Uniunea vamală UE-Andorra
Vă interesează importul de produse din Andorra? Această secțiune vă ajută să înțelegeți uniunea vamală a UE cu Andorra.
Pe scurt
Uniunea vamală între Comunitatea Europeană și Principatul Andorra a fost instituită în 1990. Prevede
- libera circulație între cele două părți ale uniunii vamale pentru mărfurile vizate ca urmare a eliminării măsurilor tarifare și netarifare
- Tariful vamal comun, politica comercială comună și o declarație comună în cadrul acordurilor preferențiale CE
- adoptarea de către Andorra a dispozițiilor privind formalitățile de import aplicate de Comunitate țărilor terțe și a actelor cu putere de lege și a actelor administrative aplicabile în domeniul vamal în Comunitate și necesare pentru buna funcționare a uniunii vamale
- facilități fiscale speciale/scutiri fiscale pentru călători
Comerțul cu bunuri
- Uniunea vamală acoperă toate produsele care figurează între capitolele 25 și 97 din Sistemul armonizat (SA)
- Uniunea vamală nu acoperă produsele agricole. Cu toate acestea, produsele care intră sub incidența capitolelor SA 1-24 originare din Andorra sunt scutite de taxe la import atunci când sunt importate în UE. În plus, se aplică tratamentul preferențial pentru anumite produse din tutun importate în Andorra.
Tarife
- taxe vamale zero și cote zero pentru mărfurile acoperite de uniunea vamală
- pentru produsele agricole transformate, eliminarea taxelor vamale la import și a taxelor cu efect echivalent se aplică taxelor vamale care constituie componenta fixă a taxei aplicate importurilor acestor produse în Comunitate din Principatul Andorra, în timp ce componenta variabilă continuă să se aplice.
- Închiderea tarifelor pentru produsul dumneavoastră specific provenind din UE și exportate către Andorra cu ajutorul Asistenților My Trade
- Închiderea tarifelor pentru produsul dumneavoastră specific provenind din Andorra și exportate către UE cu ajutorul Asistent My Trade Asistent
Reguli de origine
- Principatul Andorra aplică, în același mod ca și Comunitatea, dispozițiile comunitare privind regulile de origine în comerțul cu țările care beneficiază de preferințe tarifare.
- Reguli de origine pentru produsele agricole care nu fac obiectul uniunii vamale — se aplică cumulul bilateral
- reguli de origine aplicabile tutunului
Verificați regulile de origine aplicabile produsului dumneavoastră specific în cadrul asistentului meu comercial.
Cerințe în materie de produse
Norme și cerințe tehnice
- aflați care sunt cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
- Căutați normele și reglementările specifice aplicabile în produsul dumneavoastră și în țara sa de origine în cadrul asistentului meu comercial. Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dumneavoastră, va trebui să vă identificați mai întâi codul vamal. Dacă nu cunoașteți codul vamal, puteți căuta acesta împreună cu numele produsului în motorul de căutare încorporat.
Cerințe sanitare și de securitate sanitară
- informații despre standardele în materie de sănătate, siguranță, igienă și protecție a sănătății pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană
- Căutați normele în materie de sănătate, siguranță și SPS aplicabile produsului dumneavoastră și țării de origine din asistentul meu. Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dumneavoastră, va trebui să vă identificați mai întâi codul vamal. Dacă nu cunoașteți codul vamal, puteți căuta acesta împreună cu numele produsului în motorul de căutare încorporat.
Documente și proceduri de vămuire
- Principatul Andorra a adoptat dispozițiile vamale necesare pentru buna funcționare a uniunii vamale, pe baza Codului vamal comunitar și a dispozițiilor sale de punere în aplicare
- în cazul în care Principatul Andorra acordă în mod autonom preferințe tarifare, iar autoritățile sale doresc să efectueze un control vamal ulterior cu privire la un certificat de origine (EUR.1 sau formularul A) sau o declarație pe factură, aceste controale sunt efectuate de unul dintre birourile vamale comunitare desemnate.
- certificatele de înlocuire eliberate de birourile vamale comunitare sau de birourile vamale din Principatul Andorra sub al căror control au fost plasate produsele sunt acceptate în cealaltă parte a uniunii vamale, în condițiile prevăzute de fiecare dintre aceste proceduri.
- Andorra aplică mutatis mutandis Regulamentul nr. 1207/2001 (declarația furnizorului)
- aflați mai multe despre documentele vamale și procedurile de vămuire necesare pentru a importa în Uniunea Europeană
Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
- aflați mai multe despre legislația UE în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală și IG, precum și despre politica UE în materie de drepturi de proprietate intelectuală (DPI)
Comerțul cu servicii
- mai multe informații despre normele, reglementările și facilitățile pentru comerțul cu servicii
Achiziții publice
- informații generale despre legislația, normele și accesul la diferite piețe în materie de achiziții publice
- informații specifice despre piața UE în domeniul achizițiilor publice
Investiții
- găsiți informații generale care să vă permită efectuarea de investiții în străinătate
- informații specifice în cazul în care investiți din străinătate în UE