Kako koristiti My Trade Assistant za usluge i ulaganja

Moj trgovinski asistent za usluge i ulaganja pruža informacije o zahtjevima koje bi poduzeća iz EU-a trebala ispunjavati za izvoz usluga i pristup tržištima izvan EU-a. Nudi i informacije o izvorima s kojima se može savjetovati i o tijelima odgovornima u trećim zemljama s kojima se može stupiti u kontakt.

Što obuhvaća?

 

Informacije su dostupne za nekoliko sektora u Kanadi, Hong Kongu, Japanu, Norveškoj, Švicarskoj, Ujedinjenoj Kraljevini i SAD-u. Uskoro će biti dodano još!

 

Informacije dostupne na mojem pomoćniku za trgovinu za usluge i ulaganja nisu pravno obvezujuće.

Kako djeluje?

Pronađite informacije koje tražite u nekoliko jednostavnih koraka.

Korak 1.: Definiranje kriterija pretraživanja

Definirajte kriterije pretraživanja u dva koraka.

i. Pokretanje pretraživanja

 • "Usluga": ovo se polje može uređivati i možete:
  • upišite tekst – jednu ili više riječi – i sustav će vam pomoći da pronađete odgovarajući sektor usluga koji tražite ili
  • polje ostavite praznim i potvrdite kriterije pretraživanja u drugom koraku (vidjeti ii. u nastavku „Potvrđivanje kriterija koraka”)
 • „Zemlja”: ovo je polje obvezno i može se uređivati, a možete:
  • upišite prva slova zemlje koju želite i odaberite je, ili
  • kliknite na strelicu za navigaciju kroz padajući popis, a zatim kliknite na ime zemlje kako biste ga odabrali
 • „Nadležnost”: ovo se polje može uređivati i primjenjuje se samo ako zemlja ima više jurisdikcija. Možete učiniti sljedeće:
  • upišite prva slova jurisdikcije koju želite i odaberite je, ili
  • Kliknite na strelicu za navigaciju kroz padajući popis, a zatim kliknite na jurisdikciju kako biste je odabrali ili
  • ostavite polje prazno i pogledajte informacije o jurisdikcijama svih zemalja

Zatim kliknite na plavi gumb „pretraži”.

ii. Potvrđivanje kriterija pretraživanja

Nakon pokretanja pretraživanja prikazat će se popis uslužnih sektora i podsektora. Pregledajte "popis usluga". Kliknite simbol + dok ne pronađete uslugu koju tražite. Ako ste pretraživali unosom jedne ili više riječi, svi rezultati koji odgovaraju vašim pretraživanim riječima bit će istaknuti.

Drugi korak: Pretražite rezultate

Na temelju vaših kriterija pretraživanja (sektor, zemlja i jurisdikcija) vidjet ćete rezultate o dostupnim uvjetima pristupa tržištu i njihovim odgovarajućim zahtjevima.

Rezultati su organizirani u tri načina opskrbe: prekogranično pružanje usluga; komercijalna prisutnost; i kretanje stručnjaka. Možete pročitati definiciju svakog prava pod njezinim naslovom. Možete se kretati između njih klikom na karticu koja vas zanima.

Za svaki način opskrbe popis odgovarajućih uvjeta pristupa tržištu prikazan je abecednim redom na lijevoj strani. Definiciju svakog uvjeta za pristup tržištu možete pročitati pod njegovim naslovom. Uvjet za pristup tržištu pojavljuje se samo ako ima barem jedan zahtjev.

Za pregledavanje rezultata možete učiniti sljedeće:

 • Kliknite na strelicu prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu.
 • Kliknite na „Proširi sve” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.

Alternativno, možete odabrati prikaz „svih uvjeta pristupa tržištu” odabranog načina opskrbe (vidjeti opciju na kraju popisa uvjeta pristupa tržištu na lijevoj strani). Za pregledavanje rezultata možete učiniti sljedeće:

 • Odaberite kako biste vidjeli rezultate na „popisu”. Ovdje možete vidjeti sve zahtjeve koji se odnose na sve uvjete pristupa tržištu u obliku popisa. Uvjet na koji se zahtjev odnosi podcrtan je plavom oznakom. Kliknite na strelicu prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu. Kliknite na „Proširi sve” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.
 • Odaberite da biste vidjeli rezultate u „pregledu”. Ovdje možete vidjeti sve zahtjeve koji se odnose na sve uvjete pristupa tržištu organizirane prema uvjetima pristupa tržištu. Broj dostupnih zahtjeva naveden je u zagradama pored naslova. Kliknite na strelicu prema dolje kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na jedan zahtjev uvjeta za pristup tržištu. Kliknite na „Proširi sve” kako biste vidjeli sve informacije koje se odnose na sve zahtjeve uvjeta za pristup tržištu.

Korak 3.: Pročitajte zahtjeve i sve pojedinosti

Informacije o svakom zahtjevu specifične su za

 • uslužni sektor ili podsektor
 • zemlja i, ako je primjenjivo, njezine jurisdikcije
 • način opskrbe
 • uvjet za pristup tržištu.

U većini slučajeva informacije o svakom zahtjevu uključuju:

 • prema potrebi, naslov
 • prema potrebi, pravna osnova
 • izvor informacija (poveznica na internetske stranice i/ili upućivanje na zakone i propise) i informacije o autorskim pravima
 • podatke za kontakt nadležnog regulatornog tijela.

Kako se informacije mogu koristiti?

Korištenje usluge Moj trgovinski asistent za usluge i ulaganja besplatno je. Međutim, određene informacije zaštićene su autorskim pravom. Informacije dostupne na mojem pomoćniku za trgovinu za usluge i ulaganja ne smiju se upotrebljavati za preprodaju ili pružanje savjetodavnih usluga, preraspodjelu, izgradnju baza podataka, pohranu ili u bilo koju drugu svrhu osim referentne upotrebe za potporu korisnikovim vlastitim međunarodnim poslovnim procesima. Zabranjeno je svako drugo korištenje osim ako vlasnik podataka to izričito ne odobri u pisanom obliku. 

Provjerite pravila o autorskim pravima ili nas kontaktirajte putem obrasca za kontakt.

Koji su jezici dostupni?

Moj pomoćnik za trgovinu za usluge i ulaganja trenutačno je dostupan na engleskom jeziku. Uskoro će biti dodan strojni prijevod na sve jezike EU-a.

Gdje mogu pronaći više informacija?

Pročitajte najčešća pitanja.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice