Online tools en diensten voor kleinere bedrijven

Diensten voor het midden- en kleinbedrijf (MKB)
- Het Enterprise Europe Network is 's werelds grootste ondersteuningsnetwerk voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) met internationale ambities. Het heeft 3.000 experts in 600 aangesloten organisaties in meer dan 60 landen. Ledenorganisaties zijn onder meer kamers van koophandel en industrie, technologiecentra en onderzoeksinstituten.
- De kmo-helpdesk voor handelsbescherming biedt importeurs en exporteurs gemakkelijk toegankelijk persoonlijk advies wanneer zij worden getroffen door handelsbeschermingsinstrumenten, d.w.z. antidumping- of antisubsidiemaatregelen, die in de EU of elders in de wereld zijn ingesteld.
- De online cursus over handelsbeschermingsinstrumenten voor kmo’sbeschrijft de essentiële aspecten die kmo’s in hun dagelijkse werkzaamheden moeten kennen.
- De helpdesk voor intellectuele eigendom biedt gratis informatie en diensten om kmo’s in de EU te ondersteunen bij de bescherming en handhaving van hun intellectuele-eigendomsrechten in partnerlanden:
- Het portaal Your Europe - Business biedt meertalige informatie en online overheidsdiensten voor bedrijven die op zoek zijn naar zakelijke kansen in Europa en daarbuiten (klik op de kaart, selecteer een EU-land om meer te weten te komen over de bedrijfsondersteunende activiteiten van de lidstaten).
- Door de EU gefinancierde bedrijfsondersteuningsprojecten bieden EU-bedrijven ondersteunende diensten zoals exportmarktinformatie, bijstand bij markttoegang, advies over regelgevingskwesties en richtsnoeren inzake intellectuele-eigendomsrechten:
- Centrum voor industriële samenwerking EU-Japan
- MKB-centrum van de EU in China
- Europees ASEAN Business Centre (EABC), Thailand
- ASEAN Trade Repository, ASEAN’s toegangspoort tot handelsgerelateerde regelgevingstransparantie voor alle ASEAN-lidstaten
- Ondersteuning van het Europese bedrijfsleven op de markten in Zuidoost-Azië (SEBSEAM):
Kmo-hoofdstukken in handelsovereenkomsten
Alle nieuwe handelsovereenkomsten zullen een kmo-hoofdstuk bevatten als het partnerland daarmee instemt. Dit zou een betere uitwisseling van informatie over markttoegangskwesties en een vruchtbare samenwerking tussen de Commissie en het partnerland bij de aanpak van kmo-gerelateerde kwesties in de handelsovereenkomst mogelijk maken.
Kmo-hoofdstukken zijn onder meer te vinden in de volgende handelsovereenkomsten:
- Economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan (EPO)
- Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK.
Het Gemengd Comité van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada is in een specifieke aanbeveling voor kmo'sovereengekomen dat elke partij kmo's van de andere partij online-informatie moet verstrekken over CETA en markttoegang, en dat een contactpunt voor kmo's aan beide zijden moet samenwerken om specifieke kwesties voor kmo's aan te pakken.
Hoe contact met ons op te nemen
Heeft u een specifieke vraag over kmo’s, markttoegang of informatie op deze website, gebruik dan het contactformulier.