Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Ucraina

UE și Ucraina aplică cu titlu provizoriu un acord de asociere din noiembrie 2014. Ca parte a acestui acord de asociere, din ianuarie 2016 se aplică provizoriu o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA). Aceasta reduce tarifele cu care se confruntă întreprinderile europene atunci când exportă în Ucraina. Acordul facilitează comerțul prin eficientizarea procedurilor vamale și prin apropierea treptată a legislației, normelor și procedurilor ucrainene, inclusiv a standardelor, de cele ale UE.

Acordul pe scurt

UE și Ucraina aplică cu titlu provizoriu zona lor de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) de la 1 ianuarie 2016, ca parte a acordului de asociere (AA) mai amplu, ale cărui dispoziții politice și de cooperare se aplică cu titlu provizoriu din noiembrie 2014. ZLSAC deschide piețe pentru bunuri și servicii de ambele părți, pe baza unor norme comerciale previzibile și aplicabile.

Textul integral și anexele la acord

Care sunt beneficiile pentru afacerea ta?

Acordul de asociere

  • face mai ușor și mai accesibil pentru întreprinderile din UE să importe și să exporte din Ucraina
  • introduce o varietate de beneficii pentru afacerea dvs., cum ar fi eliminarea tarifelor, precum și facilitarea eficientă și rapidă a traficului prin vamă la frontierele internaționale

 

UE este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Ucrainei, ceea ce înseamnă că există mai multe oportunități de a importa și exporta din UE în Ucraina și viceversa. Principalele bunuri de export sunt materiile prime, cum ar fi fierul, oțelul, produsele miniere, produsele agricole, mașinile și produsele chimice. În prezent, Ucraina depune eforturi pentru a raționaliza politicile în beneficiul întreprinderilor mici atunci când fac comerț cu UE. Întreprinderile mici pot beneficia, de asemenea, de sprijin din partea inițiativei emblematice a UE privind IMM-urile.

Tarife

Acordul UE-Ucraina îmbunătățește competitivitatea întreprinderilor europene pe piața ucraineană și viceversa. În general, pentru comerțul cu mărfuri, acordul a eliminat majoritatea tarifelor – UE: 98,1 % și Ucraina: 99,1%.

Mărfuri industriale

În timp ce o mare parte din tarifele pentru mărfurile industriale au fost eliminate odată cu intrarea în vigoare a acordului, au fost convenite perioade de tranziție pentru o serie de linii de produse.

UE

Acordul a eliminat 94,7 % din liniile tarifare.

Pentru câteva bunuri, tarifele sunt încă eliminate treptat de către UE, cu următoarele perioade de tranziție

  • minerale - 2019
  • substanțe chimice – 2021
  • îngrășăminte – 2023
  • produse din lemn – 2021
  • încălțăminte - 2021
  • articole din cupru – 2021
  • articole din aluminiu – 2023
  • autoturisme și majoritatea autovehiculelor – 2023
Ucraina

La intrarea în vigoare a acordului, 49,2 % din produsele industriale ar putea intra în Ucraina fără taxe vamale.

Ponderea exporturilor UE liberalizate de Ucraina este programată să crească la 96 % până în 2023. Această eliminare treptată suplimentară a tarifelor se referă la următoarele linii de produse:

  • minerale – 2023
  • substanțe chimice organice - 2019
  • îngrășăminte - 2019
  • anvelope din cauciuc - 2021
  • articole din piele – 2021
  • textile, cum ar fi pălării - 2019

Sectorul autovehiculelor din Ucraina va beneficia, de asemenea, de o perioadă de tranziție care va dura până în 2026, ca urmare a negocierilor convenite în cadrul OMC în 2008.

Produse agricole

UE

Taxele la import pentru majoritatea produselor agricole importate în UE au fost reduse la zero în 2016. Contingentele tarifare se aplică pentru restul produselor agricole care nu sunt liberalizate. Gestionarea acestor contingente se face fie pe baza principiului „primul venit, primul servit”, fie prin intermediul licențelor de import. În apendicele 1 și 2 la anexa I-A puteți găsi o listă a tuturor contingentelor tarifare atât pentru UE, cât și pentru Ucraina.

Ucraina

Aproape jumătate din produsele agricole ale Ucrainei au fost liberalizate la momentul intrării în vigoare a acordului, dar un număr mic de mărfuri fac obiectul unei perioade de tranziție care durează până în 2023.

Nu toate taxele la import ale Ucrainei vor fi reduse la zero

  • până în 2026, 8,7 % din tarifele agroalimentare pentru bunuri precum produsele lactate, ouăle, zahărul, uleiurile și grăsimile animale vor face obiectul unor reduceri lineare limitate cu 20-60 % – ulterior se va aplica un tarif rezidual
  • pentru zaharuri, carne de pasăre și carne de porc, se vor aplica contingente tarifare (CT) - mărfurile importate în cantitățile indicate sunt scutite de taxe vamale

Acordul UE-Ucraina interzice utilizarea taxelor la export de către ambele părți. Cu toate acestea, guvernul Ucrainei a convenit să elimine treptat taxele la export existente pentru anumite mărfuri până în 2026, inclusiv pentru animale, și să ascundă materiile prime, semințele anumitor tipuri de culturi oleaginoase și tipurile de metale. Mai multe informații în acest sens sunt disponibile în anexa I-C la Acordul UE-Ucraina.

Un mecanism specific de măsuri de salvgardare este prevăzut pentru exporturile Ucrainei care durează până în 2031. Aceasta înseamnă că Ucrainei i se permite să impună o suprataxă asupra taxei la export pentru mai multe mărfuri, cum ar fi materiile prime, semințele de floarea-soarelui și tipurile de metal, oțel și cupru, dacă, pe parcursul unei perioade anuale, volumul cumulat al exporturilor din Ucraina către UE depășește un nivel de declanșare. Mai multe informații în acest sens sunt disponibile în anexa I-D la Acordul UE-Ucraina.

 

Găsiți tariful aplicabil produsului dvs. în My Trade Assistant.

Reguli de origine

Pentru a beneficia de tratament preferențial (taxă vamală mai mică sau zero), produsul dumneavoastră trebuie să respecte anumite reguli care definesc originea sa, regulile de origine, care sunt prevăzute în Convenția paneuromediteraneeană.

 

Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)”din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte. Mai multe informații despre modul de utilizare a ROSA

Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.

Cerințe referitoare la produse

Norme și cerințe tehnice

Acordul UE-Ucraina prevede armonizarea legislației, a standardelor și a procedurilor de evaluare a conformității între Ucraina și UE. Prin urmare, producătorii din Ucraina trebuie să respecte un singur set de cerințe pentru ca produsele lor să fie introduse atât pe piața UE, cât și pe piața Ucrainei.

Reglementările adoptate de Ucraina includ:

  • acreditarea și comercializarea produselor, care stabilesc modulele procedurilor de evaluare a conformității;
  • siguranța generală a produselor, stabilind criterii cu privire la ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se evaluează dacă un produs este sigur și stabilind când să se interzică un produs deoarece prezintă un risc grav pentru sănătate și siguranță

Pentru o listă a tuturor celor 27 de regulamente care acoperă cerințele de siguranță pentru o gamă largă de produse, inclusiv utilaje, ascensoare, jucării, dispozitive medicale și recipiente simple sub presiune, a se vedea anexa III la Acordul de asociere UE-Ucraina.

În ceea ce privește standardele, Ucraina are

  • adoptă standarde internaționale și europene în conformitate cu cele mai bune practici
  • s-a angajat să abroge orice standarde naționale contradictorii. Aceasta include orice standarde GOST conflictuale (Gosudarstvenny Standart) utilizate în statele post-sovietice
Cum voi ști că bunurile pe care le import în UE sunt conforme cu reglementările și standardele UE?

Cooperarea părților în ceea ce privește supravegherea pieței și procedurile de evaluare a conformității înseamnă că, dacă exportați în UE bunuri cu risc ridicat, cum ar fi recipiente sub presiune, ascensoare și anumite utilaje, aveți nevoie doar de o evaluare a conformității efectuată de un organism notificat (laboratoare sau alte organisme de inspecție și certificare acreditate de guvernul ucrainean).

Găsiți o listă a celor 114 organisme desemnate din Ucraina implicate în evaluarea conformității produselor, toate fiind acreditate de Agenția Națională de Acreditare din Ucraina

Dacă doriți să importați bunuri în UE din Ucraina, va trebui să treceți prin procesul de dovedire a conformității printr-o declarație de conformitate UE semnată de producătorul dumneavoastră. După ce a făcut acest lucru, producătorul poate aplica marcajul CE pe produsele sale, în cazul în care acest lucru este necesar.

În temeiul Acordului de asociere UE-Ucraina, va fi încheiat un acord privind conformitatea, evaluarea și acceptarea produselor industriale (ACAA). Acesta este un tip de acord de recunoaștere reciprocă între UE și Ucraina. În temeiul acestui acord, UE și Ucraina vor permite introducerea pe piață a produselor industriale enumerate în anexele la ACAA și care îndeplinesc cerințele de conformitate, fără încercări sau proceduri de conformitate suplimentare.

Contacte pentru cerințe tehnice

Cerințe de sănătate și siguranță – SPU

Siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor

Pentru a putea exporta sau importa fără probleme în UE din Ucraina sau invers, există anumite norme referitoare la sănătatea și siguranța plantelor și animalelor între Ucraina și UE pe care ar trebui să le cunoașteți. Acordul de asociere UE-Ucraina a armonizat numeroase norme SPS și a interzis părților să instituie bariere nejustificate.

În ceea ce privește bolile animalelor sau ale plantelor, inclusiv dăunătorii, există proceduri de recunoaștere a statutului de indemn de dăunători al anumitor regiuni. Acest lucru se face în scopuri comerciale și pentru notificarea riscurilor pentru sănătatea publică, a animalelor sau a plantelor. În cazul în care țara importatoare trebuie să ia măsuri pentru a controla un risc grav pentru sănătate, Acordul de asociere UE-Ucraina permite luarea de măsuri restrictive provizorii cu privire la importuri. Acestea sunt însă puse în aplicare într-un mod care reduce la minimum perturbarea schimburilor comerciale dintre cele două țări. Pentru mai multe informații privind procedurile, consultați anexa VI la Acordul UE-Ucraina.

Controlul SPS în Ucraina

Guvernul exercită trei tipuri de control la frontieră:

Controlul sanitar și epidemiologic

Scopul este de a proteja țara de răspândirea bolilor, precum și de a pune în aplicare teste care să asigure conformitatea bunurilor cu standardele sanitare. Acest tip de control este obligatoriu și se exercită în principal asupra produselor alimentare importate, asupra unor produse de consum și, de asemenea, asupra exportului de uleiuri de floarea-soarelui. Mărfurile care se încadrează în categoria produselor agricole nu vor fi supuse controlului sanitar și epidemiologic.

Controlul veterinar și sanitar

Acest control are ca scop prevenirea răspândirii bolilor animalelor. Controlul veterinar și sanitar se aplică, de obicei, exporturilor, importurilor și tranzitului de animale, material de reproducere, produse biologice, material patologic, preparate veterinare, produse pentru îngrijirea animalelor, aditivi furajeri, preamestecuri și produse de origine animală (inclusiv produse din carne, ouă, lapte, pește și miere).

Controlul fitosanitar

Acest tip de control nu numai că previne răspândirea dăunătorilor, ci este, de asemenea, conceput pentru a supraveghea regimurile de carantină. Controlul fitosanitar se aplică exporturilor, importurilor și tranzitului de plante și produse vegetale (inclusiv produse alimentare), ambalaje, mijloace de transport, sol și alte produse care răspândesc dăunători reglementați.

Contacte pentru cerințe sanitare/fito-sanitare (SPS)

Obstacole tehnice în calea comerțului

Deși normele tehnice sunt importante, ele pot acționa uneori ca bariere în calea comerțului internațional și, prin urmare, pot reprezenta o povară considerabilă pentru dumneavoastră în calitate de exportator.

  • dacă credeți că vă confruntați cu o barieră comercială care vă încetinește activitatea sau vă împiedică să exportați, ne puteți spune
  • raportați ce anume vă oprește exporturile către Ucraina utilizând formularul online – UE va analiza situația dumneavoastră și va lua măsurile corespunzătoare

Contactați-ne

Documente și proceduri de vămuire

Acordul asigură proceduri vamale mai transparente și mai simplificate pentru a facilita comerțul și a reduce costurile pentru întreprinderi.

Documente

Ghidurile pas cu pas descriu diferitele tipuri de documente pe care trebuie să le pregătiți pentru vămuirea produselor dumneavoastră.

În funcție de produsul dumneavoastră, autoritățile vamale pot solicita toate sau unele dintre elementele de mai jos

  • factura comercială (găsiți cerințele specifice privind forma și conținutul acesteia în My Trade Assistant).
  • lista de colisaj
  • licențe de import pentru anumite mărfuri
  • certificate care să ateste că produsul dvs. respectă reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea.
  • dovada de origine - declarația de origine

Pentru mai multă certitudine, puteți solicita în prealabil informații tarifare obligatorii și/sau informații obligatorii privind originea.

Pentru informații detaliate despre documentele pe care trebuie să le prezentați pentru vămuire pentru produsul dumneavoastră, accesați My Trade Assistant.

Proceduri pentru dovedirea și verificarea originii

Pentru descrieri ale modului în care puteți dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita tarife preferențiale și ale normelor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea privind regulile de origine de mai sus.

Pentru informații privind procedurile vamale de import și export în general, vizitați site-ul web al DG Impozitare și Uniune Vamală.

Proprietatea intelectuală și indicatorii geografici

Acordul protejează drepturile dvs. de proprietate intelectuală atunci când importați și / sau exportați bunurile dvs. în Ucraina.

Mărci comerciale și drepturi de autor

Acordul UE-Ucraina respectă mai multe acorduri internaționale care reglementează administrarea mărcilor și a drepturilor de autor, oferind un sistem echitabil și transparent pentru înregistrarea mărcilor. În cazul în care o cerere este refuzată de o administrație competentă în domeniul mărcilor, decizia trebuie comunicată solicitantului în scris și trebuie furnizate motivele refuzului. O marcă poate fi revocată dacă nu a făcut obiectul unei utilizări efective în termen de cinci ani pe teritoriul pe care a fost înregistrată.

Desene și modele industriale și brevete

În temeiul acordului UE-Ucraina, desenele sau modelele industriale create în mod independent care au caracter individual sunt protejate prin înregistrarea lor pentru o perioadă de până la 25 de ani. Acest lucru vă va oferi dreptul exclusiv de a utiliza desenul sau modelul și de a împiedica terții să îl utilizeze, să îl recreeze, să îl vândă sau să îl importe și/sau să îl exporte fără consimțământul dumneavoastră.

Indicații geografice

Un comitet specific privind indicatorii geografici, instituit în temeiul acordului UE-Ucraina, va monitoriza punerea în aplicare a acordului în ceea ce privește proprietatea intelectuală și va raporta Comitetului pentru comerț.

Mărci comerciale

Cererile de marcă trebuie depuse la Institutul Ucrainean de Proprietate Intelectuală (PTO ucrainean), care este o întreprindere de stat.

Veți avea nevoie de următoarele documente și informații dacă doriți să depuneți o marcă comercială în Ucraina

  • numele dvs. complet
  • țara de înregistrare
  • adresa și codul de țară OMPI
  • o imagine și o descriere a mărcii pe care o revendicați
  • o descriere în cazul în care marca conține un element verbal
  • indicarea culorii mărcii
  • lista produselor și/sau serviciilor solicitate în conformitate cu Clasificarea internațională de la Nisa relevantă
  • data, țara și numărul cererii de prioritate sau data expoziției (dacă se revendică prioritatea în temeiul Convenției de la Paris)
  • o copie certificată a cererii de prioritate sau a documentului care confirmă expunerea exponatelor care încorporează marca solicitată în cadrul unei expoziții internaționale recunoscute oficial
  • o procură semnată de o persoană autorizată în numele solicitantului

Procesul de înregistrare este următorul:

  • în cazul în care documentele cererii dumneavoastră respectă cerințele, veți fi informat cu privire la data depunerii
  • documentele pe care le-ați depus sunt verificate pentru a se asigura că respectă cerințele formale ale Legii privind mărcile din Ucraina - dacă cererea dumneavoastră este în conformitate, se efectuează o examinare pe fond
  • examinarea pe fond - cererea dumneavoastră de înregistrare a mărcii este verificată în ceea ce privește eligibilitatea pentru protecție, astfel cum se specifică în legislația ucraineană, și se efectuează căutări de identitate și similitudine

Indicație geografică

În primul rând, pentru a vă înregistra pentru o indicație geografică în Ucraina, trebuie să depuneți cererea în limba ucraineană. Puteți depune documentele într-o limbă străină și puteți trimite o traducere în limba ucraineană în termen de cel mult 3 luni de la data depunerii cererii. Odată ce cererea dumneavoastră și documentele justificative au fost primite, acestea vor fi evaluate de Institutul Ucrainean de Proprietate Intelectuală.

Cererea dumneavoastră trebuie să conțină următoarele documente:

  • o cerere de înregistrare a denumirii de origine a mărfurilor, a indicației geografice de origine a mărfurilor sau a dreptului de a utiliza indicația de origine calificată înregistrată a mărfurilor cu informații despre solicitant și adresa acestuia
  • denumirea de origine a produselor pe care le solicitați sau indicația geografică de origine a produselor pe care le solicitați;
  • denumirea mărfurilor pentru care depuneți cererea de înregistrare a indicației de origine specificate sau dreptul de a utiliza indicația de origine calificată înregistrată
  • denumirea și limitele locului geografic în care sunt fabricate mărfurile și la care se referă proprietățile, calitățile sau reputația specifice;
  • o descriere a proprietăților, calităților, reputației sau a altor caracteristici specifice ale mărfurilor
  • date privind utilizarea indicației calificate de origine pretinse a mărfurilor pe etichetă și în marcarea mărfurilor
  • date privind modul în care proprietățile specifice, calitățile reputației mărfurilor sunt legate de condițiile naturale sau de factorul uman al locului geografic specificat

Vă rugăm să rețineți că, în calitate de solicitant străin în Ucraina, va trebui, de asemenea, să depuneți documente justificative suplimentare împreună cu cererea dumneavoastră. Aceste documente trebuie să confirme

  • protecția juridică în statul membru relevant al UE a indicației calificate de origine a mărfurilor pe care o solicitați
  • dreptul dumneavoastră de a utiliza indicația calificată de origine a mărfurilor

Comerțul cu servicii

Atât guvernul Ucrainei, cât și UE și-au stabilit toate limitările sau rezervele existente cu privire la furnizarea de servicii cu un nivel ridicat de transparență. Rezervele adoptate de Ucraina pot fi găsite în anexele XVI-D-F.

Cum navigați prin anexe?

Acordul UE-Ucraina conține 3 anexe pe care ar trebui să le cunoașteți atunci când exportați. Acestea conțin rezerve pe care Ucraina le-a prezentat pentru exportatorii din UE.

  • Anexa XVI-D oferă o listă negativă a tuturor sectoarelor de servicii care fac obiectul unor limitări specifice atunci când se înființează o întreprindere în Ucraina. Acest lucru înseamnă că puteți profita de oportunitățile din toate sectoarele care nu sunt enumerate. Limitările sunt împărțite într-o listă a celor care se aplică tuturor sectoarelor sau subsectoarelor și o listă în care sunt prezentate rezerve specifice pentru fiecare sector sau subsector.
  • Anexa XVI-E oferă o listă pozitivă a sectoarelor de servicii în care se poate desfășura comerțul transfrontalier cu servicii. Această listă numește toate sectoarele în care vi se permite să tranzacționați.
  • Anexa XVI-F enumeră rezervele privind prestatorii de servicii pe bază de contract și profesioniștii independenți

Cine poate înființa o afacere în Ucraina?

Dacă sunteți

  • o întreprindere, acordul UE-Ucraina vă permite să înființați sau să achiziționați sucursale ale întreprinderii dumneavoastră sau reprezentanțe în oricare dintre țări
  • o persoană fizică, acordul UE-Ucraina vă oferă oportunități de a vă crea și de a vă înființa o întreprindere prin activități independente sau prin întreprinderi aflate sub controlul dumneavoastră

Veți beneficia de același tratament ca și cetățenii Ucrainei și viceversa. Anexa XVI-D prevede o listă a sectoarelor în care sunt impuse restricții privind stabilirea.

Prestarea transfrontalieră de servicii

Dacă sunteți interesat de prestarea transfrontalieră de servicii, vi se permite să prestați servicii în Ucraina (și viceversa) în aceleași condiții ca și cele acordate resortisanților Ucrainei. Se aplică următoarele excepții:

  • sectoare precum serviciile notariale, proprietatea asupra pădurilor sau conducerea instituțiilor de învățământ, în cazul în care guvernul Ucrainei impune ca furnizorul de servicii să aibă cetățenie ucraineană, sau serviciile poștale, în cazul în care furnizorul de servicii trebuie să obțină o licență
  • sectoare complet excluse din acord, de exemplu serviciile audiovizuale, cabotajul maritim național și serviciile de transport aerian intern și internațional – articolul 92 din Acordul UE-Ucraina prevede o listă a acestor servicii specifice

În sectoarele în care vi se permite accesul pe piața din Ucraina (și viceversa), acordul UE-Ucraina elimină următoarele limitări:

  • un plafon privind numărul de furnizori de servicii
    • acest lucru se poate realiza fie prin cerința unui test privind necesitățile economice, prin aplicarea unui sistem de cote, fie prin legi care promovează monopolurile sau prestatorii exclusivi de servicii, limitând astfel intrarea pe piață a altor prestatori de servicii
  • valoarea totală a tranzacțiilor cu servicii sau a activelor
  • numărul total de operațiuni de servicii sau cantitatea totală de produse de servicii

Anexa XVI-E oferă o listă pozitivă a sectoarelor de servicii în care se poate desfășura comerțul transfrontalier cu servicii. Această listă numește toate sectoarele în care vi se permite să tranzacționați. Prin urmare, orice sector de servicii care nu apare în listă are limitări. Pentru mai multe informații privind lista sectoarelor de servicii în care aveți acces pe piață, consultați anexa XIV-E la Acordul UE-Ucraina.

Șederi temporare

În temeiul acordului UE-Ucraina, vi se permite să vă mutați temporar în Ucraina pentru a lucra ca stagiar cu studii superioare, ca vânzător de întreprinderi sau ca membru al personalului-cheie al unei întreprinderi din țara respectivă. De exemplu, dacă sunteți un membru al personalului de conducere responsabil cu înființarea sau funcționarea unei unități.

Perioadele de ședere temporară sunt următoarele:

  • persoană transferată în cadrul aceleiași companii [personal-cheie al unei întreprinderi din Ucraina (sau din UE) sau stagiari absolvenți de studii superioare] - până la 3 ani
  • persoane aflate în vizită de afaceri [de exemplu, călătorind pentru a stabili o afacere în Ucraina (sau în UE) sau un vânzător de afaceri] - până la 90 de zile în orice perioadă de 12 luni
  • stagiar cu studii superioare care nu este persoană transferată în cadrul aceleiași companii - până la 1 an

Dacă sunteți furnizor de servicii contractuale, acordul UE-Ucraina creează, de asemenea, oportunități pentru dumneavoastră în anumite sectoare din fiecare țară. În această privință, însă, trebuie să

  • să presteze temporar serviciul în cauză în calitate de angajat al unei entități care a obținut un contract de servicii care nu depășește 1 an
  • să aveți cel puțin 3 ani de experiență profesională în sectorul în care oferiți servicii contractuale
  • să aibă o diplomă universitară sau o calificare care să demonstreze cunoștințe de un nivel echivalent și calificări profesionale relevante

 

Pentru mai multe informații despre

  • servicii de curierat poștal, a se vedea articolele 109-114 din Acordul UE-Ucraina
  • comunicațiile electronice, a se vedea articolele 115-124 din Acordul UE-Ucraina
  • servicii financiare, a se vedea articolele 125-133 din Acordul UE-Ucraina
  • comerțulelectronic, a se vedea articolele 139-143 din Acordul UE-Ucraina; și transportul maritim internațional, a se vedea articolele 135-138 din Acordul UE-Ucraina

Achiziții publice

În temeiul acordului UE-Ucraina, UE și Ucraina se angajează să vă asigure că aveți acces la piețele de achiziții publice din fiecare țară la nivel național, regional și local. Acest lucru este valabil în ceea ce privește contractele de achiziții publice de bunuri, servicii sau construcții și concesiuni în sectoarele tradiționale, precum și în sectorul utilităților publice. Deschiderea pieței are loc treptat în cadrul acordului UE-Ucraina.

Acordul garantează, de asemenea, că ofertanții ucraineni și cei din UE beneficiază de același tratament atunci când își depun reciproc ofertele.

Acordul UE-Ucraina obligă atât UE, cât și Ucraina să se asigure că sunt îndeplinite următoarele condiții în ceea ce privește licitațiile:

  • procedurile de ofertare sunt publicate și făcute publice în mod corespunzător pe internet. Acest lucru permite oricărei întreprinderi interesate să aibă acces la informații cu privire la ofertele viitoare
  • informațiile publicate includ cele mai importante elemente ale ofertei, cum ar fi obiectul viitorului contract, termenele aplicabile sau condițiile de ofertare
  • nu există nicio discriminare directă sau indirectă împotriva întreprinderilor care provin din Ucraina sau din UE care le-ar împiedica să se califice pentru licitație
  • transparența și egalitatea de tratament sunt asigurate pe parcursul întregului proces de licitație
  • decizia privind atribuirea contractului este comunicată tuturor solicitanților, iar motivele pentru care nu este ofertantul câștigător sunt furnizate la cerere
  • în caz de litigiu, societățile au dreptul legal de a ridica probleme în fața organismelor naționale competente de soluționare a căilor de atac

Linkuri, contacte și documente

Contacte pentru cerințe tehnice

Contacte pentru cerințe sanitare/fito-sanitare (SPS)

Contacte pentru cerințe tehnice

Centrul Ucrainean Științific, de Cercetare și Formare pentru Certificare, Standarde și Calitate

 

Strada Svyatoshinskaya nr. 2, 03115 Kiev, Ucraina

Numărul de telefon: +380 44452-3396

Tel. și fax: +380 44452-6907

Adresă de e-mail: secretar.ukrndnc@gmail.com

Site-ul web: http://uas.org.ua

Inspecția de stat pentru siguranța alimentară și protecția consumatorilor

 

Strada Antonovycha nr. 174, 03680 Kiev, Ucraina

Numărul de telefon: +380 44528-9244

Site-ul web: http://www.consumer.gov.ua/ (înlimba engleză)

Serviciul
Național de Reglementare al Ucrainei

 

9/11 Arsenalna Street, 01011 Kiev, Ucraina

Numărul de telefon: +380 44254-5673

Fax: +380 44254-4393

Adresă de e-mail: informează@dkrp.gov.ua

Site-ul web: http://www.drs.gov.ua

Departamentul pentru reglementări tehnice al Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului din Ucraina

 

Strada Hrushevskiy 12/2, 01008 Kiev, Ucraina

Numărul de telefon: +380 44528-8564

Fax: +380 44528-9014

Adresă de e-mail: dtr@me.gov.ua

Site-ul web: http://www.me.gov.ua

Site-ul web: http://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=d71e145f-452e-4412-b1f8-247504f403d1&title=DepartamentTekhnichnogoReguliuvannia

Contacte pentru cerințe sanitare/fito-sanitare (SPS)

Ministerul Agriculturii și Alimentației din Ucraina

Strada Khreshchatyk nr. 24, 01001 Kiev, Ucraina

Informații de contact pentru căile de atac introduse de cetățeni:

Numărul de telefon: +380 44279-8474

Adresă de e-mail: zvg@minagro.gov.ua

Departamentul de prelucrare a
corespondenței:

Numărul de telefon: +380 44278-8171

Tel. și fax: +380 44278-7602

Adresă de e-mail: info@minagro.gov.ua

Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului

12/2 M. Grushevs’kyi Street, 01008 Kiev, Ucraina

Numărul de telefon: +380 44253-9394

Fax: +380 44253-6371

Adresă de e-mail: meconomy@me.gov.ua

Ministerul Sănătății din Ucraina

Biroul public de primire

Strada Iaroslavska nr. 41, 04071 Kiev, Ucraina

Numărul de telefon: +380 44425-0526

Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale

 

Strada Vasilya Lipkivs’kogo nr. 35, Kiev 03035, Ucraina

 

Recepție publică

Numărul de telefon: +380 44206-3302

Adresă de e-mail: gr_priem@menr.gov.ua

 

Unitatea de Referință Publică

Numărul de telefon: +380 44206-3115

 

Centrul de presă

Numărul de telefon: +380 44206-3174

Adresă de e-mail: press@menr.gov.ua

Alte link-uri

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante