denar

Čezmejni prevoz kemikalij je lahko zapleten. Za mlada podjetja z majhno ekipo za upravljanje dobavne verige je lahko dokumentacija zelo obremenjujoča, če ni trgovinskega sporazuma. Na primer, nakup izdelkov družbe CeraNovis kitajskim strankam je vedno težaven proces, medtem ko je prodaja svojim južnokorejskim strankam v skladu s trgovinskim sporazumom med EU in Južno Korejo „kos kosmičev“, pravi g. Meyer.

Za CeraNovis je sporazum CETA, tj. trgovinski sporazum med EU in Kanado, prinesel posebne prednosti. Odkar je sporazum CETA postal veliko enostavnejši in na splošno je upravni postopek, ki je prej trajal dva dni, zdaj trajal dve uri. Poleg tega lahko družba CeraNovis zdaj deluje kot registrirani izvoznik s potrdilom o poreklu. „Za naše stranke je to precej olajšalo uvozni postopek in poleg tega je odprava dajatev znižala končne stroške našega izdelka v Kanadi za 5-10 %,“ je dejal g. Meyer.

Osebni dotik prinaša dodano vrednost

CeraNovis kot majhno podjetje, ki dobavlja nišni proizvod, resnično ceni neposreden stik s svojimi strankami. „To nam pomaga, da ohranimo prst na to, kar stranke potrebujejo,“ pravi g. Meyer. Po njegovem mnenju so tesni odnosi s strankami skoraj nemogoči brez trgovinskega sporazuma.

Kadar CeraNovis izvaža v države brez trgovinskega sporazuma, morajo uporabiti lokalnega predstavnika. To ne vpliva le na spodnjo črto, saj predstavnik zavzema odstotek, ampak pogosto izgubi zelo pomemben neposreden stik s strankami. V primeru trgovinskega sporazuma vzdržujejo tesne poslovne odnose, ki jim omogočajo, da zagotovijo prilagojene rešitve in neposredno obravnavajo potrebe svojih strank.

V nekaj letih je podjetje CeraNovis zgradilo prostor zase, saj je zaposlovalo 15 ljudi in zdaj delovalo neodvisno od svojih začetkov tveganega kapitala. Trgovinski sporazumi so bili ključni za razvoj njihovih mednarodnih trgov in še naprej obravnavajo države s trgovinskimi sporazumi za nove trge. Gredi so preveč dobri, da bi jih lahko prezrli.

Deli to stran:

Hitre povezave