Unilaterale handelsregelingen

Voert u uit of importeert u uit een ontwikkelingsland naar een ontwikkeld land? Uw goederen kunnen profiteren van lagere of geen tarieven, dankzij een unilaterale handelsovereenkomst.

Wat is een unilaterale handelsovereenkomst?

Unilaterale handelsovereenkomsten zijn eenzijdige, niet-wederkerige handelspreferenties die door ontwikkelde landen aan ontwikkelingslanden worden toegekend, met als doel hen te helpen de uitvoer te verhogen en de economische ontwikkeling te stimuleren.

Zij zijn bedoeld om:

  • de uitvoer en de economische ontwikkeling in de begunstigde landen bevorderen
  • hun inspanningen ondersteunen om armoede terug te dringen, goed bestuur te bevorderen en duurzame ontwikkeling te ondersteunen;
  • de naleving van internationale normen op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieubescherming aanmoedigen

 

Wat betekent dat voor u?

  • in het kader van preferentiële regelingen kunt u exporteren/invoeren uit een ontwikkelingsland naar een ontwikkeld land door minder of helemaal geen rechten te betalen.
  • uw goederen moeten in aanmerking komen als van oorsprong uit het begunstigde land, overeenkomstig de oorsprongsregels die in het kader van het specifieke preferentiestelsel zijn vastgesteld.
  • de productdekking, de dekking per land en de specifieke regels verschillen sterk per overeenkomst/regeling

Voorwaarden

Vaak worden unilaterale handelsovereenkomsten afhankelijk gesteld van ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten, duurzame ontwikkeling en goed bestuur in de begunstigde landen. Als er sprake is van ernstige en systematische schendingen, kan het verstrekkende land dit voordeel intrekken totdat de situatie voldoende verbetert.

Leverende landen

Aanbieders van preferentiële handelsovereenkomsten zijn onder meer: de EU, Armenië, Australië, Canada, Chili, China, IJsland, India, Japan, Kazachstan, Zuid-Korea, Kirgizië, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Rusland, Zwitserland, Taiwan, Tadzjikistan, Thailand, Turkije en de VS.

Lijst van preferentiële handelsregelingen ter wereld

Deze pagina delen:

Snelle links