Acordul privind Spațiul Economic European (SEE)

Aflați despre Acordul privind SEE între 27 de state membre ale UE și trei state membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS): Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pe scurt

Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) aduce Islanda, Liechtenstein și Norvegia (țările AELS care fac parte din SEE) în piața internă a UE, garantând libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor și a capitalului, precum și politici conexe unitare (concurență, transport, energie, cooperare economică și monetară).

  • Aceleași reguli și condiții se aplică tuturor întreprinderilor din cadrul SEE. Legislația UE privind piața internă face parte din legislația țărilor SEE.

Ce acoperă Acordul privind SEE?

În plus față de angajamentele care intră sub incidența pieței interne și a politicilor conexe, Acordul privind SEE asigură participarea celor trei state la o serie de programe și agenții ale UE în următoarele domenii:

  • cercetare și dezvoltare (C & D)
  • educație
  • politica socială
  • mediu
  • protecția consumatorilor
  • turismul
  • cultură

Norvegia, Islanda și Liechtenstein nu au acces în mod oficial la procesul decizional al UE. Cu toate acestea, ele pot furniza informații în timpul etapelor pregătitoare. De exemplu, acestea au dreptul de a participa la grupurile de experți, la comitetele Comisiei și de a prezenta observații cu privire la viitoarea legislație care urmează să fie încorporată în Acordul privind SEE.

Ce nu acoperă Acordul privind SEE?

Acordul privind SEE nu se referă la următoarele politici ale UE:

  • Politica agricolă comună și politica în domeniul pescuitului (deși acordul conține dispoziții privind diferite aspecte ale comerțului cu produse agricole și piscicole);
  • Uniunea vamală;
  • Politica comercială comună;
  • Politica externă și de securitate comună;
  • Justiție și Afaceri Interne (deși țările AELS fac parte din spațiul Schengen);
  • Uniunea economica și monetară (UEM).

Comerț cu bunuri

Acordul privind SEE prevede un grad ridicat de liberalizare a comerțului în majoritatea sectoarelor. Cu toate acestea, agricultura și pescuitul nu sunt reglementate de Acordul privind SEE.

Produse agricole

Protocolul 3 la Acordul privind SEE stabilește un sistem de compensare a prețurilor pentru produsele agricole prelucrate. Acest sistem urmărește să compenseze diferențele dintre prețurile produselor agricole de bază în cadrul SEE. Prin acordarea de subvenții la export și perceperea de taxe vamale la import. Subvențiile și taxele vamale se calculează pe baza prețurilor de referință convenite de părțile contractante. Protocolul nr. 3 nu se aplică Principatului Liechtenstein.

Pește

Statele SEE-AELS nu participă la politica comună în domeniul pescuitului a UE. Islanda și Norvegia emit cote proprii de pescuit și mențin anumite restricții privind proprietatea și stabilirea în sectorul pescuitului.

Pe baza Acordului privind SEE și a acordurilor bilaterale suplimentare, au fost eliminate taxele vamale pentru majoritatea tipurilor de produse din pește albe. În plus, există reduceri substanțiale ale taxelor vamale pentru alți pești și pentru produsele pescărești prelucrate. Cu toate acestea, Acordul privind SEE nu prevede reduceri ale taxelor vamale pentru unele dintre cele mai importante specii din Islanda și Norvegia.

Prin urmare, Acordul privind SEE nu împiedică UE să aplice măsuri de salvgardare, cum ar fi taxele antidumping și măsurile compensatorii, privind produsele pescărești.

Tarife

  • Toate produsele provenind din SEE, cu excepția anumitor pești și a anumitor produse agricole și în conformitate cu regulile de origine, pot fi comercializate fără taxe vamale în cadrul SEE.
  • Cu toate acestea, UE și țările AELS care fac parte din SEE aplică tarife diferite pentru importurile din țări terțe.
  • Verificați tarifele aplicabile produsului dumneavoastră în cadrul asistentului meu comercial

Reguli de origine

Pentru ca un produs să obțină un tratament preferențial în temeiul Acordului privind SEE, acesta trebuie să fie originar din SEE. Acordul privind SEE conține, prin urmare, reguli de origine care stabilesc în ce măsură un produs trebuie să fie produs sau prelucrat în cadrul SEE pentru a obține statutul de produs originar din SEE ca produs originar din SEE.

Înainte de export/import, asigurați-vă că:

  • Verificați regulile de origine aplicabile produsului dumneavoastră în asistentul meu comercial
  • Consultați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.

Cerințe în materie de produse

Mărfurile pot circula liber între UE și celelalte țări din SEE. Cerințele privind produsele între țările SEE (inclusiv UE) sunt:

  • Armonizate și identice, deoarece normele adoptate la nivel european care se aplică în întregul SEE au înlocuit reglementările naționale privind produsele. Prin urmare, mărfurile pot circula fără aprobare sau testare suplimentară.
  • Se aplică recunoașterea reciprocă nearmonizată. Prin urmare, produsele comercializate în mod legal într-un stat SEE pot fi comercializate în toate celelalte state SEE, chiar dacă produsul nu respectă pe deplin normele tehnice ale statului SEE importator.

Norme și cerințe tehnice

  • Aflați care sunt cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Spațiul Economic European.
  • Căutați normele și reglementările specifice aplicabile în produsul dumneavoastră și în țara sa de origine în cadrul asistentului meu comercial. Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dumneavoastră, va trebui să vă identificați mai întâi codul vamal. Dacă nu cunoașteți codul vamal, puteți căuta acesta împreună cu numele produsului în motorul de căutare încorporat.

Cerințe sanitare și de securitate sanitară

  • Chestiunile veterinare și fitosanitare sunt reglementate de anexa I la Acordul privind SEE, iar legislația privind produsele alimentare este reglementată de capitolul XII din anexa II. Legislația privind produsele alimentare și veterinare nu se aplică Principatului Liechtenstein, care, datorită uniunii sale vamale cu Elveția, aplică dispozițiile veterinare prevăzute în Acordul Elveția-UE privind agricultura.
  • UE și statele AELS care fac parte din SEE nu dispun de o legislație pe deplin armonizată în ceea ce privește instalațiile. Acordul privind SEE conține legislația privind semințele de plante, care face obiectul capitolului III din anexa I (chestiuni fitosanitare), cu excepția dispozițiilor referitoare la importuri și la controlul la frontiere.
  • Informații despre standardele în materie de sănătate, siguranță, igienă și protecție a sănătății pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
  • Căutați normele în materie de sănătate, siguranță și SPS aplicabile produsului dumneavoastră și țării de origine din asistentul meu. Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dumneavoastră, va trebui să vă identificați mai întâi codul vamal. Dacă nu cunoașteți codul vamal, puteți căuta acesta împreună cu numele produsului în motorul de căutare încorporat.

Documente și proceduri de vămuire

  • Uniunea vamală a UE nu se aplică Norvegiei, Liechtensteinului și Islandei. Frontierele și procedurile vamale sunt încă în vigoare între aceste țări și UE.
  • Pentru anumite produse considerate ca prezentând un risc ridicat, este necesar un organism de evaluare a conformității (OEC) pentru a evalua dacă un produs este conform cu certificarea produsului aplicabilă, realizată de un OEC desemnat de un stat SEE, în întregul SEE.
  • Aflați mai multe despre alte documente și proceduri de vămuire necesare pentru a importa în Spațiul Economic European.
    • Proprietatea intelectuală (PI) și indicațiile geografice (IG)
  • Acordul privind SEE conține dispoziții armonizate privind drepturile de proprietate intelectuală și asigură un nivel ridicat de protecție a drepturilor industriale (invenții, desene și modele industriale, mărci de comerț etc.) și drepturi de autor (muzică, filme, presa scrisă, software etc.) în toate statele SEE.
  • Normele conțin, de asemenea, principiul epuizării regionale a DPI, aplicabil în întregul SEE. În practică, odată ce un produs a fost introdus pe piață în SEE de un titular de drepturi (sau cu consimțământul acestuia), acesta din urmă nu mai poate invoca dreptul său exclusiv de a împiedica importul unor astfel de produse dintr-un alt stat SEE.
  • În temeiul articolul 65 alineatul (2) din Acordul privind SEE, legislația privind proprietatea intelectuală este încorporată în anexa XVII. Cu toate acestea, nu au fost incluse toate inițiativele UE în acest domeniu.
  • Aflați mai multe despre legislația în materie de proprietate intelectuală și despre IG în UE, precum și despre politica UE în materie de drepturi de proprietate intelectuală.

Comerțul cu servicii

Mai multe informații despre normele, reglementările și facilitățile pentru comerțul cu servicii

Achizițiile publice

Acordul privind SEE a stabilit o piață unică a achizițiilor publice, reprezentând aproximativ 18 % din PIB-ul SEE. Prin urmare, există oportunități semnificative pentru societățile din SEE, deoarece acestea pot concura pentru contracte guvernamentale în întreaga piață internă.

Găsiți informații generale despre legislația, normele și accesul la diferite piețe în materie de achiziții publice. Informații specifice privind piața UE în domeniul achizițiilor publice

Investiții

Găsiți informații generale care să vă permită efectuarea de investiții în străinătate. în cazul în care investesc din străinătate în SEE, găsiți informații specifice.

Altele (concurență, comerț și dezvoltare durabilă)

Concurență

Pentru a asigura un SEE omogen în condiții de concurență egale, aceleași reguli de concurență se aplică tuturor întreprinderilor din SEE. Normele privind concurența pe piața internă acoperă patru domenii principale și sunt identice în cele trei state SEE-AELS și în statele membre ale UE. Aceste norme sunt:

  • Eliminarea acordurilor care restrâng concurența și abuzul de poziție dominantă (de exemplu acordurile de fixare a prețurilor între concurenți)
  • Controlul fuziunilor între întreprinderi (de exemplu, o fuziune între două mari grupuri care domină piața)
  • Liberalizarea sectoarelor economice monopoliste (de exemplu, telecomunicații)
  • Interdicție — sub rezerva anumitor excepții — a ajutoarelor de stat care ar denatura concurența prin favorizarea anumitor întreprinderi sau sectoare industriale naționale.

Ca urmare a normelor stricte de concurență încorporate în Acordul privind SEE, măsurile antidumping, taxele compensatorii și alte măsuri comerciale sunt, ca regulă generală, interzise între statele SEE.

Ajutorul de stat

În conformitate cu tratatele UE, Acordul privind SEE interzice, în general, orice măsuri care pot fi identificate ca ajutoare de stat, inclusiv granturi, credite preferențiale și concesii fiscale, care pot denatura comerțul. Cu toate acestea, anumite considerații politice, economice și sociale pot conduce la excepții de la această interdicție.

Linkuri și documente utile

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante