Acordurile de parteneriat economic (APE)
Aflați mai multe despre acordurile de parteneriat economic (APE) ale UE cu partenerii din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP).
Dintr-o privire
Acordurile de parteneriateconomic (APE) sunt acorduri comerciale și de dezvoltare negociate între UE și țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP). Acestea deschid piețele UE pe deplin și imediat, în timp ce partenerii ACP se deschid doar parțial importurilor UE, în perioade de tranziție.
Acordurile APE:
- au fost negociate după semnarea, în 2000, a Acordului de parteneriat de la Cotonou, care a fost înlocuit de Acordul din Samoa la 1 ianuarie 2024;
- sunt „adaptate” pentru a se potrivi circumstanțelor specifice fiecărei țări și regiuni;
- sunt compatibile cu normele OMC, dar depășesc cadrul acordurilor convenționale de liber schimb, axându-se pe dezvoltarea ACP, ținând seama de circumstanțele socioeconomice ale acestora și incluzând cooperarea și asistența pentru a ajuta țările ACP să beneficieze de acorduri;
- să ofere posibilitatea unei cooperări comerciale ample în domenii precum normele sanitare și alte standarde;
- să dispună de instituții comune care să monitorizeze punerea în aplicare a acordurilor și să abordeze aspectele comerciale în mod cooperativ; și
- sunt concepute pentru a fi motoare ale schimbării care vor contribui la reformă și la buna guvernanță economică, ajutând astfel partenerii ACP să atragă investiții și să își stimuleze creșterea economică.
Țări beneficiare
În total, 33 de țări ACP pun deja în aplicare APE, în 7 regiuni:
- Africa Centrală - Camerun
- Africa de Est și de Sud (ESA) - Comore, Madagascar, Mauritius, Seychelles și Zimbabwe.
- Comunitatea Africii de Est a fost pusă în aplicare bilateral în cadrul APE UE-Kenya.
- Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) – Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Africa de Sud
- Africa de Vest - Côte d'Ivoire și Ghana
- Caraibe - Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent, St. Kitts și Nevis, Surinam, Trinidad și Tobago.
- Pacific – Fiji, Papua-Noua Guinee, Samoa și Insulele Solomon.
Două APE regionale din Africa – cele cu Africa de Vest și Comunitatea Africii de Est (CAE) – nu au fost încă puse în aplicare la nivel regional. Ca răspuns la solicitarea anumitor parteneri africani de a continua aceste APE, UE a încheiat APE interimare cu Ghana și Côte d'Ivoire. În ceea ce privește APE UE-CAE, summitul CAE din 2021 a permis țărilor CAE unice să pună în aplicare la nivel bilateral acordul regional inițial în temeiul principiului „geometriei variabile”. Prin urmare, UE și Kenya au încheiat un APE care vizează punerea în aplicare bilaterală a APE UE-CAE și la care pot adera și alți membri ai CAE.
A se vedea o prezentare generală a punerii în aplicare a APE în diferite țări partenere.
Dispoziții asimetrice în favoarea țărilor ACP
APE prevăd dispoziții asimetrice în favoarea țărilor ACP, cum ar fi excluderea produselor sensibile de la liberalizare, perioade lungi de liberalizare, reguli de origine flexibile și garanții și măsuri speciale pentru agricultură, securitatea alimentară și protecția industriei incipiente.
- În timp ce piețele UE sunt deschise imediat și pe deplin, țările ACP au la dispoziție 15 ani pentru a se deschide importurilor UE (cu protecție pentru importurile sensibile) și până la 25 de ani în cazuri excepționale. În plus, producătorii a 20 % dintre produsele cele mai sensibile se vor bucura de o protecție permanentă împotriva concurenței.
Tarife
- UE acordă taxe vamale zero și contingente zero importurilor care provin din țările ACP. Accesul la piața UE este permanent, deplin și liber pentru toate produsele partenerilor APE.
- Țările ACP elimină treptat taxele vamale, pe o perioadă de 15-25 de ani. Produsele sensibile, cum ar fi produsele alimentare, pot fi excluse complet de la liberalizare. În cazul în care importurile unor bunuri din UE în țările ACP cresc brusc, se aplică măsuri de salvgardare, cum ar fi contingentele de import. Unele APE permit țărilor ACP să impună noi taxe din motive specifice legate de dezvoltare.
- Utilizați opțiunea de căutare a My Trade Assistant pentru a găsi informații exacte privind taxele și tarifele pentru produsul dvs. specific, luând în considerare țara sa de origine și de destinație. Dacă aveți îndoieli, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.
Reguli de origine
Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să consultați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)”din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.
Regulile de origine flexibile permit țărilor ACP să exporte produse cu factori de producție din alte țări, în special în sectoare-cheie - agricultură, pescuit și textile și îmbrăcăminte. De exemplu, un produs textil poate intra în UE cu scutire de taxe vamale dacă cel puțin o etapă a producției sale – cum ar fi țeserea sau tricotarea – a avut loc într-o țară APE.
Toleranță
Toleranțele incluse în APE sunt mai indulgente decât cele obișnuite. Acestea se ridică la 15 % din prețul franco fabrică al produsului final, în loc de 10 % prevăzut în majoritatea acordurilor UE. Pentru textile și îmbrăcăminte, se vor aplica toleranțe specifice.
Cumulul
Dispozițiile generale ale APE includ următoarele tipuri de cumul:
- Cumulul bilateral cu UE
- Cumulul diagonal și cumulul integral cu TTPM și țările ACP. Pot exista diferențe în ceea ce privește dispozițiile aplicabile în diferitele APE. Vă rugăm să verificați dispozițiile relevante pentru fiecare APE. În majoritatea APE puse în aplicare, cumulul cu toate țările ACP (astfel cum este definit în fiecare APE) se va aplica numai dacă:
- țările implicate în dobândirea caracterului originar au încheiat acorduri de cooperare administrativă;
- factorii de producție și produsele finale au dobândit caracterul originar prin aplicarea acelorași reguli de origine ca și cele incluse în APE.
- Cumulul cu țările în curs de dezvoltare învecinate. Materialele originare dintr-o țară în curs de dezvoltare învecinată (aparținând unei entități geografice coerente), alta decât un stat ACP, pot fi considerate materiale originare din statele APE atunci când sunt încorporate într-un produs obținut acolo. Vă rugăm să rețineți că:
- Lista a ceea ce este considerat țară învecinată este anexată la fiecare protocol.
- Pentru ca acest tip de cumul să se aplice, țările APE trebuie să solicite acest lucru.
- În acest caz, regulile de origine aplicabile factorilor de producție proveniți din țările învecinate sunt definite în fiecare APE.
Pentru APE UE-SADC care se aplică cu titlu provizoriu de la 16.9.2016, există alte două tipuri de cumul care înlocuiesc dispozițiile referitoare la cumul cu țările în curs de dezvoltare învecinate. Acestea sunt:
- Cumulul în ceea ce privește materialele care fac obiectul regimului de scutire de taxe vamale al națiunii celei mai favorizate (CNF) în Uniunea Europeană.
- Cumulul în ceea ce privește materialele originare din alte țări care beneficiază de acces preferențial în Uniunea Europeană fără taxe vamale și contingente.
În practică, cele de mai sus permit țărilor părți la APE din SADC să cumuleze originea pentru toate materialele care pot fi importate în UE cu taxe vamale zero (acest lucru se realizează fie în cadrul unui regim preferențial cu UE – inclusiv SGP –, fie pe baza clauzei națiunii celei mai favorizate). Astfel, se instituie un „cumul global” pentru materialele cu taxe vamale zero, indiferent de originea lor, pentru țările semnatare ale APE.
Transportul direct
Dovada transportului direct trebuie prezentată autorităților vamale ale țării importatoare.
Se aplică transportul direct între un stat din Africa de Est și de Sud (ESA) și UE (sau prin teritoriul celorlalte țări menționate la articolele privind cumulul). Produsele originare pot fi transportate prin conducte pe un alt teritoriu decât cel al unui stat AES sau al UE.
Se aplică transportul direct între un stat APE din Pacific și UE (sau prin teritoriul celorlalte țări menționate la articolele privind cumulul). Același principiu se aplică transportului de mărfuri între statele CARIFORUM APE și UE.
Pentru APE UE-SADC, condițiile mai stricte ale dispoziției privind „transportul direct” sunt înlocuite cu un nou sistem denumit „nemodificare”. Regula de nemodificare permite transbordarea, depozitarea și divizarea transporturilor pe teritoriul țărilor terțe.
Inconvenientul taxei
Aceasta înseamnă că se poate solicita o rambursare a taxelor plătite pentru materialele care au fost importate anterior pentru prelucrare ulterioară și apoi exportate într-o țară care a semnat un acord de parteneriat economic cu UE.
Condițiile navei
Peștele capturat în marea liberă și în zonele economice exclusive ale țărilor APE poate fi considerat originar dintr-o țară APE numai atunci când este capturat de nave care îndeplinesc anumite criterii. Aceste criterii se referă la locul de înmatriculare a unei nave, la pavilionul sub care aceasta navighează și la proprietatea sa.
Vă atragem atenția asupra faptului că, în conformitate cu regulile de origine APE, nu există nicio cerință specifică privind naționalitatea echipajului, a comandanților sau a ofițerilor. Aceste cerințe, care figurau în Acordul inițial de la Cotonou, au fost acum eliminate pentru a facilita acordarea originii peștelui capturat de țările APE.
Datorită dispozițiilor privind cumulul, aceste condiții pot fi îndeplinite de diferite state APE.
Reguli de origine specifice produsului
Normele specifice produselor sunt incluse în anexa II la fiecare protocol. Cu toate acestea, pentru unele APE, în anexa 2A sunt incluse unele norme mai relaxate.
- Reguli de origine Fructe APE
- Regulile de origine pentru pescuitul APE
- Reguli de origine Uleiuri esențiale EPA
- Reguli de origine APE artizanat
- Reguli de origine Gumă EPA
- Reguli de origine EPA cacao
- Reguli de origine Îmbrăcăminte EPA
- Reguli de origine Echipamente electrice EPA
- Reguli de origine Piele EPA
- Reguli de origine Carnea APE
- Reguli de origine Lemn EPA
Utilizați opțiunea de căutare din Asistentul meu comercial pentru a găsi regulile aplicabile produsului dvs. specific, în funcție de țara sa de origine și de țara sa de destinație.
Derogări
În plus față de aceste dispoziții, au fost acordate derogări de la norma specifică a unui produs în cadrul mai multor APE. De exemplu, APE UE-Cariforum a acordat o derogare Republicii Dominicane (a se vedea APE UE-Cariforum pentru norma specifică privind confecțiile),APE UE-ESA și, respectiv, APE UE-Pacific au acordat o derogare pentru conservele de ton (a se vedea APE UE-AES pentru norma specifică privind conservele de ton)și, în cele din urmă, țărilor părți la APE din SADC li s-au acordat derogări în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește tonul și homarul. (a se vedea pentru Namibia o regulă specifică pentru tonul alb și pentru Mozambic ca regulă specifică pentru creveți, creveți și homari).
Dovezi de origine
- Pentru a deveni exportator autorizat, trebuie să puteți dovedi autorităților vamale din țara dumneavoastră caracterul originar al produselor dumneavoastră, precum și orice alte cerințe pe care acestea le pot impune.
Autoritățile vamale vă pot retrage statutul de exportator autorizat în caz de utilizare abuzivă. Pentru a afla mai multe despre proceduri, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.
- Pentru a beneficia de niveluri preferențiale ale taxelor vamale, produsele originare din țările APE trebuie să fie însoțite de o dovadă a originii. Dovada originii rămâne valabilă timp de 10 luni. Acest lucru poate fi fie
- un certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 - eliberat de autoritățile vamale ale țării exportatoare. Exportatorul (sau reprezentantul autorizat) care solicită un certificat trebuie să fie pregătit să prezinte, la cerere, documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză și să îndeplinească celelalte cerințe ale Protocolului privind regulile de origine; sau
- o declarație pe factură – emisă de orice exportator, pentru trimiteri cu o valoare mai mică sau egală cu 6 000 EUR, sau de exportatori autorizați, pentru trimiteri de orice valoare.
- Atunci când completați o declarație pe factură, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră și să îndepliniți celelalte cerințe ale Protocolului privind regulile de origine.
Modelele corespunzătoare pentru certificatul de circulație a mărfurilor EUR.1 și declarația pe factură pot fi găsite în fiecare acord APE, ca anexe la protocolul privind definirea noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă.
Cerințe referitoare la produse
Norme și cerințe tehnice
- Aflați mai multe despre cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
- Căutați normele și reglementările specifice aplicabile produsului dvs. și țării sale de origine în baza de date Trade Assistant. Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dvs., va trebui mai întâi să identificați codul vamal al acestuia. Dacă nu cunoașteți codul vamal, îl puteți căuta cu numele produsului dvs. în motorul de căutare încorporat.
Cerințe de sănătate și siguranță SPS
- Aflați mai multe despre standardele de sănătate, siguranță, sanitare și fitosanitare (SPS) pe care mărfurile trebuie să le îndeplinească pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
- Căutați normele sanitare, de siguranță și sanitare și fitosanitare aplicabile produsului dumneavoastră și țării sale de origine în baza de date Trade Assistant. Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dvs., va trebui mai întâi să identificați codul vamal al acestuia. Dacă nu cunoașteți codul vamal, îl puteți căuta cu numele produsului dvs. cu motorul de căutare încorporat.
Documente și proceduri de vămuire
Proceduri pentru dovedirea și verificarea originii
Pentru o descriere a modului în care puteți dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita un tarif preferențial și a normelor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea privind regulile de origine de mai sus.
Alte documente
Aflați mai multe despre alte documente și proceduri de vămuire necesare pentru importul în Uniunea Europeană.
Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
- Găsiți informații specifice despre legislația UE privind proprietatea intelectuală și indicațiile geografice, precum și despre politica UE în domeniul DPI față de țările cel mai puțin dezvoltate și în curs de dezvoltare
- Găsiți informații generale despre proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
Comerțul cu servicii
- Găsiți informații specifice despre piața UE a serviciilor
- Găsiți informații generale despre normele, reglementările și facilitățile care reglementează comerțul cu servicii
Achiziții publice
- Găsiți informații specifice privind piața UE a achizițiilor publice
- Găsiți informații generale despre legislația, normele și accesul la diferite piețe în domeniul achizițiilor publice
Investiții
- Găsiți informații specifice despre investițiile din străinătate în UE
- Găsiți informații generale pentru a vă permite să investiți în străinătate
Altele (concurență, comerț și dezvoltare durabilă)
Concurență
- Începând din 2014, UE a oprit subvențiile la export pentru toate produsele exportate către țările APE.
- UE a redus la minimum măsurile care denaturează producția și comerțul
- În cazul în care industria locală este amenințată din cauza creșterii importurilor din Europa, APE permit declanșarea unor măsuri de protecție a sectoarelor industriale și a industriei incipiente.
Dezvoltare durabilă
Unele APE, cum ar fi APE UE-SADC și APE UE-CARIFORUM, conțin dispoziții specifice privind comerțul și dezvoltarea durabilă. APE UE-Kenya include, în special, angajamente solide în materie de comerț și durabilitate, inclusiv dispoziții obligatorii privind aspectele legate de muncă, egalitatea de gen, mediu și combaterea schimbărilor climatice.
Societatea civilă monitorizează și oferă consiliere cu privire la punerea în aplicare a APE UE-Kenya, inclusiv cu privire la dispozițiile sale în materie de durabilitate, în contextul grupurilor consultative interne (GCI). Acestea sunt compuse din organizații reprezentative ale întreprinderilor, sindicate și ONG-uri de ambele părți.
APE se bazează în mod explicit pe elementele „esențiale și fundamentale” prevăzute în Acordul din Samoa, și anume drepturile omului, principiile democratice, statul de drept și buna guvernanță.
- „Clauza de neexecutare” înseamnă că pot fi luate „măsuri adecvate” (astfel cum se prevede în Acordul din Samoa) în cazul în care oricare dintre părți nu își îndeplinește obligațiile cu privire la elementele esențiale. Aceasta poate include suspendarea beneficiilor comerciale.
- Instituțiile APE comune au sarcina de a monitoriza și de a evalua impactul punerii în aplicare a APE asupra dezvoltării durabile a părților. În conformitate cu Acordul din Samoa, există un rol clar pentru societatea civilă și membrii parlamentului.
Integrarea regională
APE urmăresc să contribuie la integrarea economică regională. Clauzele preferențiale regionale din APE prevăd că țările din aceeași regiune își oferă reciproc cel puțin aceleași avantaje ca și UE.
Prin urmare, APE se referă atât la comerțul dintre țările care fac obiectul unui APE, cât și la comerțul cu UE.
- UE oferă asistență pentru dezvoltare și măsuri de consolidare a capacităților comerciale pentru a sprijini fermierii ACP să respecte standardele sanitare, fitosanitare și alte standarde agricole.
Consolidarea capacităților și asistență tehnică
Împreună cu fiecare APE, UE oferă asistență tehnică în materie de ajutor pentru comerț. Acest lucru ajută țările să își adapteze procedurile vamale și să reducă formalitățile administrative. Pentru dvs., acest lucru înseamnă mai puțină bătaie de cap atunci când aveți de-a face cu vama.
Linkuri și documente utile
A se vedea broșura Punerea în practică a parteneriatului. Acordurile de parteneriat economic (APE) dintre UE și țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP)