Szabványok és megfelelőségértékelés

Szabványok és megfelelőségértékelés

A szabványok és a megfelelőségértékelési eljárások, valamint a műszaki szabályok három olyan tényező, amelyek potenciálisan a kereskedelem technikai akadályát képezik.

Míg a műszaki előírások kötelező termékkövetelményeket határoznak meg, a szabványok önkéntes, részletes műszaki előírásokat és a termékek jellemzőire vonatkozó kritériumokat tartalmaznak, amelyek segítik a gyártókat a műszaki előírásokban meghatározott kötelező követelményeknek való megfelelésben.

A megfelelőségértékelési eljárások eszközként szolgálnak annak bizonyítására, hogy a termék megfelel az összes vonatkozó kötelező termékkövetelménynek. A harmadik fél által végzett megfelelőségértékelés független megfelelőségértékelő szervezetek vagy hatóságok beavatkozását igényli, és általában a közepes és magas kockázatú termékek esetében kötelező. Amennyiben kötelező harmadik fél általi megfelelőségértékelésre van szükség, az növeli a megfelelőségértékelési költségeket (pénzügyi költségek és a piacra jutás késedelmei). A megfelelőségértékelésről szóló kétoldalú kölcsönös elismerési megállapodások célja a vizsgálatok és tanúsítás költségeinek csökkentése más piacokon, amelyek előírják, hogy mindkét fél elfogadja a partnerországban a másik fél jogszabályaival összhangban kiadott jelentéseket, tanúsítványokat és jelöléseket.

2022. március 10. és április 24. között uniós felmérést végeztek a megfelelőségértékelésről. A felmérés az EU-n kívül ipari termékeket gyártó vagy értékesítő uniós vállalatokra irányult azzal a céllal, hogy felhívja az uniós ipar figyelmét a kölcsönös elismerési megállapodások által kínált lehetőségekre, és azonosítsa azokat a konkrét kihívásokat, amelyekkel az uniós iparnak szembe kell néznie az EU-n kívüli piacokon végzett megfelelőségértékelés tekintetében. A felmérés eredményeinek letöltése

2023 márciusában és áprilisában az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatósága újabb felmérést végzett a megfelelőségértékelésről és a kölcsönös elismerési megállapodásokról, valamint a megfelelőségértékelésről. Ezúttal az uniós megfelelőségértékelő szervekre összpontosítottak, azzal a céllal, hogy azonosítsák azokat a lehetséges problémákat, amelyek megakadályozzák, hogy az uniós megfelelőségértékelő testületeket kölcsönös elismerési megállapodás keretében jelöljék ki, valamint hogy megértsék, mely további kölcsönös elismerési megállapodások lennének előnyösek az uniós megfelelőségértékelő testületek szempontjából. A felmérés eredményei.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások