Digitális kereskedelem

 

A digitális kereskedelem az elektronikus technológiák által lehetővé tett kereskedelem. Ez a gazdaság valamennyi ágazatában előfordul, és rendkívül fontos az európai ipar számára.

Az e-kereskedelem globális piaca továbbra is gyors ütemben növekszik. Az e-kereskedelmi értékesítést 2019-ben világszinten 3,2 billió EUR-ra becsülték, amelyből mintegy 1,5 milliárd ember vásárol az interneten. Mivel az EU a világ legnagyobb szolgáltatásexportőre, jelentős mértékben kihasználhatja a digitális kereskedelem kínálta lehetőségeket.

A digitális technológiák igen nagy mértékben lehetővé teszik a modern kereskedelmet. Például:

 • a bankok nagymértékben támaszkodnak a nemzetközi adattovábbításra
 • a mezőgazdasági árutőzsdei kereskedők elektronikus aláírást használnak a nemzetközi vásárlások lezárásához
 • a gyártók, a teherszállítási és logisztikai vállalkozások az elektronikus adattovábbításnak köszönhetően világszerte nyomon követhetik és javíthatják gépeik és járműveik teljesítményét.

A szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatások világszerte a vállalatok bevételeinek növekvő részét teszik ki, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. A „dolgok internete” az érzékelők és az internetalapú eszközök, a nagy adatkészletek és a nagy teljesítményű számítástechnikai kapacitások kombinálása által teremtett lehetőségek megragadásáról szól.

A kisebb vállalatok jelentősen növelték az internetet használó nemzetközi kereskedelmi ügyletekben való részvételüket, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyfelekkel és a beszállítókkal, tájékoztatást nyújtsanak, megrendeléseket intézzenek és rendeljenek, valamint megkönnyítsék a termékek és szolgáltatások nyújtását.

A digitális kereskedelemre vonatkozó uniós politika

Az EU által a digitális kereskedelemnek tulajdonított jelentőség tükröződik mind a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokban, mind a Kereskedelmi Világszervezetben.

A kétoldalú tárgyalások során az EU olyan horizontális szabályokat kíván létrehozni, amelyek elengedhetetlenek az online kereskedelem megfelelő működéséhez, és amelyek általánosan alkalmazandók az áruk, szolgáltatások, közbeszerzés stb. online kereskedelmére.

 • kiszámíthatóság és jogbiztonság biztosítása a vállalkozások számára
 • biztonságos online környezet biztosítása a fogyasztók számára
 • az indokolatlan akadályok felszámolása

A Kereskedelmi Világszervezetben több mint nyolcvan tag vesz részt az e-kereskedelemről szóló tárgyalásokon. Az EU úgy véli, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló lehetőség arra, hogy régóta esedékes kereskedelempolitikai válaszokat adjunk, és célja, hogy tárgyalásokat folytasson a belföldi és a globális e-kereskedelmet egyaránt fokozó átfogó és ambiciózus szabályokról.

Termékbe beágyazott digitális szolgáltatások kereskedelme

A szolgáltatásokkereskedelme egyre nagyobb jelentőséggel bír, nemcsak immateriális formában, hanem materiális formában is, azaz az ilyen szolgáltatások végtermékbe történő beépítésével. A „gyártás kiszolgálásának” jelensége, amely „beágyazott szolgáltatásokat” eredményez, az árukereskedelem egyre nagyobb hányadát érinti. Az ilyen „beágyazott szolgáltatások” egyik példája az a szoftver, amely számos áru összetevőjeként utazik a határon, különösen a gépjárműiparban.

A környezetbarát áruk iránti növekvő kereslet egyre inkább fejlett technológiát igényel, amely sokkal több „intelligens” folyamatot és szoftvert foglal magában. 

Az EU arra törekszik, hogy megkönnyítse az ilyen áruk kereskedelmét, többek között olyan megfelelő vámeljárások alkalmazása révén, amelyek lehetővé teszik a végtermékbe beágyazott szolgáltatások vámmentes kezelését.

Áruk vagy szolgáltatások online értékesítése

Manapság az e-kereskedelem online platformjai nagyban elősegítik a kereskedelmet. Ezek lehetnek:

 • egyéni weboldalak, például online boltok
 • üzemeltetett platformok, például online piacterek, ahol a vállalkozás interfészt és általában back-office szoftvert kínál különböző eladók és vevők számára

Az e-kereskedelmi platformok megkönnyítik a kereskedelmet, mivel

 • a különböző országokban működő vevők és eladók könnyen felvehetik egymással a kapcsolatot.
 • az eladók számos potenciális fogyasztónak reklámozhatják és kínálhatják áruikat és szolgáltatásaikat

Az online piacterek nagyobb választékot kínálnak a vevők számára, mivel különböző eladók termékeit vagy szolgáltatásait kereshetik és hasonlíthatják össze.

Az ügyfelek lehetnek végfelhasználók (természetes személyek vagy cégek) vagy viszonteladók.

Ha Ön ilyen online csatornákon keresztül kívánja értékesíteni termékét vagy szolgáltatását az EU-n kívüli piacokon lévő vevőknek, ellenőriznie kell, hogy milyen kiviteli követelmények vonatkoznak Önre a hagyományos értékesítési csatornák esetében.

Kis mennyiségek végfelhasználóknak történő értékesítésekor fontos, hogy tájékozódjon a de minimis szabályokról. Ezek gyakran mentesítik az alacsony értékű termékeket a tarifák alól, és csak minimális formai követelményeket támasztanak a papírmunkával kapcsolatban.

Attól függően, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kíván értékesíteni, előfordulhat, hogy további ellenőrzésre van szükség. Például meg kell fontolnia a következő kérdéseket:

 • az online fizetési átjárók
 • adatvédelmi követelmények az Ön célpiacán és az adatok határokon átnyúló továbbítása
 • hogyan kell kezelni a raktározást és a logisztikát?
 • fogyasztóvédelmi és termékbiztonsági szabályok
 • szellemi tulajdonjogok
 • Héaszabályok
 • postai/utazási szolgáltatások stb. költségei

Ebben a folyamatban segítséget kérhet a kereskedelmi kamaráktól, az exportösztönzési ügynökségektől, tanácsadó cégektől vagy hasonló intézményektől. Az Enterprise Europe Network egy általános európai honlapot is kínál, amely információkat tartalmaz a tengerentúli piacokról.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások