Clasificarea medicamentelor din plante

Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți clasificarea medicamentelor pe bază de plante, în vederea determinării taxelor vamale și a măsurilor netarifare aplicabile produselor dumneavoastră.

Aceste orientări acoperă o gamă de produse care pot fi denumite

  • medicamente sau medicamente pe bază de plante
  • măsurile homeopate și cele pe bază de plante
  • suplimente alimentare
  • fotonică

Medicamentele din plante sunt clasificate în conformitate cu

  • scopul lor — fie că sunt medical-medicinali sau pentru sănătate și bunăstare generală
  • conținutul și aditivii
  • modul în care sunt confecționate — de exemplu, pentru vânzarea cu amănuntul sau în doze măsurate pentru o utilizare specifică

În general, aceste produse fac obiectul unuia dintre următoarele capitole ale tarifului

  • Capitolul 21 — pentru preparatele alimentare cum ar fi ceaiurile de plante sau suplimentele alimentare
  • Capitolul 22 — pentru băuturi cu ingrediente adăugate precum vitaminele — de exemplu vinuri tonice îmbogățite cu alcool
  • Capitolul 29 — pentru vitamine și compuși organici similari care sunt definiți separat
  • Capitolul 30 — pentru preparatele pe bază de plante medicinale, atât pentru oameni, cât și pentru animale
  • Capitolul 23 — pentru suplimentele alimentare

Unele produse pot fi totuși clasificate în altă parte, de exemplu în capitolul 7, capitolul 8, capitolul 9, capitolul 12, capitolul 13 sau capitolul 19.

Definirea medicamentelor din plante, a suplimentelor și a tonicii

La clasificarea tarifară a medicamentelor, în special a capitolului 30, puteți găsi termeni și abrevieri. Câteva exemple sunt enumerate mai jos.

Termeni folosiți pentru a face referire la medicamente

  • Substanță activă — o substanță definită din punct de vedere chimic, un grup de substanțe definit din punct de vedere chimic, cum ar fi alcaloizi, polifenoli sau antocieni, sau un extract de plante, toate acestea trebuind să aibă proprietăți medicinale pentru a preveni sau a trata boli și afecțiuni specifice, sau simptomele acestora
  • Excipient — o substanță nenutritivă (precum stearatul de magneziu) adăugată în producția de tablete
  • Preparatele pe bază de plante — acestea sunt preparate pe baza uneia sau mai multor substanțe active (a se vedea mai sus) și obținute de la o plantă sau de la o parte a unei plante printr-un procedeu cum ar fi uscarea, concasarea, extracția sau purificarea.
  • Preparatele homeopatice de uz medical — acestea sunt preparate din produse, substanțe sau compoziții denumite „stocuri homeopate” sau „tincturi mamă”, care sunt diluate, de exemplu, în alcool sau în apă și unde trebuie demonstrată gradul de diluție (de exemplu, D6).
  • Provitamina — un precursor de vitamine, convertit de organism în formă activă ca o vitamină
  • Vitamine sau preparate minerale — acestea sunt preparate pe bază de vitamine care intră sub incidența codului de poziție 2936 sau pe bază de minerale, inclusiv oligoelemente, și amestecuri de minerale. Acestea sunt utilizate pentru a trata sau a preveni anumite boli sau afecțiuni — sau simptomele acestora. Acest tip de preparat conține o cantitate mult mai mare de vitamine sau minerale, în general de cel puțin trei ori mai mare decât diurna recomandată (a se vedea mai sus).
  • DZR — doza zilnică recomandată de vitamine sau minerale de care are nevoie organismul pentru a rămâne sănătoasă

Tabelul următor din anexa la Directiva 90/496/CEE a Consiliului — (modificată prin Directiva 2008/100/CE) — privind etichetarea nutrițională a produselor alimentare stabilește DZR pentru o serie de vitamine și minerale.

Vitamine

DZR

Minerale

DZR

Vitamina A

800 micrograme

Potasiu

2 grame

Vitamina D

5 micrograme

Clorură

800 mg

Vitamina E

12 mg

Calciu

800 mg

Vitamina K

75 micrograme

Fosfor

700 mg

Vitamina C

80 mg

Magneziu

375 mg

Tiamină

1,1 mg

Fier

14 mg

Riboflavină

1,4 mg

Zinc

10 mg

Niacină

16 mg

Cupru

1 miligram

Vitamina B6

1,4 mg

Mangan

2 mg

Acid folic

200 micrograme

Fluorură

3,5 mg

Vitamina B12

2.5 micrograme

Seleniu

55 micrograme

Biotină

50 micrograme

Crom

40 micrograme

Acid pantotenic

6 mg

Molibden

50 micrograme

Iod

150 micrograme

 

 

Diverse preparate alimentare

Produsele care nu tratează, nu vindecă sau nu previn bolile sau afecțiunile sunt clasificate, în general, la poziția 2106 ca preparate alimentare nedenumite și necuprinse în altă parte.

Foarte multe articole sunt clasificate la acest cod, inclusiv

  • amestecuri de plante sau părți de plante, cu alte ingrediente, cum ar fi extractele de plante. Aceste amestecuri nu sunt consumate în acest formular, dar sunt utilizate pentru a fabrica ceaiuri și infuzii. Acestea pot avea un scop special, de exemplu pentru a fi utilizate ca „laxativ”, „puriative” sau „diuretice” sau pentru a asigura flatulența. Alte state solicită să se acorde scutiri de la afecțiuni sau să se promoveze sănătatea sau bunăstarea generală.
  • amestecuri de extract de ginseng cu alte ingrediente pe bază de ceai de ginseng
  • suplimentele alimentare sau dietetice care se bazează pe substanțe cum ar fi extractele de plante, concentratele de fructe, mierea sau fructoza și care conțin vitamine — ambalarea acestor preparate indică adesea că sunt benefice pentru menținerea sănătății sau a bunăstării în general.

Deși numeroase produse precum vitaminele sunt clasificate, de obicei, la această rubrică, este important să se ia în considerare

  • conținutul real al produsului
  • modul în care este fabricat, prezentat sau etichetat produsul

Acestea pot însemna că un produs este clasificat la o poziție diferită. De exemplu, vitaminele care sunt amestecate cu apă și cu alte ingrediente și care sunt pregătite pentru consum imediat sub formă de băuturi sau de fotonice nu sunt incluse la codul 2106. Acestea sunt incluse în capitolul 22.

Fotonicii și suplimente alimentare lichide

Capitolul 22 cuprinde suplimentele alimentare și fotonicii destinate consumului imediat. Aceste preparate conțin adaos de vitamine sau compuși de fier și sunt destinate menținerii sănătății sau stării de bine generale. Acest tip de produs este, în general, inclus la unul dintre următoarele coduri de rubrică

  • Codul de la poziția 2202 — băuturi nealcoolice
  • cod titlu 2205 — vinuri aromatizate
  • cod NC 2206 — amestecuri de băuturi fermentate, amestecuri de băuturi fermentate cu băuturi nealcoolice și alte băuturi fermentate
  • Codul poziției 2208 — Băuturi spirtoase care includ produse precum vinul tonic îmbogățit cu extracte din plante și/sau cu vitamine și remedii lichide pe bază de plante lichide pe bază de alcool distilat — acestea sunt incluse la această rubrică, chiar dacă sunt concepute pentru cantități foarte mici

Provitamine și vitamine

Substanțele organice definite separat, precum vitaminele, sunt incluse în capitolul 29. Însă, pentru a fi incluse în prezentul capitol, ele trebuie să respecte condiții stricte care să specifice aditivii care sunt admiși. Acești compuși pot fi dizolvați în apă sau în alt solvent, dar soluția trebuie folosită numai pentru că este necesară din motive de siguranță sau în scopuri de transport. Stabilizatorii, cum ar fi agenții antiaglomeranți, pot fi, de asemenea, adăugați, dar numai pentru a păstra compusul sau în scopul transportului.

Prin urmare, dacă, de exemplu, un element de urme, precum picolinatul de crom este preparat sub formă de supliment alimentar sub formă de tablete sau capsule, acesta nu ar fi inclus în acest capitol. Acest lucru se datorează faptului că ingredientele adăugate, precum liantul, carcasa capsulei și excipienții, nu au fost adăugați în scopul conservării sau al transportului. Acest tip de produs este inclus în capitolul 21 la rubrica 2106.

Poziția 2936 cuprinde în mod specific

  • provitamine
  • vitamine
  • instrumente derivate utilizate în principal ca vitamine
  • amestecuri de provitamine, vitamine și derivați de vitamine

Anumiți aditivi specificați, cum ar fi antioxidanții, sunt autorizați cu condiția ca suma adăugată să fie suficient de lungă pentru ca vitaminele să fie conservate sau transportate.

Din motive de clasificare, este foarte important ca orice adaos la un compus să nu facă produsul obținut în mod special pentru o utilizare specifică mai degrabă decât pentru o utilizare generală. De exemplu, dacă vitaminele sunt preparate sub formă de suplimente alimentare sub formă de tablete, capsule sau capere, acestea nu sunt clasificate la codul 2936. Având în vedere modul în care acestea „sunt prezentate, cu o doză zilnică prevăzută, se consideră că sunt adecvate pentru o utilizare specifică. De asemenea, ele sunt excluse de la acest cod, deoarece scopul aditivilor este cel puțin păstrarea sau transportul vitaminelor. Aditivii sunt utilizați pentru a oferi produsului un formular de utilizare convenabil și ușor de utilizat.

Preparate pe bază de plante

Preparatele pe bază de plante sau medicamentele sunt vizate la capitolul 30 de la pozițiile 3003 și 3004. Acestea includ preparatele utilizate (fie intern sau extern) pentru tratarea sau prevenirea bolilor sau afecțiunilor umane sau animale. Produsele care mențin sănătatea și bunăstarea generală sunt excluse în mod specific din acest capitol.

În cazul în care un preparat medicamentos este fabricat în doze măsurate, cum ar fi amplele, seringile sau capsulele, acestea trebuie clasificate la codul poziției 3004.

Acest cod de poziție se referă, de asemenea, în mod special la vânzarea cu amănuntul a

  • preparate medicinale și preparate pe bază de plante medicinale și homeopate
  • anumite preparate care conțin vitamine, minerale, aminoacizi esențiali sau acizi grași

Aceste produse trebuie să includă anumite informații destinate consumatorilor pe etichetele sau ambalajele lor sau în instrucțiunile utilizatorilor. Aceste informații trebuie să arate

  • bolile, afecțiunile sau deficiențele (sau simptomele acestora) cărora le este destinat produsul
  • concentrația substanțelor active pe care se bazează produsul
  • dozajul
  • modul de aplicare

Nivelul vitaminelor și al mineralelor din aceste produse trebuie să fie mult mai mare decât doza zilnică recomandată (doza zilnică recomandată) a acestor substanțe pentru menținerea stării generale de sănătate sau a stării de bine.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante