Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät
Jos sinulla tai yritykselläsi on immateriaalioikeuksia, jotka perustuvat ainutlaatuisiin ideoihin, innovaatioihin tai tuotemerkkeihin, niitä on suojattava. Tässä on opas eri mahdollisuuksista suojella erityyppisiä teollis- ja tekijänoikeuksia sekä tietoa siitä, miten voit valvoa oikeuksiasi. Lisätietoa on myös teollis- ja tekijänoikeuksia koskevasta EU:n politiikasta ja sopimuksista, joita EU on tehnyt muiden maiden kanssa EU:n yritysten suojelemiseksi.
EU:n kauppapolitiikka ja teollis- ja tekijänoikeudet
EU tukee vahvoja teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia standardeja, jotka vaikuttavat yrityksiin ja kuluttajiin EU:ssa ja sen ulkopuolella. EU pyrkii luomaan kansainväliselle kaupalle vankan ja ennakoitavan teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan oikeudellisen kehyksen, johon sisältyvät
- Teollis- ja tekijänoikeudet, jotka kannustavat innovointiin, takaavat tuotteiden alkuperän ja varmistavat niiden aitouden, sekä näiden oikeuksien loukkauksia estävät toimenpiteet.
- Teollis- ja tekijänoikeudet, jotka suojaavat kuluttajia tuoteväärennöksiltä, jotka eivät täytä EU:n terveys- ja turvallisuusnormeja.
Teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten estämiseksi EU hyväksyi teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoa kolmansissa maissa koskevan tarkistetun strategian, jossa keskitytään seuraaviin seikkoihin:
- kansainvälisen teollis- ja tekijänoikeusympäristön viimeaikaisiin muutoksiin vastaaminen, mukaan lukien talouden kaikkien osien digitalisointi ja teollis- ja tekijänoikeuksia koskevassa lainsäädännössä ja sen täytäntöönpanossa havaitut uudet porsaanreiät.
- tarjotaan Euroopan komissiolle tarvittavat välineet, jotta se voi vastata tehokkaammin nykyisiin haasteisiin.
Maailman kauppajärjestön (WTO) ja Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) jäsenenä EU on allekirjoittanut kansainvälisiä teollis- ja tekijänoikeussopimuksia, kuten teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehdyn sopimuksen (TRIPS-sopimus). TRIPS-sopimuksessa vahvistetaan teollis- ja tekijänoikeuksien suojan vähimmäisvaatimukset, jotka kunkin maan on tarjottava, sekä menettelyt teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvien riitojen ratkaisemiseksi.
TRIPS-sopimuksen teollis- ja tekijänoikeuksia ovat muun muassa
- tekijänoikeudet ja lähioikeudet;
- tavaramerkit, mukaan lukien palvelumerkit;
- maantieteelliset merkinnät, alkuperänimitykset mukaan luettuina;
- teollinen muotoilu;
- patentit, mukaan lukien uusien kasvilajikkeiden suojaaminen;
- integroitujen piirien pohjapiirustukset;
- julkistamattomat tiedot, mukaan lukien liikesalaisuudet ja testitiedot.
Teollis- ja tekijänoikeudet EU:n kauppasopimuksissa
EU neuvottelee teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista luvuista kauppasopimuksissaan muiden maiden ja alueiden kanssa. Tavoitteena on varmistaa, että molemmilla kauppakumppaneilla on samat teollis- ja tekijänoikeuksien suojaa koskevat normit.
- EU:n kauppasopimukset menevät pidemmälle kuin WTO:n TRIPS-sopimukset, ja niissä käsitellään erityisiä teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyviä huolenaiheita näiden maiden kanssa.
- Lisätietoa EU:n kauppasopimusten teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista säännöistä on täällä.
EU:n teollis- ja tekijänoikeuspolitiikka kehitysmaissa
EU edistää teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien normien parantamista ja täytäntöönpanoa kehitysmaissa. Vaikka teollis- ja tekijänoikeuksien parempi suoja on tärkeää EU:n yrityksille, se houkuttelee myös teknologian siirtoa, ulkomaisia investointeja, tutkimusta ja innovointia kehitysmaiden hyödyksi.
EU tarjoaa erilaisia välineitä ja teknisen avun ohjelmia, joilla autetaan kehitysmaita vahvistamaan teollis- ja tekijänoikeuksia.
EU on myös sitoutunut suojelemaan EU:n luomuksia, keksintöjä ja malleja.
Teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamista ja täytäntöönpanoa koskevassa EU:n kertomuksessa annetaan yrityksille, erityisesti pienille yrityksille, tietoa niiden teollis- ja tekijänoikeuksiin mahdollisesti kohdistuvista riskeistä, kun ne harjoittavat liiketoimintaa tietyissä maissa tai niiden kanssa ulkomailla. Raportin tarkoituksena on auttaa kehittämään toimintatapoja ja menettelyjä ideoiden ja luomusten arvon suojelemiseksi.
Teknologian siirto
EU ja sen jäsenvaltiot ovat sitoutuneet edistämään teknologian siirtoa erityisesti vähiten kehittyneisiin maihin.
- EU uskoo, että vahvan teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmän kehittämiseen tähtäävät politiikat voivat auttaa kehitysmaita hyötymään ulkomaisen teknologian paremmasta saatavuudesta.
- Ulkomaiset yritykset lisensoivat todennäköisemmin tietoa ja tekevät yhteistyötä yhteisissä hankkeissa, kun käytössä on tehokas teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmä.
Etsi yrityksille hyödyllistä tietoa teknologian siirrosta ja teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista.
Lääkkeiden saatavuutta koskeva EU:n politiikka
EU on sitoutunut helpottamaan lääkkeiden saatavuutta kehitysmaissa ja pyrkii löytämään oikean tasapainon uusien lääkkeiden tutkimuksen eturintamassa olevien lääkeyhtiöiden teollis- ja tekijänoikeuksien suojelun ja sen välillä, että nämä lääkkeet ovat ihmisten saatavilla kaikkialla maailmassa. Sen vuoksi EU mukauttaa lääkkeisiin liittyviä teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lähestymistapansa kauppakumppaniensa tarpeisiin ja kehitystasoon.
EU käsittelee useita lääkkeiden kohtuuhintaisuuteen, saatavuuteen, saatavuuteen, hyväksyttävyyteen, laatuun ja käyttöön liittyviä kysymyksiä matalan ja keskitulotason maissa tukemalla seuraavia:
- maailmanlaajuiset terveysjärjestöt ja -aloitteet;
- matalan ja keskitulotason maiden julkiset terveydenhuoltojärjestelmät;
- matalan ja keskitulotason maissa tarvittavien lääkkeiden tutkimus ja kehittäminen (R&D);
- lääkkeiden saatavuutta helpottavat kauppasäännöt.
Lisätietoa EU:n maailmanlaajuisista terveystoimista matalan ja keskitulotason maissa.