Intelektualno vlasništvo

Što je intelektualno vlasništvo?

 

Intelektualno vlasništvo odnosi se na djela kao što su izumi, književna i umjetnička djela, dizajni i simboli, kao i imena i slike koje koriste poduzeća.

 • Za poduzeća je važno da njihovo intelektualno vlasništvo bude zaštićeno pravima intelektualnog vlasništva.
 • Pravima intelektualnog vlasništva štite se izumitelji, stvaratelji i poduzeća od drugih koji su nepravedno profitirali od svojih djela ili izuma
 • Prava intelektualnog vlasništva poduzećima pružaju priliku da zarade novac koji su uložili u razvoj proizvoda ili njihov ugled – kada su ideje, robne marke ili proizvodi poduzeća piratski i krivotvoreni, smanjuje mogućnosti poduzeća za rast i zapošljavanje ljudi
 • Prava intelektualnog vlasništva potrošačima pružaju jamstva putem žigova i oznaka zemljopisnog podrijetla kojima se utvrđuje podrijetlo stvaralaštva i koji mogu poslužiti kao pokazatelji kvalitete
 • krivotvoreni proizvodi mogu ugroziti sigurnost ili zdravlje građana, primjerice kada je riječ o rezervnim dijelovima ili lijekovima za vozila.

 

Prava intelektualnog vlasništva pružaju poslovnu pravnu zaštitu.

Ovo su glavna prava intelektualnog vlasništva

Patenti

Patenti štite izum ili tehnički proizvod ili proces. Nezakonito je da drugi izrađuju, koriste, preprodaju, iznajmljuju ili isporučuju patentirani predmet ili proces. Međutim, nositelj patenta može dati drugima dopuštenje da to učine davanjem licencije za patent. Licenciranje patenta sporazum je između vlasnika patenta i osobe koja želi koristiti patent. Obično se zahtijeva plaćanje od osobe koja uzima dozvolu.

Autorsko pravo

Autorsko pravo štiti književnost, stipendiju, znanost i umjetnost, uključujući knjige i članke, filmove, slike, glazbu, igre, fotografije i softver. Za poduzeća je važno zapamtiti da autorska prava automatski postoje. To znači da nema potrebe za registracijom ili podnošenjem prijave. Na primjer, svatko tko napravi izvlačenje automatski je vlasnik autorskih prava.

Srodna ili srodna prava

Osim autorskog prava, postoje i „srodna prava” koja se ponekad nazivaju „srodnim pravima”. Srodna prava su naknade za javne radove zbog igranja zvučnih zapisa nositelja autorskih prava u javnosti. Svaka pjesina ima dvije osnovne vrste autorskih prava: jedan za sastav pjesme i jedan za snimanje pjesme. Autorsko pravo na sastav plaća pjesmu i izdavaču, dok autorsko pravo zvučnog snimanja plaća umjetniku koji je snimio pjesmu i zabilježio oznaku. Kao i autorska prava, ta se prava ostvaruju automatski.

Žigovi

Vaše poduzeće može upotrebljavati zaštitni znak kako biste svoje proizvode ili usluge razlikovali od proizvoda i usluga svojih konkurenata. Pravima na žigove štite se nazivi proizvoda ili usluga. Njima se također štite logotip proizvoda i dizajn ambalaže. Vaše poduzeće mora registrirati vaš žig ako ga želite zaštititi.

Prava na dizajn

Pravima dizajna štiti se izgled dvodimenzionalnih ili trodimenzionalnih proizvoda. To uključuje uzorke zidnih tapeta, tekstil i dizajn kućanskih artikala kao što su budilice, igračke i stolice. Dizajn mora biti nov i originalan. Kako bi se postigla takva zaštita, dizajn se u načelu najprije mora registrirati. Međutim, u nekim se slučajevima dizajn automatski štiti u EU-u bez prethodne registracije.

Oznake zemljopisnog podrijetla

Oznaka zemljopisnog podrijetla znak je koji se upotrebljava na proizvodima koji imaju određeno zemljopisno podrijetlo i imaju svojstva ili ugled koji proizlaze iz tog podrijetla.

Na primjer, čaj Darjeeling. U regiji u kojoj je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla Darjeeling proizvođači čaja Darjeeling mogu zabraniti uporabu izraza „Darjeeling” za čaj koji nije uzgojen u njihovim vrtovima ili nije proizveden u skladu sa standardima utvrđenima u kodeksu prakse za oznaku zemljopisnog podrijetla.

Oznake zemljopisnog podrijetla obično se upotrebljavaju za poljoprivredne proizvode, prehrambene proizvode, vino i jaka alkoholna pića, rukotvorine i industrijske proizvode. Oznaka zemljopisnog podrijetla mora označiti proizvod kao proizvod podrijetlom s određenog mjesta. Više informacija može pronaći ovdje.

Prava uzgajivača bilja

Uzgajivači bilja mogu se pozvati na prava oplemenjivača bilja kako bi zaštitili svoje nove biljne sorte (sorta mora biti nova, prepoznatljiva, ujednačena i stabilna kako bi ispunjavala uvjete za ta isključiva prava). Te nove sorte često proizlaze iz dugih i skupih postupaka uzgoja.

Prava oplemenjivača daju oplemenjivaču isključivu kontrolu nad reprodukcijskim materijalom (koji uključuje sjeme, sadnice i podjele te kulturu biljnog tkiva) i ubranim materijalom (uključujući rezano cvijeće, voće i lišće) nove sorte tijekom više godina.

Oplemenjivač tim pravima može odabrati da postane isključivi subjekt za stavljanje sorte na tržište ili da odobri sortu drugima.

Mnoge zemlje imaju oplemenjivačka prava na biljnu sortu na temelju članstva u Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti iSporazumu WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva.

Prava na bazu podataka

Baze podataka koje se sastoje od prikupljanja naručenih podataka mogu biti zaštićene pravima baze podataka. Za poduzeća je za izgradnju takve baze podataka često potrebno znatno ulaganje vremena i novca. Vlasnik ima pravo prigovora na kopiranje bitnih dijelova svoje baze podataka.

Ukratko o poduzećima i pravima intelektualnog vlasništva

Bez obzira na to što vaše poduzeće proizvodi ili pruža uslugu, vjerojatno ćete upotrebljavati i stvarati intelektualno vlasništvo.

Primjerice,

 • većina poduzeća ima trgovački naziv ili jedan ili više žigova i trebala bi razmotriti njihovu zaštitu
 • gotovo sva poduzeća imaju vrijedne povjerljive poslovne informacije, kao što su baze podataka o kupcima ili prodajne strategije koje možda žele zaštititi
 • mnoga poduzeća razvijaju i kreativne originalne dizajne ili stvaraju ili poboljšavaju proizvode ili usluge – poduzeća mogu proizvoditi i distribuirati djela zaštićena autorskim pravima

Vaše poduzeće trebalo bi razmotriti kako najbolje upotrijebiti sustav intelektualnog vlasništva u vlastitu korist.

 • Vaše poduzeće trebalo bi razmotriti što je potrebno za zaštitu, upravljanje i provedbu vašeg intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni kako biste na temelju imovine ostvarili najbolje moguće komercijalne rezultate.
 • Neka poduzeća mogu registraciju prava intelektualnog vlasništva smatrati skupom, posebno ako su mala poduzeća.
 • No imajte na umu da se određena prava intelektualnog vlasništva mogu uživati bez ikakvog formalnog postupka i bez plaćanja službenih pristojbi – to je slučaj s autorskim pravima i neregistriranim dizajnima.

Moguće je da vaše poduzeće koristi intelektualno vlasništvo koje pripada drugima.

 • U takvim situacijama možete kupiti ili steći pravo na korištenje licencijom, čime ćete izbjeći spor i posljedični skupi sudski postupak.

Više o prednostima prava intelektualnog vlasništva možete pročitati ovdje.

Kako ostvariti svoja prava intelektualnog vlasništva

Ako smatrate da su vaša prava intelektualnog vlasništva ugrožena, trebali biste razmisliti o tome da zatražite stručni ili možda pravni savjet.

 • možda vam se savjetuje da pošaljete službeni dopis, poznat kao pismo o prestanku i prestanku prava intelektualnog vlasništva, navodnom počinitelju povrede prava intelektualnog vlasništva
 • to bi ih trebalo obavijestiti o mogućem sukobu prava intelektualnog vlasništva vašeg poduzeća i njihove poslovne aktivnosti – trebalo bi utvrditi točan sukob i predložiti moguće rješenje problema.
 • ako prekršitelj nenamjerno krši vaša prava, pismom o prestanku i prestanku povrede moglo bi se zaustaviti kršenje ili vam dopustiti pregovaranje o sporazumu o licenciranju bez obraćanja sudu.
 • u slučaju namjernog kršenja prava intelektualnog vlasništva, kao što su krivotvorenje i piratstvo, možda će vas se savjetovati da zatražite pomoć tijela kaznenog progona.

 

Ako smatrate da je u vašem interesu izbjeći sudske postupke, postoje i alternativni mehanizmi za rješavanje sporova, uključujući arbitražu i mirenje koje biste mogli razmotriti.

Koja je veza između trgovine i prava intelektualnog vlasništva?

Poduzeća danas više ne šalju samo robu u strane zemlje. Inovativnost, kreativnost i brendiranje dodaju mnogo veći iznos vrijednosti njihove trgovine nego prije. Znanje vašeg poduzeća o novim tehnologijama, idejama, metodama i tehnikama važno je dobro.

Zaštitom poslovnih ideja s učinkovitim pravima intelektualnog vlasništva vlade potiču poslovne inovacije i kreativnost jer mogu razvijati vaše poduzeće i stvarati radna mjesta.

Mnoga poduzeća iz EU-a posluju u inozemstvu. Budući da njihovo intelektualno vlasništvo postaje sve važnije u međunarodnoj trgovini, razlike u razinama zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva diljem svijeta mogu stvoriti napetosti.

Zemlje koje imaju mnogo intelektualnog vlasništva u inozemstvu pokušavaju braniti svoje domaće poslovne interese tražeći od drugih vlada da donesu učinkovita pravila ili provedu pravila o pravima intelektualnog vlasništva u svojim zemljama.

Dogovor o novim trgovinskim pravilima za prava intelektualnog vlasništva važan je način uvođenja veće sigurnosti i predvidljivosti te sustavnijeg rješavanja sporova povezanih s pravima intelektualnog vlasništva u inozemstvu.

Postoji nekoliko sporazuma o pravima intelektualnog vlasništva na međunarodnoj razini, uključujući

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice