EU:n ja Ukrainan pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue
EU ja Ukraina ovat soveltaneet assosiaatiosopimusta väliaikaisesti marraskuusta 2014 lähtien. Osana tätä assosiaatiosopimusta pitkälle menevää ja laaja-alaista vapaakauppa-aluetta on sovellettu väliaikaisesti tammikuusta 2016 alkaen. Se alentaa tulleja, joita eurooppalaiset yritykset kohtaavat Ukrainaan suuntautuvassa viennissä. Sopimus helpottaa kauppaa tehostamalla tullimenettelyjä ja lähentämällä Ukrainan lainsäädäntöä, sääntöjä ja menettelyjä, standardit mukaan lukien, asteittain EU:n lainsäädäntöön, sääntöihin ja menettelyihin.
Sopimus pähkinänkuoressa
EU ja Ukraina ovat soveltaneet väliaikaisesti pitkälle menevää ja laaja-alaista vapaakauppa-aluettaan 1. tammikuuta 2016 alkaen osana laajempaa assosiaatiosopimusta, jonka poliittisia ja yhteistyötä koskevia määräyksiä on sovellettu väliaikaisesti marraskuusta 2014 alkaen. Pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue avaa kummallekin osapuolelle tavaroiden ja palvelujen markkinat, jotka perustuvat ennakoitaviin ja täytäntöönpanokelpoisiin kauppasääntöihin.
Sopimuksen koko teksti ja liitteet
Mitkä ovat hyödyt yrityksellesi?
Assosiaatiosopimus
- helpottaa EU:n yritysten tuontia Ukrainasta ja vientiä Ukrainaan ja tekee siitä edullisempaa
- tuo yrityksellesi monenlaisia etuja, kuten tullien poistamisen sekä tehokkaan ja nopean liikenteen helpottamisen tullin kautta kansainvälisillä rajoilla
EU on yksi Ukrainan suurimmista kauppakumppaneista, mikä tarkoittaa, että on olemassa useita mahdollisuuksia tuoda ja viedä EU:sta Ukrainaan ja päinvastoin. Tärkeimmät vientituotteet ovat raaka-aineet, kuten rauta, teräs, kaivostuotteet, maataloustuotteet, koneet ja kemialliset tuotteet. Ukraina pyrkii parhaillaan virtaviivaistamaan politiikkoja, jotka hyödyttävät pienyrityksiä EU:n kanssa käytävässä kaupassa. Pienyritykset voivat saada tukea myös EU:n pk-yrityksiä koskevasta lippulaivahankkeesta.
Tullit
EU:n ja Ukrainan välinen sopimus parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä Ukrainan markkinoilla ja päinvastoin. Kaiken kaikkiaan tavarakaupan osalta sopimuksella poistettiin suurin osa tulleista – EU: 98,1 prosenttia ja Ukraina: 99,1 prosenttia.
Teollisuustuotteet
Vaikka suuri osa teollisuustuotteiden tulleista poistettiin sopimuksen tullessa voimaan, useille tuotelinjoille sovittiin siirtymäkausista.
EU
Sopimuksella poistettiin 94,7 prosenttia tullinimikkeistä.
EU poistaa edelleen asteittain joidenkin tavaroiden tulleja seuraavien siirtymäkausien aikana
- mineraalit - 2019
- kemikaalit – 2021
- lannoitteet – 2023
- puutuotteet - 2021
- jalkineet - 2021
- kupariartikkelit - 2021
- alumiinitavarat – 2023
- autot ja useimmat moottoriajoneuvot – 2023
Ukraina
Sopimuksen tullessa voimaan 49,2 prosenttia teollisuustuotteista voitiin tuoda Ukrainaan tullitta.
Ukrainan vapauttaman EU:n viennin osuuden odotetaan kasvavan 96 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tullien asteittainen poistaminen koskee seuraavia tuoteryhmiä:
- mineraalit – 2023
- orgaaniset kemikaalit - 2019
- lannoitteet – 2019
- kumirenkaat - 2021
- nahkatavarat - 2021
- tekstiilit, kuten päähineet - 2019
Ukrainan moottoriajoneuvoalaan sovelletaan myös vuoteen 2026 ulottuvaa siirtymäkautta, joka on WTO:ssa vuonna 2008 sovittujen neuvottelujen tulos.
Maataloustuotteet
EU
Useimpien EU:hun tuotavien maataloustuotteiden tuontitullit laskettiin nollaan vuonna 2016. Tariffikiintiöitä sovelletaan muihin maataloustuotteisiin, joita ei ole vapautettu. Näitä kiintiöitä hallinnoidaan joko ensin tullutta palvellaan ensin -periaatteella tai tuontitodistuksilla. Liitteen I-A lisäyksissä 1 ja 2 on luettelo kaikista EU:n ja Ukrainan tariffikiintiöistä.
Ukraina
Lähes puolet Ukrainan maataloustuotteista vapautettiin sopimuksen tullessa voimaan, mutta muutamiin tavaroihin sovelletaan vuoteen 2023 ulottuvaa siirtymäkautta.
Kaikkia Ukrainan tuontitulleja ei alenneta nollaan
- vuoteen 2026 mennessä 8,7 prosenttiin esimerkiksi maitotuotteiden, munien, sokerin, eläinöljyjen ja -rasvojen maatalouselintarvikkeiden tulleista sovelletaan rajoitettuja lineaarisia alennuksia 20–60 prosentilla – sen jälkeen sovelletaan jäännöstullia
- Sokereihin, siipikarjanlihaan ja sianlihaan sovelletaan tariffikiintiöitä – ilmoitetuissa määrissä tuodut tavarat ovat tullittomia
EU:n ja Ukrainan välinen sopimus kieltää molempia osapuolia käyttämästä vientitulleja. Ukrainan hallitus suostui kuitenkin poistamaan asteittain nykyiset vientitullit tietyiltä tavaroilta vuoteen 2026 mennessä, mukaan lukien karja ja vuodatusraaka-aineet, tietyntyyppisten öljyä tuottavien viljelykasvien siemenet ja tietyntyyppiset metallit. Lisätietoja tästä on EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen liitteessä I-C.
Ukrainan vientiä varten säädetään erityisestä suojatoimenpidemekanismista, joka kestää vuoteen 2031 saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että Ukraina voi periä lisämaksun useiden tavaroiden, kuten raakavuodan, auringonkukansiementen sekä metalli-, teräs- ja kuparilajien, vientitullista, jos Ukrainasta EU:hun suuntautuvan viennin kumulatiivinen määrä ylittää vuosittain kynnystason. Lisätietoja tästä on EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen liitteessä I-D.
Löydät tuotteeseesi sovellettavan tullin kohdasta My Trade Assistant.
Alkuperäsäännöt
Jotta tuotteelle voidaan myöntää etuuskohtelu (alhaisempi tulli tai ei lainkaan tullia), sen on oltava tiettyjen Paneurooppa–Välimeri-yleissopimuksessa vahvistettujen alkuperäsääntöjen mukainen.
Tarkista kauppa-avustajani interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat. Lisätietoa ROSAn käytöstä
Jos aihe on sinulle uusi, voit tutustua pääkäsitteisiin tavaraosiossa.
Tuotevaatimukset
Tekniset säännöt ja vaatimukset
EU:n ja Ukrainan välisessä sopimuksessa määrätään lainsäädännön, standardien ja vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjen yhdenmukaistamisesta Ukrainan ja EU:n välillä. Sen vuoksi ukrainalaisten valmistajien on täytettävä vain yhdet vaatimukset, jotka koskevat niiden tuotteiden saattamista sekä EU:n että Ukrainan markkinoille.
Ukrainan lähennettyihin asetuksiin sisältyy
- tuotteiden akkreditointi ja kaupan pitäminen, joissa vahvistetaan vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjen moduulit
- yleinen tuoteturvallisuus, jossa vahvistetaan perusteet, jotka on otettava huomioon arvioitaessa tuotteen turvallisuutta, ja määritetään, milloin tuote on kiellettävä, koska se aiheuttaa vakavan riskin terveydelle ja turvallisuudelle
EU–Ukraina-assosiaatiosopimuksen liitteessä III on luettelo kaikista 27 asetuksesta, jotka kattavat monenlaisten tuotteiden, kuten koneiden, hissien, lelujen, lääkinnällisten laitteiden ja yksinkertaisten paineastioiden, turvallisuusvaatimukset.
Vaatimusten osalta Ukraina on
- ovat ottaneet käyttöön kansainvälisiä ja eurooppalaisia standardeja parhaiden käytäntöjen mukaisesti
- on sitoutunut kumoamaan kaikki ristiriitaiset kansalliset normit. Tämä sisältää kaikki ristiriitaiset GOST-standardit (Gosudarstvenny Standart), joita käytetään Neuvostoliiton jälkeisissä valtioissa.
Mistä tiedän, että EU:hun tuomani tavarat ovat EU:n säännösten ja standardien mukaisia?
Osapuolten yhteistyö markkinavalvonnan ja vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjen alalla tarkoittaa, että jos viet EU:hun suuririskisiä tuotteita, kuten paineastioita, hissejä ja tiettyjä koneita, tarvitset vain ilmoitetun laitoksen (laboratoriot tai muut Ukrainan hallituksen akkreditoimat tarkastus- ja sertifiointilaitokset) suorittaman vaatimustenmukaisuuden arvioinnin.
Luettelo Ukrainan 114 nimitetystä laitoksesta, jotka arvioivat tuotteiden vaatimustenmukaisuutta ja jotka kaikki ovat Ukrainan kansallisen akkreditointivirastonakkreditoimia
Jos haluat tuoda tavaroita Ukrainasta EU:hun, sinun on todistettava vaatimustenmukaisuus valmistajan allekirjoittamalla EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksella. Tämän jälkeen valmistaja voi kiinnittää CE-merkinnän tuotteisiinsa, jos sitä vaaditaan.
EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen nojalla tehdään sopimus teollisuustuotteiden vaatimustenmukaisuudesta, arvioinnista ja hyväksymisestä. Kyseessä on eräänlainen EU:n ja Ukrainan välinen vastavuoroista tunnustamista koskeva sopimus. Sopimuksen mukaan EU ja Ukraina sallivat sopimuksen liitteissä lueteltujen ja vaatimustenmukaisuusvaatimukset täyttävien teollisuustuotteiden saattamisen markkinoille ilman lisätestausta tai vaatimustenmukaisuusmenettelyjä.
Yhteydenotot teknisiä vaatimuksia varten
Terveys- ja turvallisuusvaatimukset – terveys- ja kasvinsuojelutoimet
Elintarvikkeiden turvallisuus sekä eläinten ja kasvien terveys
Jotta voit viedä Ukrainasta tai tuoda Ukrainasta sujuvasti EU:hun tai päinvastoin, Ukrainan ja EU:n välillä on tiettyjä kasvien ja eläinten terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä sääntöjä, jotka sinun pitäisi tietää. EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksella yhdenmukaistettiin monia terveys- ja kasvinsuojelutoimia koskevia sääntöjä ja kiellettiin osapuolia ottamasta käyttöön perusteettomia esteitä.
Eläin- tai kasvitautien, myös tuholaisten, osalta on olemassa menettelyt, joilla tunnustetaan tiettyjen alueiden kasvintuhoojista vapaa asema. Tämä on tarkoitettu kaupallisiin tarkoituksiin ja ihmisten, eläinten tai kasvien terveydelle aiheutuvista riskeistä ilmoittamiseen. Jos tuojamaan on toteutettava toimenpiteitä vakavan terveysriskin hallitsemiseksi, EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimus mahdollistaa tuontia koskevien väliaikaisten rajoittavien toimenpiteiden toteuttamisen. Ne toteutetaan kuitenkin tavalla, joka minimoi maiden välisen kaupan häiriöt. Lisätietoja menettelyistä on EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen liitteessä VI.
Tilatukijärjestelmän valvonta Ukrainassa
Hallitus harjoittaa kolmenlaista rajavalvontaa:
Terveys- ja epidemiologinen valvonta
Tavoitteena on suojella maata tautien leviämiseltä ja toteuttaa testejä, joilla varmistetaan, että tavarat ovat terveysvaatimusten mukaisia. Tällainen valvonta on pakollista, ja sitä sovelletaan pääasiassa tuontielintarvikkeisiin, joihinkin kulutustavaroihin ja myös auringonkukkaöljyjen vientiin. Maataloustuotteiden luokkaan kuuluviin tavaroihin ei sovelleta terveys- ja epidemiologista valvontaa.
Eläinlääkintä- ja terveystarkastukset
Tällä valvonnalla pyritään ehkäisemään eläintautien leviämistä. Eläinlääkintä- ja terveystarkastuksia sovelletaan yleensä eläinten, lisäysaineiston, biologisten tuotteiden, patologisen aineiston, eläinlääkinnällisten valmisteiden, eläintenhoitotuotteiden, rehun lisäaineiden, esiseosten ja eläintuotteiden (mukaan lukien lihavalmisteet, munat, maito, kala ja hunaja) vientiin, tuontiin ja kauttakuljetukseen.
Kasvinsuojelun valvonta
Tällainen torjunta ei ainoastaan estä tuholaisten leviämistä, vaan sen tarkoituksena on myös valvoa karanteenijärjestelyjä. Kasvinterveysvalvontaa sovelletaan kasvien ja kasvituotteiden (myös elintarvikkeiden), pakkausten, kuljetusvälineiden, maaperän ja muiden säänneltyjä tuholaisia levittävien tuotteiden vientiin, tuontiin ja kauttakuljetukseen.
Yhteydenotot terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksia varten
Kaupan tekniset esteet
Vaikka tekniset säännöt ovat tärkeitä, ne voivat toisinaan muodostaa esteitä kansainväliselle kaupalle ja siten olla huomattava rasite viejälle.
- Jos luulet kohtaavasi kaupan esteen, joka hidastaa liiketoimintaasi tai estää vientiäsi, voit kertoa meille
- ilmoittaa verkkolomakkeella Ukrainaan suuntautuvan viennin lopettamisesta – EU analysoi tilannettasi ja ryhtyy tarvittaviin toimiin
Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt
Sopimuksella varmistetaan avoimemmat ja yksinkertaisemmat tullimenettelyt kaupan helpottamiseksi ja yrityksille aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi.
Asiakirjat
Vaiheittaisissa oppaissa kuvataan erityyppisiä asiakirjoja, jotka sinun on valmisteltava tuotteidesi tulliselvitystä varten.
Tuotteesta riippuen tulliviranomaiset voivat vaatia kaikkia tai joitakin seuraavista seikoista:
- kauppalasku (sen muotoa ja sisältöä koskevat erityisvaatimukset löytyvät kauppa-avustajastani).
- pakkausluettelo
- tiettyjen tavaroidentuontitodistukset
- todistukset, jotka osoittavat, että tuotteesi täyttää pakolliset tuotemääräykset, kuten terveys- ja turvallisuusvaatimukset, merkinnät ja pakkaukset.
- Alkuperäselvitys – alkuperäilmoitus
Voit halutessasi hakea sitovaa tariffitietoa ja/tai sitovaa alkuperätietoa etukäteen.
Lisätietoja siitä, mitä asiakirjoja sinun on esitettävä tuotteesi tulliselvitystä varten, on kohdassa My Trade Assistant.
Alkuperän todistamista ja tarkastamista koskevat menettelyt
Tietoa tuontia ja vientiä koskevista tullimenettelyistä yleensä on verotuksen ja tulliliiton pääosaston verkkosivustolla.
Teollis- ja tekijänoikeudet ja maantieteelliset indikaattorit
Sopimus suojaa teollis- ja tekijänoikeuksiasi, kun tuot ja/tai viet tuotteitasi Ukrainaan.
Tavaramerkit ja tekijänoikeudet
EU:n ja Ukrainan välinen sopimus noudattaa useita kansainvälisiä sopimuksia, joilla säännellään tavaramerkkien ja tekijänoikeuksien hallinnointia ja jotka tarjoavat oikeudenmukaisen ja avoimen järjestelmän tavaramerkkien rekisteröinnille. Jos tavaramerkkiviranomainen hylkää hakemuksen, päätöksestä on ilmoitettava hakijalle kirjallisesti ja hylkäämisen syyt on esitettävä. Tavaramerkki voidaan julistaa menetetyksi, jos sitä ei ole otettu tosiasialliseen käyttöön viiden vuoden kuluessa sillä alueella, jolla se on rekisteröity.
Mallit ja patentit
EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen mukaan itsenäisesti luotuja malleja, joilla on yksilöllinen luonne, suojataan niiden rekisteröinnillä enintään 25 vuoden ajan. Tämä antaa sinulle yksinoikeuden käyttää mallia ja estää kolmansia osapuolia käyttämästä, luomasta uudelleen, myymästä tai tuomasta ja/tai viemästä sitä ilman suostumustasi.
Maantieteelliset merkinnät
EU:n ja Ukrainan välisellä sopimuksella perustettu maantieteellisiä indikaattoreita käsittelevä erityiskomitea seuraa sopimuksen täytäntöönpanoa teollis- ja tekijänoikeuksien osalta ja raportoi kauppakomitealle.
Tavaramerkit
Tavaramerkkihakemukset on jätettävä Ukrainan teollis- ja tekijänoikeusinstituutille (Ukrainan PTO), joka on valtionyhtiö.
Tarvitset seuraavat asiakirjat ja tiedot, jos haluat hakea tavaramerkkiä Ukrainassa
- koko nimesi
- perustamismaa
- osoite ja WIPOn maakoodi
- kuva ja kuvaus haettavasta merkistä
- kuvaus, jos merkki sisältää sanaosan
- maininta tavaramerkin väristä
- luettelo tavaroista ja/tai palveluista, joita haetaan asiaankuuluvan Nizzan kansainvälisen luokituksen mukaisesti
- etuoikeushakemuksen päivämäärä, maa ja numero tai näyttelypäivä (jos vaaditaan Pariisin yleissopimuksen mukaista etuoikeutta)
- oikeaksi todistettu jäljennös etuoikeushakemuksesta tai asiakirjasta, jossa vahvistetaan, että haetun tavaramerkin sisältävät näyttelyesineet ovat esillä virallisesti tunnustetussa kansainvälisessä näyttelyssä
- valtuutetun henkilön hakijan puolesta allekirjoittama valtakirja
Rekisteröintiprosessi on seuraava:
- jos hakemusasiakirjasi täyttävät vaatimukset, sinulle ilmoitetaan hakemispäivä
- toimittamasi asiakirjat tarkastetaan sen varmistamiseksi, että ne täyttävät Ukrainan tavaramerkkilain muodolliset vaatimukset – jos hakemuksesi on vaatimusten mukainen, sen perusteet tutkitaan
- Aineiston tutkiminen – tavaramerkkihakemuksesi suojakelpoisuus tarkistetaan Ukrainan lainsäädännön mukaisesti ja henkilöllisyys- ja samankaltaisuustutkimukset tehdään
Maantieteellinen merkintä
Ensinnäkin maantieteellisen merkinnän rekisteröinti Ukrainassa edellyttää, että hakemus toimitetaan ukrainan kielellä. Voit jättää asiakirjat vieraalla kielellä ja toimittaa käännöksen ukrainaksi viimeistään 3 kuukauden kuluttua hakemuksen jättämispäivästä. Kun hakemus ja liiteasiakirjat on vastaanotettu, Ukrainan teollis- ja tekijänoikeusinstituutti arvioi ne.
Hakemuksessa on oltava seuraavat asiakirjat:
- pyyntö rekisteröidä tavaroiden alkuperänimitys, tavaroiden maantieteellinen alkuperämerkintä tai oikeus käyttää rekisteröityä hyväksyttyä tavaroiden alkuperämerkintää hakijan tiedoilla ja osoitteella
- hakemuksessa tarkoitettujen tavaroiden alkuperänimitys tai hakemuksessa tarkoitettujen tavaroiden maantieteellinen alkuperämerkintä
- niiden tavaroiden nimi, joista haet määritellyn alkuperämerkinnän rekisteröintiä tai oikeutta käyttää rekisteröityä hyväksyttyä alkuperämerkintää
- sen maantieteellisen paikan nimi ja rajat, jossa tavarat on valmistettu ja johon erityiset ominaisuudet, ominaisuudet tai maine liittyvät;
- kuvaus tavaroiden erityisominaisuuksista, ominaisuuksista, maineesta tai muista ominaisuuksista;
- tiedot tavaroiden väitetyn hyväksytyn alkuperämerkinnän käytöstä etiketissä ja tavaroiden merkinnöissä
- tiedot siitä, miten tavaroiden erityiset ominaisuudet ja maineen laatu liittyvät määritetyn maantieteellisen paikan luonnonolosuhteisiin tai inhimillisiin tekijöihin
Huomaa, että ulkomaisena hakijana Ukrainassa sinun odotetaan toimittavan myös muita liiteasiakirjoja hakemuksesi mukana. Näiden asiakirjojen tulisi vahvistaa
- oikeussuoja kyseisessä EU:n jäsenvaltiossa niiden tavaroiden osalta, joiden alkuperän kvalifiointia vaadit
- oikeutesi käyttää tavaroiden kvalifioitua alkuperämerkintää
Palvelukauppa
Sekä Ukrainan hallitus että EU ovat esittäneet kaikki palvelujen tarjontaa koskevat nykyiset rajoitukset tai varaumat erittäin avoimesti. Ukrainan hyväksymät varaumat ovat liitteissä XVI-D–F.
Miten selaat liitteitä?
EU:n ja Ukrainan välinen sopimus sisältää kolme liitettä, joista on hyvä olla tietoinen vientiä tehtäessä. Niihin sisältyy Ukrainan EU:n viejille esittämiä varaumia.
- Liitteessä XVI-D on negatiivinen luettelo kaikista palvelualoista, joihin sovelletaan erityisiä rajoituksia yrityksen perustamisen yhteydessä Ukrainassa. Tämä tarkoittaa, että voit hyödyntää mahdollisuuksia kaikilla aloilla, joita ei ole lueteltu. Rajoitukset on jaettu luetteloon niistä, joita sovelletaan kaikkiin toimialoihin tai osa-aloihin, ja luetteloon, jossa esitetään erityiset varaumat toimialoittain tai osa-aloittain.
- Liitteessä XVI-E on luettelo palvelualoista, joilla rajatylittävää palvelukauppaa voidaan harjoittaa. Tämä luettelo nimeää kaikki alat, joilla voit käydä kauppaa.
- Liitteessä XVI-F luetellaan sopimusperusteisia palveluntarjoajia ja itsenäisiä ammatinharjoittajia koskevat varaumat.
Kuka voi perustaa yrityksen Ukrainassa?
Jos olet
- EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen nojalla yritys voi perustaa tai hankkia sivuliikkeitä tai edustustoja jompaankumpaan maahan.
- EU:n ja Ukrainan välinen sopimus tarjoaa yksityishenkilölle mahdollisuuden luoda ja perustaa yritys itsenäisten ammatinharjoittajien tai hallinnassaan olevien yritysten kautta.
Saat saman kohtelun kuin Ukrainan kansalaiset ja päinvastoin. Liitteessä XVI-D on luettelo aloista, joilla sijoittautumista rajoitetaan.
Rajatylittävä palvelujen tarjonta
Jos olet kiinnostunut rajatylittävästä palvelujen tarjoamisesta, voit tarjota palveluja Ukrainaan (ja päinvastoin) samoin edellytyksin kuin Ukrainan kansalaisille. Sovelletaan seuraavia poikkeuksia:
- sellaiset alat kuin notaaripalvelut, metsänomistus tai ohjaavat oppilaitokset, joiden osalta Ukrainan hallitus edellyttää, että palveluntarjoajalla on Ukrainan kansalaisuus, tai postipalvelut, joiden osalta palveluntarjoajan on hankittava toimilupa
- alat, jotka on jätetty kokonaan sopimuksen ulkopuolelle, kuten audiovisuaaliset palvelut, kansallinen meriliikenteen kabotaasi sekä kotimaiset ja kansainväliset lentoliikennepalvelut – EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen 92 artiklassa luetellaan nämä erityispalvelut
EU:n ja Ukrainan välisellä sopimuksella poistetaan seuraavat rajoitukset niiltä aloilta, joilla pääsy Ukrainaan on sallittua (ja päinvastoin):
- palveluntarjoajien lukumäärän rajoittaminen
- Tämä voidaan tehdä joko edellyttämällä taloudellista tarveharkintaa, soveltamalla kiintiöjärjestelmää tai antamalla lakeja, joilla edistetään monopoleja tai yksinomaisia palveluntarjoajia ja rajoitetaan siten muiden palveluntarjoajien pääsyä markkinoille.
- palveluliiketoimien tai varojen kokonaisarvo
- palvelutoimintojen tai palvelutuotosten kokonaismäärä
Liitteessä XVI-E on luettelo palvelualoista, joilla rajatylittävää palvelukauppaa voidaan harjoittaa. Tämä luettelo nimeää kaikki alat, joilla voit käydä kauppaa. Tämän seurauksena kaikilla palvelualoilla, joita ei ole luettelossa, on rajoituksia. Lisätietoja on EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen liitteessä XIV-E olevassa luettelossa palvelualoista, joilla yrityksellä on pääsy markkinoille.
Tilapäiset oleskelut
EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen nojalla voit muuttaa tilapäisesti Ukrainaan työskentelemään korkea-asteen tutkinnon suorittaneena harjoittelijana, yritysmyyjänä tai yrityksen avainhenkilöstöön kuuluvana henkilönä kyseisessä maassa. Esimerkiksi jos olet johtavassa asemassa oleva henkilöstön jäsen, joka vastaa laitoksen perustamisesta tai toiminnasta.
Tilapäiset oleskelujaksot ovat seuraavat:
- sisäisen siirron saanut työntekijä (Ukrainassa (tai EU:ssa) toimivan yrityksen avainhenkilöstö tai korkeakoulututkinnon suorittaneet harjoittelijat) – enintään 3 vuotta
- liikematkailija (esim. matka yrityksen perustamiseksi Ukrainaan (tai EU:hun) tai yritysmyyjä) – enintään 90 päivää minkä tahansa 12 kuukauden jakson aikana
- korkeakoulututkinnon suorittaneet harjoittelijat, jotka eivät ole sisäisen siirron saaneita työntekijöitä – enintään 1 vuosi
Jos olet sopimusperusteinen palveluntarjoaja, EU:n ja Ukrainan välinen sopimus tarjoaa sinulle myös mahdollisuuksia tietyillä aloilla kummassakin maassa. Tässä suhteessa sinun on kuitenkin
- tarjota kyseistä palvelua tilapäisesti sellaisen yhteisön työntekijänä, joka on saanut palvelusopimuksen enintään yhdeksi vuodeksi
- hakijalla on oltava vähintään kolmen vuoden työkokemus alalta, jolla hän tarjoaa sopimusperusteisia palveluja
- hakijalla on oltava korkeakoulututkinto tai pätevyys, joka osoittaa vastaavantasoisen tietämyksen ja asianmukaisen ammattipätevyyden
Lisätietoja:
- postikuriiripalvelut, ks. EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen 109–114 artikla
- sähköinen viestintä, ks. EU–Ukraina-sopimuksen 115–124 artikla
- rahoituspalvelut, ks. EU–Ukraina-sopimuksen 125–133 artikla
- sähköinen kaupankäynti, ks. EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen 139–143 artikla; ja kansainvälinen meriliikenne, ks. EU–Ukraina-sopimuksen 135–138 artikla.
Julkiset hankinnat
EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen mukaisesti EU ja Ukraina sitoutuvat varmistamaan, että jokaisella maalla on pääsy julkisten hankintojen markkinoille kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Tämä koskee tavaroita, palveluja tai rakentamista koskevia julkisia hankintasopimuksia ja käyttöoikeussopimuksia perinteisillä aloilla sekä yleishyödyllisten palvelujen alalla. Markkinoiden avaaminen tapahtuu asteittain EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen mukaisesti.
Sopimuksella varmistetaan myös, että ukrainalaisia ja EU:n tarjoajia kohdellaan samalla tavalla, kun ne tekevät tarjouksia toistensa tarjouskilpailuista.
EU:n ja Ukrainan välinen sopimus velvoittaa sekä EU:n että Ukrainan varmistamaan, että seuraavat tarjouskilpailua koskevat ehdot täyttyvät:
- tarjouspyynnöt julkaistaan asianmukaisesti internetissä. Näin kaikki kiinnostuneet yritykset saavat tietoa tulevista tarjouskilpailuista
- julkaistut tiedot sisältävät tarjouksen tärkeimmät osatekijät, kuten tulevan sopimuksen kohteen, sovellettavat määräajat tai tarjouksen tekemisen ehdot;
- Ukrainasta tai EU:sta tuleviin yrityksiin ei kohdistu suoraa tai välillistä syrjintää, joka estäisi niitä pääsemästä tarjouskilpailuun.
- läpinäkyvyys ja yhdenvertainen kohtelu varmistetaan koko tarjouskilpailumenettelyn ajan
- päätös sopimuksen tekemisestä annetaan tiedoksi kaikille hakijoille, ja perustelut sille, miksi hakija ei ole voittanut tarjouskilpailua, ilmoitetaan pyynnöstä.
- Riitatapauksissa yrityksillä on laillinen oikeus saattaa asia toimivaltaisten kansallisten muutoksenhakuelinten käsiteltäväksi.
Linkit, yhteystiedot ja asiakirjat
Yhteydenotot teknisiä vaatimuksia varten
Yhteydenotot terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksia varten
Yhteydenotot teknisiä vaatimuksia varten
Ukrainan tieteellinen, tutkimus- ja koulutuskeskus sertifiointia, standardeja ja laatua varten
|
2 Svyatoshinskaya Street, 03115 Kiova, Ukraina Puhelin: +380 44452-3396 Puhelin ja faksi: +380 44452-6907 Sähköposti: secretar.ukrndnc@gmail.com Verkkosivut: http://uas.org.ua |
Valtion tarkastus elintarvikkeiden turvallisuudesta ja kuluttajansuojasta
|
174 Antonovycha Street, 03680 Kiova, Ukraina Puhelin: +380 44528–9244 Verkkosivut: http://www.consumer.gov.ua/ (englanniksi) |
Ukrainan
|
9/11 Arsenalna Street, 01011 Kiova, Ukraina Puhelin: +380 44254-5673 Faksi: +380 44254-4393 Sähköposti: inform@dkrp.gov.ua Verkkosivut: http://www.drs.gov.ua |
Ukrainan talouskehitys- ja kauppaministeriön teknisten määräysten osasto
|
12/2 Hrushevskiy Street, 01008 Kiova, Ukraina Puhelin: +380 44528–8564 Faksi: +380 44528–9014 Sähköpostiosoite: dtr@me.gov.ua Verkkosivut: http://www.me.gov.ua |
Yhteydenotot terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksia varten
Ukrainan maatalous- ja elintarvikeministeriö |
24 Khreshchatyk Street, 01001 Kiova, Ukraina Yhteystiedot kansalaisten valituksia varten: Puhelin: +380 44279–8474 Sähköposti: zvg@minagro.gov.ua
Puhelin: +380 44278–8171 Puhelin ja faksi: +380 44278–7602 Sähköposti: info@minagro.gov.ua |
Talouskehitys- ja kauppaministeriö |
12/2 M. Grushevs’kyi Street, 01008 Kiova, Ukraina Puhelin: +380 44253-9394 Faksi: +380 44253-6371 Sähköposti: meconomy@me.gov.ua |
Ukrainan terveysministeriö |
Yleisön vastaanotosta vastaava toimisto 41 Yaroslavska Street, 04071 Kiova, Ukraina Puhelin: +380 44425-0526 |
Ekologia- ja luonnonvaraministeriö
|
35 Vasilya Lipkivs’kogo Street, Kiova 03035, Ukraina
Julkinen vastaanotto Puhelin: +380 44206-3302 Sähköposti: gr_priem@menr.gov.ua
Public Reference Unit Puhelin: +380 44206-3115
Lehdistökeskus Puhelin: +380 44206–3174 Sähköposti: press@menr.gov.ua |
Muita linkkejä
- Lisätietoa EU:n ja Ukrainan kauppasuhteista, EU:n arviointikertomuksista ja muista asiakirjoista
- Lisätietoja tuesta pienille yrityksille, jotka haluavat harjoittaa liiketoimintaa ulkomailla, on pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavassa toimeenpanovirastossa (EASME).
- lisätietoja tuesta, jota tarjotaan pienille yrityksille, jotka hakevat taloudellista tukea päästäkseen ulkomaisille markkinoille COSME-ohjelmasta – Euroopan pienten ja keskisuurten yritysten ohjelma
- Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) antaa myös yksityiskohtaista tietoa EU:n ja Ukrainan suhteista. Yleiskatsaus on saatavilla myös tietokoosteessa.
- Alueelliset kaupan neuvontapalvelut