Kasvirohdosvalmisteiden luokittelu

Tämä opas auttaa ymmärtämään kasvirohdosvalmisteiden luokittelua, jotta voidaan määrittää valmisteisiin sovellettavat tullit ja muut kuin tariffitoimenpiteet.

Nämä ohjeet kattavat joukon tuotteita, joista voidaan käyttää nimitystä

  • kasvirohdosvalmisteet
  • homeopaattiset ja kasvirohdosvalmisteet
  • täydennys-, ravinto- ja ruokavaliovalmisteet
  • tonicit

Kasvirohdosvalmisteet luokitellaan seuraavasti:

  • niiden tarkoitus – riippumatta siitä, onko kyse lääkkeellisestä vai yleisestä terveydestä ja hyvinvoinnista
  • niiden sisältö ja lisäaineet
  • tapa, jolla ne on valmistettu – esimerkiksi vähittäismyyntiin tai tiettyyn käyttötarkoitukseen mitattuina annoksina

Nämä tuotteet kuuluvat yleensä johonkin seuraavista tariffin ryhmistä:

  • 21 ryhmä – elintarvikevalmisteet, kuten yrttitee tai ravintolisät
  • 22 ryhmä – juomat, joissa on lisättyjä ainesosia, kuten vitamiineja – esimerkiksi väkevät viinit
  • 29 ryhmä – erikseen määritellyt vitamiinit ja niiden kaltaiset orgaaniset yhdisteet
  • 30 ryhmä – sekä ihmisille että eläimille tarkoitetut kasvirohdosvalmisteet
  • 23 luku – täydennysrehut

Jotkin tuotteet voidaan kuitenkin luokitella muualle, esimerkiksi 7 ryhmään, 8 ryhmään, 9 ryhmään, 12 ryhmään tai 19 ryhmään.

Kasvirohdosvalmisteiden, lisien ja toniikan määrittely

Kun lääkettä luokitellaan tullitariffin ja erityisesti sen 30 ryhmän mukaisesti, siihen voi liittyä tiettyjä termejä ja lyhenteitä. Seuraavassa luetellaan joitakin esimerkkejä.

Termit, joita käytetään viitattaessa lääkkeisiin

  • Vaikuttava aine — kemiallisesti määritelty aine, kemiallisesti määritelty aineryhmä, kuten alkaloidit, polyfenolit tai antosyaanit, tai kasviuute, jolla kaikilla on oltava lääkinnällisiä ominaisuuksia tiettyjen sairauksien ja sairauksien tai niiden oireiden ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi
  • Apuaine — tablettien valmistuksen yhteydessä lisätty muu kuin ravitsemuksellinen aine (kuten magnesiumstearaatti)
  • Kasvirohdosvalmisteet — nämä ovat yhteen tai useampaan vaikuttavaan aineeseen (ks. edellä) perustuvia valmisteita, jotka saadaan kasvista tai sen osista kuivaamalla, murskaamalla, uuttamalla tai puhdistamalla.
  • Homeopaattiset lääkevalmisteet — ne on valmistettu tuotteista, aineista tai koostumuksista, joita kutsutaan homeopaattisiksi kannoiksi tai emotinktuuraiksi ja jotka laimennetaan esimerkiksi alkoholiin tai veteen ja joissa laimennusaste on ilmoitettava (esim. D6).
  • Provitamiini — vitamiinin lähtöaine, jonka keho muuntaa aktiiviseksi vitamiiniksi
  • Vitamiinit ja kivennäisvalmisteet — nämä ovat vitamiineihin perustuvia valmisteita, jotka kuuluvat nimikkeeseen 2936, tai kivennäisaineisiin, hivenaineet mukaan luettuina, ja kivennäisaineseoksiin perustuvia valmisteita. Niitä käytetään tiettyjen sairauksien tai sairauksien – tai niiden oireiden – hoitoon tai ehkäisyyn. Tämäntyyppinen valmiste sisältää paljon enemmän vitamiineja tai kivennäisaineita, yleensä vähintään kolme kertaa enemmän kuin suositeltu päiväannos (ks. edellä).
  • RDA — vitamiinin tai kivennäisaineen suositeltu päiväannos, jota elimistö tarvitsee pysyäkseen terveenä

Seuraava elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnöistä annetun neuvoston direktiivin 90/496/ETY – sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 2008/100/EY – liitteessä oleva taulukko sisältää useita vitamiineja ja kivennäisaineita koskevat suositusannokset.

Vitamiinit

RDA

Kivennäisaineet

RDA

A-vitamiini

800 mikrogrammaa

Kalium

2 grammaa

D-vitamiini

5 mikrogrammaa

Kloridi

800 milligrammaa

E-vitamiini

12 milligrammaa

Kalsium

800 milligrammaa

K-VITAMIINI

75 mikrogrammaa

Fosfori

700 milligrammaa

C-vitamiini

80 milligrammaa

Magnesium

375 milligrammaa

Tiamiini

1.1 milligrammaa

Rauta

14 milligrammaa

Riboflaviini

1.4 milligrammaa

Sinkki

10 milligrammaa

Niasiini

16 milligrammaa

Kupari

1 milligrammaa

B6-vitamiini

1.4 milligrammaa

Mangaani

2 milligrammaa

Foolihappo

200 mikrogrammaa

Fluoridi

3.5 milligrammaa

B12-vitamiini

2.5 mikrogrammaa

Seleeni

55 mikrogrammaa

Biotiini

50 mikrogrammaa

Kromi

40 mikrogrammaa

Pantoteeni-happo

6 milligrammaa

Molybdeeni

50 mikrogrammaa

Jodi

150 mikrogrammaa

 

 

Erinäiset elintarvikevalmisteet

Tuotteet, jotka eivät käsittele, paranna tai estä sairauksia tai sairauksia, luokitellaan yleensä nimikkeeseen 2106 muualle kuulumattomina elintarvikevalmisteina.

Hyvin monet nimikkeet luokitellaan tähän nimikkeeseen, mukaan lukien

  • kasvien tai kasvinosien seokset muiden ainesosien, kuten kasviuutteiden, kanssa. Näitä seoksia ei kuluteta tässä muodossa, vaan niitä käytetään yrttiteen ja yrttiuutejuomien valmistukseen. Niillä voi olla erityinen käyttötarkoitus, esimerkiksi laksatiivinen, purgatiivinen tai diureettinen käyttö tai liekkien lievittäminen. Toiset taas väittävät voivansa lieventää sairauksia tai edistää yleistä terveyttä tai hyvinvointia.
  • ginseng-uutteen ja muiden ainesosien seokset ginseng-teen tai -juoman valmistamiseksi
  • elintarvikkeet tai ravintolisät, jotka perustuvat kasviuutteisiin, hedelmätiivisteisiin, hunajaan tai fruktoosiin ja jotka sisältävät vitamiineja – näiden valmisteiden pakkauksista käy usein ilmi, että niistä on hyötyä yleisen terveyden tai hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Vaikka monet tuotteet, kuten vitamiinit, luokitellaan yleensä tähän nimikkeeseen, on tärkeää ottaa huomioon

  • tuotteen todellinen sisältö
  • miten tuote koostuu, esitetään tullille tai merkitään

Tämä voi tarkoittaa sitä, että tuote luokitellaan eri nimikkeeseen. Esimerkiksi vitamiinit, jotka on sekoitettu veteen ja muihin ainesosiin ja jotka ovat valmiita nautittaviksi välittömästi juomina tai väriaineina, eivät kuulu nimikkeeseen 2106. Sen sijaan ne kuuluvat 22 lukuun.

Väriaineet ja nestemäiset ravintolisät

Ryhmä 22 kattaa välittömään kulutukseen tarkoitetut tonic- ja nestemäiset ravintolisät. Nämä valmisteet sisältävät lisättyjä vitamiineja tai rautayhdisteitä, ja ne on suunniteltu ylläpitämään yleistä terveyttä tai hyvinvointia. Tämäntyyppinen tuote kuuluu yleensä johonkin seuraavista nimikkeistä:

  • nimike 2202 – alkoholittomat juomat
  • nimike 2205 – maustetut viinit
  • nimike 2206 – käymisen avulla valmistettujen juomien sekoitukset, käymisen avulla valmistettujen juomien sekoitukset alkoholittomien juomien ja muiden käymisen avulla valmistettujen juomien sekoitukset
  • nimike 2208 – Alkoholipitoiset juomat, mukaan lukien sellaiset tuotteet kuin kasviperäisillä uutteilla ja/tai vitamiineilla väkevöity viini ja tislattuun alkoholiin perustuvat nestemäiset kasvirohdosvalmisteet, jotka kuuluvat tähän nimikkeeseen, vaikka ne olisi tarkoitettu otettaviksi hyvin pieninä määrinä

Provitamiinit ja vitamiinit

Erikseen määritellyt orgaaniset yhdisteet, kuten vitamiinit, kuuluvat 29 ryhmään. Jotta ne voidaan sisällyttää tähän lukuun, niiden on kuitenkin täytettävä tiukat ehdot, joissa täsmennetään sallitut lisäaineet. Nämä yhdisteet voidaan liuottaa veteen tai johonkin muuhun liuottimeen, mutta liuosta saa käyttää vain siksi, että se on tarpeen turvallisuussyistä tai kuljetussyistä. Stabilointiaineita, kuten paakkuuntumisenestoaineita, voidaan myös lisätä, mutta ainoastaan yhdisteen säilyttämiseksi tai kuljetustarkoituksiin.

Jos esimerkiksi kromipikolinaatin kaltainen olennainen hivenaine valmistetaan tabletteina tai kapseleina ravintolisänä, se ei kuulu tähän ryhmään. Tämä johtuu siitä, että lisättyjä ainesosia, kuten sideainetta, kapselin kuorta ja apuaineita, ei ole lisätty ainoastaan säilytystä tai kuljetusta varten. Tämäntyyppiset tuotteet kuuluvat 21 ryhmään, joka kuuluu nimikkeeseen 2106.

Otsake 2936 kattaa erityisesti

  • provitamiinit
  • vitamiinit
  • pääasiassa vitamiineina käytettävät johdannaiset
  • provitamiinien, vitamiinien ja vitamiinijohdannaisten seokset

Tietyt lisäaineet, kuten antioksidantit, ovat sallittuja, jos lisätty määrä on juuri riittävä, jotta vitamiinit voidaan säilyttää tai kuljettaa.

Luokittelun kannalta on erittäin tärkeää, että mikään yhdisteeseen lisätty aine ei tee tuloksena olevasta tuotteesta erityisen sopivaa tiettyyn käyttötarkoitukseen eikä yleiseen käyttöön. Esimerkiksi jos vitamiinit valmistetaan ravintolisinä tabletteina, kapseleina tai kapseleina, niitä ei luokitella nimikkeeseen 2936. Koska ne ”esitetään tullille aiotulla päivittäisellä annostuksella, niitä pidetään tiettyyn käyttötarkoitukseen soveltuvina. Ne on myös jätetty tämän nimikkeen ulkopuolelle, koska lisäaineiden tarkoituksena ei ole pelkästään vitamiinien säilyttäminen tai kuljettaminen. Lisäaineet antavat tuotteelle helppokäyttöisen ja helppokäyttöisen lomakkeen.

Kasvirohdosvalmisteet

Kasvirohdosvalmisteet ja lääkkeet kuuluvat 30 ryhmään nimikkeissä 3003 ja 3004. Näihin kuuluvat valmisteet, joita käytetään (sisäisesti tai ulkoisesti) ihmisten tai eläinten sairauksien tai sairauksien hoitoon tai ehkäisyyn. Tähän lukuun ei nimenomaisesti lueta tuotteita, jotka ylläpitävät yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

Jos lääkevalmiste koostuu mitatuista annoksista, kuten ampuleista, ruiskuista tai kapseleista, ne on luokiteltava nimikkeeseen 3004.

Tähän nimikkeeseen kuuluvat erityisesti myös seuraavien tuotteiden vähittäiskauppa:

  • kasvirohdosvalmisteet ja homeopaattiset lääkevalmisteet
  • tietyt vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä aminohappoja tai rasvahappoja sisältävät valmisteet

Näiden tuotteiden merkinnöissä tai pakkauksessa tai mukana seuraavissa käyttöohjeissa on oltava kuluttajille tarkoitettuja tietoja. Näistä tiedoista on käytävä ilmi

  • erityiset sairaudet, sairaudet tai puutteet (tai niiden oireet), joihin tuotetta on tarkoitus käyttää
  • tehoainepitoisuus, johon tuote perustuu
  • annostus
  • käyttötapa

Näiden tuotteiden sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden määrän on oltava huomattavasti suurempi kuin suositeltu päiväannos (RDA), jotta yleinen terveys tai hyvinvointi säilyisi.

Jaa tämä sivu: