Cumulul integral

 

Articolul 40 („cumul în caz de origine”) din Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit și anexa 6 („Declarația furnizorului”)

În timp ce cumulul bilateral se aplică numai materialelor originare, cumulul integral permite ca prelucrările sau transformările efectuate într-o țară parteneră preferențială să fie considerate operațiuni efectuate în UE (și invers), indiferent dacă transformarea este suficientă pentru a conferi originea.

  • Cumulul integral facilitează respectarea normelor specifice produselor, permițând numărarea prelucrărilor sau transformărilor efectuate în UE și în țara parteneră.
  • Aceasta necesită urmărirea prelucrării sau a transformării prin intermediul unui sistem de declarații ale furnizorului.
  • Producția trebuie să depășească operațiunile insuficiente din țara în care a avut loc ultima etapă de prelucrare (cu excepția CETA).
  • Cumulul integral poate fi aplicat numai în unele acorduri comerciale preferențiale ale UE:
    • zona de cumul paneuromediteranean în anumite cazuri,
    • acordurile de parteneriat economic ale UE cu țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific;
    • Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA),
    • Acordul de parteneriat economic UE-Japonia,
    • Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit.

Exemplu de cumul integral între Tunisia, Maroc și UE în temeiul Convenției paneuromediteraneene (PEM)

Firele chinezești sunt importate în Tunisia, unde sunt fabricate în țesături. Țesătura nu îndeplinește condițiile pentru obținerea originii preferențiale în cazul în care este exportată în UE, deoarece regula specifică produsului pentru țesături impune fabricarea din fibră (dublă transformare – în acest caz, din fibre în fire și fire în țesături).

Țesătura neoriginară este exportată din Tunisia în Maroc pe baza unei declarații a furnizorului. Declarația precizează că mărfurile au fost supuse unor prelucrări în Tunisia fără să fi obținut caracterul originar preferențial.

În Maroc, țesătura este utilizată pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Confecțiile finite obțin caracterul de origine preferențială, deoarece activitatea desfășurată în Maroc este combinată cu activitatea desfășurată în Tunisia pentru a produce articole de îmbrăcăminte originare. Cerința dublei transformări este apoi îndeplinită pe teritoriul țărilor care beneficiază de cumulul integral.

Produsul final obține originea marocană și poate fi exportat în UE în condiții preferențiale.

Linkuri relevante