Acordul de liber schimb între UE și Coreea de Sud

Din 2011, acordul comercial dintre UE și Coreea de Sud a eliminat taxele vamale pentru aproape toate produsele. De asemenea, a eliminat multe alte obstacole din calea exportului de produse din UE, cum ar fi automobilele, produsele farmaceutice, produsele electronice și produsele chimice. Numeroase servicii între UE și Coreea de Sud au fost, de asemenea, deschise pentru investitori și pentru întreprinderi.

Acordul pe scurt

Din 2011, acordul comercial UE-Coreea de Sud a eliminat taxele vamale pentru aproape toate produsele (98,7 %), inclusiv pentru produsele pescărești și agricole. De asemenea, a eliminat barierele netarifare (BNT) din calea exporturilor de produse esențiale din UE către Coreea de Sud, cum ar fi automobilele, produsele farmaceutice, produsele electronice și produsele chimice. Nu în ultimul rând, piețele de servicii atât din UE, cât și din Coreea de Sud s-au deschis în mare măsură întreprinderilor și investitorilor.

 

În primii cinci ani ai acordului, exporturile UE către Coreea de Sud au crescut cu 55 %, întreprinderile europene au economisit 2.8 miliarde EUR sub formă de taxe vamale reduse, iar comerțul cu mărfuri dintre UE și Coreea de Sud a atins un nivel record de peste 90 miliarde EUR.

Acordul

  • elimină tarifele și alte bariere comerciale și facilitează exportul și importul de către întreprinderile ambelor părți
  • simplifică formalitățile administrative și simplifică reglementările tehnice, procedurile vamale, regulile de origine și cerințele de testare a produselor
  • stimulează serviciile comerciale în sectoare-cheie precum telecomunicațiile, serviciile de mediu, transportul maritim și serviciile financiare și juridice
  • îmbunătățește protecția drepturilor de proprietate intelectuală în Coreea de Sud și recunoaște o mare varietate de indicații geografice pentru produse alimentare europene de înaltă calitate pe piața coreeană
  • permite societății dumneavoastră să liciteze pentru proceduri de achiziții publice în Coreea de Sud
  • oferă o mai bună protecție pentru investițiile dumneavoastră bilaterale

 

Informații rapide privind schimburile comerciale dintre UE și Coreeade Sud

  • Coreea de Sud este a opta destinație de export a UE pentru mărfuri, iar UE este a treia cea mai mare piață de export a Coreei de Sud
  • cele mai importante exporturi de produse din UE către Coreea de Sud sunt utilajele și aparatele, echipamentele de transport și produsele chimice
  • UE are un comerț semnificativ cu servicii cu Coreea de Sud
  • UE este cel mai mare investitor străin direct din Coreea de Sud

Cine poate exporta din UE în temeiul acordului de liber schimb UE-Coreea de Sud?

Dacă întreprinderea dumneavoastră este înregistrată într-un stat membru al UE și ați obținut o declarație vamală valabilă și, dacă este necesar, o licență de export, puteți exporta în temeiul prezentului acord.

Tarife

Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud elimină 98,7 % din tarifele pentru comerțul cu mărfuri.

Iată câteva dintre beneficiile pentru exportatorii din UE.

  • mașinile și aparatele se bucură de cele mai mari economii de taxe, cu câștiguri de aproape 450 milioane EUR
  • sectorul chimic este al doilea cel mai mare beneficiar, cu economii de taxe de 175 milioane EUR.
  • aproape toate exporturile agricole ale UE, cum ar fi carnea de porc, vinul și whiskey, se bucură de acces scutit de taxe vamale pe piața sud-coreeană și există contingente valoroase scutite de taxe vamale pentru produse precum brânza.
  • în alte sectoare industriale
    • 93 % din taxele vamale la exporturile de textile au dispărut
    • pentru sticlă, 85 % din taxele vamale au fost eliminate
    • pentru piele și blană 84 %
    • încălțăminte 95 %
    • fier și oțel 93 %
    • instrumente optice 91 %

 

Găsiți tariful aplicabil produsului dumneavoastră în Asistentul meu pentru comerț.

Reguli de origine

 

Pentru a putea beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să respecte regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să consultați instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA) din Asistentul meu pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră respectă regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privindregulile de origineși procedurile de determinare a originii sunt disponibile în această secțiune.

Originea este „naționalitatea economică” a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea „Produse”.

Reguli de origine

Unde pot găsi normele?

Regulile de origine sunt prevăzute în Protocolul privind definirea noțiunii de „produse originare” și metoda de cooperare administrativă la Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud (JO L 127, 14.5.2011, p. 1,344).

Produsul meu este originar din UE sau Coreea de Sud?

Pentru ca produsul dumneavoastră să poată beneficia de un tarif preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul acordului de liber schimb UE-Coreea de Sud, acesta trebuie să fie originar din UE sau din Coreea de Sud. Se consideră că un produs este originar din UE sau din Coreea de Sud dacă este

  • obținute integral în UE sau în Coreea de Sud sau
  • produse exclusiv din materiale originare din UE sau Coreea de Sud sau
  • produse în UE sau Coreea utilizând materiale neoriginare, cu condiția ca aceste materiale să fi fost supuse unor prelucrări sau transformări suficiente prin respectarea regulilor specifice produsului prevăzute în anexa II

A se vedea anexa I „Note introductive” la regulile de origine specifice produsului.

A se vedea anexa IIa pentru norme alternative specifice produselor pentru anumite produse.

Exemple ale principalelor tipuri de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare dintr-un produs nu poate depăși un anumit procent din prețul său franco fabrică
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție duce la o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final, de exemplu producția de hârtie (capitolul 48 din Sistemul armonizat) din pastă de hârtie neoriginară (capitolul 47 din Sistemul armonizat)
  • operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor în fire – astfel de reguli sunt utilizate în principal în industria textilă și în sectorul chimic.

De asemenea, produsul trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în capitol (de exemplu, prelucrare sau transformare insuficientă, regula de transport direct). Există, de asemenea, câteva flexibilități suplimentare care vă vor ajuta să respectați normele specifice produsului (de exemplu, toleranță sau cumul).

Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului

Se prevede o flexibilitate suplimentară pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului, cum ar fi toleranța sau cumulul.

Toleranță

Regula de toleranță permite producătorilor să utilizeze materiale neoriginare în valoare de până la 10 % din prețul franco fabrică care sunt în mod normal interzise de regula specifică produsului.

  • această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în regulile specifice produsului
  • toleranțele specifice se aplică textilelor și îmbrăcămintei clasificate la capitolele 50-63 din Sistemul armonizat, care sunt incluse în notele 5 și 6 din anexa 1 Note introductive la lista din anexa II
Cumul

Acordul permite, de asemenea, cumulul bilateral. Materialele originare din Coreea de Sud pot fi considerate ca fiind originare din UE atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs în UE și viceversa.

Alte cerințe

Produsul dumneavoastră trebuie, de asemenea, să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile ale protocolului (cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula de transport direct).

Regula transportului direct

Produsele originare trebuie transportate din UE în Coreea de Sud (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Transbordarea sau antrepozitarea temporară într-o țară terță este permisă în cazul în care produsele rămân sub supraveghere vamală și nu sunt supuse altor operațiuni decât:

  • descărcare
  • reîncărcarea
  • orice altă operațiune destinată conservării produselor în stare bună

Dovada transportului direct trebuie adusă la autoritățile vamale ale țării importatoare.

Rambursarea drepturilor

În temeiul Acordului de liber schimb UE-Coreea, este posibil să se obțină o rambursare pentru taxele plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate pentru fabricarea unui produs care este exportat în temeiul unui tarif preferențial.

Este inclus un mecanism special pentru a aborda creșterea potențială a aprovizionării străine de către producătorii coreeni.

Proceduri de determinare a originii

Exportatorii și importatorii trebuie să urmeze procedurile de origine. Procedurile sunt prevăzute în secțiunea B din Protocolul privind regulile de origine la acord. Acestea clarifică, de exemplu, modul în care

  • pentru a declara originea unui produs
  • pentru a solicita preferințe
  • autoritățile vamale pot verifica originea unui produs

Cum să solicitați un tarif preferențial

Secțiunea B din Protocolul privind regulile de origine din acord stabilește procedurile de origine referitoare la o cerere de tarif preferențial și la verificarea de către autoritățile vamale.

Importatorii pot solicita un tratament tarifar preferențial pe baza unei declarații de origine furnizate de exportator.

Declarația de origine

Nu este necesară nicio dovadă de origine atunci când valoarea totală a produselor nu depășește

  • pentru importul în UE 500 EUR în cazul coletelor mici sau 1,200 EUR pentru bagajele personale
  • pentru import în Coreea 1,000 USD în cazul coletelor mici sau 1,000 USD pentru bagajele personale
Declarația pe propria răspundere a exportatorului

Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau din Coreea de Sud, completând o declarație de origine. Declarația poate fi completată

  • de către un exportator autorizat sau
  • de către orice exportator, cu condiția ca valoarea totală a transportului să nu depășească 6,000 EUR

Declarația de origine nu poate fi eliberată de un organism autorizat și un formular EUR.1 nu va fi acceptat ca dovadă de origine.

Exportatori autorizați

Autoritățile vamale ale țării exportatoare pot autoriza orice exportator care exportă produse în temeiul acordului comercial să întocmească declarații de origine pentru produse, indiferent de valoarea acestora. Exportatorul trebuie să ofere garanții suficiente autorităților vamale cu privire la faptul că caracterul originar al produselor și îndeplinirea tuturor celorlalte cerințe ale acordului (protocolului) pot fi verificate. Autoritățile vamale pot retrage statutul de exportator autorizat în cazul oricărui abuz.

Ce ar trebui să conțină declarația de origine?
  • pentru a întocmi o declarație de origine, trebuie să introduceți, să ștampilați sau să imprimați următoarea declarație pe factură, pe bonul de livrare sau pe alt document comercial: „Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală nr....) declară că, cu excepția cazului în care se indică altfel în mod clar, aceste produse sunt de... origine preferențială”
  • declarația de origine poate fi întocmită în oricare dintre limbile oficiale ale UE sau în limba coreeană și se găsește în anexa III)
  • trebuie să semnați de mână declarația de origine. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință cu condiția să prezentați autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris că acceptați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică.
Depunere și valabilitate
  • exportatorul poate întocmi o declarație de origine atunci când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiția ca aceasta să nu fie prezentată în partea importatoare mai mult de doi ani sau în perioada specificată în legislația părții importatoare după ce produsele la care se referă au fost importate.
  • trebuie să fiți pregătit (ă) să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră, împreună cu declarația de origine
  • declarația de origine rămâne valabilă timp de 12 luni de la data eliberării

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud se bazează pe următoarele principii:

  • verificarea se bazează pe cooperarea administrativă dintre autoritățile vamale ale părții importatoare și cele ale părții exportatoare
  • controalele privind originea produselor sunt efectuate de autoritățile vamale locale. Vizitele părții importatoare la exportator nu sunt permise, cu excepția cazurilor prevăzute la articolul 27 alineatul (8) din protocol.
  • autoritățile părții exportatoare stabilesc definitiv originea și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate

Cerințe privind produsele

În prezent, UE și Coreea de Sud cooperează în ceea ce privește reglementările tehnice, stabilind standarde și evaluări ale conformității pentru a vă facilita comerțul internațional. Acest lucru vă va permite să nu irosiți bani și/sau timp pentru proceduri duble sau multiple.

Va trebui să respectați aceste norme, astfel încât produsele dumneavoastră să poată fi evaluate din punctul de vedere al conformității cu standardele tehnice necesare.

Acordul comercial UE-Coreea de Sud include patru norme sectoriale privind

  • echipamente electrice și electronice
  • produse farmaceutice/dispozitive medicale
  • autovehicule și piese
  • substanțe chimice

Echipamente electrice și electronice

Acum puteți beneficia de o mai bună recunoaștere a standardelor internaționale și a procedurilor de aprobare pentru produsele din industria electronică. Acest lucru vă va ajuta să intrați în lanțurile de aprovizionare globale și să vă dezvoltați afacerea.

Înainte de încheierea acordului, exportatorii din UE de produse electronice de larg consum și de aparate de uz casnic în Coreea de Sud trebuiau să efectueze proceduri de testare și certificare duble și costisitoare în Coreea de Sud pentru a-și vinde produsele. Cu toate acestea, acum puteți beneficia de un mediu de reglementare îmbunătățit pentru produsele dumneavoastră.

Acordul comercial UE-Coreea de Sud reduce diferențele dintre cerințele pentru produsele europene și cele sud-coreene prin adoptarea acelorași standarde internaționale. Printre organismele internaționale de standardizare relevante pentru acest sector se numără:

Aceasta elimină necesitatea certificării de către o organizație independentă.

  • în majoritatea cazurilor, aveți nevoie doar de o „declarație de conformitate a furnizorului” pentru a dovedi conformitatea cu cerințele Coreei de Sud privind compatibilitatea electromagnetică (CEM) și siguranța
  • acest lucru reduce costurile, complexitatea și sarcina administrativă a întreprinderilor. Aceasta permite produselor dumneavoastră să se bucure de același tratament în Coreea de Sud pe care îl primesc produsele sud-coreene atunci când intră în UE
  • în cazul în care declarația de conformitate a furnizorului trebuie să fie însoțită de rapoarte de testare, acestea pot fi emise de un laborator de încercări al UE

În ceea ce privește siguranța electrică, Coreea de Sud are opțiunea de a solicita în continuare certificarea de către o parte terță pentru o listă limitată de 53 de articole, dacă poate justifica faptul că acestea prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța umană. Acestea sunt prevăzute în acordul comercial în temeiul anexei 2-B apendicele 2-B-3.

Puteți găsi mai multe informații despre exportul de echipamente electrice și electronice aici.

 

Produsele electrice și electronice specifice care fac obiectul acordului și dispozițiile aferente acestora pot fi găsite în anexa 2-B Electronică și în apendicele la aceasta.

Produse farmaceutice și dispozitive medicale

În conformitate cu Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud, toate normele referitoare la produsele farmaceutice și dispozitivele medicale trebuie publicate într-un stadiu incipient, pentru a oferi întreprinderilor suficient timp pentru a le înțelege.

Coreea de Sud recunoaște în prezent standardele și practicile internaționale pe scară mai largă. În prezent, există o definiție comună a produselor farmaceutice și a dispozitivelor medicale în UE și Coreea de Sud.

 

Puteți afla mai multe despre produsele farmaceutice și dispozitivele medicale care fac obiectul acordului aici: Anexa 2-D Produse farmaceutice și dispozitive medicale.

UE și Coreea de Sud au convenit

  • punerea la dispoziție în prealabil a normelor
  • oferă posibilități rezonabile de a formula observații
  • abordarea în scris a aspectelor importante ridicate în observații
  • permiterea unui interval rezonabil între publicarea normelor și intrarea lor în vigoare

În ceea ce privește stabilirea prețurilor și rambursarea, ambele părți au convenit să se asigure că

  • procedurile, normele, criteriile și orientările de punere în aplicare sunt echitabile, transparente și rezonabile și nu discriminează întreprinderile din UE
  • criteriile de luare a deciziilor sunt obiective și clare pentru producătorii din UE
  • toate normele sunt puse la dispoziția publicului

Autovehicule

 

Producătorii din UE nu mai trebuie să producă autoturisme special pentru piața sud-coreeană sau să efectueze teste costisitoare pentru a demonstra conformitatea cu standardele de siguranță.

Coreea de Sud acceptă în prezent standardele internaționale CEE-ONU sau standardele UE ca fiind echivalente cu toate reglementările tehnice majore ale Coreei de Sud. Dacă vehiculele dumneavoastră respectă aceste standarde, produsul dumneavoastră nu trebuie să îndeplinească nicio cerință suplimentară pentru a exporta în temeiul acordului comercial UE-Coreea de Sud.

Testele efectuate în UE sunt acum recunoscute de Coreea de Sud. Coreea de Sud va recunoaște, de asemenea, că dispozitivele de diagnosticare la bord ale UE care respectă norma Euro 6 sunt echivalente cu standardele sud-coreene.

Puteți afla mai multe despre standardele de emisie aici.

 

Dispoziții detaliate privind autovehiculele și piesele care fac obiectul acordului pot fi găsite în anexa 2-C Autovehicule și piese de schimb și apendicele la aceasta.

Substanțe chimice

Acordul comercial menține normele și reglementările UE în sectorul chimic și introduce cooperarea privind transparența în materie de reglementare în domenii precum:

  • Bune practici de laborator
  • un sistem de calitate al controalelor de gestiune pentru laboratoarele și organizațiile de cercetare în ceea ce privește testele de siguranță neclinice chimice (inclusiv farmaceutice)
  • Orientări privind testarea în vederea unei abordări mai armonizate a evaluării și gestionării substanțelor chimice

 

Puteți citi despre substanțele chimice care fac obiectul acordului aici: Anexa 2-E Substanțe chimice.

Contacte pentru norme și standarde tehnice în Coreea de Sud

Agenția coreeană pentru tehnologie și standarde (KATS) stabilește și menține standarde sud-coreene

  • legate de certificările stabilite, cum ar fi marca coreeană de certificare (KC)
  • standarde de măsurare și de referință
  • reglementări tehnice.

Registrul naval coreean și Ministerul Oceanelor și Pescuitului au stabilit standarde privind echipamentele maritime.

Sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor – cerințe SPS

UE și Coreea de Sud cooperează în ceea ce privește recunoașterea zonelor indemne de boală pentru a spori previzibilitatea pentru dumneavoastră în calitate de exportator.

Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale (MAFRA) este responsabil de controalele veterinare ale

  • animale vii
  • produse de origine animală

Agenția de carantină pentru animale și plante este autoritatea relevantă pentru analiza riscurilor legate de organismele dăunătoare pentru plantele desemnate.

Centrul național de informare în domeniul biosecurității din Coreea de Sud oferă informații și expertiză cu privire la organismele modificate genetic și servește drept loc pentru schimbul de astfel de informații.

Ministerul Afacerilor Externe este punctul de contact oficial pentru întrebările referitoare la

  • protecția naturii
  • interdicții sau restricții privind substanțele chimice toxice


Găsiți normele și cerințele specifice pentru produsul dumneavoastră în Asistentul meu pentru comerț.

Date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS)

Bariere tehnice în calea comerțului

Deși normele tehnice sunt importante, uneori acestea pot acționa ca o barieră în calea comerțului internațional și, prin urmare, pot reprezenta o povară considerabilă pentru dumneavoastră în calitate de exportator.

  • dacă credeți că vă confruntați cu o barieră comercială care vă încetinește activitatea sau vă împiedică să exportați, ne puteți spune
  • informați-vă cu privire la încetarea exporturilor dumneavoastră către Coreea de Sud utilizând formularul online, iar UE va analiza situația dumneavoastră și va lua măsurile adecvate

Contactați-ne 

Documente și proceduri de vămuire

Acordul asigură proceduri vamale mai transparente și simplificate pentru a facilita comerțul și a reduce costurile pentru întreprinderi.

De referință

Ghidurile pas cu pas descriu diferitele tipuri de documente pe care trebuie să le pregătiți pentru vămuirea produselor dumneavoastră.

În funcție de produsul dumneavoastră, autoritățile vamale pot solicita toate elementele de mai jos sau unele dintre acestea.

  • declarație de intrare
  • declarația vamală de import
  • declararea valorii în vamă
  • factura comercială (găsiți cerințele specifice privind forma și conținutul acesteia în Asistentul meu comercial)
  • listă de colisaj
  • licențe de import pentru anumite mărfuri
  • certificatele care atestă conformitatea produsului dumneavoastră cu reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea
  • dovada de origine – declarația de origine
  • scrisoare de transport aerian
  • conosament

Pentru mai multă certitudine, puteți solicita în prealabil informații tarifare obligatorii și/sau informații obligatorii privind originea.

 

Pentru informații detaliate cu privire la documentele pe care trebuie să le prezentați pentru vămuire pentru produsul dumneavoastră, consultați Asistentul meu pentru comerț.

Proceduri pentru dovedirea și verificarea originii

Pentru o descriere a modului în care se poate dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita un tarif preferențial și a regulilor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea de mai sus privind regulile de origine.

Pentru informații privind procedura vamală de import și export în general, vizitați DG Impozitare și Uniune Vamală.

Facilitarea schimburilor comerciale

UE și Coreea de Sud au convenit

  • simplificarea și raționalizarea procedurilor la frontieră
  • armonizarea cerințelor privind documentația și datele
  • îmbunătățirea securității containerelor de transport și a altor transporturi atunci când
    • importate în
    • transbordată prin
    • tranzitarea Coreei de Sud sau a țărilor UE

Acordul instituie un Comitet vamal care poate discuta și soluționa orice diferende în materie vamală și de facilitare a comerțului, inclusiv

  • clasificare tarifară
  • originea mărfurilor
  • asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal

 

Găsiți procedurile și documentele specifice de vămuire pentru produsul dumneavoastră în Asistentul meu comercial.

Proprietate intelectuală și indicații geografice

Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud promovează respectarea strictă a drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale și completează standardele minime din Acordul OMC privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS).

Puteți afla mai multe despre beneficiile drepturilor de proprietate intelectuală aici.

  • Acordul protejează opera autorului timp de 70 de ani de la decesul autorului.
  • artiștii interpreți sau executanți și producătorii de fonograme au un drept suplimentar la o remunerație echitabilă unică
  • întreprinderile pot extinde protecția brevetelor pentru produsele farmaceutice prin utilizarea certificatelor suplimentare de protecție
  • se pune un accent deosebit pe mărfurile contrafăcute

Puteți afla mai multe despre modul în care acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud vă protejează drepturile de proprietate intelectuală aici.

Serviciul european de asistență în materie de DPI oferă un serviciu de asistență telefonică pentru sprijin direct în domeniul proprietății intelectuale.

Mărci

Acordul comercial prevede norme clare pentru înregistrarea mărcilor în UE și Coreea de Sud. Acest lucru vă oferă posibilitatea de a vă opune înregistrării unei mărci.

Pentru a verifica mărcile, aveți la dispoziție o bază de date electronică publică cu cererile și înregistrările. Baza de date detaliază, de asemenea, drepturile acordate desenelor și modelelor industriale înregistrate și neînregistrate.

Încălcări

Ce trebuie făcut în cazul în care proprietatea intelectuală este utilizată fără permisiune?

Acordul comercial detaliază măsurile de asigurare a respectării legislației în cazul încălcării DPI, cum ar fi:

  • proceduri civile și administrative
  • proceduri penale
  • sancțiuni

Acesta include o protecție mai puternică a drepturilor de autor și a desenelor și modelelor industriale și asigură respectarea drepturilor de proprietate intelectuală pe baza normelor UE (completând Acordul TRIPS al OMC)

Funcționarii vamali pot interveni la frontieră dacă suspectează că mărfurile care încalcă un drept de proprietate intelectuală sunt importate sau exportate.

Indicațiile geografice 

Acordul comercial UE-Coreea de Sud protejează indicațiile geografice (IG) europene pentru

  • vinuri și băuturi spirtoase
  • produselor agricole și alimentare

UE a protejat aproximativ 160 de indicații geografice pe care le consideră cele mai importante din punct de vedere comercial.

Acordul enumeră indicațiile geografice care fac obiectul a două anexe.

Vinurile și băuturile spirtoase sunt incluse în anexa 10-B la acord și includ, de exemplu:

Champagne, Grappa, Ribera del Duero, Ouzo și Scotch sau Irish Whiskey.

Produsele agricole și alimentare sunt reglementate în anexa 10-A la acord și includ:

Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Roquefort, Guijuelo, Turrón de Alicante și Bayerisches Bier.

 

Indicațiile geografice sunt protejate împotriva

  • descrierea sau prezentarea unui produs pentru a sugera că acesta este originar dintr-o altă zonă geografică decât adevăratul loc de origine, în mod înșelător
  • utilizarea unei indicații geografice pentru un produs similar care nu este originar din statul respectiv, chiar dacă adevărata origine a mărfurilor este indicată sau însoțită de expresii precum „gen”, „stil” sau „imitație”

Comerțul cu servicii

Puteți beneficia de o piață sud-coreeană a serviciilor mai deschisă în temeiul acordului comercial.

Normele se referă la:

  • prestarea transfrontalieră de servicii 
  • unitatea

Aceasta înseamnă că puteți fie să prestați servicii dintr-o țară din UE, fie să vă stabiliți un birou, o sucursală sau o filială în Coreea de Sud, dacă preferați.

Aceste beneficii se aplică întreprinderilor din UE în peste 100 de sectoare de servicii, inclusiv

Telecomunicații

  • Operatorii de sateliți din UE (telefonie și televiziune) pot opera direct transfrontalier în Coreea de Sud, fără a fi nevoiți să ia legătura cu un operator sud-coreean sau să treacă prin acesta

Servicii de mediu

  • tratarea apelor reziduale neindustriale (servicii de canalizare).

Transporturile

  • Companiile de transport maritim din UE sunt în măsură să furnizeze servicii de transport maritim internațional în Coreea de Sud și sunt tratate la fel ca companiile sud-coreene atunci când utilizează servicii și infrastructuri portuare
  • Întreprinderile europene pot furniza, de asemenea, o gamă mai largă de servicii maritime auxiliare
  • există mai multe oportunități pentru serviciile auxiliare de transport aerian, cum ar fi handlingul la sol

Construcții

  • Întreprinderile din UE nu mai fac obiectul cerințelor obligatorii de subcontractare 

Financiară

  • Societățile financiare din UE pot furniza mai multe servicii pe piețele financiare ale Coreei de Sud
  • Societățile financiare din UE pot transfera date în mod liber de la sucursalele și filialele din Coreea de Sud către sediul central din UE

Servicii poștale și de curierat rapid

  • Întreprinderile din UE pot furniza servicii de curierat rapid internațional în Coreea de Sud

Servicii pentru întreprinderi și servicii profesionale, cum ar fi serviciile juridice, de contabilitate, de inginerie și de arhitectură

  • Firmele de avocatură din UE pot deschide birouri în Coreea de Sud pentru a consilia clienții străini sau sud-coreeni cu privire la legislația din afara Coreei de Sud
  • Firmele de avocatură din UE pot forma parteneriate cu firme sud-coreene și pot recruta avocați sud-coreeni pentru a furniza servicii „multijurisdicționale”
  • Avocații din UE pot utiliza titlurile de muncă pe care le utilizează în UE

Servicii care nu fac obiectul acordului

  • servicii audiovizuale
  • transportul maritim intern
  • cea mai mare parte a transportului aerian
  • servicii prestate în exercitarea autorității guvernamentale

Lista angajamentelor specifice ale Coreei de Sud de a-și deschide piața serviciilor pentru întreprinderile din UE.

Achiziții publice

Sunteți interesat să licitați pentru contracte guvernamentale de bunuri, servicii sau lucrări de construcție în Coreea de Sud?

Acordul comercial UE-Coreea de Sud vă oferă oportunități mai bune de a depune oferte pentru contracte de achiziții publice sud-coreene.

Coreea de Sud și UE au convenit deja să deschidă procedurile de ofertare pentru contractele de achiziții publice societăților străine în temeiul Acordului OMC privind achizițiile publice (AAP).

Acordul comercial UE-Coreea de Sud extinde contractele pentru care puteți concura. În Coreea de Sud, firmele din UE pot licita acum pentru contracte de „construire-operare-transfer” (BOT) (servicii de concesiune). Dacă întreprinderea dumneavoastră este un furnizor de servicii și construcții din UE, puteți concura pentru proiecte mari de infrastructură în Coreea de Sud, cum ar fi construirea și exploatarea de autostrăzi.

Date de contact pentru achiziții publice

Investițiile

Acordul acoperă atât investițiile în servicii, cât și în alte activități economice, inclusiv

  • agricultură
  • silvicultură
  • sectorul minier
  • producție
  • durabilă

Legislația în domeniul concurenței

UE și Coreea de Sud au convenit să pună în aplicare legi solide în domeniul concurenței.

Acordul abordează în mod eficace practicile comerciale neloiale și anticoncurențiale, inclusiv

  • înțelegeri
  • comportamentul abuziv al întreprinderilor care dețin o poziție dominantă pe piață
  • fuziuni și achiziții anticoncurențiale

Acordul garantează că normele în materie de concurență se aplică și societăților sau întreprinderilor controlate de stat și interzice anumite tipuri de subvenții considerate deosebit de dăunătoare pentru concurență.

  • subvenții care acoperă datoriile unei întreprinderi, fără nicio limitare sau durată
  • subvenții acordate întreprinderilor în curs de a intra în dificultate, fără un plan de restructurare credibil pentru a le restabili viabilitatea pe termen lung, fără a se baza în continuare pe sprijinul statului

În plus, acordul comercial impune ca subvențiile să fie transparente. În cazul în care fie UE, fie Coreea de Sud utilizează subvenții, acestea trebuie să raporteze în fiecare an valoarea totală, tipul și oferta subvențiilor.

Aceste norme privind subvențiile se aplică tuturor produselor, cu excepția agriculturii și pescuitului.

Comerțul și dezvoltarea durabilă

UE și Coreea de Sud au convenit asupra unor standarde înalte de muncă și de mediu care protejează lucrătorii și mediul. Acordul instituie mecanisme pentru a se asigura că aceste angajamente sunt îndeplinite, inclusiv prin implicarea societății civile.

Muncă

Mediul

  • Există un angajament comun de a pune în aplicare toate acordurile multilaterale de mediu convenite de fiecare partener comercial. Aflați mai multe despre acordurile multilaterale de mediu ale UE.

UE și Coreea de Sud au convenit asupra unor mecanisme solide de monitorizare, care includ controlul public. Aceasta înseamnă că dispuneți de mai multe informații și există locuri pentru a exprima preocupări cu privire la aspectele legate de muncă și de mediu care vă afectează întreprinderea din Coreea de Sud.

Linkuri, contacte și documente

Agenții vamale, reprezentanți guvernamentali, camere de comerț și asociații de întreprinderi

Date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS)

Date de contact pentru achiziții publice

Agenții vamale, reprezentanți guvernamentali, camere de comerț și asociații de întreprinderi

Serviciul Vamal Coreean

Clădirea serviciului vamal coreean 1, Complex-Daejeon, 189 Cheongsa-ro, Seo-gu, Daejeon, 35208, KOREA

Site-ul web: https://www.customs.go.kr/kcs/main.do

Organizația Mondială a Vămilor

Site-ul web: http://www.wcoomd.org/en/about-us/what-is-the-wco.aspx

Delegația Uniunii Europene în Republica Coreea

Delegația Uniunii Europene în Republica Coreea, etajul 11, Seoul Square, 416 Hangang-daero, Jung-gu Seul, 04637, KOREA

Tel.: + 82 23704 1700

E-mail: Delegation-rep-of-Korea@eeas.europa.eu

Ambasada Republicii Coreea pe lângă Regatul Belgiei și Uniunea Europeană

Ambasada Republicii Coreea pe lângă Regatul Belgiei și Uniunea Europeană Chaussee de la Hulpe 173-175, 1170 Bruxelles (Watermael-Boitsfort), BELGIA

Tel.: + 32 2675 5777

Fax: + 32 2675 5221/+ 32 2662 2305

E-mail: eukorea@mofa.go.kr

Asociația de Comerț Internațional a Coreei (KITA)

Kita 511, Yeongdongdae-ro, Gangnam-gu, Seul, KOREA

Tel.: + 82 1566 5114

Agenția coreeană de promovare a investițiilor în comerț (KOTRA)

KOTRA (06792) 13, Heolleung-ro, Seocho-gu, Seoul, KOREA

Tel.: + 82 1600 7119

BuyKOREA

Tel.: + 82 23460 7432

Fax: + 82 23460 7958

E-mail: buykorea@kotra.or.kr

EU4Business

EU4Business Secretariat De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem BELGIUM Tel: + 32 2749 1851 e-mail: secretariat@eu4business.eu

Banca Coreei

67, Sejong-daero Jung-gu, Seul, 04514, KOREA

Tel.: + 82 2759 4114

Site-ul web: https://www.bok.or.kr/eng/main/contents.do?menuNo=400239

Date de contact pentru cerințele sanitare/fitosanitare (SPS)

Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale (MAFRA)

Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale (MAFRA) Complex guvernamental Sejong 94, Dasom 2-RO KR-339012 orașul Sejong, KOREA

Tel.: + 82 2 61969110

Fax: + 82 44 8680846

Agenția de carantină pentru animale și plante (QIA)

Agenția de carantină pentru animale și plante (QIA) 177, Hyeoksin 8-RO Gyeongsangbuk-do KR-39660 Gimcheon-si, KOREA

Tel.: + 82 54 9121000, + 82 54 9120605, + 82 54 9120627

Fax: + 82 54 9120635

Ministerul pentru Siguranța Alimentelor și a Medicamentelor (DMF)

Ministerul pentru Siguranța Alimentelor și a Medicamentelor 187, Osongsaengmyeong 2-RO Osong-eup Heungdeok-gu Cheongju-si Chungcheongbuk-do, KOREA [28159]

Tel.: + 82-43-719-1564

Institutul coreean de cercetare în domeniul bioștiinței și biotehnologiei (KRIBB)

Institutul coreean de cercetare în domeniul bioștiinței și biotehnologiei (KRIBB) 125 Gwahangno Yuseong-gu KR-34141 Daejeon, KOREA

Tel: + 82 42 8798300

Fax: + 82 42 8798309

Punctul de contact oficial (POC) pentru substanțele chimice toxice

Ministerul Afacerilor Externe 60, Sajik-ro 8-gil Jongno-gu KR-03172 Seul, KOREA

Tel: + 82 2 21002114, + 82 2 21007794

Fax: + 82 2 21007999, + 82 2 21008470

Date de contact pentru achiziții publice

Serviciul de achiziții publice (PPS)

Sediul central al PPS; Clădirea complexului guvernamental Daejeon 3, 189, Cheongsa-ro Seo-gu, Daejeon, KOREA

Tel: + 82 7005 67470 fax: + 82 505 480 1211

E-mail: ppskorea@korea.kr

Sistemul coreean de achiziții publice electronice online (KONEPS)

Site-ul web: https://www.pps.go.kr/eng/index.do

Linkuri suplimentare

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante