Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Georgia
UE și Georgia au semnat un acord de asociere în iunie 2014 și acesta a intrat în vigoare în iulie 2016. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (ZLSAC) face parte integrantă din acord. Aceasta reduce tarifele cu care se confruntă întreprinderile europene atunci când exportă în Georgia. Aceasta sporește eficiența procedurilor vamale. De asemenea, facilitează și mai mult comerțul prin apropierea treptată a legislației, normelor și procedurilor georgiene, inclusiv a standardelor, de cele ale UE.
Acordul pe scurt
Acordul de asociere UE-Georgia a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.
Textul integral și anexele la acord.
Care sunt beneficiile pentru afacerea ta?
Acordul face mai ușor pentru compania dvs. să exporte și să importe din Georgia, deoarece
- elimină majoritatea tarifelor
- prevede proceduri vamale mai eficiente
Cine poate exporta din UE în Georgia în temeiul Acordului de asociere UE-Georgia?
Pentru a exporta din UE în Georgia, societatea dumneavoastră trebuie să fie înregistrată într-unul dintre statele membre ale UE și să fi obținut o declarație vamală valabilă și, dacă este necesar, o licență de export.
Cine poate exporta în UE din Georgia în temeiul Acordului de asociere UE-Georgia?
Pentru a exporta în UE în temeiul acordului UE-Georgia, societatea dumneavoastră va trebui să fie înregistrată în Republica Georgia.
Principalele exporturi de bunuri ale Georgiei sunt:
- produse minerale
- mașini și aparate
- produse chimice
- echipamente de transport
UE este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Georgiei. Prin urmare, țara depune eforturi pentru a-și raționaliza legislația și practicile comerciale cu cele ale UE, ceea ce aduce beneficii în special IMM-urilor implicate în comerț.
Tarife
Acordul elimină majoritatea taxelor vamale pentru mărfuri.
Mărfuri industriale
Acordul de asociere UE-Georgia elimină 100 % din taxele vamale pentru mărfurile industriale.
Produse agricole
Acordul de asociere UE-Georgia interzice utilizarea contingentelor tarifare (CT) atât pentru importuri, cât și pentru exporturi.
Cu toate acestea, pentru importurile în UE există câteva excepții pentru anumite produse agricole sensibile cărora li se aplică contingente tarifare:
Contingentul tarifar pentru usturoi
Pentru importul de usturoi în UE se aplică un contingent tarifar anual. În temeiul acordului, UE acceptă importuri din Georgia în valoare totală de 220 de tone de usturoi pe an. Importurile incluse în total sunt determinate pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Odată ce totalul este depășit, se va aplica taxa vamală MFN a UE. Înainte de a exporta, verificați soldul fiecărui contingent aplicabil.
Prețul de intrare pentru anumite fructe și legume
Dacă importați anumite fructe și legume în UE, de exemplu roșii, dovlecei sau piersici, bunurile dumneavoastră vor fi supuse unui sistem de „preț de intrare”. În temeiul acordului, aceasta înseamnă că taxa vamală va fi calculată ca taxă specifică. În cazul în care mărfurile pe care le importați în UE îndeplinesc cerințele prevăzute de regulile de origine și sunt evaluate la un preț de facturare mai mic decât valoarea indicată în taxa specifică, în calitate de importator, veți suporta diferența dintre valoarea taxei specifice fixe și valoarea facturii.
Cu toate acestea, nu vi se va solicita să plătiți taxe în cazul în care nivelul valorii în vamă a mărfii pe care o importați din Georgia este egal sau mai mare decât prețul de intrare stabilit de Biroul vamal.
Consultați lista mărfurilor care fac obiectul unui preț de intrare.
Trebuie să plătiți prețul de intrare pentru fructe și legume dacă importați mărfuri din Georgia?
În practică, majoritatea mărfurilor importate din Georgia au o valoare în vamă mai mare decât prețul de intrare, astfel încât, în majoritatea cazurilor, nu vi se va cere să plătiți un preț de intrare.
Antieludare
Majoritatea produselor agricole (prelucrate) fac obiectul unui mecanism antieludare, și anume un prag pentru volumul total al importurilor pe an. Anexa II-C la Acordul de asociere UE-Georgia prevede o listă de produse agricole cărora li se aplică un mecanism de prevenire a eludării.
Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile din Georgia depășesc un anumit nivel, UE este autorizată să suspende tarifele mai mici pentru aceste produse. Pragul poate fi depășit numai în cazul în care guvernul georgian poate oferi UE o justificare solidă a faptului că producătorii georgieni au capacitatea de a produce aceste bunuri și/sau capacitatea de a exporta volume care depășesc pragul. În cazul în care justificarea este satisfăcătoare, se renunță la taxele vamale.
Acest lucru se face pentru a se asigura că țările terțe nu profită de acordul UE-Georgia și exportă fraudulos în UE prin Georgia.
Găsiți tariful aplicabil produsului dvs. în My Trade Assistant
Reguli de origine
Pentru a beneficia de tratament preferențial (taxă vamală mai mică sau zero), produsul dumneavoastră trebuie să respecte anumite reguli care definesc originea sa, regulile de origine, care sunt prevăzute în Convenția paneuromediteraneeană.
Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)”din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte. Mai multe informații despre modul de utilizare a ROSA
Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.
Cerințe referitoare la produse
Norme și cerințe tehnice
În temeiul acordului, Georgia și-a apropiat standardele și reglementările tehnice de cele ale UE. Aceasta înseamnă că majoritatea normelor tehnice din Georgia vor fi aceleași ca în UE.
Georgia și-a apropiat reglementările, inclusiv
- acreditarea și comercializarea produselor, care stabilește modulele procedurilor de evaluare a conformității;
- siguranța generală a produselor, stabilind criterii cu privire la ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se stabilește că un produs este sigur și când se interzice un produs deoarece prezintă un risc grav pentru sănătate și siguranță;
Pentru o listă a acestor regulamente și a altor acte legislative pe care Georgia le-a pus în aplicare, a se vedea anexa III-B la Acordul de asociere UE-Georgia.
Georgia a convenit, de asemenea, să aproximeze 21 de reglementări care acoperă cerințele de sănătate și siguranță ale unei game largi de produse, inclusiv utilaje, ascensoare, jucării, dispozitive medicale și recipiente simple sub presiune. Acestea sunt enumerate în anexa III-A la Acordul de asociere UE-Georgia.
În ceea ce privește standardele, Georgia a adoptat standarde internaționale și europene în conformitate cu cele mai bune practici. Dintre toate standardele georgiene înregistrate, 98 % sunt internaționale și europene, în timp ce 2 % sunt specifice Georgiei.
Următoarele tipuri de standarde pot fi utilizate în Georgia, deși pe bază voluntară
- standardele CSI internaționale și regionale
- standardele oricărui stat membru al UE sau al OCDE
- Standardele georgiene
- Standardele companiei georgiene
Dacă doriți să importați mărfuri de la un producător georgian care a optat pentru utilizarea propriilor specificații, trebuie să obțineți o declarație de conformitate UE semnată de producătorul respectiv.
Declarația de conformitate UE certifică și declară că produsele în cauză îndeplinesc cerințele și standardele relevante. După ce a făcut acest lucru, producătorul dumneavoastră poate atașa eticheta Conformité Européenne (CE) pe mărfurile sale, ceea ce indică faptul că a respectat standardele UE.
În cazul în care producătorul dumneavoastră optează să dovedească conformitatea printr-o declarație de conformitate UE, aceasta poate costa mai mult în termeni de bani și timp decât lucrul cu standardele armonizate ale UE care conferă echivalență.
Consultați standardele armonizate grupate de directivele sectoriale existente privind produsele.
Cum voi ști că bunurile pe care le import sunt conforme cu reglementările și standardele UE?
- după finalizarea procedurilor de evaluare a conformității, documentele relevante care însoțesc exporturile dumneavoastră din UE către Georgia vor fi emise fie în limba engleză, fie în traducere legalizată în limba georgiană
- o evaluare a conformității trebuie efectuată de un organism notificat (care este, de obicei, o organizație specifică, cum ar fi un laborator sau un organism de inspecție sau de certificare)
- dacă vă exportați bunurile în Georgia, evaluarea conformității poate fi efectuată de organismul de evaluare a conformității acreditat în Georgia
- dacă importați bunuri în UE din Georgia, consultați lista organismelor acreditate de evaluare a conformității
Georgia este membră a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional, precum și a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți. Prin urmare, importurile de produse chimice pot face obiectul unor interdicții sau restricții. Ministerul Protecției Mediului și Agriculturii este punctul de contact oficial (OCP) cu privire la astfel de substanțe chimice.
UE și Georgia lucrează în prezent la un tip de acord de recunoaștere reciprocă care va permite introducerea pe piață a anumitor produse industriale care îndeplinesc cerințele de conformitate fără încercări sau proceduri de conformitate suplimentare.
Contacte pentru cerințe tehnice
Cerințe de sănătate și securitate - SPS
Siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor
Acordul UE-Georgia elimină și interzice atât UE, cât și Georgiei să pună în aplicare reglementări nejustificate. Acest lucru este în special în beneficiul dumneavoastră dacă sunteți un fermier la scară mică care exportă produse agricole în Georgia.
Acest lucru nu înseamnă că nivelul de protecție al fiecărei țări va fi compromis. Având în vedere că standardele UE în materie de siguranță alimentară sunt foarte ridicate și stricte, guvernul Georgiei adoptă unele dintre măsurile legislative SPS ale UE.
Acordul UE-Georgia garantează, de asemenea, că normele privind bunăstarea animalelor și sănătatea plantelor reflectă normele UE și evoluțiile Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Dacă Georgia se apropie în continuare de normele UE, cum exportați/importați?
Dacă importați plante și/sau produse de origine animală în UE, vi se va solicita să obțineți o certificare din partea autorității competente din Georgia. Această certificare ar trebui să garanteze că produsul dumneavoastră îndeplinește cerințele SPS relevante.
În temeiul Acordului de asociere UE-Georgia, guvernul Georgiei este obligat să notifice UE atunci când a realizat apropierea normelor privind bunăstarea animalelor și sănătatea și siguranța plantelor. Procesul de consultare pentru a stabili dacă s-a realizat apropierea regulamentelor poate dura până la 360 de zile.
Lista autorităților competente
- Agenția Națională pentru Alimente (ANF) din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Agriculturii este responsabilă de supravegherea, monitorizarea, efectuarea inspecțiilor planificate și/sau neplanificate, efectuarea controalelor documentare, eșantionarea pentru testare și supravegherea aspectelor legate de siguranța alimentară - aceasta înseamnă, de asemenea, că, în fiecare etapă a producției, prelucrării și distribuției, ANF va exercita controlul de stat asupra conformității alimentelor/furajelor
- ANF are, de asemenea, un departament veterinar care este responsabil de controalele sanitar-veterinare ale animalelor vii și ale produselor de origine animală în Georgia
- departamentul fitosanitar al ANF este responsabil de reglementarea analizelor riscurilor legate de dăunători în Georgia
- Ministerul Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale este responsabil pentru produsele și măsurile legate de sănătate - contribuie la gestionarea crizelor în domeniul siguranței alimentare și participă la eforturile de asigurare a punerii în aplicare a normelor și parametrilor de siguranță alimentară
Pentru a proteja sănătatea umană, se pot aplica proceduri specifice de import pentru produsele cosmetice și produsele conexe, inclusiv o procedură de certificare a igienei și o procedură specifică de înregistrare pentru accesul pe piață în Georgia. Puteți contacta Ministerul Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale pentru informații cu privire la orice documente necesare.
- Serviciul de venituri este un departament al Ministerului Finanțelor care este responsabil de respectarea reglementărilor SPS la frontierele externe ale Georgiei.
- laboratoarele reprezintă o parte esențială a sistemului instituțional SPU. Centrul georgian de acreditare acreditează toate laboratoarele care funcționează în conformitate cu standardele internaționale recunoscute
Obstacole tehnice în calea comerțului
Deși normele tehnice sunt importante, ele pot acționa uneori ca bariere în calea comerțului internațional și, prin urmare, pot reprezenta o povară considerabilă pentru dumneavoastră în calitate de exportator.
- dacă credeți că vă confruntați cu o barieră comercială care vă încetinește activitatea sau vă împiedică să exportați, ne puteți spune
- raportați ce vă oprește exporturile către Georgia utilizând formularul online. UE va analiza situația dumneavoastră și va lua măsurile corespunzătoare
Contacte pentru cerințe sanitare/fitosanitare (SPS)
Documente și proceduri de vămuire
Acordul asigură proceduri vamale mai transparente și mai simplificate pentru a facilita comerțul și a reduce costurile pentru întreprinderi.
Documente
Ghidurile pas cu pas descriu diferitele tipuri de documente pe care trebuie să le pregătiți pentru vămuirea produselor dumneavoastră.
În funcție de produsul dumneavoastră, autoritățile vamale pot solicita toate sau unele dintre elementele de mai jos
- factura comercială (găsiți cerințele specifice privind forma și conținutul acesteia în My Trade Assistant)
- lista de colisaj
- licențe de import pentru anumite mărfuri
- certificate care să ateste că produsul dvs. respectă reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea
- dovada de origine - declarația de origine
Pentru mai multă certitudine, puteți solicita în prealabil informații tarifare obligatorii și/sau informații obligatorii privind originea.
Pentru informații detaliate despre documentele pe care trebuie să le prezentați pentru vămuire pentru produsul dumneavoastră, accesați My Trade Assistant.
Proceduri pentru dovedirea și verificarea originii
Pentru descrieri ale modului în care puteți dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita tarife preferențiale și ale normelor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea privind regulile de origine de mai sus.
Pentru informații privind procedurile vamale de import și export în general, vizitați site-ul web al DG Impozitare și Uniune Vamală.
Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
Acordul vă protejează drepturile de proprietate intelectuală atunci când importați și/sau exportați bunurile dvs. în Georgia.
Mărci comerciale și drepturi de autor
Acordul de asociere UE-Georgia respectă mai multe acorduri internaționale care reglementează administrarea mărcilor comerciale și a drepturilor de autor. În cazul în care cererea dumneavoastră este respinsă de administrația mărcii, decizia trebuie să vă fie comunicată în scris, precizând motivele refuzului.
Desene și modele industriale și brevete
Desenele dvs. create în mod independent care au caracter individual sunt protejate prin înregistrarea lor pentru o perioadă de până la 25 de ani. Acest lucru vă va oferi dreptul exclusiv de a utiliza desenul sau modelul industrial și va împiedica terții care nu au consimțământul dvs. să îl utilizeze, să îl recreeze, să îl vândă sau să îl importe și/sau să îl exporte.
Indicatori geografici
Un comitet specific privind indicatorii geografici, instituit în temeiul acordului UE-Georgia, va monitoriza punerea în aplicare a acordului în acest domeniu și va prezenta un raport Comitetului pentru comerț. Pentru mai multe informații privind indicațiile geografice ale produselor agricole, precum și indicațiile geografice privind produsele alimentare, tipurile de vinuri și băuturile spirtoase, a se vedea anexa XVII-C la Acordul de asociere UE-Georgia.
Cum să obțineți protecție?
Sakpatenti este entitatea juridică independentă georgiană responsabilă cu protejarea tuturor drepturilor de proprietate intelectuală din țară și cu definirea politicii privind drepturile de proprietate intelectuală.
Dumneavoastră sau reprezentantul dumneavoastră puteți solicita direct înregistrarea unei indicații geografice. Cererea ar trebui depusă pe suport de hârtie sau în format electronic în limba georgiană și ar trebui să se refere la o singură denumire de origine sau indicație geografică.
Cererea trebuie să includă
- o cerere de înregistrare a unei denumiri de origine sau a unei indicații geografice
- numele complet (titlul) și adresa solicitantului
- denumirea de origine sau indicația geografică
- denumirea produselor pentru care se solicită înregistrarea denumirii de origine sau a indicației geografice
În cererea dumneavoastră pentru o indicație geografică, ar trebui să includeți, de asemenea, un document care
- o descriere a mărfurilor și a materiei prime, cu indicarea caracteristicilor chimice, fizice, microbiologice și/sau organoleptice și a altor caracteristici ale acestora;
- o descriere a amplasării zonei geografice de origine a mărfurilor, cu indicarea limitelor exacte ale acesteia
- o descriere a tehnologiei de producție a mărfurilor și a condițiilor și metodelor de producție specifice pentru zona geografică relevantă, în cazul existenței acestora;
- datele care confirmă faptul că, în esență sau exclusiv, calitatea și caracteristicile specifice ale produselor cu denumire de origine se datorează mediului geografic specific și factorilor umani specifici;
- datele care confirmă legătura dintre calitatea specifică, reputația sau alte caracteristici ale mărfurilor și această arie geografică;
- documentul care confirmă originea geografică a mărfurilor
- o procură care să confirme autorizarea unui reprezentant
Comerțul cu servicii
Atât guvernul georgian, cât și UE și-au stabilit toate limitările sau rezervele existente cu privire la furnizarea de servicii, cu un nivel ridicat de transparență. Acest lucru vă oferă o securitate juridică valoroasă în calitate de furnizor de servicii din UE. Pentru o listă de rezerve specifice Georgiei, a se vedea anexele XIV-E, XIV-F și XIV-G la Acordul de asociere UE-Georgia.
Cum navigați prin anexe?
Acordul UE-Georgia conține următoarele 4 anexe, cu rezerve din partea Georgiei, care v-ar putea afecta pe dumneavoastră și întreprinderea dumneavoastră.
- dacă sunteți interesat să înființați o întreprindere în Georgia, trebuie să consultați anexa XIV-E, care conține o listă negativă a tuturor sectoarelor de servicii în care nu aveți acces - aceasta înseamnă că puteți profita de oportunitățile din toate celelalte sectoare care nu sunt enumerate
- dacă sunteți interesat de comerțul transfrontalier cu serviciile dumneavoastră, trebuie să consultați anexa XIV-F, care conține o listă pozitivă a sectoarelor de servicii în care aveți acces - această listă menționează toate sectoarele în care vi se permite să tranzacționați
- dacă sunteți în căutarea unui stagiar cu studii superioare sau a unor oportunități de personal-cheie, a se vedea anexa XIV-G, care enumeră sectoarele sau subsectoarele în care se aplică limitări.
- dacă sunteți un prestator independent de servicii profesionale sau contractuale, a se vedea anexa XIV-H, care enumeră rezervele aplicate
Cine poate deschide o afacere în România?
Dacă sunteți
- o întreprindere, acordul UE-Georgia vă permite să înființați sau să achiziționați sucursale ale întreprinderii dumneavoastră sau reprezentanțe în Georgia
- o persoană fizică, acordul UE-Georgia vă oferă oportunități de a vă crea și de a vă înființa o întreprindere prin activități independente sau prin întreprinderi aflate sub controlul dumneavoastră
Prestatorii de servicii din UE vor beneficia de același tratament ca cel acordat resortisanților georgieni. A se vedea anexa XIV-E pentru o listă a sectoarelor în care sunt impuse restricții privind stabilirea.
Prestarea transfrontalieră de servicii
Acordul UE-Georgia permite furnizorilor de servicii din UE să aibă acces pe piața georgiană în aceleași condiții ca și resortisanții georgieni. Excepțiile de la această regulă sunt enumerate, de asemenea,în anexele XIV-E, XIV-Fși XIV-G la Acordul de asociere UE-Georgia.
Ce se întâmplă dacă doriți să vă mutați temporar în Georgia pentru muncă?
Acordul UE-Georgia vă permite să vă mutați temporar în Georgia (sau în UE) pentru a lucra ca stagiar absolvent, ca vânzător de întreprinderi sau ca membru al personalului-cheie al unei întreprinderi din țara respectivă.
Perioadele de ședere temporară sunt următoarele:
- persoană transferată în cadrul aceleiași companii [personal-cheie al unei întreprinderi din Georgia (sau UE) sau stagiari absolvenți de studii superioare] - până la 3 ani
- persoane aflate în vizită de afaceri [de exemplu, călătorind pentru a stabili o afacere în Georgia (sau UE) sau un vânzător de afaceri] - până la 90 de zile în orice perioadă de 12 luni
- stagiar cu studii superioare care nu este persoană transferată în cadrul aceleiași companii - până la 1 an
Acordul UE-Georgia creează, de asemenea, oportunități pentru prestatorii de servicii contractuale din sectoare specifice din fiecare țară. În această privință, însă, trebuie să
- să presteze temporar serviciul în cauză în calitate de angajat al unei entități care a obținut un contract de servicii care nu depășește 1 an
- să aveți cel puțin 3 ani de experiență profesională în sectorul în care oferiți servicii contractuale
- să aibă o diplomă universitară sau o calificare care să demonstreze cunoștințe de un nivel echivalent și calificări profesionale relevante
Pentru mai multe informații privind limitările impuse personalului, stagiarilor absolvenți de studii superioare, vânzătorilor comerciali și furnizorilor de servicii contractuale, a se vedea anexa G la Acordul de asociere UE-Georgia.
Agenția Națională de Investiții din Georgia promovează contactele de afaceri dintre Georgia și UE. Dacă sunteți în căutarea unui partener georgian, contactați Ambasada Georgiei în oricare dintre statele membre ale UE.
Achiziții publice
UE și Georgia au în vedere accesul reciproc la piețele de achiziții publice din fiecare țară la nivel național, regional și local. Acest acces va fi obținut în etape pentru Georgia. Acest lucru este valabil atât în ceea ce privește contractele de achiziții publice și concesiunile în sectoarele tradiționale, cât și în sectorul utilităților.
Acordul UE-Georgia garantează, de asemenea, că examinarea cererilor de oferte în ambele țări se face în mod echitabil, aplicându-se același tratament solicitanților locali și străini.
Acordul obligă atât UE, cât și Georgia să se asigure că:
- toate achizițiile publice avute în vedere sunt făcute publice - acest lucru se face pentru a deschide piața concurenței și pentru a vă oferi acces la informații privind achiziția publică avută în vedere înainte de atribuirea contractului
- există o descriere nediscriminatorie a obiectului contractului, care să indice termene adecvate, accesibile tuturor operatorilor economici
- nu există nicio discriminare împotriva dumneavoastră în calitate de operator economic, care v-ar putea împiedica să vă calificați pentru ofertă
- există transparență în procesul de atribuire a ofertei până la anunțarea ofertei câștigătoare
- decizia finală va fi comunicată tuturor solicitanților - la cerere, solicitanții respinși vor primi o explicație care să vă permită să analizați decizia
Cum se atribuie contractele?
Agenția pentru Achiziții Publice (AAP) din Georgia are rolul principal în coordonarea, punerea în aplicare și monitorizarea achizițiilor publice. Există cinci metode care sunt utilizate pentru atribuirea unei oferte
- licitație electronică - utilizată pentru achiziționarea de obiecte omogene cu o valoare mai mare sau egală cu 75 182 EUR
- licitație electronică simplificată - utilizată pentru achiziționarea de obiecte omogene cu o valoare de până la 75 182 EUR
- achiziții simplificate - utilizate pentru achiziții cu o valoare mai mică de 1 880 EUR (cu praguri diferite pentru misiunile diplomatice și achizițiile legate de apărare, securitate și menținerea ordinii publice)
- concursuri de proiecte - utilizate pentru achiziții de proiecte și servicii legate de proiectare, pe baza deciziei unei autorități contractante
- licitație consolidată - o procedură de achiziții publice de stat unificată și centralizată, desfășurată de APS, pentru achiziționarea de obiecte achiziționate omogene pentru diferite entități contractante
Un „Registrual listei albe și negre” este de asemenea menținut pe site-ul APS. Acest registru conține două seturi de liste.
- solicitanții incluși pe lista neagră care nu furnizează o garanție pentru punerea în aplicare a unui contract și/sau refuză să semneze contractul cu agenția de achiziții publice și/sau nu își îndeplinesc obligațiile care le revin în temeiul contractului – acestor solicitanți li se interzice să participe la orice ofertă de participare la licitație sau să li se atribuie o altă ofertă în termen de un an de la înscrierea pe lista neagră
- solicitanții de pe lista albă care au îndeplinit cu succes criteriile de aplicare, nu se află în procedură de insolvență, nu au nicio datorie față de bugetul de stat și al căror istoric pentru cei 3 ani precedenți nu arată o cifră de afaceri mai mică de 375 940 EUR
Ce se întâmplă dacă aveți o plângere?
SPA are, de asemenea, un Comitet de soluționare a litigiilor (DRB) format din 6 membri. Trei dintre membrii consiliului de administrație sunt numiți de societatea civilă, asigurându-se transparența și independența acestuia.
Dacă aveți plângeri cu privire la sistemul de achiziții publice, le puteți adresa DRB. Depunerea și audierea plângerilor dumneavoastră nu vor face obiectul niciunei taxe.
Cum vă depuneți plângerea?
Puteți depune reclamația pe cale electronică, completând un formular pe pagina ofertei. Odată ce DRB confirmă legitimitatea plângerii dumneavoastră, DRB poate, în termen de maximum zece zile, să informeze autoritatea contractantă cu privire la eroare și să solicite o corecție. Alternativ, DRB poate solicita, de asemenea, o revizuire totală sau anularea deciziei comisiei de licitație sau poate raporta cazul organismelor de aplicare a legii în cazul unei încălcări grave. Dacă sunteți nemulțumit de decizia DRB, puteți contesta decizia în instanță.
Achiziții publice electronice
De asemenea, puteți utiliza sistemul electronic unificat, care este portalul georgian de achiziții publice electronice. Acest lucru oferă un acces ușor la informațiile privind achizițiile publice, inclusiv la anunțarea activităților de achiziții publice avute în vedere, la disponibilitatea documentelor de licitație electronică, la buletinul automat privind achizițiile publice și la generarea unui model electronic de ofertă pentru operatorii electronici.
Contacte pentru achiziții publice
Linkuri, contacte și documente
Reprezentanțe, camere de comerț și asociații de întreprinderi
Contacte pentru cerințe tehnice
Contacte pentru cerințe sanitare/fito-sanitare (SPS)
Contacte pentru achiziții publice
Instituții naționale
Ministerul Afacerilor Externe |
Georgia monitorizează importul de substanțe care pot fi utilizate pentru a produce arme chimice. Importurile anumitor produse chimice pot necesita o autorizație specială, iar Ministerul Afacerilor Externe este autoritatea națională desemnată.
Chitadze Street 4, GE-0118 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2945000 (extindere: 1207) Fax: +995 32 2945001 |
Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile din Georgia |
Sanapiro Street 2, GE-0114 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2991111 / +995 32 2991105 Fax: +995 32 2921534 Adresă de e-mail: minister@moesd.gov.ge |
Banca Națională a Georgiei |
GE-0114 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2406120 |
Centrul Național de Proprietate Intelectuală din Georgia |
Sakpatenti Strada Nino Ramishvili 4/31, GE-0179 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2252533 Adresă de e-mail: info@sakpatenti.org.ge |
Biroul Național de Statistică al Georgiei |
Geostat Strada Tsotne Dadiani 30, GE-0180 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2367210 Adresă de e-mail: info@geostat.ge |
Întreprindere Georgia |
Marjanishvli Street 5/6 (Uznadze Street 18), GE-0102 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: + 995 32 2960010 Adresă de e-mail: info@enterprise.gov.ge |
Reprezentanțe, camere de comerț și asociații de întreprinderi
Delegația Uniunii Europene în Georgia |
Strada Nino Chkheidze nr. 38, GE-0102 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2943763 Adresă de e-mail: Delegația-georgia@eeas.europa.eu |
Misiunea Georgiei pe lângă Uniunea Europeană |
Rue Père Eudore Devroye/Pater Eudore Devroyestraat 245, 1150 Bruxelles/Brussel, Belgia Numărul de telefon: +995 32 27611190 Fax: +995 32 27611199 Adresă de e-mail: geomission.eu@mfa.gov.ge Site-ul web: http://www.belgium.mfa.gov.ge
|
Departamentul de Relații Internaționale, Camera de Comerț și Industrie a Georgiei |
Strada Berdzeni 25, GE-0101 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2694747 |
Asociația Europeană a Întreprinderilor din Georgia |
Rapiel Eristavi Street 3, IV Floor , GE-0179 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 599 25 66 55 Adresă de e-mail: info@eba.ge |
EU4Business |
De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, Belgia (dezambiguizare) Tel.:+32 27491851 Adresă de e-mail: secretariat@eu4business.eu |
Contacte pentru cerințe tehnice
Agenția Națională pentru Standarde și Metrologie din Georgia |
Strada Chargali 67, GE-0178 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2612530 Fax: +995 32 2613500 Adresă de e-mail: geostm@geostm.ge |
Organismul Național Unificat de Acreditare |
Al. Bulevardul Kazbegi 42a, GE-0186 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2192233 / +995 32 2181824 Adresă de e-mail: gac@gac.gov.ge |
Contacte pentru cerințe sanitare/fito-sanitare (SPS)
Agenția Națională pentru Alimentație (ANF) |
Mareșalul Gelovani Avenue 6, GE-0159 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2919167 Fax: +995 32 2919165 |
Direcția Fitosanitară alocată Agenției Naționale pentru Alimente |
Mareșalul Gelovani Avenue 6, GE-0159 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2919167 (Extinderi: 120, 133) Fax: +995 32 2919165 |
Departament veterinar repartizat la Agenția Națională pentru Alimentație |
Mareșalul Gelovani Avenue 6, GE-0159 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2919167 (extinderi: 120, 106) Fax: +995 32 2919165 |
Ministerul Protecției Mediului și Agriculturii |
Strada Gulua 6, GE-0114 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 727231 / +995 32 727232 Fax: +995 32 727231 |
Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Agriculturii |
Strada Gulua 6, GE-0114 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 727231 / +995 32 727232 Fax: +995 32 727231 |
Ministerul Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale |
Ak. Bulevardul Tsereteli 144, GE-0119 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 272538 |
Serviciul de venituri, Biroul central |
Strada V.Gorgasali 16, GE-0114 Tbilisi, Georgia Centrul de informare: Numărul de telefon: +995 32 2299299 Adresă de e-mail: info@rs.ge |
Laboratorul Ministerului Agriculturii |
Godziashvilis Street 49, GE-0159 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 2530968 Fax: +995 32 2541016 Adresă de e-mail: contact@lma.gov.ge |
Contacte pentru achiziții publice
Agenția pentru Achiziții Publice |
Strada Richard Holbrooke nr. 8, GE-0113 Tbilisi, Georgia Numărul de telefon: +995 32 22484822 |
Platforma Agenției Achiziții Publice |
Site-ul web: http://procurement.gov.ge/Home.aspx?lang=ro-SUA Sistemul electronic unificat: |
Alte link-uri
- puteți găsi mai multe informații despre Acordul de asociere și relațiile comerciale UE-Georgia pe site-ul DG Comerț. De asemenea, puteți căuta alte informații despre relațiile comerciale UE-Georgia aici.
- dacă sunteți interesat de informații privind punerea în aplicare a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător în Georgia, Monitorul UE oferă informații cu privire la lucrările în curs din cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț
- Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) oferă, de asemenea, informații detaliate cu privire la relațiile UE-Georgia. Pentru o prezentare generală, puteți consulta, de asemenea, o fișă informativă
- Birouri regionale de asistență comercială