Kereskedelmi megállapodások

Az EU jelenleg a világ legnagyobb kereskedelmi hálózatával rendelkezik, és több mint 40 egyedi megállapodást kötött országokkal és régiókkal. Ezek a megállapodások megkönnyítik a termékek és szolgáltatások kereskedelmét az EU és külső partnerei között.

A lista még mindig új megállapodásokkal egészül ki, és folyamatban van a régebbi megállapodások felülvizsgálata és aktualizálása a partnerországokkal.

Vámlebontás

Egyes megállapodások elsősorban a vámok eltörlésére összpontosítanak.

Átfogóbb piacra jutás

Mások sokkal szélesebb körű kötelezettségvállalásokat tartalmaznak az áruk és szolgáltatások kereskedelmének megnyitására, valamint a beruházásokra, a közbeszerzésre, a versenyre, a támogatásokra és a szabályozási kérdésekre vonatkozóan.

E megállapodások célja, hogy az érintett kereskedelmi partnerországokkal szigorúbb, szabályokon és értékeken alapuló kereskedelmi rendszereket alakítsanak ki, és külön rendelkezéseket tartalmazzanak a kereskedelemre és a fenntartható fejlődésre vonatkozóan.

A legújabbak külön rendelkezéseket is tartalmaznak a modern gazdaságok és társadalmak előtt álló kihívások kezelésére, ilyen például a Japánnal kötött gazdasági partnerségi megállapodás, amely külön fejezetet tartalmaz a kis- és középvállalkozásokról, valamint külön rendelkezéseket tartalmaz az információs és távközlési szolgáltatásokról és az e-kereskedelemről.

Jogszabályok közelítése

A megállapodások egy konkrét típusa az EU és szomszédai közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére összpontosít azáltal, hogy szabályozási kereteiket közelítik az uniós joghoz, különösen a kereskedelemmel kapcsolatos területeken. Ez vonatkozik például az alábbiakkal kötött megállapodásokra:

Fejlesztés

Egy másik speciális típusú megállapodásnak kifejezett fejlesztési célja van. Aszimmetrikus kereskedelmi megállapodásokról van szó, amelyek szerint az AKCS-oldal 15-20 év alatt a kereskedelem mintegy 80 %-át liberalizálja, míg az EU az első naptól vám- és kvótamentes hozzáférést biztosít.

A legtöbb ilyen megállapodás jelenleg az árukereskedelemre és a fejlesztési együttműködésre vonatkozik. A Karib-térséggel kötött gazdasági partnerségi megállapodás (GPM) a szolgáltatásokra, a beruházásokra és a kereskedelemmel kapcsolatos egyéb kérdésekre vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

E megállapodások keretében az EU jelentős kereskedelmi támogatást nyújt a partnerországoknak a megállapodások végrehajtásában, az export versenyképességének erősítésében és a gazdasági infrastruktúra kiépítésében. Az érintett országok az afrikai, karibi és csendes-óceáni térséghez tartoznak

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások