Acordul interimar de parteneriat economic UE-statele din Pacific

Acordul (interimar) de parteneriat economic (APE) UE-Pacific facilitează investițiile și schimburile comerciale între cetățenii și întreprinderile din cele două regiuni, precum și stimularea dezvoltării în întregul Pacific. Aflați cum poate aduce beneficii comerțului dumneavoastră APE al UE cu patru state din Pacific.

Acordul pe scurt

APE UE-Pacific a fost ratificat de Parlamentul European în ianuarie 2011 și de Papua-Noua Guinee în mai 2011. Guvernul din Fiji a început să aplice acordul în iulie 2014. Samoa a aderat la acord în decembrie 2018 și îl aplică de atunci. Insulele Solomon au aderat, de asemenea, la acord în mai 2020 și îl aplică de atunci.

Tonga și Timorul de Est au informat Comisia Europeană că intenționează să adere la APE.

APE UE-Pacific deschide comerțul cu mărfuri cu UE. Acordul include

  • acces fără taxe vamale și fără contingente pe piața UE pentru toate mărfurile provenite din statele APE din Pacific
  • deschiderea asimetrică și treptată a piețelor lor pentru bunurile din UE, ținând seama pe deplin de diferențele dintre nivelurile de dezvoltare și sectoarele sensibile
  • excluderea anumitor sectoare și produse sensibile de la liberalizare pe partea Pacificului
  • posibilitatea ca statele din Pacific să reintroducă taxe și contingente în cazul în care importurile din UE perturbă sau amenință să perturbe economiile lor locale
  • norme privind barierele tehnice în calea comerțului și măsuri sanitare și fitosanitare pentru a ajuta exportatorii din Pacific să respecte standardele de import ale UE
  • proceduri vamale eficiente și o cooperare sporită între administrații
  • reguli de origine îmbunătățite pentru produsele pescărești prelucrate din Pacific - așa-numita dispoziție privind „aprovizionarea globală”, menită să stimuleze crearea de locuri de muncă și dezvoltarea în regiune.

Țări beneficiare

  • Fiji
  • Papua-Noua Guinee
  • Samoa
  • Insulele Solomon

Posibile țări viitoare beneficiare

  • Tonga și-a exprimat intenția de a adera la APE
  • Timorul de Est și-a exprimat intenția de a adera la APE
  • Acordul rămâne deschis aderării celorlalte țări ACP din Pacific

Dispoziții asimetrice în favoarea țărilor din Pacific

APE UE-Pacific prevede dispoziții asimetrice în favoarea țărilor din Pacific, cum ar fi excluderea produselor sensibile de la liberalizare, perioade lungi de liberalizare, reguli de origine flexibile, pe lângă garanții și măsuri speciale pentru agricultură, securitatea alimentară și industriile incipiente.

 

În timp ce piețele UE au fost deschise imediat și pe deplin, statele părți la APE din Pacific își deschid piețele parțial și treptat pentru importurile din UE, ținând seama pe deplin de diferențele dintre nivelurile de dezvoltare.

Tarife

  • UE acordă acces fără taxe vamale și contingente în proporție de 100 % la toate importurile care provin din țările APE din Pacific. Accesul la piața UE este permanent, complet și liber pentru toate produsele.
  • Țările APE din Pacific elimină taxele parțial și treptat, după cum urmează:
    • Papua-Noua Guinee și-a deschis în mod voluntar piața la 88 % din importurile UE din prima zi (chiar dacă ar fi beneficiat de o perioadă de tranziție de 15 ani)
    • Fiji își deschide piața pentru 87 % din importurile din UE pe o perioadă de 15 ani
    • Samoa își deschide piața pentru 80 % din importurile din UE pe o perioadă de 20 de ani
    • Insulele Solomon își deschid piața pentru 83 % din importurile din UE pe o perioadă de 15 ani
  • În cazul în care importurile de anumite mărfuri ale UE în țările APE din Pacific cresc brusc, garanții precum contingentele de import și reintroducerea taxelor pot fi aplicate de țările APE din Pacific în anumite circumstanțe.

 

Utilizați opțiunea de căutare a My Trade Assistant pentru a găsi informații exacte privind taxele și tarifele pentru produsul dvs. specific, luând în considerare țara sa de origine și de destinație. Dacă aveți îndoieli, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.

 

Reguli de origine

Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)” din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privind regulile de origine și procedurile de determinare a originii pot fi găsite în această secțiune.

Originea este "naționalitatea economică" a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.

Reguli de origine

Pentru a beneficia de tariful preferențial, produsul dumneavoastră trebuie să respecte anumite reguli care dovedesc originea sa.

Unde pot găsi regulile de origine?

Regulile de origine sunt prevăzute în Protocolul II privind definirea conceptului de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă din Acordul de parteneriat economic UE-Pacific.

Produsul meu este originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din Pacific?

Pentru ca produsul dumneavoastră să se califice pentru un tarif preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul Acordului de parteneriat economic UE-Pacific, acesta trebuie să fie originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din Pacific. Un produs este considerat originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din Pacific, dacă este

Produsul trebuie, de asemenea, să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în capitol (de exemplu, prelucrarea sau transformarea insuficientă, regula privind transportul direct). Există, de asemenea, unele flexibilități suplimentare care vă ajută să respectați normele specifice produsului (de exemplu, toleranța sau cumulul).

 

Exemple de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare utilizate nu poate depăși un anumit procent din prețul franco fabrică al produsului.
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție duce la o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final, de exemplu producția de hârtie (Sistemul armonizat, capitolul 48) din pastă neoriginară (Sistemul armonizat, capitolul 47);
  • operațiunispecifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor pentru fire. Astfel de norme sunt utilizate în principal în sectorul textilelor și al confecțiilor, precum și în sectorul chimic.
  • o combinație a acestor norme diferite este posibilă cu respectarea diferitelor norme în mod alternativ sau în combinație.

Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați regulile specifice produsului

Acordul oferă o flexibilitate suplimentară, ajutându-vă să respectați normele specifice produselor, cum ar fi toleranța sau cumulul.

Toleranță
  • regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt interzise în mod normal de regula specifică produsului până la 15 % din prețul franco fabrică al produsului
  • această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag de materiale neoriginare maxime exprimate în valoarea menționată în normele specifice produsului
  • se aplică toleranțe specifice textilelor și articolelor de îmbrăcăminte clasificate la capitolele 50-63 din Sistemul armonizat, care sunt incluse în notele 5-6 din anexa 1 „Note introductive”
Cumulul

Acordul prevede următoarele tipuri de cumul de origine:

  • cumulul bilateral, care permite ca materialele originare dintr-un stat parte la APE din Pacific să fie considerate ca fiind originare din UE (și viceversa) atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs
  • cumulul integral, care permite ca materialele neoriginare să fie considerate ca fiind originare din UE sau din statele APE din Pacific, atunci când sunt prelucrate sau transformate în țările respective sau în alte state ACP sau țări și teritorii de peste mări ale UE
  • cumulul diagonal, care permite ca materialele originare din orice stat parte la APE din Pacific, dintr-un alt stat ACP sau dintr-o țară sau teritoriu de peste mări al UE să fie considerate ca și cum ar fi originare dintr-un stat parte la APE din Pacific sau din UE atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs în anumite condiții. Acest tip de cumul necesită existența unui acord de cooperare administrativă între cele două țări din care provine cumulul.

Începând cu 22 februarie 2019, UE poate aplica cumulul diagonal cu anumite state ACP și cu țările și teritoriile de peste mări ale UE (JO C 69, 22.2.2019, p. 2).

  • cumulul cu țările în curs de dezvoltare învecinate, care permite ca materialele originare din aceste țări să fie considerate ca fiind originare dintr-o țară din Pacific atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții

Alte cerințe

Produsul trebuie, de asemenea, să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în protocol, cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula privind transportul direct:

Transportul printr-o țară terță: regula transportului direct

Produsele originare trebuie să fie transportate din UE către un stat parte la APE din Pacific (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Transbordarea sau antrepozitarea temporară într-o țară terță este permisă în cazul în care produsele rămân sub supravegherea autorităților vamale și nu fac obiectul altor operațiuni decât

  • descarcare
  • reîncărcare
  • orice operațiune menită să le păstreze în stare bună

Produsele originare pot fi transportate prin conducte pe un alt teritoriu decât cel al statelor părți la APE din Pacific sau al UE.

Dovada transportului direct va trebui prezentată autorităților vamale ale țării importatoare.

Inconvenientul taxei

Rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate la fabricarea unui produs care este exportat în cadrul unui tarif preferențial este permisă în temeiul Acordului de parteneriat economic UE-Pacific.

Procedurile de determinare a originii

Exportatorii și importatorii trebuie să urmeze procedurile privind originea. Procedurile privind originea referitoare la cererile pentru un tarif preferențial și verificarea de către autoritățile vamale sunt prevăzute în titlul IV privind dovada de origine și în titlul V privind modalitățile de cooperare administrativă. Acestea clarifică, de exemplu, modul în care:

  • pentru a declara originea unui produs
  • revendicarea preferințelor
  • autoritățile vamale pot verifica originea unui produs.

Cum se poate solicita un tarif preferențial?

Pentru a beneficia de tratament preferențial, trebuie să furnizați dovada originii.

  • Veți avea nevoie fie de
    • un certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 sau
    • o declarație de origine
  • dovada de origine este valabilă pentru o perioadă de 10 luni de la data eliberării
  • nu este necesară nicio dovadă de origine în cazul în care valoarea totală a produselor nu depășește
    • 500 EUR pentru pachetele mici
    • 1.200 de euro pentru bagajele personale

Dovada originii

Certificatul de circulație a mărfurilor EUR.1

  • Certificatele de circulație a mărfurilor EUR.1 sunt eliberate de autoritățile vamale ale țării exportatoare
  • Anexa III include un model de certificat EUR.1 și oferă instrucțiuni pentru completarea acestuia
  • exportatorul care solicită certificatul trebuie să fie pregătit să prezinte documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză;

Declarația de origine (declarația pe proprie răspundere a exportatorului)

  • exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau dintr-un stat parte la APE din Pacific prin furnizarea unei declarații de origine. Declarația de origine poate fi făcută de
    • un exportator autorizat sau
    • orice exportator, în cazul în care valoarea totală a produselor nu depășește 6 000 EUR

 

Exportatori autorizați

În temeiul prezentului acord, exportatorii pot solicita autorităților lor vamale autorizația de a întocmi declarații de origine pentru produse de orice valoare.

Exportatorul trebuie să ofere autorităților vamale garanții suficiente că caracterul originar al produselor și îndeplinirea tuturor celorlalte cerințe ale acordului (protocolului) pot fi verificate.

Autoritățile vamale pot retrage statutul de exportator autorizat în caz de abuz.

Ce ar trebui să conțină declarația de origine?

  • exportatorul trebuie să tipărească, să ștampileze sau să imprime următoarea declarație pe factură, pe bonul de livrare sau pe alt document comercial de identificare a produsului (anexa IV): „Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală nr. ... declară că, cu excepția cazului în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de origine preferențială.”
  • declarația de origine poate fi întocmită în oricare dintre limbile oficiale ale UE
  • trebuie să semnați de mână declarația de origine. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință cu condiția să transmiteți autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris prin care vă asumați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică

Transmitere

  • o declarație de origine poate fi făcută de exportator atunci când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiția ca aceasta să fie prezentată în țara importatoare în termen de cel mult doi ani de la importul produselor la care se referă.
  • atunci când completați o declarație de origine, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Verificarea se bazează pe

  • cooperarea administrativă dintre autoritățile vamale ale părții importatoare și cele ale părții exportatoare
  • controale efectuate de autoritățile vamale locale – vizitele părții importatoare la exportator nu sunt permise

Autoritățile părții exportatoare stabilesc originea și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate.

Cerințe referitoare la produse

Norme și cerințe tehnice

  • Aflați mai multe despre cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană
  • căutați normele și reglementările specifice aplicabile produsului dvs. și țării sale de origine în Asistentul meu comercial

Cerințe de sănătate și siguranță SPS

Documente și proceduri de vămuire

Pentru o descriere a modului în care puteți dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita tarife preferențiale și a normelor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea privind regulile de origine de mai sus.

Aflați mai multe despre alte documente și proceduri de vămuire necesare pentru importul în Uniunea Europeană.

Pentru informații privind procedurile vamale de import și export în general, vizitați site-ul web al DG Impozitare și Uniune Vamală .

Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice

Comerțul cu servicii

Achiziții publice

Investiții

Alte domenii

Concurență

  • începând din 2014, UE a oprit subvențiile la export pentru toate produsele exportate către țările APE
  • UE a redus la minimum măsurile care denaturează producția și comerțul
  • în cazul în care industria locală este amenințată din cauza creșterii importurilor din Europa, APE din Pacific permite declanșarea unor măsuri de protecție a sectoarelor industriale și a industriei incipiente

Dezvoltarea durabilă și drepturile omului

APE UE-Pacific se bazează în mod explicit pe elementele „esențiale și fundamentale” prevăzute în Acordul de la Cotonou, și anume drepturile omului, principiile democratice, statul de drept și buna guvernanță.

  • „clauza de neexecutare” înseamnă că se pot lua „măsuri adecvate” (astfel cum se prevede în Acordul de la Cotonou) în cazul în care oricare dintre părți nu își îndeplinește obligațiile cu privire la elementele esențiale. Aceasta poate include suspendarea beneficiilor comerciale.
  • instituțiile APE comune au sarcina de a monitoriza și evalua impactul punerii în aplicare a APE asupra dezvoltării durabile a părților. În conformitate cu Acordul de la Cotonou, există un rol clar pentru societatea civilă și membrii parlamentului.

Consolidarea capacităților și asistență tehnică

UE oferă asistență tehnică sub formă de ajutor pentru comerț. Acest lucru ajută țările să își adapteze procedurile vamale și să reducă formalitățile administrative. Pentru dvs., acest lucru înseamnă mai puțină bătaie de cap atunci când aveți de-a face cu vama.

Linkuri și documente utile

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante