Instrument za međunarodnu javnu nabavu

Protekcionizam u javnoj nabavi u porastu je diljem svijeta. Tijekom posljednjeg desetljeća studije su pokazale da se broj prepreka javnoj nabavi pomnožio s 5. Te prepreke u javnoj nabavi mogu poprimiti brojne oblike. To mogu biti pravne odredbe kojima se stranim ponuditeljima de jure ograničava pristup tržištu ili prakse kojima se de facto smanjuju izgledi za uspjeh stranih ponuditelja u postupcima javne nabave.

Općenito uočeni ograničavajući sustavi ili mjere donesene u trećoj zemlji uključuju:

  • Zahtjevi u pogledu lokalnog sadržaja
  • Programi povlaštenih cijena kojima se domaćim ponuditeljima daje prednost u postupcima javne nabave
  • Pravno ograničenje/zabrana sudjelovanja stranih ponuditelja u postupcima javne nabave

Za više informacija o preprekama u javnoj nabavi OECD je razvio taksonomiju mjera javne nabave kojima se ograničava pristup tržištu javne nabave EU-a.

Susreli ste se s preprekom u trećoj zemlji?

Pritužbu u okviru instrumenta za međunarodnu javnu nabavu možete podnijeti izravno jedinstvenoj ulaznoj točki putem obrasca za pritužbe IMN-a.

Ako imate pitanja ili vam je potrebna potpora pri podnošenju pritužbe, možete nam se izravno obratiti na adresu trade-eu-International-procurement-instrument@ec.europa.eu.

Zajedno s našim stručnjacima ocijenit ćemo Vašu pritužbu u vezi s IMN-om. Nakon dovršetka procjene obavijestit ćemo vas o ishodu procjene.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice