De interne markt van de EU
In de interne markt van de EU – ook wel de interne markt genoemd – kunnen mensen, goederen, diensten en geld zich vrij bewegen. Wederzijdse erkenning garandeert dat elk product dat rechtmatig in een EU-land wordt verkocht, in alle andere EU-landen kan worden verkocht. EU-burgers kunnen in elk EU-land studeren, wonen, winkelen, werken en met pensioen gaan, en genieten van producten uit heel Europa.
Voordelen
EU-bedrijven profiteren van
- een 'thuismarkt' van meer dan 450 miljoen consumenten voor hun producten
- gemakkelijkere toegang tot een breed scala aan leveranciers
- lagere eenheidskosten
- Meer commerciële mogelijkheden.
EU-burgers profiteren van
- lagere prijzen
- Meer innovatie en snellere technologische ontwikkeling
- hogere veiligheids- en milieunormen
Wetgeving
De wetgeving inzake de eengemaakte markt voor goederen heeft tot doel ervoor te zorgen dat producten die in de EU in de handel worden gebracht aan strenge gezondheids-, veiligheids- en milieueisen voldoen en dat producten die in de EU mogen worden verkocht, zonder handelsbelemmeringen kunnen circuleren, terwijl de administratieve lasten tot een minimum worden beperkt.
Belangrijkste elementen
De belangrijkste elementen van de interne markt zijn:
- Veiligheid – producten die in de EU op de markt worden gebracht, moeten voldoen aan hoge veiligheids- en milieueisen.
- Normen – Normen definiëren technische of kwaliteitseisen voor producten, productieprocessen, diensten of testmethoden. Normalisatie is een instrument voor de industrie om de prestaties, veiligheid en interoperabiliteit van producten te waarborgen. Meer over Europese normalisatie.
- Conformiteitsbeoordeling – Voordat een product in de EU in de handel mag worden gebracht, moet een conformiteitsbeoordelingsprocedure worden uitgevoerd. Een fabrikant mag een product alleen in de EU in de handel brengen als het aan alle toepasselijke eisen voldoet. Meer over de conformiteitsbeoordelingsprocedure.
- Accreditatie – Accreditatie is het definitieve niveau van publieke controle in het Europese conformiteitsbeoordelingssysteem. Het heeft tot doel ervoor te zorgen dat conformiteitsbeoordelingsinstanties over de technische capaciteit beschikken om hun taken uit te voeren. Meer over accreditatie.
- Aangemelde instanties – Een aangemelde instantie is een organisatie die door een EU-land is aangewezen om de conformiteit van bepaalde producten te beoordelen voordat zij in de handel worden gebracht. Meer over aangemelde instanties.
- Markttoezicht – Markttoezicht zorgt ervoor dat niet-voedingsproducten op de EU-markt de Europese consumenten en werknemers niet in gevaar brengen en dat andere openbare belangen – zoals het milieu, de veiligheid en de eerlijkheid van de handel – worden beschermd. Meer over markttoezicht.
- ICSMS – Het informatie- en communicatiesysteem voor markttoezicht (ICSMS) is een IT-platform om de communicatie tussen markttoezichtautoriteiten in de EU en de EVA-landen te vergemakkelijken. Meer over het ICSMS.
- CE-markering – De CE-markering geeft aan dat een product dat in de EU wordt verkocht, voldoet aan alle toepasselijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Meer over de CE-markering.
- Wettelijke metrologie – de toepassing van wettelijke voorschriften op metingen en meetinstrumenten. De EU-wetgeving inzake metrologie is een van de pijlers van de interne markt voor producten. De EU-voorschriften zijn erop gericht technologische innovatie te bevorderen, de gezondheid en het milieu te beschermen, de openbare veiligheid te waarborgen en eerlijke handel te bevorderen. Meer over juridische metrologie.
- Buitengrenzen – EU-landen controleren producten van buiten het grondgebied van de EU aan de grenzen van de Unie.
- Nieuw wetgevingskader – In 2008 is een nieuw wetgevingskader vastgesteld om de interne markt voor goederen te verbeteren en de voorwaarden voor het op de EU-markt brengen van een breed scala aan producten te versterken. Lees meer over het nieuwe wetgevingskader.
Vrij verkeer van goederen
Voor veel producten op de EU-markt gelden geharmoniseerde regels ter bescherming van de consument, de volksgezondheid en het milieu. Geharmoniseerde regels voorkomen de vaststelling van mogelijk uiteenlopende nationale regels en waarborgen het vrije verkeer van producten binnen de EU. Sommige sectoren zijn echter nog steeds onderworpen aan nationale regels. Het beginsel van het vrije verkeer van goederen zorgt ervoor dat deze regels geen ongerechtvaardigde handelsbelemmeringen opwerpen.
Geharmoniseerde sectoren
Geharmoniseerde sectoren zijn onderworpen aan gemeenschappelijke regels in de hele EU. Ze bieden bedrijven een duidelijk en voorspelbaar juridisch kader. Als fabrikanten zich aan deze regels houden, kunnen hun producten vrij op de markt worden verkocht.
- In de meeste sectoren(bv. elektronische en elektrische apparatuur, machines, liften en medische hulpmiddelen) is de EU-wetgeving beperkt tot essentiële gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingseisen. Om aan te tonen dat aan deze eisen wordt voldaan, kunnen fabrikanten vrijwillig normen of andere technische specificaties gebruiken.
- In andere sectoren (bv. de automobielsector en de chemische sector)bevat de wetgeving gedetailleerde eisen die bepaalde soorten producten verplichten dezelfde technische specificaties te hebben.
Niet-geharmoniseerde sectoren
Niet-geharmoniseerde sectoren vallen niet onder gemeenschappelijke EU-regels en kunnen onder nationale regels vallen. Deze sectoren blijven profiteren van de verdragsbepalingen inzake het vrije verkeer van goederen uit hoofde van art. 34-36 VWEU. Nationale voorschriften voor deze producten zijn onderworpen aan een kennisgevingsprocedure om ervoor te zorgen dat zij geen onnodige handelsbelemmeringen opwerpen.
Om het vrije verkeer van goederen in niet-geharmoniseerde sectoren, het beginsel van wederzijdse erkenning, de kennisgevingsprocedure 2015/1535 en de toepassing van art. 34-36 VWEU zijn van essentieel belang.