Egyoldalú kereskedelmi megállapodások

Exportál vagy importál fejlődő országból fejlett országba? Az egyoldalú kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően előfordulhat, hogy az Ön termékei kedvezményes vámtarifában részesülnek vagy egyáltalán nem részesülnek.

Mi az egyoldalú kereskedelmi megállapodás?

Az egyoldalú kereskedelmi megállapodások egyoldalú, nem kölcsönös kereskedelmi kedvezmények, amelyeket a fejlett országok nyújtanak a fejlődő országoknak azzal a céllal, hogy segítsék őket az export növelésében és a gazdasági fejlődés ösztönzésében.

Céljuk:

  • az export és a gazdasági fejlődés előmozdítása a kedvezményezett országokban
  • a szegénység csökkentésére, a jó kormányzás előmozdítására és a fenntartható fejlődés támogatására irányuló erőfeszítéseik támogatása
  • a nemzetközi normák betartásának ösztönzése az emberi jogok, a munkavállalói jogok és a környezetvédelem területén

 

Mit is jelent ez Önökre nézve?

  • a kedvezményes rendszerek keretében Ön úgy exportálhat/importálhat egy fejlődő országból egy fejlett országba, hogy kevesebb vámot fizet, vagy egyáltalán nem fizet vámot.
  • az Ön termékeinek a kedvezményezett országból származónak kell minősülniük a különleges preferenciarendszerben meghatározott származási szabályok szerint.
  • a termékkör, az országonkénti lefedettség és az egyedi szabályok megállapodásonként/rendszerenként jelentősen eltérnek egymástól

Feltételesség

Az egyoldalú kereskedelmi megállapodásokat gyakran az emberi jogok, a fenntartható fejlődés és a jó kormányzás területén a kedvezményezett országokban bekövetkező fejlemények határozzák meg. Súlyos és rendszeres jogsértések esetén a támogatást nyújtó ország a helyzet megfelelő javulásáig visszavonhatja ezt a kedvezményt.

Szolgáltató országok

A preferenciális kereskedelmi megállapodások szolgáltatói közé tartoznak a következők: az EU, Örményország, Ausztrália, Kanada, Chile, Kína, Izland, India, Japán, Kazahsztán, Dél-Korea, Kirgiz Köztársaság, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Norvégia, Oroszország, Svájc, Tajvan, Tádzsikisztán, Thaiföld, Törökország és az USA.

Tájékozódjon a világ preferenciális kereskedelmi megállapodásainak listájáról

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások