Javna nabava

Javna nabava odnosi se na postupak kojim javna tijela, kao što su vladini odjeli, lokalna tijela ili poduzeća u državnom vlasništvu, kupuju robu ili usluge od privatnog sektora.

Pravilima o javnoj nabavi osigurava se da se javna sredstva pravilno upotrebljavaju kada javna tijela kupuju od privatnog sektora.

Procijenite ispunjavate li uvjete za sudjelovanje u stranom natječaju za javnu nabavu

Kako biste saznali imate li pravo sudjelovati u određenom javnom natječaju za javnu nabavu izvan EU-a, upotrijebite alat My Trade Assistant for Procurement.

Moj trgovinski asistent za javnu nabavu nastoji pomoći europskim poduzećima da procijene imaju li pravo sudjelovati u javnom natječaju izvan EU-a. Za procjenu je potrebno da korisnik unese informacije koje se obično nalaze u obavijesti o natječaju: naručitelju, predmetu i procijenjenoj vrijednosti nabave.

Kao pilot-projekt, alat trenutačno omogućuje procjenu javnih natječaja za javnu nabavu iz Kanade (na temelju GPA-a i bilateralnog CETA-e). Sljedeća zemlja koja će biti obuhvaćena bit će Japan. Daljnje zemlje bit će pravodobno uključene u alat.

Moj trgovinski asistent za javnu nabavu

Kako vlade dodjeljuju ugovore poduzećima

Kako bi se spriječile prijevare, rasipanje, korupcija ili lokalni protekcionizam, zakoni većine zemalja u određenoj mjeri reguliraju javnu nabavu. Zakonima se obično zahtijeva da javni naručitelj izdaje javne (konkurentne) ponude ako vrijednost nabave premašuje određeni prag.

 

Standardni način dodjele ugovora za robu poduzećima jest konkurentno nadmetanje, čime se najvećem broju poduzeća omogućuje podnošenje ponuda. U okviru konkurentnog nadmetanja postoje različite vrste postupka javne nabave.

Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici:

Moj trgovinski asistent za javnu nabavu

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice