Najčešća pitanja:

Koja je dužnost platiti vrijednost usluga kao što su inženjerstvo, razvoj, umjetnička djela ili dizajn razvijeni u EU-u, izvezeni u treću zemlju i zatim uvezeni, npr. unutar odjeće i bicikala u EU?

Proizvod koji je proizveden izvan EU-a na temelju inženjerskog projekta ili bilo koje vrste dizajna (npr. odjeća dizajnirana u EU-u, ali proizvedena u trećoj zemlji) razvijen u EU-u ne podliježe porezu na vrijednost usluga pruženih u EU-u. To je pod uvjetom da je takav projekt projektiranja, inženjeringa ili razvoja bio potreban za proizvodnju proizvoda. Pristojba se naplaćuje na temelju carinske vrijednosti uvezenog proizvoda, isključujući vrijednost usluge proizvedene u EU-u. Da se takve usluge pružaju izvan EU-a, carinska vrijednost robe morala bi uključivati vrijednost tih usluga (vidjeti članak 71. stavak 1. točku (b) podtočku iv. Carinskog zakonika Unije).

Za dodatne pojedinosti o izračunu carinske vrijednosti u takvim slučajevima obratite se svojem carinskom uredu ili posjetite Zbirku europske carinske vrijednosti.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice