Nemzetközi Közbeszerzési Eszköz

A közbeszerzések terén világszerte fokozódik a protekcionizmus. Az elmúlt évtizedben tanulmányok kimutatták, hogy a közbeszerzési akadályok száma 5-szörösére nőtt. Ezek a közbeszerzési akadályok számos formát ölthetnek. Ezek lehetnek olyan jogi rendelkezések, amelyek de jure korlátozzák a külföldi ajánlattevők piacra jutását, vagy olyan gyakorlatok lehetnek, amelyek de facto csökkentik a külföldi ajánlattevők esélyeit a közbeszerzési eljárásokban.

A harmadik országban elfogadott, általánosan megfigyelt korlátozó rendszerek vagy intézkedések a következők:

  • Helyi tartalmi követelmények
  • A hazai ajánlattevőket előnyben részesítő árkedvezmény-rendszerek a közbeszerzési eljárásokban
  • A külföldi ajánlattevők közbeszerzési eljárásokban való részvételének jogi korlátozása/tiltása

A közbeszerzési akadályokkal kapcsolatos további információkért az OECD kidolgozta az uniós közbeszerzési piachoz való hozzáférést korlátozó közbeszerzési intézkedések taxonómiáját.

Szembesült-e valamilyen akadállyal egy harmadik országban?

A nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos panaszt közvetlenül az egyablakos ügyintézési ponton keresztül lehet benyújtani a nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos panaszbejelentő űrlapon keresztül.

Ha kérdése van, vagy segítségre van szüksége, kérjük, forduljon hozzánk közvetlenül a trade-eu-nemzetközi közbeszerzési eszköz@ec.europa.eu e-mail címen.

Az Ön nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos panaszát szakértőinkkel közösen fogjuk elbírálni. Miután befejeztük az értékelést, tájékoztatjuk Önt az értékelés eredményéről.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások