Egyoldalú kereskedelmi megállapodások

Exportálnak vagy importálnak fejlődő országból fejlett országba? Az egyoldalú kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően előfordulhat, hogy az Ön árui csökkentett vámokban részesülnek, vagy egyáltalán nem.

Mi az egyoldalú kereskedelmi megállapodás?

Az egyoldalú kereskedelmi megállapodások egyoldalú, nem kölcsönös kereskedelmi kedvezmények, amelyeket a fejlett országok nyújtanak a fejlődő országoknak, azzal a céllal, hogy segítsék őket az export növelésében és a gazdasági fejlődés ösztönzésében.

Céljuk a következő:

  • az export és a gazdasági fejlődés előmozdítása a kedvezményezett országokban
  • a szegénység csökkentésére, a jó kormányzás előmozdítására és a fenntartható fejlődés támogatására irányuló erőfeszítéseik támogatása
  • a nemzetközi normáknak való megfelelés ösztönzése az emberi jogok, a munkavállalói jogok és a környezetvédelem területén

 

Mit is jelent ez Önökre nézve?

  • a preferenciális rendszerek keretében Ön a fejlődő országból egy fejlett országba exportálhat/importálhat, ha kisebb összegű vámot fizet, vagy egyáltalán nem fizet vámot.
  • az Ön áruinak a kedvezményezett országból származónak kell lenniük az egyedi preferenciarendszerben meghatározott származási szabályok szerint.
  • a termékek köre, az országok köre és az egyedi szabályok megállapodásonként/rendszerenként nagy eltéréseket mutatnak

Feltételrendszerek

Az egyoldalú kereskedelmi megállapodásokat gyakran az emberi jogok, a fenntartható fejlődés és a jó kormányzás területén a kedvezményezett országokban bekövetkezett fejlemények határozzák meg. Súlyos és rendszeres jogsértések esetén a támogatást nyújtó ország a helyzet megfelelő javulásáig visszavonhatja ezt a kedvezményt.

A szolgáltatást nyújtó országok

A preferenciális kereskedelmi megállapodások szolgáltatói közé tartoznak a következők: az EU, Örményország, Ausztrália, Kanada, Chile, Kína, Izland, India, Japán, Kazahsztán, Dél-Korea, a Kirgiz Köztársaság, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Norvégia, Oroszország, Svájc, Tajvan, Tádzsikisztán, Thaiföld, Türkiye és az USA.

Keresse meg a világ preferenciális kereskedelmi megállapodásainak listáját

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások