Usein kysyttyä
Voit hakea kysymyksiä eri tavoin: joko hakutoiminnon avulla tai selaamalla hakusanaluetteloa
Access2Markets -verkkosivusto on interaktiivinen ilmainen verkkopalvelu, josta EU:n yritykset saavat tietoa a) EU:n markkinoiden tuontiedellytyksistä, b) yli 130 EU:n ulkopuolisen maan vientiedellytyksistä ja c) EU:n sisäisestä kaupasta.
Access2Markets -portaalissa on tietoa tariffeista ja sisäisistä veroista, jotka sinun on maksettava tuotteestasi tuojamaassa joko EU:hun tai kolmansiin maihin. Saat tietoa myös monista muista kansainvälisen kaupan keskeisistä aloista, joilla voi olla merkitystä sinulle. näitä ovat esimerkiksi alkuperäsäännöt, kauppasopimukset, joita EU on tehnyt kolmansien maiden kanssa, tiedot mahdollisesti väliaikaisesti käyttöön otettavista polkumyyntitulleista, tulli- ja tuontimenettelyt, muodollisuudet ja vaatimukset, mukaan lukien näytteet täytettävistä lomakkeista, suurimmat kaupan esteet jne.
Niiden yritysten osalta, jotka eivät tunne kansainvälistä kauppaa, Access2Markets -portaali tarjoaa myös yksityiskohtaisempia ohjeita, kuten yksityiskohtaisia vaiheittaisia oppaita tavaroiden ja palvelujen kauppaa varten, selityksiä keskeisistä kaupan käsitteistä, hyödyllisiä yhteystietoja yrityksille, yritysten menestystarinoita ja tuoreimpia uutisia kauppaan liittyvistä kysymyksistä.
EU:hun suuntautuvan tuonnin osalta Access2Markets -portaali kattaa kaikki EU:n ulkopuoliset maat. EU:n vientiä varten portaali tuottaa tietoja yli 120:sta EU:n ulkopuolisesta markkina-alueesta, joiden osuus EU:n tavaroiden vientiarvosta on 90 %.
Tuonnin osalta kaikki maat ovat jo nähtävissä maakohtaisessa valikossa. Lisäyksen 2Markkinoiden kattamat vientikohteet riippuvat markkinoiden merkityksestä. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.
Kun tuotteita viedään EU:n ulkopuolisille markkinoille, joita tämä tietokanta ei kata, on suositeltavaa ottaa yhteyttä maan tullitoimipaikkaan.
Tietokannasta saadut raportit eivät ole virallisia asiakirjoja. Tietokannassa olevien tietojen oikeellisuus on varmistettu huolellisesti, mutta Euroopan komissio tai tietojen toimittajat eivät voi ottaa vastuuta tahattomista virheistä tai puutteista. Jatkamalla näiden termien käyttöä ja tarkastelemalla niitä.
Access2Markets -portaali on laadittu englanniksi, ja se tarjoaa konekäännöksen kaikille EU:n kielille selostusosassa (kaikki staattiset verkkosivut). Dynaamisessa osassa, jossa etsit tuotekohtaisia tietoja, se on saatavilla englanniksi.
Voit tehdä markkinoille pääsyä koskevan valituksen täällä.
Jollei toisin mainita, tariffi viittaa nettopainoon, joka on tavaran paino ilman minkäänlaisia pakkauksia tai astioita.
Käytä Omaa kauppa-avustajaa Access2Markets-sivustolla. Täytä ”maa”, ”maa to” ja tuotekoodi ja tee haku. Tuloksista käy ilmi tiedot sovellettavista tulleista.
EU on tulliliitto, joten maksat tullit vain kerran, kun tuote saapuu EU:n tullialueelle.
Ei, Access2Markets -portaali tuottaa tietyn tuotteen ja tiettyjen markkinoiden tullit.
Valmisteveroja sovelletaan kansallisella tasolla, ja ne on maksettava kulutukseen luovuttamisen yhteydessä. Jos tuote tuodaan johonkin EU-maahan mutta kuljetetaan toiseen EU-maahan ja toimitetaan sinne, valmistevero kannetaan siinä EU-maassa, jossa tuotteet lopulta kulutetaan tai käytetään.
Arvonlisävero maksetaan siinä maassa, jossa tuote myydään. Toisaalta tuontitullit maksetaan, kun tuotteet saapuvat EU:n tullialueelle. Jos esimerkiksi tuote saapuu ensimmäisen kerran Alankomaihin ennen kuin se saapuu lopulliseen määräpaikkaan Ranskassa, tuontitullit maksetaan Alankomaissa, mutta arvonlisävero kannetaan Ranskassa.
EU:n yhdistetyn nimikkeistön (CN) 6 ensimmäistä numeroa ovat samat kuin 6 ensimmäistä HS-numeroa. Ainoastaan 6 numeron jälkeisten numeroiden osalta yhdistetty nimikkeistö poikkeaa HS-koodista yksityiskohtaisemmassa luokittelussa, mikä auttaa antamaan selkeät ja yksityiskohtaiset tiedot tuotteestanne.
Yhdistetty nimikkeistö, joka on vahvistettu yhdistetystä nimikkeistöstä annetussa asetuksessa (EY) N:o 2658/87, on EU:n järjestelmä kaupan kohteena olevien tavaroiden luokittelemiseksi. Kaikki EU:hun tuotavat tai EU:sta vietävät tavarat on luokiteltava tullia varten. Jokaisella tuotteella on oma luokituskoodi.
Yhdistetty nimikkeistö sisältää yleiset säännöt tavaroiden luokittelusta kahdeksannumeroisiin nimikkeisiin, ja sitä päivitetään vuosittain. Se on laadittu harmonoidun järjestelmän perusteella.
Yhdistettyyn nimikkeistöön kuuluvat:
- A) harmonoidun järjestelmän nimikkeistö
- B) kyseisen nimikkeistön yhteisön alajaot, joita kutsutaan CN-alanimikkeiksi
- Johdantomääräykset, jaksojen tai ryhmien lisähuomautukset sekä CN-alanimikkeisiin liittyvät alaviitteet. Kussakin CN-alanimikkeessä on oltava kahdeksannumeroinen koodinumero.
- A) kuusi ensimmäistä numeroa ovat harmonoidun järjestelmän nimikkeistön nimikkeisiin ja alanimikkeisiin liittyvät koodinumerot;
- (b) seitsemäs ja kahdeksas numero yksilöivät yhdistetyn nimikkeistön alanimikkeet.
HS-luokitus on yhdenmukainen kaikissa maissa ainoastaan ensimmäisten 6 numeron avulla. Mikä tahansa maa voi halutessaan jakaa 6-numeroisen luokituksen tarkemmin kuvaamaan tuotetta.
Kahdeksannumeroisia numeroita pidetään yleensä täysin tullitarkoituksia varten kelpaavina, mutta jotkin maat saattavat vaatia myös 9, 10 tai muita numeroita kuvaamaan tuotavaa tavaraa täydellisesti. Sama 8-numeroinen luokka voi kuitenkin edustaa eri tuotteita eri maissa. Esimerkiksi koodia 2001.90.30 vastaava tuote on EU27-maiden luokituksessa ”sokerimaissi”, mutta Yhdysvaltojen luokituksessa ”pavut”.
Yleissääntönä voidaan todeta, että tariffinimikkeistöjä olisi verrattava ainoastaan kuusinumeroisen luokituksen tasolla. Tässäkin verrattavuudessa voi olla rajoitteita, jos käytetään harmonoidun järjestelmän eri versioita. Kuusinumeroiselta tasolta alkaen on mahdollista sovittaa koodit yhteen vertaamalla tavaroiden kuvauksia alemmilla jaottelutasoilla. Tietyissä tapauksissa tavarat voidaan kuitenkin luokitella eri tavoilla eri tullialueilla.
Tuotteen luokituskoodi voidaan määritellä useilla tavoilla: (1) Jos olet jo tuonut tai vienyt samaa tuotetta, tulliasiakirjoista löytyy koodi (2), jos näin ei ole, voit käyttää A2M-portaalia ja selata tuotepuuta. tuonnin osalta käytetään EU:n nimikkeistöä (CN) ja viennin osalta EU:n ulkopuolisen maan harmonoitua järjestelmää (3), jotta voitte pyytää tuojamaan tullitoimipaikalta sitovia tariffitietoja.
EU:n yhdistetyn nimikkeistön (CN) tuotekuvaukset ovat saatavilla kaikilla EU:n 23 kielellä. Harmonoidun järjestelmän (HS) selitykset ovat saatavilla ainoastaan englanniksi.
Sitovien tariffitietojen saamiseksi sinun on haettava vientimaasi tulliviranomaisilta STT-hakemuslomakkeella. Sitova tariffitieto on voimassa kaikkialla EU:ssa riippumatta siitä, mikä EU-maa sen on antanut. Kaikki kansallisten tulliviranomaisten antamat sitovat tariffitiedot ovat Euroopan sitovien tariffitietojen tietokannassa.
Tutustu ensinnäkin alkuperäsääntöjen tarkistuslistaan. Jos sinulla on edelleen epäilyksiä, kysy kansalliselta tulliviranomaiselta. Jos haluat olla ehdottoman varma, hae sitovaa alkuperätietopäätöstä EU-maan toimivaltaiselta viranomaiselta. Kun SAT on annettu, se sitoo kaikkien EU-maiden tulliviranomaisia. Huomaa, että sinua vaaditaan edelleen toimittamaan alkuperäselvitys.
Hakutuloksiin sisältyvät alkuperäsääntöjä koskevat tiedot selittävät myös, miten tuojien on pidennettävä maahantuomansa tuotteen alkuperää.
Kyllä, Access2Markets -portaali sisältää tietoa kaikkien EU:n kauppasopimusten ja yleisen tullietuusjärjestelmän alkuperäsäännöistä.
Jos haluat hakea tuotteen alkuperäsääntöjä, käynnistä haku Oma kauppa-avustaja -hakulomakkeella. Alkuperäsäännöt luetellaan hakutuloksissa.
Voit valita sinulle edullisimman järjestelyn. Tarkista huolellisesti alkuperäsäännöt ja varmista, että tuote täyttää vaatimukset.