Cum se citește un acord comercial

Dacă doriți să vă exportați produsul sau serviciul, ați putea beneficia de un tratament favorabil datorită unui acord comercial. Acordurile comerciale fac exportul mai ușor și mai ieftin, oferind produsului dvs. un avantaj competitiv pe piața de destinație. Această secțiune vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează acordurile comerciale ale UE și vă va spune cum să găsiți informațiile de care aveți nevoie.

Acordurile comerciale ale UE pot părea documente complicate, dar se bazează pe o structură logică ușor de urmărit. Mai jos este structura standard de bază a unui acord comercial pentru a vă ajuta să găsiți informațiile pentru activitatea dvs. comercială specifică. Aceasta este o orientare generală. Fiecare acord este diferit, în funcție de situația părților semnatare și de nivelul lor de ambiție în ceea ce privește liberalizarea comerțului.

1. Preambul

Preambulul identifică părțile, confirmă obiectivele comune ale acestora pentru dezvoltarea relațiilor lor economice și recunoaște temeiul acestor relații.

2. Definiții, obiective și dispoziții inițiale

Acest capitol explică termenii utilizați în acord pentru a asigura o înțelegere comună a limbii.

3. Tratamentul național și accesul pe piață al mărfurilor

Acest capitol și anexele sale descriu, de obicei, în ce măsură și cât de repede acordul va reduce sau va elimina taxele pentru mărfurile comercializate între părți. Aici veți găsi tarifele pentru toate bunurile care fac obiectul acordului comercial. De obicei, există o anexă separată cu angajamente specifice asumate de fiecare parte pentru fiecare categorie de mărfuri.

4. Măsuri comerciale

Acest capitol se referă la contramăsurile pe care o parte le poate lua ca răspuns la efectele negative ale practicilor comerciale neloiale, cum ar fi dumpingul și subvențiile ilegale.

5. Obstacole tehnice în calea comerțului

Acest capitol prevede armonizarea anumitor regulamente și recunoașterea echivalenței anumitor proceduri de certificare a calității în sectoare specifice. Acesta poate prevedea recunoașterea reciprocă a procedurilor de evaluare a conformității, adică produsele pot fi acceptate pentru import în țara de destinație pe baza documentelor de evaluare a conformității emise în țara exportatoare.

6. Măsuri sanitare și fitosanitare

Prezentul capitol stabilește normele privind siguranța alimentară, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor. Obiectivul general este de a simplifica și armoniza procedurile de conformitate și de a garanta că măsurile legitime în materie de siguranță alimentară și de sănătate a animalelor și a plantelor nu creează bariere nejustificate în calea comerțului. Aici veți găsi autoritățile competente din fiecare țară și mecanismele de aprobare pe care trebuie să le respectați pentru a exporta.

7. Regimul vamal și facilitarea comerțului

Acest capitol urmărește să raționalizeze procedurile vamale și să le facă mai eficiente. Veți găsi proceduri vamale care nu sunt acoperite în altă parte, cerințe privind documentația și metode de determinare a conformității cu regulile de origine, precum și informații referitoare la valoarea în vamă și taxe și dreptul dumneavoastră de a contesta deciziile vamale.

8. Investiții

Acest capitol stabilește măsuri de deschidere a investițiilor și de protejare a investitorilor prin asigurarea unui tratament echitabil al acestora. Aceasta ar putea elimina plafoanele de capital străin sau cerințele de performanță, ar putea facilita transferul profiturilor și ar putea stabili norme stabile și previzibile pentru garanțiile pentru investiții. De asemenea, ar putea institui sisteme jurisdicționale în materie de investiții pentru a permite investitorilor să soluționeze rapid și echitabil litigiile în materie de investiții cu guvernele.

9. Comerțul cu servicii

Acest capitol se referă la comerțul transfrontalier cu servicii. Aceasta urmează parțial structura Acordului General privind Comerțul cu Servicii (GATS), care stabilește normele pentru comerțul cu servicii între toți membrii OMC. Cu toate acestea, acordurile comerciale conțin adesea angajamente suplimentare în domenii precum serviciile financiare, telecomunicațiile, comerțul electronic și circulația temporară a persoanelor fizice. În anexe pot fi incluse angajamente specifice, cu o listă separată pentru fiecare dintre părți.

10. Achiziții publice

Acest capitol stabilește domeniile în care întreprinderile din fiecare parte pot furniza bunuri și servicii guvernelor celeilalte părți, inclusiv administrațiilor centrale, regionale, provinciale și locale. În cazul în care părțile sunt deja membre ale Acordului OMC privind achizițiile publice (AAP), acordul comercial poate aprofunda angajamentele în ceea ce privește numărul de entități de achiziții publice vizate, numărul de bunuri și servicii vizate și pragurile valorice pentru eligibilitatea ofertelor.

11. Proprietate intelectuală

Acest capitol se bazează, de obicei, pe convențiile internaționale existente privind proprietatea intelectuală (PI) și prezintă procedurile și normele privind drepturile de autor, mărcile comerciale, desenele și modelele industriale, brevetele, protecția datelor etc. De asemenea, ar putea defini noi domenii de colaborare, cum ar fi protecția indicațiilor geografice.

12. Concurență și aspecte conexe

Această secțiune se referă, de obicei, la dreptul concurenței, la investigațiile și sancțiunile legate de cartelurile comerciale, la comportamentul abuziv al întreprinderilor cu poziție dominantă pe piață și la concentrările anticoncurențiale. Aceasta poate include, de asemenea, norme privind subvențiile, întreprinderile de stat și întreprinderile cărora li s-au acordat privilegii speciale, pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile private.

13. Soluționarea litigiilor și medierea

Acest capitol stabilește un sistem de soluționare a eventualelor litigii cu privire la modul în care părțile aplică sau interpretează acordul și menționează procedurile formale care trebuie urmate de ambele părți în cazul în care acestea nu pot ajunge la un acord prin mediere.

14. Dispoziții finale

Acest capitol stabilește, de obicei, modul în care acordul va intra în vigoare, prevede posibilitatea ca noi părți să adere la acord după semnarea acestuia și stabilește procedurile de modificare a acordului în viitor.

15. Alte protocoale

Acestea pot conține informații relevante care nu sunt incluse în altă parte, cum ar fi regulile de origine specifice pentru fiecare categorie de produse.

Linkuri relevante