Investiții

UE este principala sursă și principală destinație a investițiilor străine directe (ISD) la nivel mondial. ISD interne și externe joacă un rol fundamental în generarea unei creșteri economice durabile, a oportunităților de afaceri, a ocupării forței de muncă, a dezvoltării tehnologice și a inovării. Atragerea unor fluxuri sporite de ISD este, de asemenea, de o importanță majoră pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), în special în țările în curs de dezvoltare. În plus, stimularea investițiilor durabile în Africa este una dintre acțiunile propuse în Comunicarea UE „Către o strategie cuprinzătoare cu Africa”.

UE are unul dintre cele mai deschise și transparente regimuri din lume pentru ISD. Stocurile de ISD deținute în UE de investitori din țări terțe se ridică la aproximativ 6 295 de miliarde EUR. Întreprinderile sau persoanele fizice investesc într-o altă țară pentru a-și localiza producția în locații eficiente din punctul de vedere al costurilor sau cu înaltă calificare, pentru a-și procura componente sau materii prime sau pentru a se apropia de clienții lor. În cazul UE, aceasta înseamnă accesul la o piață unică foarte integrată, alcătuită din 500 de milioane de consumatori.

UE menține standarde ridicate pentru protejarea investițiilor pe teritoriul său și, în schimb, urmărește un mediu de investiții atractiv similar pentru investițiile și investitorii UE din străinătate. 

Investiții în UE

Dacă doriți să investiți în UE, veți găsi aici linkurile relevante către site-urile agențiilor de promovare a investițiilor din statele membre ale UE, care oferă informații cu privire la oportunitățile de investiții, la măsurile care trebuie luate și la normele aplicabile.

Investiții în străinătate

Stocurile de ISD deținute în restul lumii de investitorii rezidenți în UE s-au ridicat la 7 412 miliarde EUR la sfârșitul anului 2017. Politica de investiții a UE este urmărită prin negociere (de exemplu, Australia, China, Indonezia și Japonia) și prin punerea în aplicare a acordurilor bilaterale sau prin cooperarea în cadrul forurilor internaționale (de exemplu, OCDE, UNCTAD, Tratatul privind Carta energiei și OMC). În politica sa de investiții, UE urmărește:

  • asigurarea unor condiții de concurență echitabile, astfel încât investitorii din UE să poată avea acces la piețele străine, să nu fie discriminați sau maltratați
  • facilitarea investițiilor, astfel încât investitorii UE din străinătate să poată beneficia de un mediu de afaceri mai previzibil și mai transparent
  • promovarea investițiilor care sprijină dezvoltarea durabilă, respectarea drepturilor omului și standarde înalte de muncă și de mediu

Linkuri relevante