Nemzetközi közbeszerzési eszköz

A közbeszerzések protekcionizmusa világszerte növekszik. Az elmúlt évtizedben tanulmányok kimutatták, hogy a közbeszerzési akadályok száma ötszörösére nőtt. Ezek a közbeszerzési akadályok számos formát ölthetnek. Ezek lehetnek olyan jogi rendelkezések, amelyek de jure korlátozzák a külföldi ajánlattevők piacra jutását, vagy olyan gyakorlatok lehetnek, amelyek de facto csökkentik a külföldi ajánlattevők esélyeit a közbeszerzési eljárásokban.

A harmadik országban általánosan megfigyelt korlátozó rendszerek vagy intézkedések közé tartoznak a következők:

  • Helyi tartalmi követelmények
  • A hazai ajánlattevőket előnyben részesítő árkedvezmény-rendszerek a közbeszerzési eljárásokban
  • A külföldi ajánlattevők közbeszerzési eljárásokban való részvételének jogi korlátozása/tiltása

A közbeszerzési akadályokra vonatkozó további információk érdekében az OECD kidolgozta az uniós közbeszerzési piachoz való hozzáférést korlátozó közbeszerzési intézkedések taxonómiáját.

Ütközött-e akadályba egy harmadik országban?

A nemzetközi közbeszerzési eszköz (IPI) panasztételi űrlapján keresztül közvetlenül az egyablakos ügyintézési ponton keresztül indíthat panaszt.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül a trade-eu-international-procurement-instrument@ec.europa.eu címen, ha bármilyen kérdése van, vagy segítségre van szüksége a panasz benyújtásakor.

Szakértőinkkel közösen értékeljük az IPI panaszát. Az értékelés befejezését követően tájékoztatjuk Önt az értékelés eredményéről.

Ön érdekelt fél, és információkat kíván benyújtani a nemzetközi közbeszerzési eszközzel kapcsolatos vizsgálat keretében?

Lásd az érdekelt felek által benyújtott információkra vonatkozó iránymutatást.

Nyilatkozat a szerzői jogról

Amikor információkat nyújt be az Európai Bizottsághoz, meg kell adnia a szerzői jogokra vonatkozó nyilatkozatot, kérjük, tekintse át a szerzői jogi iránymutatásokról szóló nyilatkozatot.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások