A műanyagok osztályozása

Ez az útmutató a műanyagtermékek besorolásának megértéséhez nyújt segítséget a termékeire alkalmazandó vámtételek és nem tarifális intézkedések meghatározásához.

Ezen túlmenően ez az útmutató felvázolja a polimerekhez kapcsolódó kémiai alapeljárásokat, egyszerű összefoglalást ad a gyártási folyamatokról, és gyakorlati tanácsokat ad az egyes késztermékek vagy feldolgozott termékek besorolásához.

 

Ha polimereket importál alapanyag formájában, feltétlenül ismernie kell a kémiai összetételt és azt, hogy mi a domináns monomer a polimerben.

A feldolgozott és kész termékek esetében hasznos ismerni a felhasznált polimer összetételét és a gyártási folyamatot. Ne feledje, hogy ha az árut műanyagból, például műanyag palackból vagy műanyag tömlőből állítják elő, akkor a vámtarifa 39. árucsoportjába kell besorolni. Ha azonban a termék a vámtarifában máshol szerepel, mint például a műanyagból készült játék, akkor azt a megfelelő vámtarifaszám alá kell besorolni.

Polimerek alapanyag formájában

Az „elsődleges formák” meghatározása:

 • folyadékok és paszták, beleértve a diszperziókat (azaz emulziókat és szuszpenziókat) és oldatokat is
 • tömb vagy szabálytalan alak, rögök, porok (beleértve a formázóport is), szemcsék, pehely és hasonló ömlesztett formák

A polimerek monomerekből készült nagy molekulák, és alkotóelemeiket monomer egységeknek nevezik. A monomer általában szenet tartalmazó molekula vagy vegyület, amely önmagával vagy más hasonló molekulákkal vagy vegyületekkel kombinálva polimerekké, szintetikus gyantákká vagy elasztomerekké alakítható.

Számos különböző polimer létezik, amelyek eltérő jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkeznek, és amelyeket különböző célokra használnak. Például a polivinil-kloridot (PVC) az építőiparban gyakran használják kettős üvegezésű keretekben. A polipropilént és a polietetilén-tereftalátot (PET) általában palackgyártásban használják.

Polimerjei helyes osztályozásához azonosítani kell a domináns monomert.

 • etilénpolimerek (3901. fejezet)
 • a propilén polimerjei (3902 vtsz.)
 • a sztirol polimerjei (3903 vtsz.)
 • a vinil-klorid vagy más halogénezett olefinek polimerjei (3904 vtsz.)
 • vinil-acetát vagy más vinil-észterek polimerjei és más vinilpolimerek (3905 vtsz.)
 • akrilpolimerek (3906 vtsz.)
 • poliacetálok, más poliéterek és epoxigyanták, polikarbonátok, alkidgyanták, poliallilészterek és más poliészterek (3907 vtsz.)
 • poliamid (3908 vtsz.)
 • aminogyanták, fenolgyanták és poliuretánok (3909 vtsz.)
 • szilikonok (3910 vtsz.)
 • kőolajgyanták, kumaron-indén gyanták, politerpének, poliszulfidok, poliszulfonok (3911 vtsz.)

A kopolimereket két vagy több különböző monomer egyidejű polimerizációjával állítják elő. Egynél több monomer egységet tartalmaznak. Például a polikopolimer (etilén-kovinil-klorid) etilén és vinil-klorid polimerizációjával jön létre.

A tarifális besorolásban a „kopolimer” kifejezés magában foglal minden olyan polimert, amelyben egyetlen monomer sem éri el a teljes polimertartalom legalább 95 tömegszázalékát.

Ezeket azonban előállítják, a kopolimereket – beleértve a kopolikondenzátumokat, a kopoliaddíciós termékeket, a blokkkopolimereket és az oltványkopolimereket – a domináns komonomerre vonatkozó vámtarifaszám alá kell besorolni. Ha egyik komonomer sincs túlsúlyban, az árut az egyes komonomerekre vonatkozó utolsó számsorrendben kell besorolnia.

A kémiailag módosított polimereket, amelyek esetében a kémiai reakció csak a fő polimerlánc tartozékait változtatta meg, a nem módosított polimer vámtarifaszáma alá kell besorolni.

Feldolgozott vagy késztermékek

A feldolgozott vagy kész műanyag termékek osztályozásakor hasznos, ha minél többet tudunk róluk, beleértve a következőket:

 • az áru funkciója vagy szerepe
 • polimer, amelyet az alábbi anyagokból állítanak elő:
 • gyártási mód

Az áru rendeltetése vagy szerepe elengedhetetlen a helyes besoroláshoz. Az összetételre és a gyártási módszerre is szükség lehet az áruk helyes besorolásához, bár ez nem mindig így van. Nagyon jó azonban, ha minden ilyen információt rendelkezésre bocsátunk, mivel ez felgyorsítja a besorolási folyamatot.

Gyártási technikák

A polimereket alapanyag formájában három különböző eljárással dolgozzák fel késztermékek előállítása céljából.

 • Azinjektálással műanyagot alakítanak ki üreges formákba, például palackokba és tartályokba, játékokba vagy benzintartályokba.
 • A préselt formázást speciális formák formázására használják, pl. gomb és fogantyú szószokhoz, vasalókhoz vagy tűzhelyekhez, vagy elektromos szerelvényekhez, mint pl. dugaszok, foglalatok és lámpaszerelvények
 • Azextrudálás azáltal alakítja ki alakját, hogy az anyagot fémképző süllyén viszi át – pl. film, lemez, rúd, profil, idom, cső vagy cső

A késztermékek vagy feldolgozott áruk különleges típusai

Ha a hulladékot, forgácsot és törmeléket (3915 vámtarifaszám) elsődleges formává alakították át, azt ilyenként kell besorolni, a 3901 és 3914 közötti megfelelő vámtarifaszám alkalmazásával.

A csövek és tömlők besorolásakor (3917 vámtarifaszám) figyelembe kell venni, hogy a meghatározás kiterjed minden olyan félkész vagy kész üreges termékre, amelyet gázok vagy folyadékok mozgatására használnak, mint például a bordázott kerti tömlők, perforált csövek vagy lapos csövek. Ha azonban az áru belső keresztmetszete nem kerek, ovális, téglalap alakú vagy bármilyen más szabályos sokszög, az alakként kell besorolni.

A műanyag fal- vagy mennyezetburkolók (3918 vámtarifaszám) osztályozásához 54 centiméternél szélesebbnek kell lenniük, és a papírtól eltérő alátétre tartósan rögzített műanyagot kell tartalmazniuk. A műanyag réteget dombornyomással, színezéssel, formanyomtatással vagy szemcsézéssel is díszíteni kell. Ennek célja, hogy megkülönböztesse őket egyes tapétáktól.

A műanyag építőanyagok (3925 vámtarifaszám) alá nagyon speciális termékek tartoznak.

Ez a vámtarifaszám kifejezetten a következőkre vonatkozik:

 • tartály (beleértve a szeptikus tartályt is), kád és hasonló tárolóedény 300 litert meghaladó űrtartalommal
 • padlón, falon vagy válaszfalon, mennyezeten vagy tetőn használt szerkezeti elemek
 • csatorna és csatornaszerelvény
 • ajtók, ablakok és ezek kerete, ajtóküszöbök
 • Erkélyek, korlátok, kerítésfonatok, kapuk és hasonló gátak
 • ablaktáblák, redőnyök (beleértve a vénai redőnyöket is) és hasonló áruk, ezek alkatrészei és szerelvényei
 • nagyméretű polcok összeszerelésre és állandó üzembe helyezésre, például boltokban, műhelyekben és raktárakban
 • építészeti dísztárgyak, például barázdák, kupolók és gerezdek
 • ajtón, ablakon, lépcsőházon, falon vagy más épületrészen történő állandó felszerelésre szolgáló szerelvények és szerelvények – pl. gomb, fogantyú, kampó, konzol, törülközősín, kapcsolótáblák és más védőlemezek

Egyes esetekben erősítés céljából textilt is hozzá lehet adni a műanyag termékekhez. Ha a műanyag porózus, és csak az egyik oldalán szerepel a textilszövet, akkor azt a 39. árucsoport megfelelő vámtarifaszáma alá kell besorolni. Ha a műanyag mindkét oldalán fedett, az árut textilként kell besorolni, az 59. árucsoport megfelelő vámtarifaszáma szerint.

A műanyagokra és polimerekre vonatkozó közös rövidítések

Rövidítés

Tétel

ABS

Akrilnitril-butadién-sztirol

BDS

Butadién-sztirol blokk-kopolimer

CA

Cellulóz-acetát

CB

Cellulóz-butirát

EK

Cellulóz/cellofán

EVA

Etilén-vinil-acetát

GPPS

Általános rendeltetésű polisztirol

CSOPORT

Üvegerősítésű poliészter

HDPE

Nagy sűrűségű polietilén

CSÍPŐ

Nagy hatású polisztirol (edzett polisztirol)

LDPE

Kis sűrűségű polietilén

LLDPE

Lineáris, alacsony sűrűségű polietilén

MF

Melamin formaldehid

OPP

Orientált polipropilén

PA

Poliamid (nylon)

KIFIZETÉSI ELŐIRÁNYZAT

Nejlon 6

KIFIZETÉSI ELŐIRÁNYZAT 6 6

Nejlon 6 6

KIFIZETÉSI ELŐIRÁNYZAT 4 6

Nejlon 4 6

KIFIZETÉSI ELŐIRÁNYZAT 6 10

Nejlon 6 10

KIFIZETÉSI ELŐIRÁNYZAT

Nejlon 11

KIFIZETÉSI ELŐIRÁNYZAT

Nejlon 12

PBT

Polibutilén-tereftalát

PC

Polikarbonát

PE

Polietilén

BENZIN

Polietilén-tereftalát

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások