Nemzetközi közbeszerzési eszköz

A közbeszerzések protekcionizmusa világszerte erősödik. Az elmúlt évtizedben tanulmányok kimutatták, hogy a közbeszerzési akadályok száma 5-tel megsokszorozódott. Ezek a közbeszerzési akadályok számos formát ölthetnek. Lehetnek olyan jogi rendelkezések, amelyek de jure korlátozzák a külföldi ajánlattevők piacra jutását, vagy lehetnek olyan gyakorlatok, amelyek de facto csökkentik a külföldi ajánlattevők közbeszerzési eljárásokban való sikerességének esélyeit.

A harmadik országban elfogadott, általánosan megfigyelt korlátozó rendszerek vagy intézkedések közé tartoznak a következők:

  • Helyi tartalmi követelmények
  • A hazai ajánlattevőket előnyben részesítő árkedvezmény-rendszerek a közbeszerzési eljárásokban
  • A külföldi ajánlattevők közbeszerzési eljárásokban való részvételének jogi korlátozása/tilalma

A közbeszerzési akadályokkal kapcsolatos további információkért az OECD kidolgozta az uniós közbeszerzési piachoz való hozzáférést korlátozó közbeszerzési intézkedések taxonómiáját.

Harmadik országban akadályokba ütközött?

A nemzetközi közbeszerzési eszközzel (IPI) kapcsolatos panaszt közvetlenül az egyablakos ügyintézési ponttal együtt, a nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos panaszbejelentő űrlapon lehet benyújtani.

Ha kérdése van vagy segítségre van szüksége a panasz benyújtásakor, kérjük, forduljon hozzánk közvetlenül a trade-eu-international-procurement-instrument@ec.europa.eu e-mail-címre.

Szakértőinkkel együtt értékeljük a nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos panaszát. Az értékelés befejezését követően tájékoztatjuk Önt az értékelés eredményéről.

Ön érdekelt fél, és információkat kíván benyújtani egy nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos vizsgálat keretében?

Lásd az érdekelt felek által benyújtott információkról szóló iránymutatást.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások