A származási szabályok önértékelési eszközének (ROSA) használata

A származási szabályok önértékelési eszközének (ROSA) használata

Az EU kereskedelmi megállapodásainak globális hálózata csökkenti vagy teljesen megszünteti a vámokat.

Ahhoz, hogy részesülhessen ezekből az alacsonyabb vagy nulla vámokból, termékének meg kell felelnie a származási szabályoknak.

ARosa – a származási szabályok önértékelési eszköze az Access2Markets rendszerben lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy egy termék megfelel-e a származási szabályoknak, és ezért egy adott uniós kereskedelmi megállapodás alapján preferenciális tarifális elbánásra jogosult-e.

A Rosa egyablakos ügyintézési pont a legtöbb uniós kereskedelmi megállapodásban szereplő, az Ön termékére vonatkozó származási szabályok megismerésére.

ARosa ingyenes és könnyen használható! A mai naptól kezdve az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás (CETA), az EU-Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodás, az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodás, valamint az általános vámkedvezmény-rendszer valamennyi uniós nyelven elérhető (az eredeti angol változatból lefordítva). Valamennyi szabadkereskedelmi megállapodást fokozatosan lefordítják az EU valamennyi nyelvére.

Milyen típusú gyógyszer a ROSA?

A származási szabályok önértékelési eszköze (ROSA) iránymutatást nyújt a vállalkozások számára az adott kereskedelmi megállapodásban a termékeikre alkalmazandó származási szabályok tekintetében. Lehetővé teszi számukra, hogy egyszerű kérdésekre válaszolva önértékelést végezzenek annak megállapítása érdekében, hogy termékük megfelel-e az említett szabályoknak, és ezért preferenciális tarifális elbánásban részesülhet-e. Az eszköz egészében egyértelmű magyarázatok, példák és a vonatkozó jogi szövegekre mutató linkek állnak rendelkezésre.

A vállalatok életének megkönnyítése érdekében a ROSA magyarázatot ad a tarifális preferenciák megszerzéséhez szükséges származási igazolásról.

Hogyan működik?

Menjen a Keresőfelület menüpontra és írja be

 • a termék
 • az exportáló országot
 • az importáló országot
 • az eszközhöz való hozzáféréshez kattintson a származási szabályok önértékelésére (ROSA) a bal oldali menüben.

Rosa ad Önnek!

 • lépésről lépésre haladó eszköz, amely személyre szabott kérdéseket tartalmaz, és néhány kattintással segít Önnek terméke származásának értékelésében.
 • részletes információk arról, hogy az egyes megállapodások alapján hogyan kell helyesen dokumentálni a terméke származását
 • a származási szabályokra vonatkozó követelmények és kifejezések magyarázata
 • gyakorlati példák
 • közvetlen hozzáférést jogi szövegekhez
 • az Ön válaszain alapuló, testre szabott önértékelési jelentés
 • a származási szabályokra vonatkozó eljárások áttekintését
 • a megadott információk az Ön által választott kereskedelmi megállapodásra és az Ön termékére vonatkoznak.

Működjön együtt közvetlenül a beszállítóival

A ROSA- t továbbíthatja beszállítóinak, hogy segítse őket a következőkben:

 • ellenőrizhessék a származási szabályokat
 • helyesen tölthessék ki a beszállítói nyilatkozatot

Hasonlítsa össze a különböző piacokra vonatkozó szabályokat

A különböző uniós kereskedelmi megállapodások termékspecifikus szabályait is összehasonlíthatja.

Általános információk a származási szabályokról

A származási szabályokkal és a származási eljárásokkal kapcsolatos általános információkért látogasson el a gyorskalauzra – hogyan kell együttműködni a származási szabályokkal.

Ha általános tájékoztatást szeretne kapni egy adott megállapodás származási szabályairól, látogasson el a „Piacok – Uniós kereskedelmi megállapodások” részre, beleértve azok származási szabályait és eljárásait is.

Az alapvető terminológia és fogalmak megértéséhez glosszáriumunk meghatározza azokat a kulcsfogalmakat, amelyeket a szabályok megértéséhez ismernie kell, mint például a teljes egészében megszerzett fogalom, a kumuláció, a tolerancia stb.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások