Version: 1.8.0.47 (2021-06-11 17:11)

Digitális kereskedelem

 

A digitális kereskedelem az elektronikus technológiák által lehetővé tett kereskedelmet jelenti. Ez a gazdaság valamennyi ágazatában megtörténik, és rendkívül fontos az európai ipar számára.

A globális e-kereskedelmi piac továbbra is gyors ütemben növekszik. A becslések szerint az e-kereskedelmi értékesítés 2019-ben világszinten 3,2 billió EUR-t tett ki, és mintegy 1,5 milliárd ember vásárolt az interneten. Mivel az EU a világ legnagyobb szolgáltatásexportőre, nagymértékben kihasználhatja a digitális kereskedelem kínálta lehetőségeket.

A digitális technológiák igen nagy mértékben lehetővé teszik a modern kereskedelmet. Például

 • a bankok nagymértékben támaszkodnak a nemzetközi adattovábbításra
 • a mezőgazdasági árukereskedők elektronikus aláírást használnak a nemzetközi vásárlások lebonyolítására
 • a gyártók, a teher- és logisztikai vállalkozások az elektronikus adattovábbításnak köszönhetően az egész világon nyomon követhetik és javíthatják gépeik és járműveik teljesítményét.

A szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások világszerte a vállalatok bevételeinek egyre nagyobb részét teszik ki, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. A „dolgok internete” mind az érzékelők és az internetalapú eszközök, a nagy adatkészletek és a nagy teljesítményű számítástechnikai kapacitások egyesítése által teremtett lehetőségek megragadásáról szól.

A kisebb vállalatok jelentősen növelték részvételüket a nemzetközi kereskedelmi ügyletekben, amelyek során az internetet használják a fogyasztókkal és a beszállítókkal való kapcsolatfelvételre, a tájékoztatásra, a megrendelések megtételére és lebonyolítására, valamint a termékek és szolgáltatások szállításának megkönnyítésére.

A digitális kereskedelemre vonatkozó uniós politika

Az EU által a digitális kereskedelemnek tulajdonított jelentőség mind a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokban, mind a Kereskedelmi Világszervezetben tükröződik.

A kétoldalú tárgyalások során az EU olyan horizontális szabályokat kíván létrehozni, amelyek elengedhetetlenek az online kereskedelem megfelelő működéséhez, és amelyek az áruk, szolgáltatások, közbeszerzés stb. online kereskedelmére egyaránt alkalmazandók. Az általános cél a következő:

 • kiszámíthatóság és jogbiztonság biztosítása a vállalkozások számára
 • biztonságos online környezet biztosítása a fogyasztók számára
 • az indokolatlan akadályok felszámolása

A Kereskedelmi Világszervezetben több mint nyolcvan tag folytat tárgyalásokat az e-kereskedelemről. Az EU úgy véli, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló lehetőséget kínál a régóta esedékes kereskedelempolitikai válaszokra, és célja, hogy átfogó és ambiciózus szabályrendszerről tárgyaljon, amely mind a belföldi, mind a globális e-kereskedelmet javítja.

Áruk vagy szolgáltatások online értékesítése

A kereskedelmet manapság nagymértékben megkönnyítik az e-kereskedelem online platformjai. Ezek a következők lehetnek:

 • egyéni weboldalak, például online boltok
 • tárhelyszolgáltatásban részesülő platformok, például online piacterek, ahol egy vállalkozás interfészt és általában back-office szoftvert kínál különböző eladók és vevők számára

Az e-kereskedelmi platformok megkönnyítik a kereskedést, mivel

 • a különböző országok vevői és eladói könnyen kapcsolatba léphetnek egymással
 • az eladók számos potenciális vevőnek reklámozhatják és kínálhatják áruikat és szolgáltatásaikat

Az online piacterek nagyobb választékot kínálnak a fogyasztóknak, mivel különböző eladók termékeit vagy szolgáltatásait kereshetik és hasonlíthatják össze.

A fogyasztók lehetnek végfelhasználók (természetes személyek vagy cégek) vagy viszonteladók.

Ha Ön ilyen online csatornákon keresztül kívánja értékesíteni termékét vagy szolgáltatását az EU-n kívüli piacokon vásárlóknak, a hagyományos értékesítési csatornákhoz hasonlóan ellenőriznie kell az exportra vonatkozó követelményeket.

Kis mennyiségek végfelhasználóknak történő értékesítésekor fontos, hogy tájékozódjon a de minimis szabályokról. Ezek gyakran mentesítik az alacsony értékű termékeket a vámtarifák alól, és a papírmunkára vonatkozóan csak minimális formai követelmények vonatkoznak rájuk.

Attól függően, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kíván értékesíteni, előfordulhat, hogy további ellenőrzésre van szükség. Például az alábbiakkal kapcsolatos kérdéseket kell megvizsgálnia:

 • az online fizetési átjárók
 • adatvédelmi követelmények az Ön célpiacán és a határokon átnyúló adattovábbításban
 • hogyan kell kezelni a raktározást és a logisztikát?
 • fogyasztóvédelem és termékbiztonsági szabályok
 • szellemi tulajdonjogok
 • Héaszabályok
 • postai/forgalmazási szolgáltatások stb. költségei

A folyamat során segítséget kérhet kereskedelmi kamaráktól, exportösztönzési ügynökségektől, tanácsadó irodáktól vagy hasonló intézményektől. Az Enterprise Europe Network egy általános európai vállalkozást is kínál, amely információkat tartalmaz a tengerentúli piacokról.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások