Digitális kereskedelem

 

A digitális kereskedelem az elektronikus technológiák által lehetővé tett kereskedelemre utal. Ez minden gazdasági ágazatban megtörténik, és rendkívül fontos az európai ipar számára.

Az e-kereskedelem globális piaca továbbra is gyors ütemben növekszik. Az e-kereskedelmi értékesítést világszerte 3,2 billió euróra becsülték 2019-ben, ami mintegy 1,5 milliárd ember online vásárlását jelentette. Mivel az EU a világ legnagyobb szolgáltatásexportőre, nagymértékben kihasználhatja a digitális kereskedelem nyújtotta lehetőségeket.

A modern kereskedelmet nagy mértékben a digitális technológiák teszik lehetővé. Például

 • a bankok nagymértékben támaszkodnak a nemzetközi adattovábbításra
 • a mezőgazdasági árutőzsdei kereskedők elektronikus aláírást használnak a nemzetközi vásárlások lebonyolításához
 • a gyártók, a teher- és logisztikai vállalkozások az elektronikus adattovábbításnak köszönhetően világszerte nyomon követhetik és javíthatják gépeik és járműveik teljesítményét

A szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások világszerte a vállalatok bevételeinek növekvő részét teszik ki, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. A „dolgok internete” mind az érzékelők és az internetalapú eszközök, a nagy adatkészletek és a nagy teljesítményű számítástechnikai képességek kombinálása által teremtett lehetőségek kiaknázásáról szól.

A kisebb vállalatok nagymértékben növelték az internetet használó nemzetközi kereskedelmi ügyletekben való részvételüket, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyfelekkel és beszállítókkal, tájékoztatást nyújtsanak, megrendeléseket adjanak, és megkönnyítsék a termékek és szolgáltatások szállítását.

A digitális kereskedelemre vonatkozó uniós politika

Az EU által a digitális kereskedelemnek tulajdonított jelentőség tükröződik mind a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokban, mind a Kereskedelmi Világszervezetben.

A kétoldalú tárgyalások során az EU olyan horizontális szabályokat kíván létrehozni, amelyek elengedhetetlenek az online kereskedelem megfelelő működéséhez, és amelyek általánosan alkalmazandók az áruk, szolgáltatások, közbeszerzések stb. online kereskedelmére.

 • kiszámíthatóság és jogbiztonság biztosítása a vállalkozások számára
 • biztonságos online környezet biztosítása a fogyasztók számára
 • az indokolatlan akadályok felszámolása

A Kereskedelmi Világszervezetben több mint nyolcvan tagja folytat tárgyalásokat az e-kereskedelemről. Az EU úgy véli, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló lehetőség a régóta esedékes kereskedelempolitikai válaszlépések megtételére, és célja egy olyan átfogó és ambiciózus szabályrendszer kidolgozása, amely mind a belföldi, mind a globális e-kereskedelmet erősíti.

Termékbe ágyazott digitális szolgáltatások kereskedelme

A szolgáltatásokkereskedelme egyre fontosabbá válik, nemcsak immateriális formában, hanem materiális formában is, azaz az ilyen szolgáltatások végtermékbe való beépítésével. A feldolgozóipar „szolgálatosodásának” jelensége, amely „beágyazott szolgáltatásokat” eredményez, az árukereskedelem növekvő arányát érinti. Az ilyen „beágyazott szolgáltatásokra” példa az a szoftver, amely számos áru összetevőjeként lépi át a határt, különösen a gépjárműiparban.

A környezetbarát termékek iránti növekvő kereslet egyre inkább olyan fejlett technológiát igényel, amely sokkal több „intelligens” folyamatot és szoftvert foglal magában.

Az EU arra törekszik, hogy megkönnyítse az ilyen áruk kereskedelmét, többek között olyan megfelelő vámeljárások alkalmazásával, amelyek lehetővé teszik a végtermékbe ágyazott szolgáltatások vámmentes kezelését.

Áruk vagy szolgáltatások online értékesítése

A kereskedelmet ma nagyban megkönnyítik az e-kereskedelem online platformjai. Ezek lehetnek:

 • egyéni weboldalak, például online üzletek
 • otthont adó platformok, például online piacterek, ahol a cég interfészt és általában back-office szoftvert kínál különböző eladók és vevők számára

Az e-kereskedelmi platformok megkönnyítik a kereskedést, mivel

 • a különböző országok vevői és eladói könnyen kapcsolatba léphetnek egymással
 • az eladók számos potenciális vásárlónak reklámozhatják és kínálhatják áruikat és szolgáltatásaikat

Az online piacterek nagyobb választékot kínálnak az ügyfeleknek, mivel különböző eladóktól kereshetnek és vethetnek össze termékeket vagy szolgáltatásokat.

Az ügyfelek lehetnek végfelhasználók (természetes személyek vagy cégek) vagy viszonteladók.

Ha termékét vagy szolgáltatását ilyen online csatornákon keresztül kívánja értékesíteni az EU-n kívüli piacokon, ellenőrizni kell az exportra vonatkozó követelményeket, mint a hagyományos értékesítési csatornák esetében.

Ha kis mennyiségeket értékesít a végfelhasználóknak, fontos, hogy tájékozódjon a de minimis szabályokról. Ezek gyakran mentesítik az alacsony értékű termékeket a díjak alól, és csak minimális formai követelmények vonatkoznak a papírmunkára.

Attól függően, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kíván értékesíteni, előfordulhat, hogy további követelményeket kell ellenőrizni. Például a következőkre vonatkozó kérdéseket kell megvizsgálnia:

 • az online használt fizetési kapuk
 • adatvédelmi követelmények az Ön célpiacán és az adatok határokon átnyúló továbbítása
 • hogyan kell kezelni a raktározást és a logisztikát?
 • fogyasztóvédelem és termékbiztonsági szabályok
 • szellemi tulajdonjogok
 • Héaszabályok
 • postai/futárszolgáltatások stb. költségei

A folyamat során segítségért felveheti a kapcsolatot kereskedelmi kamarákkal, exportösztönző ügynökségekkel, tanácsadó irodákkal vagy hasonló intézményekkel. Az Enterprise Europe Network emellett általános tájékoztatást nyújt Európában, amely információkat tartalmaz a tengerentúli piacokról.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások