Instrument za međunarodnu javnu nabavu

Protekcionizam u javnoj nabavi u porastu je diljem svijeta. Tijekom posljednjeg desetljeća studije su pokazale da je broj prepreka javnoj nabavi pomnožen s 5. Te prepreke u javnoj nabavi mogu poprimiti brojne oblike. To mogu biti pravne odredbe kojima se stranim ponuditeljima de jure ograničava pristup tržištu ili mogu biti prakse kojima se de facto smanjuju izgledi za uspjeh stranih ponuditelja u postupcima javne nabave.

Uobičajeni programi ili mjere ograničavanja doneseni u trećoj zemlji uključuju:

  • Zahtjevi u pogledu lokalnog sadržaja
  • Sustavi cjenovnih povlastica kojima se domaćim ponuditeljima daje prednost u postupcima javne nabave
  • Zakonsko ograničenje/zabrana sudjelovanja stranih ponuditelja u postupcima javne nabave

Za više informacija o preprekama u javnoj nabavi OECD je razvio taksonomiju mjera javne nabave kojima se ograničava pristup tržištu javne nabave EU-a.

Naišli ste na prepreku u trećoj zemlji?

Pritužbu u okviru instrumenta za međunarodnu javnu nabavu (IPI) možete pokrenuti izravno s jedinstvenom ulaznom točkom putem obrasca za pritužbe IMN- a.

Možete nas izravno kontaktirati na trade-eu-international-procurement-instrument@ec.europa.eu ako imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna podrška pri podnošenju pritužbe.

Zajedno s našim stručnjacima procijenit ćemo vašu pritužbu IMN-a. Nakon dovršetka, obavijestit ćemo vas o ishodu procjene.

Zainteresirani ste i želite dostaviti informacije u okviru istrage IMN-a?

Vidjeti smjernice o dostavljanju informacija od strane zainteresiranih strana.

Izjava o autorskom pravu

Kada dostavljate informacije Europskoj komisiji, morate navesti izjavu o autorskim pravima, pregledajte izjavu o smjernicama o autorskim pravima.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice