Kereskedelmi megállapodások

Az EU jelenleg a világ legnagyobb kereskedelmi hálózatával rendelkezik, és több mint 40 egyedi megállapodást kötött az országokkal és régiókkal. Ezek a megállapodások megkönnyítik a termékek és szolgáltatások kereskedelmét az EU és külső partnerei között.

A lista még mindig új megállapodásokkal egészül ki, a régebbi megállapodásokat pedig felülvizsgálják és frissítik a partnerországokkal.

A vámok eltörlése

Egyes megállapodások főként a vámok eltörlésére összpontosítanak

Átfogóbb piacra jutás

Mások sokkal szélesebb körű kötelezettségvállalásokat tartalmaznak az áruk és szolgáltatások kereskedelmének megnyitására, valamint a beruházásokra, a közbeszerzésre, a versenyre, a támogatásokra és a szabályozási kérdésekre vonatkozóan.

E megállapodások erősebb szabály- és értékalapú kereskedelmi rendszerek kialakítását célozzák az érintett kereskedelmi partnerországokkal, és kifejezetten a kereskedelemre és a fenntartható fejlődésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak.

A legújabbak konkrét rendelkezéseket is tartalmaznak a modern gazdaságok és társadalmak előtt álló kihívások kezelésére, ilyen például a Japánnal kötött gazdasági partnerségi megállapodás, amely tartalmaz egy fejezetet a kis- és középvállalkozásokról, valamint az információs és távközlési szolgáltatásokra és az e-kereskedelemre vonatkozó külön rendelkezések.

A jogszabályok közelítése

Egy konkrét típusú megállapodás az EU és szomszédai közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére összpontosít azáltal, hogy szabályozási kereteiket közelebb hozza az uniós joghoz, különösen a kereskedelemmel kapcsolatos területeken. Ez igaz például az alábbiakkal kötött megállapodásokra:

Fejlesztés

Egy másik különleges megállapodástípusnak kifejezett fejlesztési célkitűzése van. Az aszimmetrikus kereskedelmi megállapodások keretében az AKCS-fél vállalja, hogy 15–20 év alatt liberalizálja kereskedelme megközelítőleg 80%-át, míg az EU a kezdetektől fogva biztosítja a vám- és kvótamentes piacra jutás lehetőségét.

Jelenleg az ilyen megállapodások többsége az árukereskedelemre és a fejlesztési együttműködésre vonatkozik. A Karib-térséggel kötött gazdasági partnerségi megállapodás (GPM) a szolgáltatásokra, a beruházásokra és más, kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekre vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

E megállapodások keretében az EU jelentős kereskedelmi támogatást nyújt a partnerországoknak a megállapodások végrehajtásában, az export versenyképességének megerősítésében és a gazdasági infrastruktúra kiépítésében. Az érintett országok az afrikai, karibi és csendes-óceáni régiókhoz tartoznak.

  • Nyugat-Afrika (Ghána, Elefántcsontpart)
  • Közép-Afrika (Kamerun)
  • Kelet- és Dél-Afrika (Comore-szigetek, Madagaszkár, Mauritius, Seychelle-szigetek és Zimbabwe)
  • Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (Botswana, Szváziföld, Lesotho, Mozambik, Namíbia és Dél-Afrika)
  • CARIFORUM (Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Dominika, Dominikai Köztársaság, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Kitts és Nevis, St. Lucia, Saint Vincent, Suriname, valamint Trinidad és Tobago)
  • Csendes-óceáni térség (Fidzsi, Pápua Új-Guinea, Szamoa és Salamon-szigetek)
  • Örményország
  • Azerbajdzsán
  • Irak
  • Kazahsztán
Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások