EU:n ja Chilen väliaikainen kauppasopimus
Sopimus lyhyesti
EU:n ja Chilen väliaikainen kauppasopimus tuli voimaan 1. helmikuuta 2025. ITA-sopimus allekirjoitettiin 13. joulukuuta 2023. Sopimus voi nyt tulla voimaan, kun Chilen ratifiointiprosessi on saatu päätökseen. Sopimuksella vahvistetaan EU:n ja Chilen erinomaisia kahdenvälisiä suhteita ja edistetään kauppa- ja investointimahdollisuuksia.
EU ja Chile neuvottelivat vuosina 2017–2022 EU:n ja Chilen assosiaatiosopimuksen nykyaikaistamisesta (voimassa vuodesta 2003), jotta kaikkia EU:n ja Chilen suhteiden kannalta merkityksellisiä aloja voitaisiin käsitellä paremmin muuttuvassa geopoliittisessa ja taloudellisessa globaalissa ympäristössä.
Osapuolet saivat neuvottelut poliittiseen päätökseen 9. joulukuuta 2022 ja allekirjoittivat uudistetun sopimuksen 13. joulukuuta 2023.
Uudistettu EU:n ja Chilen välinen sopimus koostuu kahdesta rinnakkaisesta oikeudellisesta välineestä:
- laajennettu puitesopimus, joka sisältää a) poliittista ja yhteistyötä koskevan pilarin ja b) kauppaa ja investointeja koskevan pilarin (mukaan lukien investointisuojaa koskevat määräykset) edellyttäen, että kaikki jäsenvaltiot ratifioivat sen, ja
- väliaikainen kauppasopimus, joka kattaa ainoastaan ne puitesopimuksen kauppaa ja investointeja koskevan pilarin osat, jotka kuuluvat EU:n yksinomaiseen toimivaltaan (eli johon ei sisälly sijoitussuojaa koskevia määräyksiä) ja joka on hyväksytty pelkästään EU:ta koskevassa ratifiointiprosessissa.
ITA-sopimus tuli voimaan 1. helmikuuta 2025. Sopimus tulee voimaan, kun kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat saattaneet ratifiointiprosessinsa päätökseen. Tämän jälkeen ITA-sopimus lakkaa olemasta, ja se korvataan AFA-sopimuksella.
Lisätietoa
Lisätietoja EU:n ja Chilen väliaikaisesta kauppasopimuksesta on kauppa- ja investointipilarin tiivistelmässä.
Jos haluat tutustua sopimuksen kattavaan tekstiin, siirry sivulle EU–Chile: Sopimuksen teksti.
EU:n ja Chilen kauppa- ja investointisuhteiden pääkohdat
- EU on Chilen toiseksi suurin tavaraviennin markkina-alue.
- Chile on EU:n kolmanneksi suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa.
- EU:n ja Chilen välinen tavarakauppa kasvoi yli 160 prosenttia vuonna 2002 tehdyn EU:n ja Chilen välisen sopimuksen mukaisesti.
EU:n vienti Chileen
Tavarat 10,7 miljardia euroa vuonna 2023
- Muovit, kumia (4,5%)
- Epäjalot metallit (5,3 %)
- Elintarvikevalmisteet (7,6 %)
- Kemikaalit (14,8 %)
- Kuljetusvälineet (20 %)
- Koneet (28 %)
- Kuljetusvälineet (20 %)
- Muut (20 %)
Palvelut 6 mrd. € vuonna 2023
- Muut liike-elämän palvelut (28 %)
- Tietotekniikka, televiestintä (15 %)
- Teollis- ja tekijänoikeudet (10,5 %)
- Rahoituspalvelut (6,5 %)
- Muut (13 %)
- Liikenne (29 %)
Keskeinen maatalouselintarvikkeiden vienti vuonna 2023
- Juomat, väkevät alkoholijuomat & amp; etikka noin 200 miljoonaa euroa
- Vihannes-, hedelmä- ja pähkinävalmisteet noin 130 miljoonaa euroa
- Sekalaiset elintarvikevalmisteet noin 116 miljoonaa euroa
- Lihaa noin 118 miljoonaa euroa
Investoinnit (2022)
- EU:n investoinnit Chileen 64,9 mrd. € (EU N.1:n suorien ulkomaisten investointien lähde Chileen).
- Chilen investoinnit EU:hun 5,5 miljardia euroa.
Kahdenväliseen kauppaan osallistuvat yritykset
- 27 000 EU:n viejää Chileen (80 % pk-yrityksiä)
- 6 000 chileläistä viejää EU:hun (76 % pk-yrityksiä)
Litium: avain vihreään siirtymään
Chile on EU:n suurin litiumin toimittaja.
EU:n tärkeimmät litiumtoimittajat (2019–2022)
- Chile 62,9 %
- Yhdysvallat 3,05 %
- Yhdistynyt kuningaskunta 3,89 %
- Kiina 2,62 %
- Argentiina 7,44%
- Venäjä 9,72 %
- Sveitsi 9,72 %
Sopimuksen keskeiset osat
Kriittisten raaka-aineiden viennin lisääminen, investointien helpottaminen ja kestävä virtaus
ITA-sopimuksella syvennetään EU:n ja Chilen kahdenvälisiä kauppa- ja investointisuhteita ja tarjotaan yrityksille uusia mahdollisuuksia
- Tullien poistaminen 99,9 prosentilta EU:n viennistä ja tasapuolisten toimintaedellytysten tarjoaminen EU:n tavaroille Chilen markkinoilla, joiden odotetaan kasvavan 4,5 miljardilla eurolla ajan mittaan.
- Alkuperäsääntöjä yksinkertaistetaan ja joustavoitetaan aiempaan sopimukseen verrattuna, mikä kuvastaa alan integroitumista globaaliin arvoketjuun ja helpottaa vaatimusten noudattamista viejien kannalta.
- Vihreään talouteen siirtymisen kannalta ratkaisevan tärkeiden raaka-aineiden ja niistä johdettujen tuotteiden sekä puhtaiden polttoaineiden, kuten litiumin, kuparin ja vedyn, tehokkaamman ja kestävämmän virtauksen varmistaminen.
- Helpotetaan EU:n yritysten palvelujen tarjoamista Chilessä, mukaan lukien toimitus-, televiestintä-, meriliikenne- ja rahoituspalvelut.
- Varmistetaan, että EU:n sijoittajia kohdellaan Chilessä samalla tavalla kuin chileläisiä sijoittajia ja päinvastoin.
- Parannetaan EU:n yritysten mahdollisuuksia investoida julkisiin hankintasopimuksiin ja osallistua niihin Chilessä, joka on Latinalaisen Amerikan viidenneksi suurin talous.
- Varmistetaan, että sekä EU:n että Chilen pienyritykset hyötyvät täysimääräisesti sopimuksen tarjoamista mahdollisuuksista.
Vahva sitoutuminen kestävään kehitykseen
Sopimus auttaa saavuttamaan EU:n ja Chilen yhteisen tavoitteen tehdä kahdenvälisestä kaupastaan ja investoinneistaan kestäviä seuraavin keinoin:
- Kunnianhimoinen kauppaa ja kestävää kehitystä koskeva luku, jossa vahvistetaan osapuolten sitoutuminen Kansainvälisen työjärjestön (ILO) normeihin ja Pariisin ilmastosopimukseen.
- Energiaa ja raaka-aineita koskeva luku, jolla edistetään investointeja ja tarjotaan EU:lle vakaa, luotettava ja kestävä kriittisten raaka-aineiden saatavuus ja annetaan samalla Chilelle kaikki toimintapoliittinen liikkumavara, jota se saattaa tarvita teollisuuspoliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. Näin ITA-sopimus auttaa saavuttamaan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet.
- Kauppaa ja sukupuolten tasa-arvoa koskeva luku, joka on ensimmäinen osa EU:n kauppasopimusta ja johon sisältyy sitoumuksia poistaa kaikki naisiin kohdistuva syrjintä.
- Kestäviä elintarvikejärjestelmiä koskeva luku, joka on myös ensimmäinen EU:n kauppasopimuksessa ja jonka tavoitteena on tehdä elintarvikeketjuista kestävämpiä ja häiriönsietokykyisempiä.
Teollis- ja tekijänoikeuksien suojaaminen
Sopimus antaa myös oikeusvarmuutta EU:n yrityksille
- Teollis- ja tekijänoikeuksien turvaaminen muun muassa tekijänoikeuksia koskevilla vahvoilla säännöksillä.
- Suojellaan yhteensä 234:ää tyypillistä eurooppalaista ja chileläistä elintarvike- ja juomatuotetta (maantieteelliset merkinnät), joita on mahdollista lisätä tulevaisuudessa.
Alkuperäasetus
Saadakseen etuuskohtelun tuotteen on täytettävä sopimuksen alkuperäsäännöt.
EU:n ja Chilen väliaikaisen kauppasopimuksen alkuperäsääntöjä on nykyaikaistettu: tuotekohtaisia sääntöjä on yksinkertaistettu ja joustavoitettu uusimpien standardien mukaisesti ottaen huomioon globaalien arvoketjujen käyttö, ja alkuperämenettelyjen hallinnollista rasitetta on vähennetty siirtymällä omaan varmennukseen.
Tarkista kaupan alan avustajastaniinteraktiivinen ”Alkuperäsääntöjen itsearviointiväline (ROSA)” sen arvioimiseksi, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvitä, miten oikeat asiakirjat laaditaan.
Seuraavassa on yleisiä tietoja uusista säännöistä ja etuoikeuden hakemiseen liittyvistä menettelyllisistä näkökohdista:
Alkuperäsääntöjä koskevat määräykset ja alkuperämenettelyt esitetään sopimuksen 3 luvun A–C jaksossa, mukaan lukien liitteessä 3-A olevat alkuhuomautukset, liitteessä 3-B olevat tuotekohtaiset alkuperäsäännöt, liitteessä 3-C oleva maininta ja liitteessä 3-E olevat selittävät huomautukset.
EUVL L, 2024/2953, 20.12.2024.
Alkuperäsäännöt
- Yleinen toleranssi: 10 % noudettuna-hinnasta, lukuun ottamatta harmonoidun järjestelmän 50–63 ryhmään kuuluvia tuotteita, joihin sovelletaan liitteen 3-A erityismääräyksiä ja alanimikkeitä 16.
- Kumulaatio: Kahdenvälinen kumulaatio on sallittua EU:n ja Chilen välillä.
- Kynnysarvo sarjoille: 15 prosenttia ei-alkuperäainesten noudettuna-hinnasta.
- Alueperiaate: Vaatimusten noudattaminen on pakollista.
- Takaisinperinnän kielto: Ei sovelleta.
- Kirjanpidon eriyttäminen: Sovelletaan korvattavissa oleviin aineksiin.
- Kuljetusolosuhteet: Jotkin toimet, kuten tuotteiden säilyttäminen hyvissä olosuhteissa, varastointi ja lähetysten jakaminen osiin, voidaan suorittaa kolmannessa maassa, jos tuotteet pidetään tullivalvonnassa.
Alkuperäselvitykset
- ITA-sopimuksella otetaan käyttöön yksinkertaisempi lähestymistapa etuuskohteluun oikeuttavan alkuperän määrittämiseen: Viejät ilmoittavat itse alkuperän 1. helmikuuta 2025 alkaen laatimalla alkuperävakuutuksen. Kun lähetyksen sisältämien alkuperätuotteiden kokonaisarvo on yli 6 000 euroa, EU:n viejät olisi rekisteröitävä rekisteröityjen viejien järjestelmään (REX).
- Etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää koskevien vaatimusten olisi tapauksen mukaan perustuttava alkuperävakuutukseen tai tuojan tietämykseen.
- EU:n ja Chilen (vanhan) assosiaatiosopimuksen mukaisesti annettuja EUR.1-tavaratodistuksia ja kauppalaskuilmoituksia ei enää 1 päivästä helmikuuta 2025 alkaen hyväksytä etuuskohteluun oikeuttavan alkuperän todisteeksi Euroopan unionissa tai Chilessä.
- Lausuman teksti: Viitteet Liite 3-C (EUVL L, 2024/2953, 20.12.2024). Alkuperävakuutukset ovat sallittuja useille lähetyksille 12 kuukauden aikana.
- Voimassaolo: Alkuperävakuutukset ovat voimassa 12 kuukautta.
Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset)
Pk-yrityksiä koskeva luku:
- Vaatii sekä EU:ta että Chileä antamaan pk-yritysten kannalta merkityksellisiä tietoja siitä, miten ne voivat päästä toistensa markkinoille ja harjoittaa liiketoimintaa niillä. Tällaiset tiedot on annettava yhdellä yleisesti saatavilla olevalla digitaalisella alustalla, kuten pk-yrityksiä koskevalla verkkosivustolla; ja
- Edellyttää, että kummallekin osapuolelle nimetään pk-yritysten yhteyspisteet, jotka tekevät yhteistyötä kartoittaakseen tapoja, joilla pk-yritykset voivat hyötyä sopimuksen tarjoamista mahdollisuuksista.
Näin varmistetaan, että kummankin osapuolen pk-yritysten yhteyspisteet, jotka tekevät hallitusten välistä työtä sen varmistamiseksi, että pk-yritysten tarpeet otetaan huomioon, jotta ne voivat hyötyä ITA-sopimuksen tarjoamista mahdollisuuksista.
Hyödyllisiä linkkejä ja kontakteja
EUROOPAN UNIONIN VALTUUSKUNTA TO CHILE
delegation-chile@eeas.europa.eu
Puh: +56 224286800
Av. Apoquindo 2929, piso 15, Las Condes, 7550246 Santiago
Aukioloajat: Maanantaista torstaihin klo 8.30–17.30
Perjantaisin klo 8.30–14.00