Proprietate intelectuală

Ce este proprietatea intelectuală?

Proprietatea intelectuală (PI) se referă la creații precum invențiile, operele literare și artistice, desenele și simbolurile, precum și denumirile și imaginile utilizate de întreprinderi.

  • Este important ca întreprinderile să își protejeze proprietatea intelectuală prin intermediul drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).
  • DPI protejează inventatorii, creatorii și întreprinderile de alte persoane care profită în mod neloial de creațiile sau invențiile lor.
  • DPI oferă întreprinderilor șansa de a recupera banii pe care i-au investit în dezvoltarea unui produs sau a reputației întreprinderilor lor – atunci când ideile, mărcile sau produsele unei întreprinderi sunt piratate și contrafăcute, acest lucru le reduce capacitatea de a se dezvolta și de a angaja persoane.
  • DPI oferă garanții consumatorilor, prin intermediul mărcilor comerciale și al indicațiilor geografice, care identifică locul creării și pot acționa ca indicatori de calitate.
  • Produsele contrafăcute pot pune în pericol siguranța sau sănătatea cetățenilor, de exemplu în cazul pieselor de schimb pentru vehicule sau al medicamentelor.

Drepturile de proprietate intelectuală oferă protecție juridică pentru afacerea dvs.

Principalele tipuri de drepturi de proprietate intelectuală sunt descrise mai jos.

Brevete de invenție

Brevetele protejează o invenție sau un produs sau proces tehnic. Este ilegal ca alții să producă, să utilizeze, să vândă, să închirieze sau să furnizeze articolul sau procesul brevetat. Cu toate acestea, titularul brevetului poate acorda altor persoane permisiunea de a face acest lucru prin acordarea unei licențe de brevet. O licență de brevet este un acord între un titular de brevet și o persoană care dorește să utilizeze brevetul. Aceasta necesită, de obicei, o plată din partea persoanei care ia licența.

Drepturi de autor

Drepturile de autor protejează operele literare, bursiere, științifice și de artă. Acestea includ cărți și articole, filme, picturi, muzică, jocuri, fotografii și software. Este important pentru companii să-și amintească faptul că drepturile de autor există în mod automat. Aceasta înseamnă că nu este necesar să vă înregistrați sau să depuneți o cerere în acest sens. De exemplu, oricine face un desen deține automat drepturile de autor asupra acestuia.

Drepturi conexe sau conexe

Pe lângă dreptul de autor, există „drepturi conexe” care sunt denumite uneori „drepturi conexe”. Drepturile conexe sunt redevențele de execuție publică datorate atunci când o înregistrare sonoră a unui titular de drepturi de autor este efectuată în public. Fiecare melodie are două tipuri de bază de drepturi de autor atașate la acesta: una pentru compoziția cântecului și una pentru înregistrarea cântecului. Drepturile de autor pentru compoziție plătesc compozitorul și editorul, în timp ce drepturile de autor pentru înregistrarea sunetului plătesc artistul care a înregistrat cântecul și compania de înregistrări. Ca și drepturile de autor, aceste drepturi sunt automate.

Mărci comerciale

Afacerea dvs. poate utiliza o marcă comercială pentru a distinge produsele sau serviciile dvs. de cele ale concurenților dvs. Drepturile de marcă protejează numele produselor sau serviciilor. Acestea protejează, de asemenea, logoul unui produs și designul ambalajului acestuia. Afacerea dvs. trebuie să înregistreze marca dvs. dacă doriți să o protejați.

Drepturile asupra desenelor și modelelor industriale

Drepturile asupra desenelor și modelelor industriale protejează aspectul produselor bidimensionale sau tridimensionale. Aceasta include modele de tapet, textile și proiectarea de articole de uz casnic, cum ar fi ceasuri cu alarmă, jucării și scaune. Designul trebuie să fie nou și original. Pentru a obține o astfel de protecție, un desen sau model industrial trebuie, în principiu, să fie înregistrat în prealabil. Cu toate acestea, în unele cazuri, desenele sau modelele industriale sunt protejate automat în UE fără înregistrare prealabilă.

Indicații geografice

O indicație geografică (IG) este un semn utilizat pe produse care au o origine geografică specifică și posedă calități sau o reputație care pot fi atribuite originii respective.

De exemplu, ceaiul Darjeeling. În regiunea în care este protejată IG Darjeeling, producătorii de ceai Darjeeling pot interzice utilizarea termenului „Darjeeling” pentru ceaiul care nu este cultivat în grădinile lor de ceai sau care nu este produs în conformitate cu standardele stabilite în codul de bune practici pentru IG.

Indicațiile geografice sunt utilizate în mod obișnuit pentru produse agricole, alimente, vinuri și băuturi spirtoase, produse artizanale și produse industriale. Un semn IG trebuie să identifice un produs ca provenind dintr-un anumit loc. Click aici pentru mai multe informații.

Drepturile amelioratorilor de plante

Amelioratorii de plante pot invoca drepturile amelioratorilor de plante pentru a-și proteja noile soiuri de plante. Pentru a beneficia de aceste drepturi exclusive, un soi trebuie să fie nou, distinct, uniform și stabil. Aceste noi soiuri sunt adesea rezultatul unor procese de reproducere lungi și costisitoare.

Drepturile amelioratorilor de plante conferă amelioratorului controlul exclusiv asupra materialului de înmulțire (care include semințe, butași și diviziuni de plante și culturi de țesuturi vegetale) și asupra materialului recoltat (care include flori tăiate, fructe și frunziș) dintr-un nou soi timp de mai mulți ani.

Cu aceste drepturi, amelioratorul poate alege să devină comerciantul exclusiv al soiului sau să acorde licențe pentru soi altor persoane.

Multe țări au drepturi de ameliorator de plante prin aderarea la Convenția internațională pentru protecția noilor soiuri de plante și la Acordul OMC privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS).

Drepturi asupra bazelor de date

Bazele de date, care sunt colecții de date comandate, pot fi protejate prin drepturi asupra bazelor de date. Pentru o companie, construirea unei astfel de baze de date necesită adesea o investiție semnificativă de timp și bani. Proprietarul bazei de date are dreptul de a împiedica copierea unor părți substanțiale ale bazei sale de date.

Afaceri și IP pe scurt

Indiferent de ce face afacerea dvs. sau de serviciul pe care îl oferă, este posibil să utilizați și să creați proprietate intelectuală.

De exemplu:

  • Majoritatea întreprinderilor au o denumire comercială sau una sau mai multe mărci comerciale și ar trebui să ia în considerare protejarea acestora.
  • Aproape toate companiile au informații de afaceri confidențiale valoroase, cum ar fi bazele de date ale clienților sau strategiile de vânzări, pe care ar putea dori să le protejeze.
  • Multe întreprinderi dezvoltă, de asemenea, modele creative originale sau inventează sau îmbunătățesc produse sau servicii – întreprinderile pot, de asemenea, să producă și să distribuie opere protejate prin drepturi de autor.

Afacerea dvs. ar trebui să ia în considerare modul cel mai bun de a utiliza sistemul IP în avantajul dvs.

  • Afacerea dvs. ar trebui să ia în considerare ceea ce este necesar pentru a vă proteja, gestiona și aplica proprietatea intelectuală și secretele comerciale pentru a obține cele mai bune rezultate comerciale posibile din activele dvs.
  • Unele societăți pot considera că înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală este costisitoare, în special dacă sunt întreprinderi mici.
  • Nu uitați însă că anumite drepturi de proprietate intelectuală pot fi exercitate fără nicio procedură oficială și fără plata vreunei taxe oficiale – acesta este cazul drepturilor de autor și al desenelor și modelelor neînregistrate.

Afacerea dvs. poate utiliza proprietatea intelectuală care aparține altora. În astfel de cazuri, puteți obține dreptul de a-l utiliza prin obținerea unei licențe – acest lucru evită un litigiu și litigiile costisitoare care pot urma.

Cum să vă exercitați DPI

În cazul în care considerați că v-au fost încălcate drepturile de proprietate intelectuală, ar trebui să luați în considerare solicitarea de consultanță specializată, eventual juridică.

  • Vi se poate recomanda să trimiteți o scrisoare oficială – cunoscută sub denumirea de scrisoare de încetare – presupusului autor al încălcării DPI.
  • Acest lucru ar trebui să îi informeze că ar putea exista un conflict între drepturile de proprietate intelectuală ale societății dumneavoastră și activitățile sale comerciale – ar trebui să specifice conflictul exact și ar putea sugera, de asemenea, o posibilă soluție la problemă.
  • În cazul în care contravenientul încalcă în mod neintenționat drepturile dumneavoastră, o scrisoare de încetare poate opri încălcarea sau vă poate permite să negociați un acord de licență fără a vă adresa instanței.
  • În cazul încălcărilor intenționate ale DPI, cum ar fi contrafacerea și pirateria, vi se poate recomanda să solicitați asistență din partea autorităților de aplicare a legii.

Dacă credeți că este în interesul dumneavoastră să evitați litigiile, există, de asemenea, mecanisme alternative de soluționare a litigiilor, cum ar fi arbitrajul și medierea, pe care le-ați putea lua în considerare.

Care este legătura dintre comerț și DPI?

În prezent, companiile fac mai mult decât să expedieze bunuri în străinătate. Inovația, creativitatea și brandingul adaugă mult mai multă valoare comerțului lor decât în trecut. Cunoașterea de către întreprinderea dumneavoastră a noilor tehnologii, idei, metode și tehnici reprezintă un atu important.

Protejând ideile de afaceri cu drepturi de proprietate intelectuală eficiente, guvernele încurajează inovația și creativitatea în afaceri, deoarece vă pot dezvolta afacerea și pot crea locuri de muncă.

Multe întreprinderi din UE își desfășoară activitatea în străinătate. Pe măsură ce proprietatea lor intelectuală devine din ce în ce mai importantă în comerțul internațional, diferitele niveluri de protecție și de asigurare a respectării DPI din întreaga lume pot crea tensiuni.

Țările care dețin o mare parte din proprietatea intelectuală în străinătate încearcă să-și apere interesele de afaceri interne solicitând altor guverne să furnizeze norme eficiente sau să asigure respectarea normelor privind DPI în țările lor.

Ajungerea la un acord cu privire la noile norme comerciale privind DPI este o modalitate importantă de a oferi mai multă certitudine și previzibilitate și, de asemenea, de a soluționa într-un mod mai sistematic litigiile în materie de DPI din străinătate.

Există mai multe acorduri internaționale privind DPI, printre care:

Linkuri relevante