Vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore
De overeenkomst schrapt douanerechten en bureaucratie waarmee Europese bedrijven worden geconfronteerd bij de export naar Singapore. Het neemt ook andere handelsbelemmeringen weg en verbetert de handel in belangrijke goederen zoals elektronica, levensmiddelen en farmaceutische producten. De overeenkomst opent ook de markt van Singapore voor de uitvoer van diensten uit de EU, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer en telecommunicatie.
De overeenkomst in één oogopslag
De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Singapore (VEUS) is op 21 november 2019 in werking getreden. Zie de volledige tekst en de bijlagen bij de overeenkomst.
De EU en Singapore hebben ook een investeringsbeschermingsovereenkomst (EUSIPA) ondertekend. Het zal in werking treden nadat het door alle EU-lidstaten is geratificeerd, volgens hun eigen nationale procedures.
Wat zijn de voordelen voor uw bedrijf?
De VEUS brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor bedrijven, waaronder:
- betere markttoegang voor EU-bedrijven in Singapore en vice versa
- minder omslachtige technische voorschriften
- de afschaffing van dubbele tests voor bepaalde producten
- douaneprocedures en oorsprongsregels die de handel vergemakkelijken
- bescherming van intellectuele-eigendomsrechten, met inbegrip van geografische aanduidingen (GA's) - speciale regionale voedings- en drankproducten, zoals parmaham en Ierse whiskey
- nieuwe kansen op het gebied van milieudiensten en groene openbare aanbestedingen
- het wegnemen van belemmeringen voor handel en investeringen in groene technologieën
Hoe zal de handelsovereenkomst de landbouwgemeenschappen in de EU ten goede komen?
Vóór de handelsovereenkomst had Singapore nulrechten op de invoer van alle agrovoedingsproducten, met uitzondering van bier. Bij de inwerkingtreding van de overeenkomst heeft Singapore ook alle resterende tarieven voor bier, stout en samsu afgeschaft.
De overeenkomst erkent en beschermt geografische aanduidingen voor wijnen, gedistilleerde dranken, landbouwproducten en levensmiddelen die van oorsprong zijn uit het grondgebied van de EU of Singapore.
De maatregelen in het kader van het sanitaire en fytosanitaire deel van de overeenkomst zijn ook gericht op de bescherming van het leven en de gezondheid van mensen, dieren en planten. Dergelijke maatregelen hebben betrekking op de erkenning van gebieden met lage/vrije plaagorganismen of ziekten en waarborgen de transparantie en uitwisseling van informatie en het vermijden van handelsbelemmeringen.
Singapore heeft heel weinig landbouwgrond, dus het voorziet in zijn voedselbehoeften met import.
De landbouwproductie is kleinschalig en beperkt tot
- bloemetjes
- bepaalde vruchten (voornamelijk durianen en rambutans)
- eieren
- groenten
- pluimvee
- varkensvlees
In 2019 voerde de EU-27 1,9 miljard EUR aan agrovoedingsproducten uit naar Singapore, meer dan het dubbele tien jaar eerder. Vandaag de dag is Singapore de vijfde grootste exportmarkt voor agrovoedingsmiddelen van de EU in Azië en de achttiende wereldwijd.
Hoe groot is de Singaporese markt? Hoeveel handel doet de EU met Singapore?
Met een bevolking van 5,6 miljoen mensen is Singapore een belangrijk handels-, transport- en financieel centrum in Azië. Met een uitgebreid netwerk van handelsovereenkomsten met meer dan 30 partners, handelt het land elk jaar meer dan 550 miljard euro met de rest van de wereld.
Voor de EU is Singapore de 14e grootste handelspartner in goederen ter wereld en de eerste in Zuidoost-Azië (SEA). Met een sterk op dienstverlening gerichte economie is Singapore ook de op vijf na grootste handelspartner van de EU op het gebied van diensten ter wereld.
Met meer dan 10 000 Europese bedrijven die hun kantoren/regionale hubs in Singapore hebben opgezet, werd het land de zesdemondiale bestemming van de EU voor uitgaande directe investeringen en is het goed voor twee derde van de directe-investeringsvoorraad van de EU in SEA.
Tarieven
Voor export naar Singapore
Vóór de overeenkomst konden bijna alle goederen van oorsprong uit de EU al vrij van douanerechten Singapore binnenkomen. Sinds de inwerkingtreding van de overeenkomst is Singapore verplicht rechtenvrije toegang toe te passen op alle goederen van oorsprong uit de EU, met inbegrip van goederen waarvoor vroeger tarieven golden (zoals bier en stout).
Voor invoer in de EU
Op 21 november 2019 werd ongeveer 84 % van de invoer uit Singapore in de EU rechtenvrij ingevoerd.
Voorbeelden van sectoren die profiteren van de onmiddellijke afschaffing van douanerechten zijn:
- elektronica
- farmaceutica
- de meeste petrochemicaliën (bepaalde tarieven voor petrochemicaliën zullen pas na drie jaar worden afgeschaft)
- verwerkte landbouwproducten (met uitzondering van chemisch zuivere fructose en suikermaïs)
Bijna alle resterende douanerechten die van toepassing zijn op Singaporese goederen die de EU binnenkomen, zullen vóór november 2024 worden afgeschaft.
De EU zal ook na het einde van de uitfaseringsperiode tarieven blijven toepassen op een aantal producten, waaronder bepaalde visproducten (Tilapia, Skipjack) en verwerkte landbouw, alsook chemisch zuivere fructose en suikermaïs.
Tariefafbraak
De handelsovereenkomst beschrijft de afbouwcategorieën voor de ontmanteling van tarieven over een periode van vijf jaar in detail in bijlage 2-A bij de overeenkomst.
Het tijdschema voor de tariefafbraak voor uw specifieke product vindt u in Mijn handelsassistent.
Oorsprongsregels
Om voor preferentiële behandeling in aanmerking te komen, moet uw product voldoen aan de oorsprongsregels van de overeenkomst. Raadpleeg het interactieveinstrument voor zelfbeoordeling van oorsprongsregels (ROSA) in Mijn handelsassistent om na te gaan of uw product aan de oorsprongsregels voldoet en hoe u de juiste documenten kunt opstellen.
Algemene informatie over de oorsprongsregels en de oorsprongsprocedures is te vinden in deze rubriek.
Oorsprong is de 'economische nationaliteit' van verhandelde goederen. Als u nieuw bent in het onderwerp, kunt u een inleiding tot de belangrijkste concepten vinden in de sectie goederen.
Oorsprongsregels
Waar kan ik de oorsprongsregels vinden?
De oorsprongsregels staan in Protocol 1 bij de VEUS.
Is mijn product afkomstig uit de EU of Singapore?
Om in aanmerking te komen voor het lagere of nultarief in het kader van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Singapore, moet uw product van oorsprong zijn uit de EU of Singapore. Een product wordt als van oorsprong uit de EU of Singapore beschouwd indien het:
- geheel en al in de EU of Singapore zijn verkregen, of
- vervaardigd in de EU of Singapore met gebruikmaking van niet van oorsprong zijnde materialen en voldoet aan de productspecifieke regels van bijlage B bij het protocol betreffende de oorsprongsregels
Zie ook bijlage A Aantekeningen bij de lijst in bijlage B voor een beschrijving van de wijze waarop de regels moeten worden gelezen. Bovendien voorziet bijlage B, onder a), bij bijlage B in alternatieve productspecifieke regels voor bepaalde producten van oorsprong uit Singapore, beperkt tot een jaarlijks contingent.
Het product moet ook voldoen aan alle andere toepasselijke eisen van het hoofdstuk (bijvoorbeeld ontoereikende be- of verwerking, de niet-wijzigingsregel). Er zijn ook enkele extra flexibiliteiten om u te helpen voldoen aan productspecifieke regels (bijvoorbeeld tolerantie en cumulatie).
Voorbeelden van de belangrijkste soorten productspecifieke regels in EU-handelsovereenkomsten
- de regel inzake de toegevoegde waarde — de waarde van alle niet van oorsprong zijnde materialen in een product mag niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de prijs af fabriek
- de wijziging van de tariefindeling – het productieproces leidt tot een wijziging van de tariefindeling tussen de niet van oorsprong zijnde materialen en het eindproduct – bijvoorbeeld de productie van papier (hoofdstuk 48 van het geharmoniseerd systeem) uit pulp die niet van oorsprong is (hoofdstuk 47 van het geharmoniseerd systeem)
- specifieke bewerkingen — een specifiek productieproces is vereist, bijvoorbeeld het spinnen van vezels tot garen — dergelijke regels worden meestal gebruikt in de textielkleding- en chemische sector
Tips om u te helpen voldoen aan de productspecifieke regels
Er is extra flexibiliteit voorzien om u te helpen voldoen aan productspecifieke regels, zoals toleranties of cumulatie.
Tolerantie
In de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Singapore staat de tolerantieregel de producent toe niet van oorsprong zijnde materialen te gebruiken die normaliter verboden zijn op grond van de productspecifieke regel, zolang hun nettogewicht of -waarde niet hoger is dan
- 10 % van het gewicht van het product voor landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten van de hoofdstukken 2 en 4 tot en met 24 van het geharmoniseerd systeem, met uitzondering van verwerkte visserijproducten van hoofdstuk 16
- 10% van de prijs af fabriek van het product voor andere industriële producten dan textiel en kleding
Specifieke toleranties zijn van toepassing op textiel en kleding die zijn ingedeeld onder de hoofdstukken 50 tot en met 63 van het geharmoniseerd systeem, die zijn opgenomen in de aantekeningen 6 en 7 van bijlage A bij de in bijlage B opgenomen lijst.
Deze tolerantie mag niet worden gebruikt om de in de productspecifieke voorschriften vermelde drempelwaarde voor niet van oorsprong zijnde materialen te overschrijden.
Cumulatie
De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Singapore voorziet in drie manieren om de oorsprong te cumuleren. Houd er echter rekening mee dat momenteel alleen de eerste van toepassing is (bilaterale cumulatie)
- bilaterale cumulatie — materialen van oorsprong uit Singapore kunnen als van oorsprong uit de EU worden beschouwd wanneer zij worden gebruikt bij de vervaardiging van een product in de EU (en omgekeerd)
- cumulatie met een ASEAN-land dat een preferentiële overeenkomst met de EU heeft, op grond waarvan materialen van oorsprong uit dergelijke landen bij gebruik bij de vervaardiging van een product als van oorsprong uit Singapore of de EU kunnen worden beschouwd.
De in bijlage C bij het Protocol betreffende de oorsprongsregels vermelde materialen zijn van deze cumulatie uitgesloten. Momenteel is deze cumulatie niet van toepassing. - cumulatie met een ASEAN-land dat geen preferentiële overeenkomst met de EU heeft, op grond waarvan materialen van oorsprong uit dergelijke landen als van oorsprong uit de EU of Singapore kunnen worden beschouwd wanneer zij worden gebruikt bij de vervaardiging van de in bijlage D bij het Protocol betreffende de oorsprongsregels vermelde producten.
Momenteel is deze cumulatie niet van toepassing.
Andere eisen
Het product moet ook voldoen aan alle andere toepasselijke eisen van het protocol betreffende de oorsprongsregels, zoals de regel van niet-wijziging.
Vervoer door een derde land: niet-wijzigingsregel
Producten van oorsprong moeten van de EU naar Singapore (en vice versa) worden vervoerd zonder verder te worden verwerkt in een derde land.
Sommige handelingen kunnen in een derde land worden uitgevoerd als de producten onder douanetoezicht blijven, zoals:
- het toevoegen of aanbrengen van merktekens, etiketten, zegels of documentatie om de naleving van specifieke binnenlandse voorschriften van het invoerende land te waarborgen;
- het in goede omstandigheden bewaren van producten
- opslag
- splitsing van zendingen
In geval van twijfel kunnen de douaneautoriteiten de aangever verzoeken het bewijs van naleving te leveren. Het bewijs van naleving kan met alle middelen worden geleverd, met inbegrip van:
- contractuele vervoersdocumenten zoals cognossementen
- feitelijk of concreet bewijs op basis van markering of nummering van verpakkingen
- elk bewijs met betrekking tot de goederen zelf
Teruggave van rechten
Terugbetaling van eerder betaalde rechten op niet van oorsprong zijnde materialen die zijn gebruikt voor de vervaardiging van een product dat onder een preferentieel tarief wordt uitgevoerd, is op grond van deze handelsovereenkomst niet toegestaan.
Oorsprongsprocedures
Exporteurs en importeurs moeten de oorsprongsprocedures volgen. De procedures zijn uiteengezet in afdeling B van het Protocol betreffende de oorsprongsregels van de overeenkomst. Ze verduidelijken bijvoorbeeld hoe:
- om de oorsprong van een product aan te geven
- om voorkeuren te claimen
- de douaneautoriteiten kunnen de oorsprong van een product controleren
Hoe kan ik aanspraak maken op een preferentieel tarief?
Om voor een preferentieel tarief in aanmerking te komen, moeten importeurs een bewijs van oorsprong overleggen.
In het kader van deze overeenkomst kunnen importeurs een preferentieel tarief aanvragen op basis van een door de exporteur verstrekte oorsprongsverklaring.
Oorsprongsverklaring
Eigen verklaring van de exporteur
Exporteurs kunnen zelf verklaren dat hun product van oorsprong is uit de EU of Singapore door een oorsprongsverklaring te verstrekken
- in de EU kan het worden gemaakt
- door een toegelaten exporteur
- door elke exporteur, mits de totale waarde van de zending niet meer dan 6 000 EUR bedraagt
- in Singapore kan het worden gemaakt door een exporteur die
- is geregistreerd bij de autoriteiten van Singapore
- een uniek entiteitsnummer heeft ontvangen
Erkende exporteurs
De douaneautoriteiten van het land van uitvoer kunnen elke exporteur die in het kader van de handelsovereenkomst producten uitvoert, toestaan oorsprongsverklaringen voor producten op te stellen, ongeacht de waarde ervan. De exporteur moet de douaneautoriteiten voldoende garanties bieden dat de oorsprong van de producten en de naleving van alle andere voorwaarden van de overeenkomst (protocol) kunnen worden gecontroleerd. De douaneautoriteiten kunnen de status van toegelaten exporteur intrekken in geval van misbruik.
Wat moet de oorsprongsverklaring bevatten?
Voor het opstellen van een oorsprongsverklaring dient u de verklaring op de factuur, de pakbon of een ander handelsdocument in te vullen, af te stempelen of af te drukken met de volgende tekst:
“De exporteur van de producten waarop dit document betrekking heeft (douanevergunning of bevoegde vergunning van de overheid nr. ...) verklaart dat deze producten, tenzij duidelijk anders vermeld, van preferentiële oorsprong zijn [...].”
De tekst van de oorsprongsverklaring kan worden opgesteld in een van de officiële talen van de EU en is te vinden in bijlage E bij het protocol betreffende de oorsprongsregels.
U moet uw factuurverklaring met de hand ondertekenen. Als u een toegelaten exporteur bent, bent u vrijgesteld van deze verplichting, mits u uw douaneautoriteiten een schriftelijke verklaring doet toekomen waarin u de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor elke aangifte die u identificeert.
Indiening en geldigheid
Een oorsprongsverklaring kan bij wijze van uitzondering na uitvoer worden opgesteld (“verklaring achteraf”) op voorwaarde dat zij in het land van invoer uiterlijk twee jaar, in het geval van de EU, en één jaar, in het geval van Singapore, na de binnenkomst van de goederen op het grondgebied wordt overgelegd.
Op verzoek van de douaneautoriteiten moet u bewijsstukken waaruit blijkt dat uw product van oorsprong is (bijvoorbeeld leveranciersverklaringen) en aan andere vereisten van het protocol betreffende de oorsprongsregels voldoet, bewaren en bereid zijn deze in te dienen.
De oorsprongsverklaring blijft twaalf maanden geldig vanaf de datum van afgifte door de exporteur.
Verificatie van de oorsprong
De douaneautoriteiten kunnen nagaan of een ingevoerd product inderdaad van oorsprong is of aan andere oorsprongsvereisten voldoet. De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Singapore is gebaseerd op de volgende beginselen:
- de controle wordt aangevraagd door de autoriteiten van het land van invoer en uitgevoerd door de autoriteiten van het land van uitvoer
- de controle is gebaseerd op administratieve samenwerking tussen de douaneautoriteiten van de invoerende en de uitvoerende landen
- de controles van de oorsprong van de producten worden uitgevoerd door de lokale douane. Bezoeken van de partij van invoer aan de exporteur zijn niet toegestaan
- de autoriteiten van de partij van uitvoer stellen de definitieve vaststelling van de oorsprong vast en stellen de autoriteiten van de partij van invoer in kennis van de resultaten;
Productvereisten
Technische voorschriften en vereisten
De handelsovereenkomst voorziet in meer compatibele technische vereisten en tests voor producten en vermindert technische belemmeringen die het anders moeilijk voor u zouden kunnen maken om uw producten in Singapore te verkopen. Bijvoorbeeld
- Geautoriseerde marktdeelnemer
- de regels inzake markering en etikettering worden vereenvoudigd;
- duplicatie van dure en tijdrovende procedures voor het testen van producten wordt verminderd – zo erkent Singapore de huidige EU-normen en tests op auto’s en auto-onderdelen
- er wordt een systeem ingevoerd voor de certificering van vleesproducerende inrichtingen in de EU die naar Singapore willen exporteren
Hoe zal de handelsovereenkomst de Europese normen, met inbegrip van de normen inzake voedselveiligheid, beschermen?
De handelsovereenkomst zal de EU-normen op geen enkel gebied aantasten, wijzigen, verlagen of afschaffen.
Dit betekent dat Singaporese producten en diensten alleen in de EU kunnen worden verkocht onder dezelfde voorwaarden als EU-producten en -diensten. Ze moeten voldoen aan alle regels en voorschriften van de EU, zoals:
- technische voorschriften en normen
- eisen inzake consumentenveiligheid
- milieueisen
- voorschriften inzake de gezondheid en hygiëne van dieren en planten
- voedselveiligheidsvoorschriften
Elektronica
Normen, technische voorschriften en conformiteitsbeoordelingsprocedures zijn gebaseerd op relevante internationale normen.
De overeenkomst heeft tot doel doublures en omslachtige conformiteitstestprocedures voor productveiligheid en elektromagnetische compatibiliteit van
- elektrische en elektronische apparatuur
- elektrische huishoudelijke apparaten
- consumentenelektronica
Singapore aanvaardt een conformiteitsverklaring van een leverancier voor producten die geacht worden een laag risico te vormen voor de veiligheid, de gezondheid of het milieu van de consument.
Motorvoertuigen en voertuigonderdelen
Met de overeenkomst is het mogelijk om nieuwe motorvoertuigen en auto-onderdelen uit de EU in Singapore te verkopen zonder aanvullende tests of certificering, op voorwaarde dat deze zijn gecertificeerd in overeenstemming met de internationale normen die in de EU zijn aanvaard, met name de typegoedkeuringsreglementen van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE).
De EU en Singapore zijn ook overeengekomen:
- geen nieuwe regelgeving in te voeren die afwijkt van internationale normen
- de verkoop toestaan van producten waarin nieuwe technologieën zijn verwerkt, tenzij is aangetoond dat dergelijke technologieën een aanzienlijk risico voor de menselijke gezondheid, de veiligheid of het milieu opleveren;
Farmaceutische producten en medische hulpmiddelen
De EU en Singapore zijn overeengekomen:
- internationale normen, praktijken en richtsnoeren voor farmaceutische producten en medische hulpmiddelen gebruiken
- ervoor zorgen dat de lijst, de prijsstelling en de vergoeding van geneesmiddelen eerlijk, redelijk en niet-discriminerend zijn;
De EU zal de Singaporese normen voor goede fabricagepraktijken (Good Manufacturing Practices, GMP) bij de vervaardiging van werkzame farmaceutische bestanddelen (API) erkennen als gelijkwaardig aan de eigen normen, hetgeen de uitvoer van Singaporese API naar de EU zal vergemakkelijken.
Gezondheids- en veiligheidseisen – BTR
Als het gaat om voedselveiligheid en de gezondheid van dieren en planten, hebben zowel de EU als Singapore strenge wetten en procedures. De overeenkomst heeft tot doel de uitvoer van producten van dierlijke oorsprong te vergemakkelijken. Zo zijn de EU en Singapore overeengekomen elkaars inspectie- en certificeringssystemen voor vleesproducerende inrichtingen te evalueren, in plaats van te eisen dat elk afzonderlijk slachthuis of voedselverwerkingsbedrijf door de andere partij wordt geïnspecteerd voordat het kan uitvoeren.
In Mijn handelsassistent vindt u de specifieke regels en vereisten voor uw product.
Technische handelsbelemmeringen
Hoewel technische regels belangrijk zijn, kunnen ze soms een belemmering vormen voor de internationale handel en dus een aanzienlijke last vormen voor u als exporteur.
- Als u denkt dat u wordt geconfronteerd met een handelsbarrière die uw bedrijf vertraagt of voorkomt dat u exporteert, kunt u ons vertellen
- via het onlineformulier te melden wat uw uitvoer naar Singapore tegenhoudt en de EU zal uw situatie analyseren en passende maatregelen nemen
Inklaringsdocumenten en -procedures
De overeenkomst zorgt voor efficiëntere douaneprocedures om de handel te vergemakkelijken en de kosten voor bedrijven te verlagen.
Om de veiligheid van de toeleveringsketen te versterken, wordt erin bepaald dat de EU en Singapore programma’s voor handelspartnerschappen, zoals het EU-programma “Authorised Economic Operators”, wederzijds zullen erkennen.
Documenten
De stapsgewijze handleidingen beschrijven de verschillende soorten documenten die u moet voorbereiden voor de inklaring van uw producten.
Afhankelijk van uw product kunnen de douaneautoriteiten alle of sommige van de onderstaande elementen vereisen
- handelsfactuur (vind de specifieke vereisten met betrekking tot de vorm en inhoud ervan in Mijn handelsassistent)
- verpakking list
- invoercertificaten voor bepaalde goederen
- certificaten waaruit blijkt dat uw product voldoet aan verplichte productvoorschriften, zoals gezondheids- en veiligheidseisen, etikettering en verpakking
- bewijs van oorsprong - oorsprongsverklaring
Voor alle duidelijkheid: u kunt van tevoren een bindende tariefinlichting en/of een bindende oorsprongsinlichting aanvragen.
Voor gedetailleerde informatie over de documenten die u moet overleggen voor de inklaring van uw product, gaat u naar Mijn handelsassistent.
Procedures
Voor een beschrijving van de wijze waarop u de oorsprong van uw producten kunt bewijzen om een preferentieel tarief aan te vragen en van de regels betreffende de controle van de oorsprong door de douaneautoriteiten, verwijzen wij u naar het deel over de oorsprongsregels hierboven.
Voor informatie over de douaneregeling voor invoer en uitvoer in het algemeen, bezoek de website van DG Belastingen en douane-unie.
Intellectuele eigendom en geografische aanduidingen
De handelsovereenkomst bevat ook moderne regels om intellectuele-eigendomsrechten te beschermen en te handhaven.
Geografische aanduidingen
Singapore heeft zijn bestaande regeling voor geografische aanduidingen (GA's) versterkt door een systeem op te zetten voor de registratie van geografische aanduidingen in Singapore ter bescherming van producten die vanwege hun geografische oorsprong bijzondere kwaliteiten hebben of een bepaalde reputatie of andere kenmerken hebben. EU-producenten kunnen een aanvraag indienen om hun geografische aanduidingen in Singapore te registreren. Producenten van buiten de EU kunnen ook een aanvraag indienen om geografische aanduidingen te registreren in Singapore, waar de producten binnen de voorgeschreven categorieën vallen. 139 geografische aanduidingen van de EU voor wijnen, gedistilleerde dranken en bepaalde landbouwproducten genieten een beschermingsniveau dat gelijk is aan dat in de EU. Deze betere bescherming zal de erkenning van de consument van authentieke EU-voedingsproducten, -wijnen en -gedistilleerde dranken van hoge kwaliteit in Singapore versterken, zoals:
- Bordeauxwijnen
- Parmaham
- Champagne
- Beiers bier
Octrooien
In het kader van de overeenkomst heeft Singapore zich ertoe verbonden de duur van de octrooibescherming te verlengen ter compensatie van de verkorting van de levensduur van het octrooi als gevolg van het administratieve operationele proces voor het in de handel brengen.
Auteursrecht en naburige rechten
De handelsovereenkomst voorziet in 70 jaar auteursrechtelijke bescherming. Zij voorziet in één enkele billijke vergoeding voor producenten van geluidsopnamen die in het openbaar worden uitgezonden of uitgevoerd. Dit zal uiterlijk in november 2021 worden uitgevoerd. De overeenkomst zal de auteursrechtwetgeving van Singapore afstemmen op die van landen die producenten van geluidsopnamen in staat stellen omroep- en publieke uitvoeringsrechten te innen.
Handelsmerken
De EU en Singapore zullen bekende handelsmerken beschermen op basis van de gezamenlijke aanbeveling van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom.
Testgegevens beschermen
In de overeenkomst is ook bepaald dat testgegevens die worden ingediend om een administratieve vergunning voor het in de handel brengen van farmaceutische en agrochemische producten te verkrijgen, worden beschermd voor een periode van vijf jaar, die met nog eens vijf jaar kan worden verlengd.
Industriële ontwerpen
De handelsovereenkomst voorziet dat Singapore de beschermingstermijnen voor geregistreerde modellen zal verhogen tot 10 jaar.
Handhaving
De overeenkomst bevat gedetailleerde bepalingen over civielrechtelijke handhavingsmaatregelen. Met betrekking tot grenshandhaving kunnen rechthebbenden de douaneautoriteiten van Singapore verzoeken om nagemaakte merkgoederen en door piraterij verkregen auteursrechtgoederen in beslag te nemen.
Tegen november 2022 kunnen rechthebbenden de douaneautoriteiten van Singapore verzoeken om ook nagemaakte GA-goederen en door piraterij verkregen ontwerpgoederen in beslag te nemen wanneer deze moeten worden ingevoerd of uitgevoerd.
Singapore en de EU hebben zich ook verbonden tot procedures die de autoriteiten in staat stellen de vrijgave van nagemaakte merkgoederen, door piraterij verkregen auteursrechtgoederen en nagemaakte GA-goederen op eigen initiatief op te schorten. Wat namaakgoederen met een geografische aanduiding betreft, zal Singapore deze verbintenis uiterlijk in november 2022 nakomen.
De Zuidoost-Aziatische IPR-helpdesk biedt een Helpline-service voor directe ondersteuning op het gebied van intellectuele eigendom voor kmo's.
Diensten
De handelsovereenkomst bestrijkt een breed scala aan diensten en biedt aanvullende markttoegang voor dienstverleners.
Concreet zijn de EU en Singapore overeengekomen bepaalde beperkingen op
- het aantal dienstverleners
- de waarde van dienstentransacties of activa
- het aantal dienstenverrichtingen of het aantal outputs van diensten;
- het aantal personen dat in dienst mag worden genomen;
- het specifieke type rechtspersoon dat is toegestaan
- Grenswaarden voor buitenlands aandeelhouderschap/aandelenkapitaal
Dit geldt voor een breed scala aan sectoren, waaronder
- telecommunicatiediensten
- financiële diensten
- computerdiensten en aanverwante diensten
- vervoerdiensten
- milieudiensten
- bepaalde zakelijke diensten (zoals architectuur- en ingenieursdiensten)
- postdiensten
De EU en Singapore zijn ook overeengekomen ervoor te zorgen dat dezelfde regels en voorschriften van toepassing zijn op binnenlandse en buitenlandse dienstverleners in bepaalde sectoren om voorspelbaarheid en een gelijk speelveld te creëren. Dit geldt bijvoorbeeld voor
- postdiensten - ervoor zorgen dat dominante marktspelers zich niet schuldig maken aan concurrentieverstorende praktijken
- telecommunicatiediensten - grote leveranciers, zoals netwerkeigenaren, moeten andere exploitanten op een ontvlechte basis toegang bieden tot specifieke netwerkelementen, onder redelijke en transparante voorwaarden;
- internationaal zeevervoer - definieer relevante verbintenissen en zorg voor duidelijkheid over wat er precies wordt toegezegd
- computerdiensten - alle toekomstige computerdiensten vastleggen op basis van hun functionaliteiten
- nationale regelgeving - uitgebreide bepalingen inzake vergunningsprocedures en beroepskwalificaties die waarborgen dat wanneer een investeerder een vergunning aanvraagt voor het verlenen van een dienst of niet-dienst, hij eerlijk wordt behandeld en wordt beschermd tegen willekeurige beperkingen, terwijl zijn recht om beroep in te stellen wordt gewaarborgd
Diensten vormen de ruggengraat van de economieën van de EU en Singapore. Singapore is een belangrijke hub in Zuidoost-Azië voor EU-dienstverleners en is goed voor meer dan de helft van alle handel in commerciële diensten tussen de EU en ASEAN.
EU | Singapore | |
---|---|---|
Professionele dienstverlening |
|
|
Computerdiensten en aanverwante diensten | Alle gerelateerde diensten op dit gebied | Alle gerelateerde diensten op dit gebied |
Onderzoek en ontwikkeling |
|
|
Zakelijke dienstverlening |
|
|
Postdiensten | Alle gerelateerde diensten op dit gebied | Basis- en expresbrieven |
Telecommunicatiediensten | Diensten bestaande uit het uitzenden en ontvangen van signalen met elektromagnetische middelen, met uitzondering van omroep | Diensten (exclusief omroep), zoals
|
Milieudiensten |
|
|
Toerisme en reisgerelateerde diensten | Reisbureaus en reisorganisatoren |
|
Vervoer | Maritiem – diensten in verband met
|
Maritiem – diensten in verband met
Wegvervoer – ondersteunende diensten zoals
|
Productie |
|
|
E-commerce
Singapore en de EU erkennen het belang van het vrije verkeer van informatie en zijn overeengekomen geen douanerechten op elektronische transmissies in te stellen.
Beide partijen zijn het er ook over eens dat
- e-handel mag geen afbreuk doen aan intellectuele-eigendomsrechten
- de ontwikkeling van de elektronische handel moet verenigbaar zijn met de internationale normen inzake gegevensbescherming;
Overheidsopdrachten
Singapore en de EU zijn lid van de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten (GPA) van de WTO.
Al vóór de handelsovereenkomst beschikten zij over open en moderne systemen voor overheidsopdrachten en pasten zij hoge normen van transparantie en procedurele billijkheid toe op hun openbare aanbestedingen, en in veel gevallen konden EU-ondernemingen al concurreren voor overheidsopdrachten in Singapore boven een bepaalde drempelwaarde.
De handelsovereenkomst biedt EU-bedrijven echter nog meer mogelijkheden om te concurreren voor overheidsopdrachten in Singapore.
Singapore heeft
- ingestemd met aanvullende regels inzake aanbestedingen
- ingestemd met lagere drempelwaarden voor openbare aanbestedingsprocedures voor organen zoals de Raad voor openbare nutsbedrijven en de Autoriteit voor de energiemarkt
- uitbreiding van de soorten openbaredienstcontracten die onder verbintenissen inzake transparantie en non-discriminatie vallen - dit is belangrijk omdat toegang tot informatie een van de grootste belemmeringen is voor kleinere ondernemingen in de EU om toegang te krijgen tot overzeese markten
De EU heeft
- toegevoegd aan de lijst van entiteiten die openstaan voor inschrijvingen op overheidsopdrachten, extra ministeries, agentschappen en andere organen op centraal niveau – in vergelijking met die op de lijst van de WTO-overeenkomst inzake overheidsopdrachten – en entiteiten die actief zijn in bepaalde nutssectoren
- omvatte meer soorten openbaredienstcontracten die onder openbare aanbestedingen vallen dan in het kader van de WTO is overeengekomen, zoals
- spoorwegdiensten
- computerdiensten
- telecommunicatiediensten
- landschapsarchitectuur
Handel en duurzame ontwikkeling
De handelsovereenkomst bevat bindende toezeggingen om ervoor te zorgen dat de nationale niveaus van milieu- en arbeidsbescherming in overeenstemming zijn met de belangrijkste internationale normen en overeenkomsten.
Het verbiedt “race-to-the-bottom”-praktijken waarbij de arbeids- en milieuwetgeving wordt verlaagd om handel of investeringen aan te trekken, en erkent tegelijkertijd het recht van de EU en Singapore om hun eigen niveau van milieu- en arbeidsbescherming vast te stellen.
De handelsovereenkomst heeft tot doel de bijdrage van handel en investeringen aan duurzame ontwikkeling te vergroten, met inbegrip van:
- maatschappelijk verantwoord ondernemen
- initiatieven op het gebied van milieukeuren
- eerlijke en ethische handel
- instandhouding en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, onder meer door middel van duurzaam bosbeheer en instandhouding en beheer van visbestanden;
Arbeidsnormen
De vrijhandelsovereenkomst omvat verbintenissen om de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uit te voeren die de partijen hebben geratificeerd, maar ook verbintenissen om de nodige stappen te ondernemen om de IAO-verdragen inzake de grondrechten te ratificeren die zij nog niet hebben ondertekend, zoals
- de ministeriële verklaring van de Economische en Sociale Raad van de VN over het genereren van volledige en productieve werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen van 2006
- de IAO-verklaring over fundamentele beginselen en rechten op het werk
- de fundamentele IAO-verdragen
Milieu en klimaatverandering
De overeenkomst omvat verbintenissen van de EU en Singapore inzake de daadwerkelijke uitvoering van multilaterale milieuovereenkomsten waarbij de EU en/of Singapore respectievelijk partij zijn, zoals
- het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit
- de VN-Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)
- het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC)
Specifieke bepalingen inzake klimaatverandering onderstrepen verder de inspanningen van de EU en Singapore om de klimaatverandering aan te pakken.
De vrijhandelsovereenkomst voorziet ook in samenwerking tussen de partijen, onder meer op het gebied van milieukeuren en groene overheidsopdrachten, het wegnemen van belemmeringen voor de handel in klimaatvriendelijke goederen en diensten, zoals goederen voor duurzame hernieuwbare energie; de geleidelijke vermindering van subsidies voor fossiele brandstoffen en de bevordering van praktijken op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Investeringen
De investeringsbeschermingsovereenkomst tussen de EU en Singapore (EUSIPA) treedt in werking na ratificatie door alle EU-lidstaten volgens hun eigen nationale procedures.
Zodra het van kracht is, zal het het investeringsklimaat verder verbeteren en investeerders meer zekerheid bieden.
De overeenkomst zal ervoor zorgen dat Europese en Singaporese investeerders gelijk en eerlijk worden behandeld en niet worden onderworpen aan enige discriminerende behandeling, zoals
- gedwongen onteigening of onteigening zonder passende compensatie
- discriminatie
- intrekking van bedrijfsvergunningen
- misbruiken door het gastland, zoals het ontbreken van een eerlijke rechtsgang of het niet kunnen verrichten van internationale kapitaaloverdrachten;
De investeringsbeschermingsovereenkomst zal investeerders de mogelijkheid bieden van een modern en hervormd mechanisme voor de beslechting van investeringsgeschillen – het stelsel van investeringsgerechten.
De hoekstenen van het nieuwe stelsel van investeringsgerechten zijn:
- een permanent investeringsgerecht van eerste aanleg
- een Beroepsinstantie
Het systeem zal gebaseerd zijn op de beginselen van transparantie van procedures en bepalingen ter bestrijding van misbruik van het systeem. De investeringsbeschermingsovereenkomst bevat bijvoorbeeld regels om frauduleuze of manipulatieve claims te voorkomen, zoals de herstructurering van een bedrijf met het oog op het indienen van een claim.
Het stelsel van investeringsgerechten zorgt ervoor dat de investeringsbeschermingsovereenkomst op juridisch correcte en voorspelbare wijze wordt geïnterpreteerd.
Nuttige links en contacten
Ministerie van Handel en Industrie | 100 High Street, #09-01, The Treasury, Singapore 179434 Telefoon: +65 6225 9911 Web: www.mti.gov.sg |
Onderneming Singapore (ESG) | 230 Victoria Street, Bugis Junction Office Tower, Singapore 188024 Kaart bekijken Telefoon: +65 6898 1800 |
Kantoor van ESG in Frankfurt | Centrum van Singapore, Bleichstr. 45, 60313 Frankfurt am Main, Duitsland Telefoon: +49 699207350 |
Kantoor van ESG in Londen | Singapore Centre, First Floor, Southwest House, 11a Regent Street, Londen SW1Y 4LR, Verenigd Koninkrijk Telefoon: +44 2074842730 |
Delegatie van de Europese Unie in Singapore | 250 North Bridge Road, #38-03 Raffles City Tower, Singapore 179101 Telefoon: +65 6336 7919 |
Verdere links:
Meer informatie over de vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore en de investeringsbeschermingsovereenkomst is te vinden op de website van DG Handel. Voor een overzicht kunt u ook de factsheets raadplegen.
De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) verstrekt ook gedetailleerde informatie over de betrekkingen tussen de EU en Singapore.