De tussentijdse economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en de staten in de Stille Oceaan

De economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en de Stille Oceaan (EPO) maakt het voor mensen en bedrijven uit de twee regio’s gemakkelijker om in elkaar te investeren en handel te drijven, en om de ontwikkeling in de hele Stille Oceaan te stimuleren. Ontdek hoe de EPO van de EU met vier staten in de Stille Oceaan uw handel ten goede kan komen.

De overeenkomst in één oogopslag

De EPO tussen de EU en de Stille Oceaan is in januari 2011 door het Europees Parlement en in mei 2011 door Papoea-Nieuw-Guinea geratificeerd. De regering van Fiji is in juli 2014 begonnen met de toepassing van de overeenkomst. Samoa is in december 2018 tot de overeenkomst toegetreden en past deze sindsdien toe. De Salomonseilanden zijn in mei 2020 ook tot de overeenkomst toegetreden en passen deze sindsdien toe.

Tonga en Oost-Timor hebben de Europese Commissie in kennis gesteld van hun voornemen om toe te treden tot de EPO.

De EPO tussen de EU en de Stille Oceaan opent de handel in goederen met de EU. De overeenkomst omvat

  • rechten- en contingentvrije toegang tot de EU-markt voor alle goederen die afkomstig zijn uit de staten van de EPO in de Stille Oceaan
  • asymmetrische en geleidelijke openstelling van hun markten voor EU-goederen, waarbij ten volle rekening wordt gehouden met verschillen in ontwikkelingsniveau en gevoelige sectoren
  • uitsluiting van bepaalde gevoelige sectoren en producten van liberalisering aan de kant van de Stille Oceaan
  • de mogelijkheid voor de Stille-Oceaanstaten om opnieuw rechten en contingenten in te voeren indien de invoer uit de EU hun lokale economieën verstoort of dreigt te verstoren
  • regels inzake technische handelsbelemmeringen en sanitaire en fytosanitaire maatregelen om exporteurs in de Stille Oceaan te helpen aan de invoernormen van de EU te voldoen
  • efficiënte douaneprocedures en nauwere samenwerking tussen overheidsdiensten
  • verbeterde oorsprongsregels voor verwerkte visserijproducten uit de Stille Oceaan - de zogenaamde "global sourcing"-bepaling die bedoeld is om het scheppen en ontwikkelen van banen in de regio te stimuleren.

Begunstigde landen

  • Fiji
  • Papoea-Nieuw-Guinea
  • Samoa
  • Salomonseilanden

Mogelijke toekomstige begunstigde landen

  • Tonga verklaarde voornemens te zijn tot de EPO toe te treden
  • Oost-Timor verklaarde voornemens te zijn tot de EPO toe te treden
  • De overeenkomst blijft openstaan voor toetreding door de andere ACS-landen in de Stille Oceaan

Asymmetrische bepalingen ten gunste van de landen van de Stille Oceaan

De EPO tussen de EU en de Stille Oceaan voorziet in asymmetrische bepalingen ten gunste van de landen in de Stille Oceaan, zoals de uitsluiting van gevoelige producten van liberalisering, lange liberaliseringsperioden, flexibele oorsprongsregels, naast bijzondere waarborgen en maatregelen voor de landbouw, voedselzekerheid en opkomende industrieën.

 

Terwijl de EU-markten onmiddellijk en volledig werden opengesteld, stellen de EPO-staten in de Stille Oceaan hun markten gedeeltelijk en geleidelijk open voor invoer uit de EU, waarbij ten volle rekening wordt gehouden met de verschillen in ontwikkelingsniveau.

Tarieven

  • De EU verleent 100% rechten- en contingentvrije toegang tot alle invoer uit de EPO-landen in de Stille Oceaan. De toegang tot de EU-markt is permanent, volledig en gratis voor alle producten.
  • De EPO-landen in de Stille Oceaan schaffen de rechten gedeeltelijk en geleidelijk af, en wel als volgt:
    • Papoea-Nieuw-Guinea heeft zijn markt vanaf de eerste dag vrijwillig opengesteld voor 88 % van de EU-invoer (zelfs als het zou hebben geprofiteerd van een overgangsperiode van 15 jaar).
    • Fiji opent zijn markt voor 87 % van de invoer uit de EU over een periode van 15 jaar
    • Samoa opent zijn markt voor 80 % van de invoer uit de EU gedurende 20 jaar
    • De Salomonseilanden openen hun markt voor 83 % van de invoer uit de EU over een periode van 15 jaar
  • Als de invoer van bepaalde EU-goederen in de EPO-landen in de Stille Oceaan plotseling toeneemt, kunnen de EPO-landen in de Stille Oceaan onder bepaalde omstandigheden waarborgen toepassen, zoals invoerquota en de herinvoering van rechten.

 

Gebruik de zoekoptie van My Trade Assistant om de exacte informatie over rechten en tarieven voor uw specifieke product te vinden, rekening houdend met het land van oorsprong en bestemming. Neem bij twijfel contact op met uw douaneautoriteiten.

 

Oorsprongsregels

Om voor preferentiële behandeling in aanmerking te komen, moet uw product voldoen aan de oorsprongsregels van de overeenkomst. Raadpleeg het interactieveinstrument voor zelfbeoordeling van oorsprongsregels (ROSA) in Mijn handelsassistent om na te gaan of uw product aan de oorsprongsregels voldoet en hoe u de juiste documenten kunt opstellen.

Algemene informatie over de oorsprongsregels en de oorsprongsprocedures is te vinden in deze rubriek.

Oorsprong is de 'economische nationaliteit' van verhandelde goederen. Als u nieuw bent in het onderwerp, kunt u een inleiding tot de belangrijkste concepten vinden in de sectie goederen.

Oorsprongsregels

Om voor het preferentiële tarief in aanmerking te komen, moet uw product voldoen aan bepaalde regels die de oorsprong ervan bewijzen.

Waar kan ik de oorsprongsregels vinden?

De oorsprongsregels zijn opgenomen in Protocol II betreffende de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en methoden van administratieve samenwerking bij de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en het Stille Oceaangebied.

Is mijn product afkomstig uit de EU of een Pacifische EPO-staat?

Om in aanmerking te komen voor een lager of nul preferentieel tarief in het kader van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en het Stille Oceaangebied, moet uw product van oorsprong zijn uit de EU of een EPO-staat in de Stille Oceaan. Een product wordt als van oorsprong uit de EU of uit een Stille-Oceaan-EPO-staat beschouwd, indien het:

Het product moet ook voldoen aan alle andere toepasselijke eisen van het hoofdstuk (bijvoorbeeld ontoereikende be- of verwerking, de regel voor rechtstreeks vervoer). Er zijn ook enkele extra flexibiliteiten om u te helpen voldoen aan productspecifieke regels (bijvoorbeeld tolerantie of cumulatie).

 

Voorbeelden van productspecifieke regels in EU-handelsovereenkomsten

  • de regel inzake de toegevoegde waarde — de waarde van alle gebruikte niet van oorsprong zijnde materialen mag niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de prijs af fabriek van het product.
  • de wijziging van de tariefindeling — het productieproces leidt tot een wijziging van de tariefindeling tussen de niet van oorsprong zijnde materialen en het eindproduct, bijvoorbeeld de productie van papier (hoofdstuk 48 van het geharmoniseerd systeem) uit pulp die niet van oorsprong is (hoofdstuk 47 van het geharmoniseerd systeem);
  • specifieke bewerkingen – er is een specifiek productieproces nodig, bijvoorbeeld het spinnen van vezels voor garens. Dergelijke regels worden meestal gebruikt in de textiel- en kledingsector en in de chemische sector.
  • een combinatie van deze verschillende regels is mogelijk, waarbij de verschillende regels afwisselend of in combinatie worden nageleefd.

Tips om u te helpen voldoen aan de productspecifieke regels

De overeenkomst biedt u extra flexibiliteit om te voldoen aan productspecifieke regels, zoals tolerantie of cumulatie.

Tolerantie
  • de tolerantieregel staat de producent toe niet van oorsprong zijnde materialen te gebruiken die normaliter verboden zijn op grond van de productspecifieke regel, tot 15 % van de prijs af fabriek van het product
  • deze tolerantie mag niet worden gebruikt om een drempel te overschrijden voor niet van oorsprong zijnde materialen, uitgedrukt in de in de productspecifieke voorschriften vermelde waarde
  • specifieke toleranties zijn van toepassing op textiel en kleding die zijn ingedeeld onder de hoofdstukken 50 tot en met 63 van het geharmoniseerd systeem, die zijn opgenomen in de aantekeningen 5 tot en met 6 van bijlage 1 "Aantekeningen"
Cumulatie

De overeenkomst voorziet in de volgende vormen van cumulatie van de oorsprong:

  • bilaterale cumulatie, op grond waarvan materialen van oorsprong uit een Stille-Oceaan-EPO-staat kunnen worden meegeteld als van oorsprong uit de EU (en omgekeerd) wanneer zij worden gebruikt bij de vervaardiging van een product
  • volledige cumulatie, waardoor niet van oorsprong zijnde materialen kunnen worden meegeteld als van oorsprong uit de EU of uit de EPO-staten in de Stille Oceaan, wanneer zij in die landen of in andere ACS-staten of landen en gebieden overzee van de EU zijn be- of verwerkt
  • diagonale cumulatie, op grond waarvan materialen van oorsprong uit een EPO-staat in de Stille Oceaan, een andere ACS-staat of een EU-land of -gebied overzee worden meegeteld alsof zij van oorsprong waren uit een EPO-staat in de Stille Oceaan of de EU wanneer zij onder bepaalde voorwaarden bij de productie van een product worden gebruikt. Dit soort cumulatie vereist dat er een overeenkomst voor administratieve samenwerking bestaat tussen de twee landen van waaruit de oorsprong wordt gecumuleerd.

Met ingang van 22 februari 2019 kan de EU diagonale cumulatie toepassen met bepaalde ACS-staten en met de landen en gebieden overzee van de EU (PB C 69 van 22.2.2019, blz. 2).

  • cumulatie met naburige ontwikkelingslanden , waardoor materialen van oorsprong uit dergelijke landen als van oorsprong uit een Stille-Oceaanstaat kunnen worden beschouwd wanneer zij bij de vervaardiging van een product worden gebruikt, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan

Andere eisen

Het product moet ook voldoen aan alle andere toepasselijke eisen van het protocol, zoals ontoereikende be- of verwerking of de regel inzake rechtstreeks vervoer:

Vervoer door een derde land: Regel voor direct vervoer

Producten van oorsprong moeten van de EU naar een EPO-staat in de Stille Oceaan (en vice versa) worden vervoerd zonder verder te worden verwerkt in een derde land.

Overlading of tijdelijke opslag in een derde land is toegestaan indien de producten onder toezicht van de douaneautoriteiten blijven en geen andere behandelingen ondergaan dan

  • uitladen
  • herladen
  • elke handeling die bedoeld is om ze in goede staat te bewaren;

Producten van oorsprong mogen per pijpleiding worden vervoerd over een ander grondgebied dan dat van de EPO-staten in de Stille Oceaan of de EU.

Het bewijs van het rechtstreekse vervoer moet bij de douaneautoriteiten van het land van invoer worden ingediend.

Teruggave van rechten

Terugbetaling van eerder betaalde rechten op niet van oorsprong zijnde materialen die zijn gebruikt voor de vervaardiging van een product dat onder een preferentieel tarief wordt uitgevoerd, is toegestaan op grond van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en het Stille Oceaangebied.

Oorsprongsprocedures

Exporteurs en importeurs moeten de oorsprongsprocedures volgen. De oorsprongsprocedures in verband met aanvragen voor een preferentieel tarief en de controle door de douaneautoriteiten zijn opgenomen in titel IV betreffende het bewijs van oorsprong en in titel V betreffende de regelingen voor administratieve samenwerking. Ze verduidelijken bijvoorbeeld hoe:

  • om de oorsprong van een product aan te geven
  • om voorkeuren te claimen
  • de douaneautoriteiten kunnen de oorsprong van een product controleren.

Hoe kan ik aanspraak maken op een preferentieel tarief?

Om voor een preferentiële behandeling in aanmerking te komen, moet u een bewijs van oorsprong overleggen.

  • U zult ook nodig hebben
    • een certificaat inzake goederenverkeer EUR.1 of
    • een oorsprongsverklaring
  • het bewijs van oorsprong is tien maanden geldig vanaf de datum van afgifte
  • er is geen bewijs van oorsprong vereist wanneer de totale waarde van de producten niet meer bedraagt dan
    • €500 voor kleine pakketten
    • €1.200 voor persoonlijke bagage

Bewijs van oorsprong

Certificaat inzake goederenverkeer EUR.1

  • Certificaten inzake goederenverkeer EUR.1 worden afgegeven door de douaneautoriteiten van het land van uitvoer
  • Bijlage III bevat een model van het EUR.1-certificaat en instructies voor het invullen ervan.
  • de exporteur die het certificaat aanvraagt, moet bereid zijn documenten over te leggen waaruit de oorsprong van de betrokken producten blijkt

Oorsprongsverklaring (eigen verklaring van de exporteur)

  • exporteurs kunnen zelf verklaren dat hun product van oorsprong is uit de EU of een EPO-staat in de Stille Oceaan door een oorsprongsverklaring te verstrekken. De oorsprongsverklaring kan worden opgesteld door
    • een toegelaten exporteur, of
    • elke exporteur, indien de totale waarde van de producten niet meer bedraagt dan 6 000 EUR;

 

Erkende exporteurs

Exporteurs in het kader van deze overeenkomst kunnen bij hun douaneautoriteiten een vergunning aanvragen om oorsprongsverklaringen op te stellen voor producten van welke waarde dan ook.

De exporteur moet de douaneautoriteiten voldoende garanties bieden dat de oorsprong van de producten en de naleving van alle andere voorwaarden van de overeenkomst (protocol) kunnen worden gecontroleerd.

De douaneautoriteiten kunnen de status van toegelaten exporteur intrekken in geval van misbruik.

Wat moet de oorsprongsverklaring bevatten?

  • de exporteur typt, stempelt of print de volgende verklaring op de factuur, de pakbon of een ander handelsdocument ter identificatie van het product (bijlage IV): "De exporteur van de producten waarop dit document betrekking heeft (douanevergunning nr. ... ) verklaart dat, tenzij duidelijk anders vermeld, deze producten van preferentiële oorsprong zijn."
  • de oorsprongsverklaring kan worden opgesteld in een van de officiële talen van de EU
  • u moet uw oorsprongsverklaring met de hand ondertekenen. Als u een toegelaten exporteur bent, bent u vrijgesteld van deze verplichting op voorwaarde dat u uw douaneautoriteiten een schriftelijke verklaring doet toekomen waarin u de volledige verantwoordelijkheid op u neemt voor alle aangiften waarmee u wordt geïdentificeerd.

Indiening

  • een oorsprongsverklaring kan door de exporteur worden opgesteld bij de uitvoer van de producten waarop zij betrekking heeft, of na de uitvoer, op voorwaarde dat zij in het land van invoer wordt aangeboden uiterlijk twee jaar nadat de producten waarop zij betrekking heeft, zijn ingevoerd;
  • bij het invullen van een oorsprongsverklaring moet u bereid zijn documenten in te dienen waaruit de oorsprong van uw producten blijkt

Verificatie van de oorsprong

De douaneautoriteiten kunnen nagaan of een ingevoerd product inderdaad van oorsprong is of aan andere oorsprongsvereisten voldoet. Verificatie is gebaseerd op

  • administratieve samenwerking tussen de douaneautoriteiten van de partij van invoer en de partij van uitvoer
  • controles door de plaatselijke douane — bezoeken van de partij van invoer aan de exporteur zijn niet toegestaan

De autoriteiten van de partij van uitvoer bepalen de oorsprong en stellen de autoriteiten van de partij van invoer in kennis van de resultaten.

Productvereisten

Technische voorschriften en vereisten

  • meer te weten komen over de technische voorschriften, regels en procedures waaraan goederen moeten voldoen om in de Europese Unie te mogen worden ingevoerd
  • zoeken naar de specifieke regels en voorschriften die van toepassing zijn op uw product en het land van oorsprong in de My Trade Assistant

Gezondheids- en veiligheidseisen SPS

Documenten en procedures voor douaneafhandeling

Voor een beschrijving van de wijze waarop u de oorsprong van uw producten kunt bewijzen om preferentiële tarieven aan te vragen en van de regels inzake de controle van de oorsprong door de douaneautoriteiten, verwijzen wij u naar het deel over de oorsprongsregels hierboven.

Lees meer over andere inklaringsdocumenten en -procedures die nodig zijn voor invoer in de Europese Unie.

Voor informatie over douaneprocedures voor invoer en uitvoer in het algemeen, bezoek de website van DG Belastingen en douane-unie .

Intellectuele eigendom en geografische aanduidingen

Handel in diensten

Overheidsopdrachten

Investeringen

Andere gebieden

Concurrentie

  • Sinds 2014 is de EU gestopt met exportsubsidies voor alle producten die naar EPO-landen worden uitgevoerd.
  • de EU heeft de maatregelen met productie- en handelsverstorende gevolgen tot een minimum beperkt
  • als de lokale industrie wordt bedreigd als gevolg van de sterke stijging van de invoer uit Europa, maakt de EPO voor de Stille Oceaan het mogelijk maatregelen te nemen om industriële sectoren en de opkomende industrie te beschermen

Duurzame ontwikkeling en mensenrechten

De EPO tussen de EU en het Stille Oceaangebied is uitdrukkelijk gebaseerd op de "essentiële en fundamentele" elementen van de Overeenkomst van Cotonou, d.w.z. mensenrechten, democratische beginselen, de rechtsstaat en goed bestuur.

  • de "niet-uitvoeringsclausule" betekent dat "passende maatregelen" (zoals bepaald in de Overeenkomst van Cotonou) kunnen worden genomen indien een partij haar verplichtingen met betrekking tot de essentiële elementen niet nakomt. Dit kan de opschorting van handelsvoordelen inhouden.
  • de gezamenlijke EPO-instellingen zijn belast met het toezicht op en de beoordeling van het effect van de uitvoering van de EPO op de duurzame ontwikkeling van de partijen. Overeenkomstig de Overeenkomst van Cotonou is er een duidelijke rol weggelegd voor het maatschappelijk middenveld en de parlementsleden.

Capaciteitsopbouw en technische bijstand

De EU verleent technische bijstand in het kader van Aid for Trade. Dit helpt landen om hun douaneprocedures aan te passen en het papierwerk te verminderen. Voor u betekent dit minder gedoe bij het omgaan met de douane.

Nuttige links en documenten

Deze pagina delen:

Snelle links